Collectible Collier's Encyclopedia: over de favoriet van het huishouden

Inhoudsopgave:

Collectible Collier's Encyclopedia: over de favoriet van het huishouden
Collectible Collier's Encyclopedia: over de favoriet van het huishouden
Anonim
Hoge hoekmening van boeken op tafel
Hoge hoekmening van boeken op tafel

Lange tijd was het verplicht voor mensen om minstens één set encyclopedieën in huis te hebben, en als je toevallig een van deze oude sets verzamelbare Collier-encyclopedieën hebt, vraag je je misschien af of ze die hebben waarde. Collier's Encyclopedia is tenslotte een begrip sinds het bedrijf de set voor het eerst publiceerde in 1950. Terwijl andere verzamelobjecten uit het midden van de eeuw bij de meeste mensen als eerste in gedachten komen, zijn deze encyclopedieën zeker geliefd bij de verzamelaars die ze vinden. Zodra je meer weet, kun je helpen de uitgebreide winkels van deze verzamelaars uit te breiden of je eigen winkel te beginnen met de set van je gezin als allereerste toevoeging.

Geschiedenis van Collier's Encyclopedie

Collier's Encyclopedia werd voor het eerst gepubliceerd door Crowell, Collier en Macmillan in 1950. Oorspronkelijk was het ontworpen voor twintig delen en werd het beschouwd als een van de drie belangrijkste Engelstalige encyclopedieën ter wereld. Volgens het vergelijkende werk van Kenneth Kister over encyclopedieën beschreven de uitgevers het als "een wetenschappelijke, systematische, voortdurend herziene samenvatting van de kennis die het belangrijkst is voor de mensheid." De encyclopedieën behandelden praktische onderwerpen, zoals wetenschap, aardrijkskunde en biografie, heel goed. De collectie bleef echter meestal weg van onderwerpen die als controversieel zouden worden beschouwd, waardoor het een van de meer conservatieve publicaties is die allerlei soorten kennis proberen te documenteren.

De versie met 24 delen verschijnt

In 1962 onderging Collier's Encyclopedia een revisie en werd uitgebreid tot 24 delen. Halverwege de eeuw bestond er een culturele belangstelling voor het cultiveren van kennis, wat leidde tot een hausse aan nieuwe ontdekkingen op alle terreinen. Gekoppeld aan deze snel veranderende kennis was er een verschuiving naar het bekijken van patriottisme door de lens van je huiselijke sfeer. Dit betekende dat gezinnen, om het gevoel te krijgen dat ze hun uiterste best deden om een echt Amerikaans huis te behouden, zich gedwongen voelden om up-to-date encyclopedieën aan te schaffen, vermoedelijk voor gebruik door hun familieleden, maar hoogstwaarschijnlijk om aan hun buren te laten zien..

Deur-tot-deur verkopen hebben invloed op de markt

Vereeuwigd door de beroemde toneelschrijver Arthur Miller, in zijn werk Death of a Salesman uit 1949, werden deze encyclopedieën (net als zoveel andere goederen) van deur tot deur verkocht door reizende verkopers. De huis-aan-huisverkoop van deze encyclopedieën was een gangbare praktijk totdat de Federal Trade Commission (FTC) Colliers opdracht gaf een einde te maken aan wat de FTC oneerlijke en bedrieglijke handelspraktijken noemde. De klachten tegen de uitgever gingen terug tot 1960. Hierna begon de encyclopedie-rage af te nemen, en al snel drongen de alomtegenwoordige mogelijkheden van thuisinternet door op de encyclopediemarkt, waarbij de laatste editie van Collier's in 1997 werd gedrukt.

Collectible Collier's Encyclopediewaarden

Oude encyclopedieën, van welke uitgever dan ook, zijn meestal precies dat: oud. De feitelijke inhoud is verouderd en dankzij de enorme productieaantallen halverwege de eeuw is er echt geen hedendaagse markt voor. Je kunt bij bijna elke kringloopwinkel of tweedehandsboekwinkel langsgaan en sets verouderde encyclopedieën vinden die stof vergaren tussen VHS-banden en kopieën van Chicken Soup for the Soul. Verzamelaars zijn over het algemeen ook niet geïnteresseerd in encyclopedieën die na de jaren tachtig van de negentiende eeuw zijn gepubliceerd. Als investering of als vintage item is een Collier Encyclopedia-set niet erg verzamelbaar. Deze sets zijn echter over het algemeen gemakkelijk te vinden, hoewel ze niet altijd goedkoop zijn.

De meeste complete sets worden door hun verkopers bijvoorbeeld beoordeeld op een waarde tussen de €150 en €200. Deze complete set uit 1965 werd onlangs verkocht voor $ 100 en deze complete set uit 1952 werd verkocht voor net geen $ 100. Nu komt dit neer op ergens tussen de $ 7 en $ 10 per deel in de serie. Dus als je geïnteresseerd bent in het op een kosteneffectieve manier verzamelen van deze encyclopediesets, kun je op de lange termijn een hele collectie opbouwen door afzonderlijke delen in de loop van een aantal maanden of jaren te kopen.

Wat te doen met oude encyclopedieën

Het feit dat er geen grote verzamelaarsmarkt voor vintage encyclopedieën nodig is, betekent natuurlijk niet dat ze geen enkel doel in je leven kunnen dienen. Encyclopedie-artikelen bieden bijvoorbeeld een uitstekend inzicht in de overtuigingen en bekende 'waarheden' uit het verleden. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te lezen, hebben goede illustraties en zijn vooral geschikt voor kinderen. Als je kinderen hebt, kunnen de boeken een geweldig hulpmiddel zijn om onderzoeksvaardigheden aan te leren en te lachen om de gekkere inzendingen.

Als je het niet leuk vindt dat je exemplaren ruimte in beslag nemen in je huis, kun je ze altijd doneren. Veel gevangenissen bieden gevangenen geen online toegang, en daklozenopvangcentra kunnen hier vaak wel gebruik van maken, verouderd of niet; sommige kennis raakt nooit uit de mode. Daarnaast kun je ze gebruiken in verschillende decoratiemogelijkheden en in andere projecten in huis:

  • Maak een boekenplank
  • Gebruik ze om de hoogte van een lamp of ander object te verhogen
  • Houd ze tentoongesteld in je schappen
  • Maak een gewijzigde boekentas van een van hen
  • Gebruik de pagina's als pulpbasis voor zelfgemaakt papier
  • Gebruik de pagina's voor decoupage of andere kunstprojecten
  • Boor een gat door een stapel en voer er een lamp doorheen

Waar vind je vintage encyclopedieën

Als je op zoek bent naar een set oude encyclopedieën, zijn er verschillende manieren waarop je een complete kunt bemachtigen. Lokaal zijn de volgende plaatsen een goed startpunt, omdat ze vaak volledige of gedeeltelijke sets encyclopedieën hebben:

Collier's encyclopedie in de bibliotheek
Collier's encyclopedie in de bibliotheek
  • Kringloopwinkels
  • Garageverkoop
  • Bibliotheekverkoop van gebruikte boeken
  • Gebruikte boekwinkels
  • Buren, familieleden en vrienden

Online zijn er ook veel websites die u kunt bezoeken:

  • eBay- eBay is voor de meeste mensen de eerste stop voor het online kopen en verkopen van verzamelobjecten. eBay heeft een voortdurend veranderende inventaris en een gebruiksvriendelijke interface, waardoor het een perfecte plek is om Collier's Encyclopedias te kopen en verkopen.
  • Etsy- Etsy staat bekend als een vintage retailer en heeft niet alleen exemplaren uit verschillende jaren van Collier's Encyclopedia, maar je kunt ook je eigen exemplaren op de site verkopen. Toegegeven, verkopen op Etsy is iets ingewikkelder dan verkopen op eBay, maar voor sommigen is het misschien de perfecte plek om afstand te doen van de encyclopedieset van je ouders.
  • Goodwill- Je kunt altijd eerst een fysieke Goodwill bezoeken, maar Goodwill plaatst veel interessante vondsten online waarop je kunt bieden en kopen. De inventaris van deze website is volledig afhankelijk van wat mensen op dat moment hebben gedoneerd, dus u moet regelmatig controleren of er nieuwe vermeldingen zijn.

Ga terug in de tijd met behulp van vintage encyclopedieën

Het hebben van een set verzamelbare Collier-encyclopedieën in huis is een goede manier om het leren en begrijpen van de natuurlijke eb en vloed aan te moedigen die gepaard gaat met het ontdekken van nieuwe feiten en het weerleggen van oude. Je kunt er op een regenachtige dag eentje tevoorschijn halen, hem openen op een willekeurige pagina, beginnen met lezen en een idee krijgen van hoe de wereld er een paar decennia geleden uitzag. Hoewel deze oude boeken eigenlijk geen serieuze verzamelwaarde hebben, is de hoeveelheid informatie die ze bevatten van onschatbare waarde voor degenen die graag de versleten pagina's lezen.

Aanbevolen: