Star Wars-verzamelaarsgids voor buitengewone memorabilia

Inhoudsopgave:

Star Wars-verzamelaarsgids voor buitengewone memorabilia
Star Wars-verzamelaarsgids voor buitengewone memorabilia
Anonim

Je vond het geweldig als kind. Tegenwoordig zijn sommige Star Wars-memorabilia duizenden waard.

verzamelbare Star Wars Cantina scènefiguren
verzamelbare Star Wars Cantina scènefiguren

In een sterrenstelsel ver, ver weg waren er duizenden huizen met actiefiguren en lunchtrommels die lukraak verspreid op hun zolders stonden met het wereldwijd herkenbare embleem van de iconische film uit de late jaren 70, Star Wars. Als je eind jaren zeventig opgroeide, beschouwde je jezelf waarschijnlijk als de Star Wars-verzamelaar van je middelbare school en vroeg je om elk nieuw stuk Star Wars-merchandise tijdens feestdagen en verjaardagen. Maar voordat je begint met de voorjaarsschoonmaak in het huis waar je bent opgegroeid, kun je het beste even door die oude lichtzwaarden en Boba Fett-actiefiguren kijken om te zien of je een waardevol stuk hebt liggen dat alleen maar stof ligt te verzamelen.

De wereld van Star Wars-verzamelobjecten

Star Wars is een van de beroemdste fantasy-sci-fi-filmseries die ooit is uitgebracht, en omdat er gedurende het millennium steeds nieuwe afleveringen worden toegevoegd, worden er voortdurend nieuwe verzamelobjecten rond deze opwindende personages vervaardigd. jaar. Serieuze Star Wars-verzamelaars neigen echter naar de vroegste merchandise die is vervaardigd in de nasleep van de eerste serie die tussen 1977 en 1983 werd uitgebracht.

Toen de laatste film in 1983 uitkwam en deze eerste trilogie afsloot, was er een enorme marketingcampagne die miljoenen merchandise-artikelen creëerde voor zowel kinderen als volwassenen. Interessant genoeg wordt niet veel van deze vroege koopwaar als zeer verzamelbaar beschouwd, grotendeels vanwege het grote aantal producten dat in de schappen van speelgoedwinkels stond. Toch zijn er een paar belangrijke onderdelen die je ouders of grootouders misschien nog in de dozen van hun kindertijd hebben liggen, waar je op moet letten.

Meest populaire verzamelobjecten: actiefiguren

Star Wars-actiefiguren weergegeven op plank | Getty Redactioneel gebruik
Star Wars-actiefiguren weergegeven op plank | Getty Redactioneel gebruik

Over het algemeen zijn de meest waardevolle verzamelobjecten uit deze periode in de geschiedenis van Star Wars unieke actiefiguren, vervaardigd door het Amerikaanse speelgoedbedrijf Kenner. De meeste hiervan worden vanwege hun zeldzaamheid als zeer waardevol beschouwd; sommige werden uitgebracht als vroege promotieartikelen en andere waren fabricagefouten die alleen in kleine batches werden gemaakt. Hoe dan ook, dit zijn enkele van de Star Wars-verzamelobjecten die je niet aan je voorbij mag laten gaan.

Dubbele telescopische actiefiguren

Star Wars Luke Skywalker actiefiguur en Star Wars tri-logo General Madine actiefiguur om te verzamelen
Star Wars Luke Skywalker actiefiguur en Star Wars tri-logo General Madine actiefiguur om te verzamelen

Een van de eerste paar actiefiguren die werden uitgebracht om Star Wars: A New Hope te promoten, was een verzameling hoofdpersonen uit de film. Personages als Luke Skywalker, Darth Vader en Obi-Wan Kenobi werden geleverd met tweedelige opvouwbare lichtzwaarden. Deze dubbel telescopische lichtzwaardactiefiguren hadden een beperkte oplage voordat lichtzwaarden met één lichaam hun plaats innamen, en de originele figuren kunnen voor duizenden dollars worden verkocht. In 2017 werd een gekaarde Obi-Wan Kenobi (wat betekent dat het actiefiguur nog in de plastic en kartonnen doos zat) verkocht voor $ 65.000. In hetzelfde kavel werd een dubbel uitschuifbare Darth Vader verkocht voor $ 55.000.

Blauwe Snaggletooth-actiefiguur

Het originele Snaggletooth-figuur maakte deel uit van de Star Wars Cantina Adventure Set uit 1978 van Sears en zat ook in een postpakket met de figuur Greedo. Dit originele blauwe geüniformeerde beeldje werd echter in 1979 snel vervangen door een rood pak. Deze blauwe Snaggletooths zijn dus tamelijk zeldzaam en kunnen op zijn minst voor een paar honderd dollar worden verkocht.

Han Solo actiefiguur met klein hoofd

Een ander waardevol actiefiguur is het onevenredig kleinhoofdige Han Solo-speelgoed. Het figuur werd uitgebracht in 1977 en bevat een blastergeweer dat bijna twee keer zo groot is als zijn hoofd. Dit kleine hoofdje is komisch klein en wordt volgens de gemiddelde eBay-verkopen voor ongeveer $ 1.000 verkocht.

Mail-in Boba Fett

Een ander vroeg actiefiguur was de post-in Boba Fett die werd uitgebracht in de onmiddellijke nasleep van de eerste film. Hoewel deze op zichzelf al een aanzienlijke hoeveelheid geld kunnen opleveren, werd een prototype uit 1979 van een raketafvurend Boba Fett-actiefiguur verkocht voor iets meer dan $ 70.000.

Dure Star Wars-verzamelobjecten

Darth Vader verzamelbaar masker
Darth Vader verzamelbaar masker

Ondanks de nostalgische waarde van deze vroege verzamelobjecten, zijn ze niet echt de meest waardevolle Star Wars-verzamelobjecten die ooit zijn verkocht. In feite zijn de meest waardevolle verzamelobjecten uit de sci-fi-franchise niet echt merchandise; het zijn normaal gesproken rekwisieten uit films of speciale Lego-sets die niet langer verkrijgbaar zijn, hoewel af en toe een actiefiguur op de lijst terecht kan komen.

Hier zijn enkele van de duurste Star Wars-verzamelobjecten die ooit zijn verkocht:

  • Mint Vlix-actiefiguur- Verkocht voor ongeveer $ 50.000
  • Jawa-actiefiguur met vinyl cap - Verkocht voor $ 22.500
  • Han Solo propblaster - Verkocht voor $ 550.000
  • R2D2 prop droid - Verkocht voor $ 2,76 miljoen
  • Darth Vader propmasker - Verkocht voor $900.000

Verzamelmiddelen

Star Wars is een van de meest populaire culturele fenomenen van de 20e eeuw, en enthousiaste verzamelaars hebben een enorme internationale gemeenschap opgebouwd waar ze informatie delen en hun waren ruilen met één een andere. Als je als eerste op de hoogte wilt zijn van alles wat te maken heeft met Star Wars-verzamelobjecten, zoals releasedatums voor merchandise en aankomende veilingen, ga dan naar Star Wars Collector. Het is de beste plek om contacten te leggen met andere fans en informatie te krijgen vanuit zowel het standpunt van een koper als een verkoper.

Deze verzamelobjecten slaan terug

Het plezier van het verzamelen van dingen die verband houden met je favoriete media verdwijnt niet naarmate je ouder wordt. Sterker nog, je kunt de viering van de dingen waar je als kind van hield blijven koesteren en blijven liefhebben tot in je volwassenheid door zelf Star Wars-verzamelobjecten te verzamelen en te verhandelen. En als je echt van media- en popcultuur-verzamelobjecten houdt, overweeg dan om je te verdiepen in het verzamelen van Funko Pop (waar ook enkele Star Wars-figuren in zitten). Ze zijn leuk, en zeldzame Funko Pops kunnen ook een goede investering zijn, als je de juiste kiest.

Aanbevolen: