Antieke Schoenhut speelgoedpiano: historisch kinderinstrument

Inhoudsopgave:

Antieke Schoenhut speelgoedpiano: historisch kinderinstrument
Antieke Schoenhut speelgoedpiano: historisch kinderinstrument
Anonim
Antieke piano
Antieke piano

Al generaties lang vinden kinderen het leuk om hun ouders en oudere broers en zussen na te bootsen door deuntjes te kiezen op hun antieke Schoenhut-speelgoedpiano's. De zoete klanken van Beethovens Ode aan de Vreugde worden al bijna tweehonderd jaar in huizen over de hele wereld zorgvuldig geplukt op dit muzikale speelgoed. Door velen beschouwd als nog steeds de ultieme speelgoedpiano, is een Schoenhut een geweldig stuk voor elke antiekliefhebber of muziekliefhebber om te vinden.

Geschiedenis van de Schoenhut Piano Company

Antieke Duitse kinder SCHOENHUT piano met oude wereldkunst dansers maagden engeltjes uit Gothic Rose Antiques Etsy Shop
Antieke Duitse kinder SCHOENHUT piano met oude wereldkunst dansers maagden engeltjes uit Gothic Rose Antiques Etsy Shop

Albert Schoenhut, een Duitse immigrant met een familietraditie in het maken van speelgoed, begon op jonge leeftijd thuis met het maken van speelgoedpiano's. Na verloop van tijd perfectioneerde hij zijn techniek en de kwaliteit van zijn piano nam snel toe. Uiteindelijk waren mensen die Schoenhut-piano's kochten verbaasd over de manier waarop ze jarenlang gestemd bleven dankzij de precieze manier waarop Schoenhut ze maakte.

John Dahl, een koper voor John Wanamaker en een prominent Amerikaans figuur en politicus, hoorde van het geweldige werk van Schoenhut en bracht hem naar Philadelphia met een baanaanbod. Toen Schoenhut op slechts 17-jarige leeftijd in Philadelphia werkte, nam hij de geïmporteerde Duitse speelgoedpiano's die tijdens de verzending kapot waren gegaan en repareerde ze.

Zo begon de Schoenhut Piano Company in 1872 in Philadelphia, Pennsylvania. Al snel werden er meer instrumenten en ander speelgoed aan de selectie van het bedrijf toegevoegd en tegen 1900 was de zinderende onderneming de grootste speelgoedfabrikant in de Verenigde Staten.

De allure van de antieke Schoenhut speelgoedpiano

Vanwege de unieke manier waarop Albert Schoenhut zijn speelgoedpiano's maakte (die het moderne bedrijf tot op zekere hoogte nog steeds gebruikt), is de speelgoedpiano van Schoenhut bekend geworden als een innovatief ontwerp dat consequent een uniek, mooi geluid heeft. Ondanks hun naam zijn deze piano's niet louter speelgoed en worden ze door veel verzamelaars en muzikanten beschouwd als authentieke muziekinstrumenten.

Elke toets op een van deze antieke instrumenten is chromatisch gestemd en kan echte noten creëren. De toetsen zijn op de juiste afstand van elkaar op het toetsenbord geplaatst, zodat u zelfs tijdens het spelen de juiste plaatsing van de vingers leert. De speelgoedpiano's hebben een variërend aantal octaven, afhankelijk van het model, wat betekent dat diepte en bereik in jonge geesten kunnen worden bijgebracht terwijl ze aan het rommelen zijn met het nabootsen van het spel van hun ouders. Interessant is dat, terwijl een piano op ware grootte zeven en een halve octaaf heeft, de Schoenhut's anderhalf tot drie octaven hebben, waardoor jonge geesten een beperkte maar rijke speelruimte hebben om van te genieten.

Schoenhut-pianoontwerpen

Schoenhut heeft door de jaren heen veel verschillende piano's vervaardigd. Hoewel de naamgever van het bedrijf in 1912 stierf, bleven ze piano's produceren, en in 1934 waren er meer dan 40 verschillende modellen Schoenhut-piano's. Sommige van deze modelstijlen zijn:

  • Vleugelpiano's
  • Gesneden fronten
  • Stickers en sjabloneren
  • Hedendaagse stijlen

Hoe zorg je voor je antieke speelgoedpiano

antieke rode Schoenhut speelgoedpiano
antieke rode Schoenhut speelgoedpiano

Je moet je antieke Schoenhut-speelgoedpiano zorgvuldig schoonmaken in een paar eenvoudige stappen:

  • Stof af met een zachte doek.
  • Poets met een polijstmiddel op basis van bijenwas - nooit een spuitlak.
  • Blijf uit de buurt van zonlicht. De zon zal niet alleen de afwerking doen vervagen, maar ook het hout uitdrogen.
  • Controleer uw stuk maandelijks op losse verbindingen en andere problemen die mogelijk gerepareerd moeten worden. Kleine reparaties kunnen uitmonden in grote problemen als ze niet worden uitgevoerd.

Als je toch reparaties moet laten uitvoeren, zoek dan altijd een gerenommeerde restauratiespecialist. Er zijn enkele reparaties die de waarde van de piano mogelijk kunnen verlagen, en als u overweegt om de piano te verkopen, wilt u deze zo snel mogelijk aanpakken. Overspuiten wordt echter meestal niet aanbevolen, omdat de meeste antieke verzamelaars de natuurlijke patina en slijtage van het stuk waarderen.

Hoe u uw schoenhut tentoonstelt

Het tentoonstellen van uw antieke vondsten maakt deel uit van het plezier van het verzamelen ervan, en met een antieke speelgoedpiano is dat niet anders. Manieren waarop u een antiek stuk in uw moderne huis kunt integreren zijn onder meer:

  • Zet je piano op een veilige plek neer en plaats er ander speelgoed omheen. Poppen en teddyberen passen perfect bij een speelgoedpiano, maar ander speelgoed zal ook prima werken.
  • Als het een kleinere piano is, plaats deze dan bovenop een kist of een ander plat oppervlak. Plaats er vintage bladmuziek omheen.
  • Plaats meerdere piano's samen in een groep.
  • Houd de antieke piano uit de buurt van zonnige ramen en uit gebieden met veel verkeer.

Plaatsen om schoenhuts online te vinden

Schoenhut produceert nog steeds speelgoedpiano's in verschillende prijsklassen en modellen als je niet op zoek bent naar een antiek of vintage stuk. Omdat ze echter vaak geen voorraad hebben van hun huidige lijn speelgoedpiano's, wil je waarschijnlijk online rondkijken om te zien welke opties het internet voor je kan bedenken. Websites om in de gaten te houden voor deze speelgoedpiano's zijn onder meer:

  • eBay - Als je op zoek bent naar antieke en vintage Schoenhut-speelgoedpiano's, dan is eBay de beste plek op internet om naartoe te gaan. Met een voortdurend veranderende inventaris en een gebruiksvriendelijke interface is dit de nummer één plek om redelijk geprijsde antieke goederen te kopen.
  • Etsy - Hoewel Etsy niet helemaal de reikwijdte heeft die eBay heeft, is het zeker een sterke concurrent. Met zowel een gebruiksvriendelijke app en website als een flinke voorraad, zul je daar zeker een van deze speelgoedpiano's kunnen vinden.
  • Ruby Lane - Ruby Lane is een van de grootste veilingwebsites op internet en is een geweldige plek om naartoe te gaan voor meer professioneel samengestelde goederen. Hun producten ondergaan een hoger controleproces, wat betekent dat er weinig twijfel over bestaat dat u het product krijgt waar u om hebt gevraagd als u een bod uitbrengt op een van hun veilingen.
  • EBTH - De veilingwebsite die u de grootste kans geeft om te krijgen wat u wilt voor het laagste bedrag, is EBTH. Een veilingwebsite die op kleinere schaal presteert, wat deze operatie met middelen voor de verkoop van onroerend goed mist aan consistente inventaris, wordt gecompenseerd door minder bieders en lagere winnende biedingen (gemiddeld).

U kunt uiteraard ook uw plaatselijke antiekhandelaar laten weten dat u op zoek bent naar een antieke Schoenhut-speelgoedpiano. Er is altijd een kans dat ze kunnen vinden wat u zoekt, maar hun reikwijdte is beperkt tot zowel hun contacten als de regio waarin u zich bevindt. Dat gezegd hebbende, moet u altijd contact opnemen met iemand die u vertrouwt. Zorg ervoor dat je een echt stuk koopt en geen reproductie.

Laat dit speelgoed een snaar bij je raken

Laat de inrichting van uw kamer een gevoelige snaar raken bij uw gasten door een fijn vervaardigde, antieke Schoenhut-speelgoedpiano toe te voegen aan uw samengestelde ontwerp. Deze miniatuur, maar krachtige, muziekinstrumenten voegen in een mum van tijd een verfijnd, ouderwets tintje toe aan elke kamer waarin ze worden geplaatst. Als je geïntrigeerd bent door de waarde van deze antieke speelgoedpiano's, lees dan meer over de prijzen van echte antieke piano's.

Aanbevolen: