Hoe speel je het klassieke bordspel + tips voor de overwinning

Inhoudsopgave:

Hoe speel je het klassieke bordspel + tips voor de overwinning
Hoe speel je het klassieke bordspel + tips voor de overwinning
Anonim
Bordspel Clue uit 1950
Bordspel Clue uit 1950

Het Clue-bordspel is al meer dan een halve eeuw favoriet. Als je nog nooit de kans hebt gehad om de moord op het illustere landhuis op te lossen, kun je gemakkelijk Clue leren spelen, het klassieke mysteriespel uit het midden van de eeuw. Dus haal dat bord tevoorschijn en bereid je voor op een leuke tijd om te ontdekken of de moordenaar meneer Green in de biljartkamer was met een moersleutel, Scarlet in de studeerkamer met een mes, of mevrouw Peacock in de bibliotheek met een loden pijp.

Het originele moordmysteriespel thuis

Als gasten van het Tudor-landhuis worden de Clue-personages plotseling verdachten en onderzoekers in de vroegtijdige dood van hun gastheer, Mr. Johannes Boddy. Spelers moeten de moordenaar, de kamer waar de moord plaatsvond en het wapen dat bij de misdaad werd gebruikt correct bepalen om het spel te winnen. Vanwege deze drie variabelen, die bij elk spel veranderen, zijn er talloze mogelijke combinaties die ervoor zorgen dat het spel elke keer dat je speelt interessant en uitdagend wordt.

Wie kan aanwijzing spelen?

De klassieke versie van Clue is ontworpen om leuk te zijn voor de meeste leeftijden, met een minimumdrempel van acht of ouder voor kinderen. Het kan ook geschikt zijn voor jongere kinderen als ze in teams spelen met oudere kinderen of ouders. Het spel kan echter het beste met 3-6 spelers worden gespeeld. Hoe meer spelers je hebt, hoe moeilijker het spel zal zijn, wat altijd zorgt voor een leukere en competitievere tijd.

Wat zit er in het bordspel

Clue staat bekend om zijn iconische spelbord, karakterstukken en miniatuurwapens. Door uzelf vertrouwd te maken met deze aspecten van het spel, wordt het spelen gemakkelijker en loopt u als het ware een voorsprong op het spel. Hoewel er in de loop der jaren nieuwere versies van Clue zijn verschenen, zijn deze elementen en instructies voor de klassieke versie nog steeds populair.

Het klassieke aanwijzingsbord

Het speelbord vertegenwoordigt de indeling van een landhuis en beschikt over negen verschillende kamers:

  • Eetkamer
  • Conservatorium
  • Keuken
  • Studie
  • Bibliotheek
  • Biljartkamer
  • Lounge
  • Balzaal
  • Zaal

Karakters reizen tussen de kamers door de dobbelstenen te gooien en van vloertegel naar vloertegel te gaan om de deuropening te bereiken. Dankzij geheime doorgangen kunnen spelers zich ook van de ene kamer naar de andere verplaatsen of sneller over het bord bewegen.

Klassieke aanwijzingen en stukken

1950 Clue-bordspelkarakters
1950 Clue-bordspelkarakters

Er zijn zes verschillende personages in het spel, die elk aan een stuk zijn gekoppeld. De personagestukken van Clue zien eruit als traditionele bordspelstukken, maar de stukkleuren vertegenwoordigen elk personage:

  • Geel- Kolonel Mosterd
  • Paars - Professor Plum
  • Groen - Mr. Green
  • Rood - Miss Scarlet
  • Blauw - Mevrouw Peacock
  • White - Mevrouw Orchid (voorheen mevrouw White)

Wapens

Clue bevat miniatuurversies van zes verschillende wapens. De wapens omvatten:

  • Revolver
  • Mes
  • Touw
  • Loden pijp
  • Moersleutel
  • Kandelaar

Klassieke Clue-speelkaarten

Inbegrepen bij het spel zijn kaarten die elk personage, wapen en kamer in het landhuis vertegenwoordigen. Aan het begin van elk spel wordt willekeurig één van elk type kaart geselecteerd en in een vertrouwelijk dossier geplaatst zonder dat een van de spelers het ziet. Deze kaarten vertegenwoordigen de moordenaar, de locatie van de misdaad en het wapen dat is gebruikt om de daad te plegen.

Andere klassieke spelitems

Naast de hoofdcomponenten bevat het spel de volgende items die nodig zijn om volledig te kunnen spelen:

  • Een notitieboekje voor detectives om aanwijzingen op te schrijven
  • Twee dobbelstenen om over het bord te bewegen
  • Speelinstructies

Stappen voor het instellen van de klassieke aanwijzing

Het bord vertegenwoordigt het landhuis van meneer Boddy en alle spelers hebben een aangewezen plaats waar de speelstukken van hun personages beginnen. Volg deze eenvoudige installatiestappen om het spel te zijn:

Sorteer de kaarten en selecteer de moordenaar

  1. Sorteer alle drie de soorten kaarten, zodat er drie stapels ontstaan. Eén stapel moet voor de verdachtekaarten zijn, één voor wapenkaarten en één voor de kamerkaarten. Schud elke stapel en plaats de kaarten met de afbeelding naar beneden naast het bord.
  2. Zonder naar de gezichten van de kaarten te kijken, neem je één kamerkaart, één verdachtekaart en één wapenkaart. Plaats deze drie kaarten in de envelop "Vertrouwelijk dossier".
  3. Plaats de envelop "Vertrouwelijk dossier" op de trap in het midden van het speelbord.

Schud en deel de kaarten uit

  1. Schud alle overgebleven kaarten en verdeel ze gelijkmatig onder de spelers totdat alle kaarten zijn gedeeld.
  2. Geef elke speler een blanco vel uit het notitieboekje, zodat ze aanwijzingen kunnen opschrijven terwijl ze de moord proberen op te lossen.
  3. Elke speler neemt nu het verdachtefiche voor het personage waarmee hij wil spelen.

Plaats de fiches op het bord

  1. Plaats alle karakterfiches op de daarvoor bestemde plekken op het bord. Zelfs als je geen zes spelers hebt, moeten alle tokens nog steeds op het bord staan.
  2. Plaats elk wapen in een andere kamer op het bord. Deze hoeven op geen enkele manier met elkaar overeen te komen. Elke kamer is voldoende, maar alle wapens moeten in aparte kamers staan.

Vul je verdachten in op de aanwijzingenbladen

  1. Kijk naar de kaarten in je eigen hand zonder ze aan iemand anders te laten zien. Vink al je kaarten af op het lege aanwijzingenblad, aangezien ze niet betrokken kunnen zijn bij de 'misdaad'. Vouw vervolgens het aanwijzingenblad dubbel zodat geen andere spelers je aantekeningen kunnen zien.
  2. Plaats je kaarten met de afbeelding naar beneden voor je. Je bent klaar om te beginnen!

Klassieke Clue-bordspelregels

Nadat alle stukken zijn opgesteld, wisselen de spelers om de beurt. Het spelen van Clue impliceert deductief redeneren, aangezien alle spelers proberen erachter te komen wie meneer Boddy heeft vermoord, in welke kamer en met welk wapen.

Beweeg over het bord

Aan het begin van het spel mag degene die Miss Scarlet heeft de eerste beurt nemen. Daarna gaat het spel rond de tafel, te beginnen met de persoon aan de linkerkant van die speler. Wanneer het jouw beurt is om over het bord te bewegen, gooi je de dobbelstenen en verplaats je jouw stuk het overeenkomstige aantal vakjes, richting de eerste kamer die je wilt verkennen. Houd er rekening mee dat als je over dat bord beweegt:

  • Je kunt verticaal of horizontaal bewegen, maar nooit diagonaal.
  • Je kunt niet op hetzelfde veld landen als een andere speler, maar je kunt wel door een deuropening gaan die wordt geblokkeerd door het personage van een tegenstander.
  • Meerdere karakters mogen zich in dezelfde kamer bevinden.

Ga een kamer binnen en doe een gok

Als je een kamer binnengaat, stop dan met bewegen, zelfs als je tijdens je beurt nog meer ruimtes over hebt. Naarmate het spel vordert, probeer je elke beurt een andere kamer binnen te komen. Wanneer je in een kamer belandt die een geheime doorgang heeft, kun je deze in je volgende beurt direct naar een andere kamer brengen.

Maak een gok over de oplossing van de moord, waarin je de verdachte aankondigt, de kamer waar het misdrijf plaatsvond (wat de kamer moet zijn waarin je je bevindt) en het wapen. U kunt bijvoorbeeld raden: 'Mevrouw Scarlet in de keuken met de sleutel.' Daarbij verplaats je de verdachte en het wapen naar de kamer waarin je je bevindt.

Nadat je een gok hebt gedaan, controleert de speler links van je of haar kaarten het personage, de kamer of het wapen bevatten dat je hebt genoemd. Als de speler een van de kaarten heeft, laat ze de kaart discreet aan je zien, zodat je deze vervolgens op het aanwijzingenblad kunt aftekenen. Als ze meer dan één kaart heeft, kiest ze er maar één om te laten zien. Als de speler geen van de kaarten heeft, gaat de verantwoordelijkheid om een kaart te onthullen naar de volgende speler links.

Als je personage wordt verplaatst vanwege de suggestie van een andere speler, kun je je beurt beginnen met een gok als je dat wilt, in dezelfde kamer. Anders gooi je de dobbelstenen, of als er een in de kamer is, neem je een geheime doorgang. De gameplay gaat verder zoals gewoonlijk, maar je nieuwe startpunt is de kamer waar je personage naartoe is verplaatst.

Maak een beschuldiging om te winnen of te verliezen

Maak een beschuldiging om het spel te winnen of te verliezen, en zorg ervoor dat je spelstuk zich in de kamer bevindt die je een naam geeft.

  • Als je denkt dat je het personage, de kamer en het wapen in de map "Vertrouwelijk dossier" correct kunt raden, geef dan aan dat je een beschuldiging wilt uiten. Doe dit echter alleen als je het echt zeker weet, want als je ongelijk hebt, verlies je onmiddellijk het spel.
  • Maak bekend wie je denkt dat het personage, de kamer en het wapen zijn en open vervolgens de map om te zien of je gelijk hebt.
  • Als je gelijk hebt, leg je de kaarten voor je neer om iedereen te laten zien dat je gelijk had en roep jezelf uit tot winnaar van het spel.
  • Als je beschuldiging onjuist was, plaats je de drie kaarten terug in de map, zonder ze aan andere spelers te onthullen. Leun achterover en kijk hoe je vrienden het spel afmaken. Er kan jouw hulp worden ingeroepen om de theorieën van anderen te weerleggen, aangezien je nog kaarten hebt.

Tips om de concurrentie te verslaan

Familie die Clue-spel speelt
Familie die Clue-spel speelt

Het algemene doel van Classic Clue is om plezier te hebben met dit moordmysterie-avonturenspel en te genieten van het gezelschap van je vrienden en familie. Als je echter gedreven bent om te winnen, moet je focus liggen op het verzamelen van informatie en het maken van slimme zetten.

Let op de feiten

Alle Clue-spellen worden geleverd met een detective-notitieblok, maar als je met een ouder spel speelt, zijn deze waarschijnlijk al lang geleden op. Als u die detectivebladen niet bij de hand heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. Houd tijdens het spelen gewoon een pen of potlood en een stukje papier bij de hand. Door aantekeningen te maken, kun je bijhouden welke kaarten je hebt gezien en welke aanwijzingen je hebt ontdekt. Je kunt ook nieuwe afdrukbare Clue-trackingbladen downloaden.

Optimaal tussen kamers bewegen

Als je denkt dat je de antwoorden weet om het spel te winnen, kun je nog steeds verliezen als je je stuk niet in de kamer kunt krijgen waar je denkt dat de "moord" heeft plaatsgevonden. Hieruit volgt dat je in zo weinig mogelijk zetten die kamer moet bereiken. Houd rekening met de geheime doorgangen tussen de serre en de woonkamer, evenals de geheime doorgang tussen de studeerkamer en de keuken.

Ook enkele andere aspecten van het bord kunnen je op verschillende momenten tijdens het spel helpen. Er zijn bijvoorbeeld slechts zes vierkanten tussen de ingang van de serre en de startpositie van mevrouw Peacock.

Zet je pokerface op

Als je een kamer binnengaat, probeer dan een beschuldiging te uiten met behulp van twee of drie van de kaarten die je in je hand hebt. Wanneer je alle drie de kaarten in je beschuldiging gebruikt, gooi je iedereen voor de gek, aangezien geen van de andere spelers deze vermoedens kan weerleggen. Als je doorgaat met het spel, zorg er dan voor dat je de volgende keer dat je een beschuldiging uit, iets heel anders probeert, zodat je de aandacht afleidt van je eerste beschuldiging.

Vorm geen allianties

Clue is geen spel dat zich goed leent voor teamwerk. Hoe weinig aanwijzingen je ook hebt, ze moeten tot het einde van het spel geheim blijven. Houd de informatie die u afleidt voor uzelf. Het delen van informatie vergroot alleen maar de kans dat je het spel verliest.

Houd de gissingen van andere spelers bij

Een van de snelste manieren om delen van je verdachtenblad te elimineren met je beperkte aantal beurten, is door naar de gissingen van de andere spelers te luisteren. Als je merkt dat iemand voortdurend een wapen of personage gebruikt of heen en weer beweegt tussen kamers, is de kans groot dat hij steun probeert te krijgen voor zijn mogelijke beschuldiging, en je kunt die repetitieve vragen in je voordeel gebruiken.

Voeg kaarten toe die je nodig hebt om specifieke items te elimineren

Als je echt het gevoel hebt dat je weet wat een van de onderdelen van de beschuldiging is, maar nog niet klaar bent om het weg te geven, kun je een gok doen, inclusief twee kaarten die je al hebt en de kaart die je wilt hebben controleren. Als niemand in de groep deze kaarten heeft, weet je zeker dat de onbekende kaart in de vertrouwelijke hoes zit.

Speel hint met je gezin

Het Clue-bordspel is een geweldige aanvulling op elke spelcollectie en is een perfecte keuze voor een spelletjesavond met het hele gezin. Er is een reden dat escape rooms tegenwoordig ongelooflijk populair zijn, en de sensatie van het spelen van een whodunnit is het beste als het wordt gespeeld in het originele moordmysteriespel Clue.

Aanbevolen: