Als wensen vissen waren! Over het strategische bordspel

Inhoudsopgave:

Als wensen vissen waren! Over het strategische bordspel
Als wensen vissen waren! Over het strategische bordspel
Anonim
familie bordspel spelen
familie bordspel spelen

Ben je dol op het spelen van op strategie gebaseerde bordspellen? Dan is If Wishes Were Fishes wellicht iets voor jou. Er zit een element van geluk in dit spel, maar geluk speelt een zeer kleine rol bij het winnen. Het draait eigenlijk allemaal om strategie en logisch redeneren. Dit spel kan een leuke uitdaging bieden voor groepen van twee tot vijf personen ouder dan 10 jaar. Omdat het spel leuk is voor zo'n brede leeftijdsgroep, is het een uitstekende keuze voor een spelletjesavond met het hele gezin.

Inhoud van de speldoos: Als wensen vissen waren

If Wishes Were Fishes wordt niet meer geproduceerd. Als je het spel nog niet hebt, heb je misschien het geluk om er een te vinden op eBay, bij een Amazon-reseller, of bij een tweedehandswinkel, opruiming, werfverkoop of een andere bron voor het kopen van bordspellen die niet meer in productie zijn.. Of het spel nu op je plank of in je kast staat of als je een tweedehands spel scoort, controleer of alle onderdelen aanwezig zijn, zodat je weet dat je alles hebt wat je nodig hebt om te spelen. De doos zou het volgende moeten bevatten:

  • Het speelbord
  • 30 paarse rubberen wormen
  • Houten vissen in verschillende kleuren (geel, oranje, groen, rood en blauw)
  • Instructies
  • Spelkaarten (marktkaarten, viskaarten, bootkaarten)
  • 5 kopers (een 3, twee 2'en en twee 1'en - de cijfers vertegenwoordigen de dollars die ze voor vis betalen)

Spel instellen

Zodra je zeker weet dat je alles hebt wat je nodig hebt, ben je klaar om het speelbord klaar te maken om te spelen. Het is gemakkelijk om If Wishes Were Fishes te bereiken. Begin door het spelbord op een tafel of een ander plat oppervlak te plaatsen en volg daarna de onderstaande stappen.

  1. Elke speler moet een kleur selecteren en alle vissen voor die kleur pakken, samen met zes wormen en een bootkaart (die twee boten voorstelt).
  2. Trek de marktkaarten eruit en leg ze op volgorde met de laagste waarde (4) bovenaan en de hoogste (7) onderaan. Plaats ze op de tafel, net boven de linkerrand van het bord.
  3. Schud de viskaarten. Neem vier kaarten uit de stapel en leg ze open naast elkaar, beginnend net rechts van de marktkaarten. Deze kaarten vertegenwoordigen de oceaan.
  4. Plaats de rest van de stapel gedekt rechts van de laatste viskaart in de oceaan.
  5. Plaats elk koperstuk in een van de vijf markten op het bord. Het maakt niet uit welke koper zich op welke markt begeeft.
  6. Laat elke speler een van zijn vissen op het startveld op het speelbord plaatsen.
  7. Beslis wie als eerste gaat en maak duidelijk dat de beurten tegen de klok in worden genomen (naar links).
  8. Bepaal hoe je de score gaat bijhouden, want het zal nodig zijn om het aantal dollars bij te houden dat spelers tijdens het spel verzamelen.

Spelen als wensen vissen waren

Het doel van het spel is eenvoudig. Elke speler is een persoon die de kost verdient door te vissen. Spelers zijn gefocust op het vangen van waardevolle vis en deze op het ideale moment op de markt te brengen. Dit klinkt eenvoudig, maar spelers hebben een beperkte capaciteit om vis op te slaan en markten kunnen snel vol raken. Spelers zijn op een zoektocht om vis te vangen en vrij te laten om te verkopen of die teruggegooid kan worden in ruil voor een wens. Spelers kunnen elke beurt een van de drie opties kiezen.

Beuroptie 1: plaats een vis in je boot

Om een vis in je boot te plaatsen, moet je de eerste viskaart uit de oceaan nemen (die aan de linkerkant) en deze in een van je boten plaatsen door deze naast een kant van je boot te plaatsen. boot kaart. Elke boot (spelers krijgen er twee) kan één of twee viskaarten bevatten. Om de boot leeg te maken, moet je de vis op de markt verkopen of teruggooien.

  • Je kunt je wormen gebruiken om viskaarten te omzeilen. Je wilt niet de eerste in de oceaan.
  • Om bijvoorbeeld de derde kaart in de oceaan te nemen, moet je een worm op de eerste twee kaarten plaatsen.
  • Als je niet genoeg wormen hebt om de gewenste kaart te krijgen, kun je deze niet pakken.
  • Als een volgende speler een kaart pakt waarop een worm staat, mag hij/zij de worm ook houden.

Beuroptie 2: verkoop een vis vanaf je boot

Je kunt een vis verkopen als het jouw beurt is, in plaats van een viskaart uit de oceaan te trekken. Om een vis te verkopen, plaatst u deze op een van de vismarkten waar er ruimte voor is. U wilt kiezen voor de markt met de hoogste waarde, die is gebaseerd op de dollarwaarde van de markt (afgedrukt op het bord) plus de waarde van de koper (afgedrukt op elke markering) die op elke markt staat. Zorg ervoor dat u de ontvangen dollars voor elke verkochte vis registreert als onderdeel van uw score. De volgende soorten vis kunnen op de markten worden verkocht:

  • Engelvis
  • Kingfish
  • Zeester
  • Zeeduivel
  • Meerval
  • Clownvis
  • Zwaardvis

Draaioptie 3: gooi een vis terug om een wens te doen

Als het jouw beurt is, kun je ervoor kiezen om een vis terug te gooien in ruil voor een wens. Je kunt een vis teruggooien die al in je boot zit, of je kunt er een uit de oceaan halen en teruggooien. Als je een vis teruggooit, wat simpelweg betekent dat je hem op de aflegstapel legt, ontvang je de wens die op de kaart staat afgebeeld. Wensopties omvatten:

  • Dubbele vis: Als de viskaart wordt verkocht, telt deze als twee vissen.
  • Bootwens: Je krijgt een extra boot, waarmee je een derde viskaart kunt vasthouden.
  • Wormbonussen: Ontvang $ 1 voor elke worm en geef je wormen vervolgens weg. Natuurlijk geef je je wormen af, maar je krijgt er geld voor om meer wormen te kopen, enz.
  • Koper verplaatsen: Omdat u meer geld krijgt, afhankelijk van de koper, kunt u kopers over de markten verplaatsen, zodat u uw vis vervolgens voor hogere bedragen kunt verkopen.
  • Bederf: Verplaats vis van en naar de afvalhoop.

Voorbij beurten: marktlimietkaarten

Wat spelers tijdens hun beurt doen, is niet de enige factor die bepa alt wie het meeste geld verdient. Terwijl de vissen zich op de markten beginnen op te stapelen, komen de marktkaarten in het spel.

  • Op de eerste marktkaart staat het getal vier in de linkerhoek, dus als een markt vier vissen heeft, moet die kaart worden opgepakt en gebruikt om bonusdollars te bepalen voor de spelers die de meeste en de tweede meeste hebben vis op die markt.
  • Voor de marktkaart met een marktlimiet van vier erop ontvangt de speler met de meeste vissen $7 toegevoegd aan zijn totale geldbedrag en de speler met de tweede meeste $3, zoals aangegeven door de cijfers op de kaart. gezicht van de kaart.
  • Zodra de bonusdollars aan de scores van de spelers zijn toegevoegd, plaatst u de marktlimietkaart op de markt waarvoor deze werd gebruikt. Dit geeft aan dat de markt bijna vol is en geen vis meer kan accepteren.
  • Herhaal dit met de andere marktlimietkaarten als de andere drempels (5, 6 en 7) worden bereikt in andere markten.
  • Als de markten vol raken terwijl er nog marktkaarten op tafel liggen, gaat de vis die daar verkocht zou moeten worden naar de vuilnisbelt aan de rechterkant van het bord.

Hoe je het spel wint

Het spel eindigt wanneer een van de volgende scenario's zich voordoet:

  • Alle 'marktlimiet'-kaarten liggen op het bord
  • Er liggen 10 of meer vissen op de afvalhoop

Hoe het spel ook eindigt, de speler met het meeste geld aan het einde van het spel wint. Voordat de eindscores worden berekend, wordt aan het einde van het spel $ 8 extra toegekend aan de speler met de meeste wormen. De speler met de op een na meeste wormen krijgt een bonus van $ 4. Als het spel eindigt omdat de afvalstapel vol is, krijgen de spelers met de meeste en de op één na meeste vissen in die stapel een boete in dollars, in overeenstemming met de nominale waarde van de resterende marktkaart die bovenaan ligt.

Complexiteitsoverwegingen

If Wishes Were Fishes is niet het gemakkelijkste bordspel om te spelen of onder de knie te krijgen. Er zijn nogal wat dingen die je tijdens je beurt kunt doen, en het kan verwarrend zijn, net als The Game of Life. Er zijn veel scenario's die kunnen gebeuren, en je moet opletten wat er aan de hand is om het spel bij te houden. Het kan verwarrend zijn voor kinderen, maar ook voor iedereen die worstelt met complexe als/dan-scenario’s. Natuurlijk is het leren spelen van dit spel een geweldige manier voor mensen om hun redeneervaardigheden en hun vermogen om te navigeren in 'wat als?' te versterken. scenario's. Wees geduldig, want jij en degene met wie je speelt, beheersen de regels. If Wishes Were Fishes kan heel leuk zijn, dus reken het niet af alleen omdat de regels ingewikkeld zijn.

Aanbevolen: