Basiskruidentuin

Inhoudsopgave:

Basiskruidentuin
Basiskruidentuin
Anonim
kruidentuin
kruidentuin

Het aanleggen en laten groeien van een eenvoudige kruidentuin vereist minimale inspanning en je hoeft geen meestertuinman te zijn om succes te hebben. Of u nu kruiden kweekt vanwege hun decoratieve, culinaire of aromatische eigenschappen, het toevoegen van een kruidentuin aan uw landschap is een aantrekkelijke en nuttige toevoeging. Je kruidentuin zal bloeien en je belonen met zijn overvloed voordat je het weet.

Begin met het maken van het thema

Bij het plannen van uw kruidentuin heeft u veel thema's waar u mee kunt werken, of u kunt helemaal geen thema gebruiken en gewoon een tuin aanleggen met een verscheidenheid aan kruiden die u vaak gebruikt. Er is geen goede of foute manier voor het ontwerp van de tuin en u kunt uw fantasie de vrije loop laten. Enkele veel voorkomende ontwerpthema's zijn:

  • Theetuin- Het kweken van kruiden zoals pepermuntjes die worden gebruikt om drankjes op smaak te brengen.
  • Geurtuin - Kruiden kweken die bekend staan om hun aromatische waarde, zoals rozemarijn.
  • Keukentuin - Het kweken van kruiden die vaak worden gebruikt om voedsel zoals salie en dille op smaak te brengen.

Je kunt ook minithema's combineren binnen dezelfde tuin of kiezen voor een directer thema dat is afgestemd op een bepaalde culinaire smaak. In een culinaire kruidentuin kun je bijvoorbeeld deze thema's gebruiken:

  • Italiaanse tuin - Kruiden kweken die Italiaanse gerechten zoals basilicum, oregano en tijm op smaak brengen.
  • Mexicaanse tuin - Het kweken van kruiden die Mexicaanse gerechten zoals koriander en komijn op smaak brengen.

Leer de basisvereisten voor cultuur en groei van kruiden

De meeste kruiden geven de voorkeur aan dezelfde omstandigheden, dus het planten ervan in dezelfde tuin zou geen probleem moeten zijn. Sommige kruiden, zoals rozemarijn, zijn echter vaste planten en sommige kruiden, zoals dille, presteren als eenjarige planten. Houd bij het aanleggen van de tuin de vaste planten op de ene plek en de eenjarige planten op een andere plek, zodat bij het onderhouden van de tuin en het verwisselen van planten de vaste planten niet worden verstoord.

Site-suggesties

Kruiden in een moestuin
Kruiden in een moestuin

De plek van uw kruidentuin kan zich in een apart bed bevinden dat speciaal voor de kruiden is bestemd, langs een loopbrug of naast een moestuin. Om het verzorgen van de plek gemakkelijker en beter bereikbaar te maken, kun je overwegen om hem dicht bij het huis te plaatsen, op voorwaarde dat de plek de gewenste groeiomstandigheden biedt. Het mengen van met kruiden gevulde containers tussen de planten die in de grond groeien, voegt ook interesse toe aan de tuin.

Of je je kruiden nu direct in de grond of in containers kweekt, er zijn fundamentele culturele omstandigheden vereist voor gezonde en krachtig groeiende planten.

Lichtvereisten

Bij het selecteren van een geschikte plek voor de kruidentuin zijn de lichtomstandigheden een zeer belangrijke overweging. De meeste kruiden groeien het beste op zonnige locaties die minimaal zes uur per dag zonlicht krijgen.

Bodemvereisten

Voor de beste groei en prestaties kweekt u uw kruiden in vruchtbare grond die goed doorlaatbaar is en met een pH tussen 6 en 6,8. Als uw grond arm is en geen voedingsstoffen bevat, corrigeer dan met compost of goed verteerde mest voordat u gaat planten. Natuurlijk wilt u dat uw tuin vrij is van gras en onkruid, dus zorg ervoor dat u de tuin eerst schoonmaakt en onkruidvrij houdt.

Als je de grond wijzigt om deze rijker te maken, voeg dan een laag van 15 tot 20 cm toe of compost of goed verteerde mest, gelijkmatig verdeeld over de tuin. Werk het organische materiaal in de grond tot een diepte van ongeveer 12 inch en geef het gebied goed water. Bereid het gebied één tot twee weken voor voordat u de kruiden plant.

Watervereisten

De frequentie van de waterbehoefte is afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden. De meeste kruiden groeien het beste met regelmatige watertoepassingen om de grond vochtig maar niet drassig te houden. Als de omstandigheden heet en droog zijn, kan het zijn dat de kruidentuin dagelijks water moet geven om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt. Je kunt de droogheid van de grond testen door je vinger erin te steken en als de bovenste centimeter droog aanvoelt, breng dan water aan in de tuin.

Om schimmelproblemen en ziektes te voorkomen, probeer tijdens het irrigeren geen water op de bladeren van het kruid te spatten. Gebruik een druppelirrigatiesysteem in de kruidentuin of breng water rechtstreeks aan op de grond rondom de plant.

Voeding

Meststoffen die worden gebruikt voor algemene moestuinieren zijn geschikt voor gebruik in kruidentuinen die direct in de grond worden geplant. Het product in het voorjaar aanbrengen en goed inwateren. Als u een kruid zwaar oogst, kunt u nog een lichte dosis kunstmest aanbrengen om nieuwe groei te bevorderen. Als u te vaak te veel kunstmest gebruikt, vermindert u de essentiële oliën die het kruid produceert.

Als het gaat om voeding voor kruiden die in containers worden gekweekt, gebruik dan een wateroplosbaar mengsel dat geschikt is voor groenten. Om de week op de container aanbrengen tijdens het water geven.

Plagen

Vanwege de essentiële oliën die in de meeste kruiden zitten, vormen ongedierte meestal geen probleem. Bladluizen en spintmijten kunnen kruiden echter teisteren, vooral als er niet voldoende ruimte is tussen meerdere planten en de omstandigheden droog zijn. Meestal verjaagt het besproeien van de kruiden met een krachtige waterstoot het ongedierte.

Eindig met het aanleggen en planten van de kruidentuin

Kruidentuin
Kruidentuin

Zodra je het gebied hebt voorbereid zodat het klaar is voor je transplantaties of zaden, is het tijd om je kruidentuin en plant in te richten.

Creëer een gelaagd effect

Bij het neerleggen van uw planten is het altijd een goed idee om de hoogst groeiende planten achterin of in het midden van de tuin te plaatsen en naar de voorkant of zijkanten toe te werken met de kortste kruiden, afhankelijk van het ontwerp van het tuinbed. Dit creëert een gelaagd effect en vloeit vloeiend over.

Kleur en textuur toevoegen

Kruidentuin
Kruidentuin

Om de kruidentuin interessanter te maken, meng je verschillende gekleurde bladeren of texturen naast elkaar. Plant bijvoorbeeld grijsbladige salie in de buurt van groene of paarsbladige basilicum. Als u containers aan de kruidentuin toevoegt, overweeg dan om containers in verschillende vormen en kleuren te gebruiken die de ruimte helpen accentueren en de aandacht van het oog op de tuin vestigen.

Let op de volwassen maat

Let bij het planten van uw kruidentransplantaties of zaden altijd op het plantenlabel of het zaadpakket. Het bevat informatie over de volwassen grootte van de plant, zodat u de benodigde afstanden, plantdiepte voor zaden en dagen tot ontkieming kent. Als u kruidentransplantaties gebruikt, plant dan altijd niet dieper dan het transplantaat in de container groeit. Nadat u de transplantaten en zaden hebt geplant, verzadigt u de grond met water.

Spatiëring is belangrijk

Een goede afstand tussen meerdere kruidenplanten is noodzakelijk om plagen, ziekten en schimmelproblemen te voorkomen en zorgt voor een goede luchtcirculatie. Plaats altijd meerdere planten op basis van hun potentiële volwassen grootte en dunne zaailingen, volgens dezelfde regel.

Kruidentuinieren in containers

Kruidentuin
Kruidentuin

De meeste kruiden groeien prima in containers, op voorwaarde dat je aan bepaalde voorwaarden en hun culturele behoeften voldoet. Houd rekening met het materiaal van de container, omdat deze u laat weten hoe vaak u water moet geven. Poreuze materialen zoals terracotta en hout zorgen ervoor dat de grond sneller uitdroogt dan niet-poreuze materialen zoals plastic, waardoor vaker water nodig is.

Water en drainage

Een goede gewoonte om te weten of het potkruid water nodig heeft, is door elke dag of twee je vinger in de grond van de container te steken en als de bovenste centimeter droog is, water aan te brengen totdat het uit de onderste afvoergaten loopt. Zorg er ook voor dat de container die je gebruikt, leegloopt, anders zullen de kruiden rotten en afsterven.

Bevruchting

Gebruik een vruchtbare potmix die goed uitlekt als je kruiden in containers kweekt. Indien gewenst kunt u tijdens het planten een meststof met langzame afgifte in de grond mengen.

Containergrootte

Als het gaat om de grootte van de benodigde container, houd dan altijd rekening met de volwassen grootte van de plant. Veel eenjarige en kleingroeiende kruiden groeien goed afzonderlijk geplant in potten van 1 gallon, maar grootgroeiende kruiden hebben grotere containers nodig, zoals een 3 gallon. Als je meerdere kleingroeiende kruiden samen kweekt om een kruidentuin in potten te creëren, heb je mogelijk een container van 5 gallon nodig om de benodigde ruimte voor een gezonde groei te creëren en overbevolking te voorkomen.

Suggesties voor algemeen gekweekte kruiden

De meeste lokale tuincentra verkopen algemeen geteelde kruidenzaden en -planten die klaar zijn om in de tuin te groeien. Als u kruidenzaden selecteert, kunt u de zaden in een startcontainer starten en na het vermeerderen naar de tuin overbrengen, of u kunt de zaden direct in de tuin planten en de zaailingen uitdunnen zodra ze ontkiemen. De planttags of het zadenpakket geven alle benodigde informatie over de volwassen plantgrootte en eventuele groeivereisten. Enkele veel voorkomende en gekweekte kruiden zijn:

  • Zoete basilicum: Zoete basilicum (Ocimum basilicum) is een aromatisch en winterhard eenjarig kruid dat in veel culinaire gerechten wordt gebruikt. Het is een aantrekkelijke toevoeging aan containers of kan direct in de tuin worden gekweekt en kan op de vervaldag meer dan een voet hoog worden. Gebruik de bladeren vers of gedroogd.
  • Koriander/Koriander: Koriander en koriander (Coriandrum sativum) komen beide van dezelfde aromatische eenjarige plant. De bladeren zijn koriander en de zaden zijn koriander. Voor de beste smaak gebruik je de bladeren jong. De bloei vindt plaats tijdens de zomer en daarna vindt de productie van zaden plaats.
  • Komijn: Komijn (Cuminum cyminum) is een kleingroeiend eenjarig kruid dat tot de peterseliefamilie behoort en een lange periode van warm weer nodig heeft om de bloemen en zaden te produceren die worden gebruikt in culinaire gerechten. Zodra de zaaddozen bruin worden, zijn ze klaar om te oogsten en te gebruiken.
  • Dille: Dille (Anethum graveolens) wordt op verschillende manieren gebruikt bij het op smaak brengen van culinaire gerechten zoals dille-augurken. De eenjarige lijkt qua groeiwijze en beschrijving op venkel. Gebruik de toppen, bladeren en stengels vers of gedroogd. Dille wordt niet altijd goed getransplanteerd, dus het is het beste om zaden direct in de tuin te starten en uit te dunnen tot 30 cm.
  • Citroenmelisse: Citroenmelisse (Melissa officinalis) behoort tot de muntfamilie en presteert als een winterharde vaste plant die tot 2 voet lang en breed kan worden. Het citroengeurende blad en de jonge stengels geven smaak aan dranken en voedingsmiddelen. Gebruik het blad vers of gedroogd.
  • Mint: Er zijn verschillende algemeen gekweekte pepermuntjes (Mentha spp.), die robuuste vaste plantenkwekers in de tuin zijn. Pepermunt (Mentha piperita) en groene munt (Mentha spicata) zijn twee laagblijvende soorten die je het meest waarschijnlijk in tuincentra aantreft. Planten produceren uitlopers en kunnen snel invasief worden. Om de planten onder controle te houden, wil je ze misschien in containers planten. De kleine bladeren en bloemen worden gedroogd of vers gebruikt en geven smaak aan dranken en voedingsmiddelen.
  • Oregano: Een ander familielid van munt, oregano (Origanum vulgare) is een winterharde vaste plant. Het werkt goed in containers of direct in de grond gekweekt. Het blad is aromatisch en wordt vers of gedroogd gebruikt om voedsel op smaak te brengen.
  • Rosemary: Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) groeit als een zachte meerjarige struik die op de vervaldag wel 1,80 meter lang en breed kan worden. Het behoort tot de muntfamilie en vormt een aromatische toevoeging aan kruidentuinen en is droogtetolerant als het eenmaal is gevestigd. De bloemen, stengels en bladeren hebben verschillende culinaire toepassingen, zowel vers als gedroogd.
  • Sage: Salie (Salvia officinalis) behoort tot de muntfamilie en groeit als een vaste plant, maar veel tuinders kweken het als een jaarlijks kruid. Het grijsachtige blad is een opvallende en aromatische toevoeging die wordt gekweekt tussen groenbladige kruiden. Het produceert meestal paarsachtige bloemen in de zomer tijdens het tweede groeijaar. Gebruik de bladeren vers of gedroogd in diverse culinaire gerechten.
  • Tijm: Tijm (Thymus vulgaris) is een overblijvend kruid dat vaak als eenjarig kruid wordt gekweekt. Dit lid van de muntfamilie heeft een struikachtige groeiwijze en produceert klein, groenachtig grijs blad en paarse bloemen, die beide droog of vers bruikbaar zijn. Het kruid is zeer geschikt voor potgroei en tolereert droogte zodra deze zich heeft gevestigd.

oogst wat je zaait

Er gaat niets boven de smaak en geur van vers geoogste kruiden en binnen een paar maanden zal al je werk zijn vruchten afwerpen als je begint met het oogsten van je premie. Het is het beste om te oogsten tijdens de koele ochtenduren en niet tijdens de hitte van de dag. Met een beetje zorg en aandacht zou uw kruidentuin u jarenlang moeten belonen met culinaire en aromatische beloningen.