Antieke bril: duidelijk hun waarde identificeren

Inhoudsopgave:

Antieke bril: duidelijk hun waarde identificeren
Antieke bril: duidelijk hun waarde identificeren
Anonim
Antieke brillen
Antieke brillen

Mode en accessoires geïnspireerd op historische ontwerpen lopen elk jaar door de weglopers, en iconische items van weleer, zoals antieke brillen, worden door beroemde ontwerpers gerepliceerd voor hun nieuwste collecties. Maar als je je meer verbonden wilt voelen met deze ontwerpen uit het verleden, kun je naar veilinghuizen, kringloopwinkels en garageverkopen kijken om een historisch brilletje te vinden dat je aan je persoonlijke collectie kunt toevoegen. Of u deze antieke brillen nu wel of niet wilt dragen of tentoonstellen, er blijft een uitgebreide geschiedenis vol unieke exemplaren waaruit u kunt kiezen.

Antieke brillen uit het verleden: een korte geschiedenis

Het is niet verwonderlijk dat de technologie van brillen al eeuwen bestaat, omdat de behoefte van de mens om aangeboren zichtproblemen of leeftijdsgebonden gezichtsstoornissen te corrigeren, is blijven bestaan. De productie van brillen begon echter voor het eerst in de 14e en 15e eeuw door Italiaanse gildeleden. Duitsland werd al snel een andere toonaangevende brillenproducent, en tegen de 17e eeuw werden brillen gemaakt met Italiaanse lenzen en een Duitse omlijsting. Wat begon als een draagbare bril, ontwikkelde zich uiteindelijk tot de tweearmige bril die vandaag de dag wordt gedragen, en deze nuttige versieringen worden nog steeds verzameld door musea, particuliere verzamelaars en liefhebbers van moderne mode.

Verschillende soorten antieke brillen

Aangezien brillen al honderden jaren bestaan, is er een grote verscheidenheid aan antieke brillen die zich op iemands zolder of kruipruimte kunnen verstoppen. Aangezien sommige van deze vroege brillen behoorlijk kwetsbaar waren en er maar weinig bekende voorbeelden ervan bewaard zijn gebleven, zult u tijdens het rondkijken bijzondere aandacht willen besteden aan enkele van deze zeldzamere soorten antieke brillen.

Close-up van antieke brillen
Close-up van antieke brillen
  • Klinknagelbril - Dit vroege type bril omvatte twee ronde lenzen die met elkaar waren verbonden door een klinknagel die werd geopend zodat ze bovenop de neus konden zitten.
  • Thread Loop-bril (met schroefdraad) - Deze Spaanse en later Aziatische bril werd op het gezicht gehouden met lussen van lint of koorden en werd soms verzwaard om hem op zijn plaats te houden.
  • Getinte brillen - Deze kleine, gekleurde lenzen waren populair tijdens de 17deeeuw.
  • Slit-Bridge-bril - Deze ongelooflijk zeldzame antieke bril had een spleet in het midden van het brugstuk om meer elasticiteit in dit gebied mogelijk te maken.
  • Neurenberg-stijlbril - Deze armloze bril uit de 16then 17th eeuw had een prominente u-vormige brug en ronde lenzen.
  • Tempelbril - Deze bril uit de 17e eeuw zag voor het eerst gebruik van brilarmen die de bril stevig aan het hoofd bevestigden.
  • Dubbelscharnierende tempelbril - Deze ongewone, vierarmige bril werd voor het eerst gezien in 1752 en werd uitgevonden om de bril volledig rond het hoofd te bevestigen.
  • 18thEeuwse bifocale brillen - Bekend als een van de prominente accessoires van Benjamin Franklin, werden bifocale brillen voor het eerst gebruikt in de 18e eeuwth eeuw.
  • Pin-in-Slot-bril - Het mechanisme dat wordt gebruikt om de arm aan de lenzen te bevestigen en dat tegenwoordig in de meeste brillen wordt gebruikt, is dit 19e-eeuwse type bril.

Waar antieke brillen van zijn gemaakt

Gezien het feit dat de manier waarop brillen werden gemaakt evolueerde naast de technologische vooruitgang en de groeiende productiemogelijkheden van elk voorbijgaand decennium, kun je antieke brillen vinden die van veel verschillende materialen zijn gemaakt. Zowel de lenzen als de monturen van antieke brillen waren gemaakt van alledaagse en waardevolle materialen en vereisten de vaardigheden van deskundige vakmensen zoals de Worshipful Company of Spectacle Makers die in 1692 werd opgericht.

Groepering antieke brillen
Groepering antieke brillen

Lenzen

Antieke brillenglazen werden over het algemeen gemaakt van deze materialen:

  • Glas
  • Kwarts
  • Beryl
  • Kiezel

Frames

Antieke brilmonturen werden ook gemaakt van een verscheidenheid aan verschillende dingen, waaronder:

  • Zilver
  • Goud
  • Messing
  • Schildpad
  • Baleen
  • Staal

Antieke brillenwaarden

Hoewel antieke brillen niet kunnen worden aangepast aan moderne lenzen, zoals veel vintage brillen, kunnen ze een geweldige aanvulling zijn op iemands persoonlijke collectie. Hoewel sommige antieke brillen bijna 400 jaar oud kunnen zijn, kun je zelfs paren te koop vinden die redelijk betaalbaar zijn en voor slechts $ 10. Hoe delicater en/of waardevoller de materialen zijn gebruikt om ze te maken en hoe ouder de brillen zijn, hoe duurder ze zullen zijn.

Antieke brillen verzamelen

Voor de verzamelaar met een beperkt budget zijn antieke brillen een goed beginpunt, aangezien er gemakkelijk te vinden, goedkope antieke brillen op de markt zijn. Met name antieke brillen met krassen, patina of andere soorten beschadigingen kunnen voor een fractie van de waarde in nieuwstaat worden gekocht. Een antiek pin-in-slot-spektakel wordt bijvoorbeeld op één online veiling aangeboden voor ongeveer $ 10. Echter, nichebrillen en zeldzame brillen kunnen u in sommige gevallen tot wel $ 100 kosten, aangezien dit paar antieke brillen met groene lenzen en het bijbehorende doosje voor bijna $ 100 worden aangeboden. Over het geheel genomen kunt u, als u bereid bent af te zien van de staat ten opzichte van de prijs, een behoorlijke verzameling antieke brillen verzamelen.

Antieke brillen en de wondere wereld van optische verzamelobjecten

Gelukkig hoeft je nieuwe obsessie met historische brillen niet te stoppen bij antieke brillen. Er is een rijke wereld van optisch verzamelen, die voorwerpen omvat als verrekijkers, monocles, vergrootglazen, toneelkijkers en nog veel meer. Laat antieke brillen uw eerste stop zijn op uw historische optische reis en begin met het verzamelen van deze modieuze accessoires.

Aanbevolen: