Tips voor het kweken van bloemkool (en het voorkomen van veelvoorkomende problemen)

Inhoudsopgave:

Tips voor het kweken van bloemkool (en het voorkomen van veelvoorkomende problemen)
Tips voor het kweken van bloemkool (en het voorkomen van veelvoorkomende problemen)
Anonim
Vrouw Met Verse Bloemkool
Vrouw Met Verse Bloemkool

Bloemkool beleeft misschien wel de hoogste golf van populariteit ooit, dankzij de veelzijdigheid ervan voor mensen die een koolhydraatarm of keto-dieet volgen. Het kweken van bloemkool vereist behoorlijk wat planning en toewijding, maar het is zeker mogelijk.

Wanneer bloemkool planten

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat timing bij het kweken van bloemkool van cruciaal belang is. Als de temperatuur voortdurend boven de 18°C uitkomt terwijl de kroppen zich vormen, zul je niet veel oogsten. Je moet het dus correct timen. Bloemkooltransplantaties moeten twee tot vier weken vóór de laatste voorjaarsvorstdatum in uw tuin worden geplant.

Start zaden binnenshuis

Als je bloemkool uit zaad begint, moeten de zaden vier tot vijf weken vóór de laatste vorstdatum binnenshuis, onder licht, worden gestart. Zoals Barbara Damrosch en Eliot Coleman in hun boek The Four Season Farm Gardener's Cookbook opmerken, mogen transplantaties niet ouder zijn dan drie weken voordat ze worden uitgezet, anders stopt de groei.

Voorzichtig transplanteren

Om te zeggen dat bloemkool kieskeurig is, is een beetje een understatement. Transplantaties moeten jong worden uitgezet, vóór de vorstdatum, maar ze kunnen niet tegen bevriezing. Een week met temperaturen onder de 7°C zal ervoor zorgen dat ze gaan zaaien, en te veel dagen boven de 65°F zullen resulteren in bijna geen koers. Dus wat moet een tuinman doen?

biologische bloemkooltros
biologische bloemkooltros

De juiste omstandigheden creëren voor het kweken van bloemkool

Er zijn een paar stappen om uw bloemkool een goede start te geven.

  1. Zaai bloemkoolzaad binnen vijf weken vóór de laatste voorjaarsvorstdatum.
  2. Na twee weken onder licht te hebben gekweekt, kun je ze een week buiten laten uitharden.
  3. Als je drie weken oud bent, plant je de zaailingen direct in de tuin. Het is belangrijk om ze op een plek te planten waar je ze enige bescherming tegen de vorst kunt bieden, bijvoorbeeld door stolpen of melkkannen over de zaailingen te plaatsen als er gevaar bestaat voor vorst, of waar je het hele gebied kunt bedekken met een drijvende rijafdekking. om het tegen bevriezing te beschermen.

Dit proces en de planning voor bescherming zouden je moeten helpen de juiste timing te vinden en de jonge zaailingen te beschermen tegen bevriezing.

Je kunt ook een herfstoogst bloemkool zaaien door zes tot acht weken vóór de eerste herfstvorst met de zaden te beginnen. De truc hier is om ze te beschermen tegen de hitte van de late zomer. Gebruik schaduwdoek om wat bescherming te bieden op de heetste, zonnigste dagen.

Hoe bloemkool planten

Zodra je de timing hebt bepaald en je zaailingen klaar zijn, is het belangrijk om je planten de beste omstandigheden te bieden voor optimale groei. Bloemkool heeft nodig:

  • Minstens zes uur volle zon per dag
  • Voedingsrijke grond (het is een vrij zware feeder)
  • Gelijkmatig vochtige grond

Pas tijdens het planten de grond aan met compost en een uitgebalanceerde meststof. Plant de bloemkool 18 tot 60 centimeter uit elkaar en geef ze goed water.

Houd het weer in de gaten. Als er vorst wordt voorspeld, zorg er dan voor dat u uw zaailingen kunt beschermen met gerecyclede melkkannen, stolpen of rijafdekkingen. In een mum van tijd zal zelfs een omgekeerde kartonnen doos werken, zolang je hem maar een nacht laat staan en de volgende dag vroeg verwijdert.

Bloemkool kweken

Als de planten eenmaal in de tuin staan en het gevaar van bevriezing voorbij is, is het belangrijkste dat u voor uw bloemkool moet doen regelmatig water geven, maandelijks voeden met een uitgebalanceerde meststof of een bijvulling van compost, en let op insectenplagen. Zodra zich hoofden beginnen te vormen, weet je dat je ongeveer een week tot tien dagen verwijderd bent van je bloemkooloogst.

Bloemkool blancheren

Als je bloemkool met witte kop kweekt, moet je doen wat bekend staat als 'blancheren' om de bloemkool wit te maken in plaats van gevlekt groenachtig bruin. Ongeblancheerde hoofden zijn ook vaak bitterder. Als je een kleurrijke variëteit kweekt, zoals een gele, oranje of paarse bloemkool, is blancheren niet nodig, omdat deze daadwerkelijk zonlicht nodig heeft om die levendige kleuren te ontwikkelen.

Bloemkool
Bloemkool

Bloemkool blancheren

Als je merkt dat de kop ongeveer vijf tot vijf centimeter in diameter is, trek je de bladeren eromheen omhoog, zodat ze de nieuw gevormde kop omringen.

  • Zet de blaadjes vast met een wasknijper, clip of strik met wat touw.
  • Controleer regelmatig of de bladeren gesloten blijven rond de kop.
  • Hiermee wordt het zonlicht van de bloemkool weggehouden en wordt ervoor gezorgd dat deze een puur witte kleur en mildere smaak krijgt.
  • Na het blancheren duurt het ongeveer zeven tot tien dagen voordat een bloemkoolkroon zich volledig heeft gevormd. De meeste variëteiten zijn 75 tot 80 dagen nadat ze in de tuin zijn getransplanteerd klaar om geoogst te worden.
  • Soms vormt het hoofd zich niet goed, blijft het los en wordt het nooit echt stevig. Meestal is de reden hiervoor dat de omstandigheden tijdens de kopvorming te warm of droog werden.

Bloemkool oogsten

Als de hoofden bedekt zijn met bladeren, hoe weet je dan wanneer het tijd is om te oogsten? Zoals hierboven vermeld, is het meestal klaar zeven tot tien dagen nadat je de nieuw gevormde kop hebt geblancheerd, die is gegroeid in de cocon van bladeren die je ervoor hebt gemaakt.

De hoofden moeten compact en stevig aanvoelen en een diameter van ongeveer vijftien tot twintig centimeter hebben.

Snijd de bloemkoolkroon van de plant en eet of bewaar hem bij voorkeur binnen een dag of twee. Bloemkool blijft niet lang goed in de koelkast.

Plagen en ziekten van bloemkool

Bloemkool is vatbaar voor veel van dezelfde plagen als andere koolfamilieplanten, waaronder de volgende.

Koolwormen

Koolwormen zijn het groene larvale stadium van koolwitjesvlinders. Kies deze zelf uit als je ze op je planten ziet, of bedek je bloemkool met een zwevende rij hoes om te voorkomen dat de vlinders eieren op je planten leggen.

Bladluizen

Bladluizen kunnen een probleem zijn. Als je deze kleine insecten langs de stengels en onderkant van de bladeren ziet, geef de plant dan een krachtige waterstraal uit de slang of besproei hem met insectendodende zeep. Je kunt de bladeren en stengels ook afnemen met een doek gedrenkt in een sopje. Dit zal om de paar dagen moeten worden gedaan totdat de bladluizen volledig verdwenen zijn.

echte meeldauw

Echte meeldauw is vaak een probleem tijdens periodes van hoge luchtvochtigheid. Om er vanaf te komen, kun je alle geïnfecteerde bladeren besproeien met een mengsel van 1 eetlepel baking soda verdund in een liter water. Besmette gebieden goed doven. Als er bladeren zijn die niet meer te redden zijn, snoei ze dan van de plant en gooi ze weg om te voorkomen dat de meeldauw zich verspreidt.

Koolwortelmaden

Koolwortelmaden boren zich in en voeden zich met de wortels van koolplanten, inclusief bloemkool. Vervolgens verpoppen ze zich en veranderen ze in koolwortelvliegen. Als u verwelkende bladeren en een blauwe of gele zweem op de bladeren opmerkt, en de verwelking wordt niet verbeterd door water te geven, is de kans groot dat uw plant is besmet. Mogelijke oplossingen:

  • Soms kun je de plant voorzichtig opgraven, de wortels in een emmer koud water laten slingeren om de maden los te maken, en dan opnieuw planten. Als de wortels te veel schade hebben opgelopen, zal de plant waarschijnlijk afsterven.
  • Je kunt voorkomen dat de vliegen eieren leggen door vallen of wortelkragen te installeren, waardoor het voor de vliegen moeilijk wordt om een goede plek te vinden om eieren te leggen.
  • Deze beide oplossingen moeten echter worden toegepast als preventieve maatregelen tijdens het planten.
Biologische bloemkoolplant
Biologische bloemkoolplant

Clubwortel

Clubwortel is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bodemschimmel die ertoe leidt dat de wortels van koolplanten opzwellen en uiteindelijk barsten en rotten, waardoor ze geen water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Als je planten overdag verwelken, ondanks voldoende water, en de bladeren geel of paarsachtig worden, en de planten het over het algemeen moeilijk hebben, is de kans groot dat ze te maken hebben met knolwortel.

  • De schimmel kan tot 20 jaar in de grond blijven bestaan en zal elk lid van de koolsoortenfamilie infecteren die daar wordt geplant.
  • Gewasrotatie is essentieel. Zorg ervoor dat je geen koolsoorten plant in een gebied waar je problemen hebt gehad met knolwortel.
  • Zorg ervoor dat je tuingereedschap steriliseert nadat je het hebt gebruikt om te voorkomen dat je andere delen van je tuin infecteert.

Kweek je eigen bloemkool

Hoewel het kweken van bloemkool niet per se eenvoudig is, is het zeker de moeite waard. Deze smakelijke witte groente heeft veel culinaire toepassingen, en zelf kweken is een geweldige manier om er vers uit de tuin van te genieten als het seizoen aanbreekt.

Aanbevolen: