Achtbaanfeiten

Inhoudsopgave:

Achtbaanfeiten
Achtbaanfeiten
Anonim
Stalen Draak 2000
Stalen Draak 2000

Voor sensatiezoekers in pretparken gaat er niets boven de adrenalinestoot van een houten of stalen achtbaan. Er zijn een aantal achtbaanfeiten die de interesse van elke rijder kunnen wekken.

Beste van het beste

Omdat sensatiezoekers tevreden moeten blijven en jaar na jaar naar hun favoriete parken moeten terugkeren, zijn eigenaren van pretparken altijd op zoek naar de volgende geweldige achtbaan. Om achtbaanliefhebbers aan te spreken, streven parken ernaar om de grootste, langste, hoogste en snelste achtbanen te bouwen.

Langste achtbanen

De twee langste stalen achtbanen bevinden zich in Japan en Engeland.

  • De prijs voor de langste stalen achtbaan gaat naar Steel Dragon 2000 in Nagashima Spaland in Mie, Japan. Steel Dragon, geopend in 2000, heeft in totaal 8.133 voet spoor.
  • Op de tweede plaats qua lengte staat de 7.442 voet lange Ultimate, die in juli 1991 werd geopend in het themapark Lightwater Valley in Noord-Yorkshire, Engeland.

De Verenigde Staten zijn de thuisbasis van de twee langste houten achtbanen ter wereld.

  • The Beast op Kings Island in Ohio is de langste houten achtbaan. De baan heeft een spoorbreedte van 7.359 voet, waarmee het de derde langste achtbaan ter wereld is.
  • The Voyage at Holiday World &Splashin' Safari in Indiana is de op een na langste houten achtbaan met een hoogte van 1,242 meter.

Snelste

Een deel van het plezier van het ritje in een achtbaan is de ongelooflijk hoge snelheid die ze kunnen bereiken. Met deze onderzetters voel je echt de wind door je haar waaien.

Kingda Ka-achtbaan
Kingda Ka-achtbaan

De Formula Rossa op Ferrari World in de Verenigde Arabische Emiraten, geopend in 2010, accelereert in slechts vijf seconden naar een opwindende topsnelheid van 149,1 mijl per uur (240 kilometer per uur). Ruiters ervaren een kracht van 4,8 Gs en reizen zo snel dat een parachutespringende bril moet worden gedragen.

  • Kingda Ka bij Six Flags Great Adventure & Safari in Jackson, New Jersey heeft momenteel het record voor de op een na snelste achtbaan (de snelste totdat Formula Rossa kwam en het is nog steeds de snelste in Noord-Amerika), met een bereik van 128 mijl per uur. De achtbaan werd in mei 2005 geopend in het jungle-themagebied van het park.
  • Op de derde plaats, met een snelheid van 200 km per uur, staat Top Thrill Dragster op Cedar Point in Ohio, geopend in mei 2003.

Steilste afdalingshoek

Hoewel veel moderne stalen achtbanen een daalhoek van 90 graden hebben (recht omhoog en omlaag), zijn er in werkelijkheid achtbanen met een omgekeerde daalhoek van meer dan 90 graden.

  • Fahrenheit-rit in Hersheypark
    Fahrenheit-rit in Hersheypark

    Takabisha op Fuji-Q Highland in Japan heeft een vrije val van 121 graden, waardoor het de steilste achtbaan ter wereld is.

  • De Green Lantern-achtbaan bij Movie World in Australië heeft een verticale hoek van 120,5 graden.
  • De Timber Drop bij Fraispertuis City in Frankrijk heeft een maximale verticale hoek van 113 graden.
  • De achtbaan met de steilste afdalingshoek in de Verenigde Staten is de Fahrenheit in Hersheypark in Pennsylvania. Het heeft een afdalingshoek van 97 graden.

Hoogste

Als je hoogtevrees hebt, wil je misschien de hoogste achtbanen ter wereld vermijden.

  • De hoogste stalen achtbaan ter wereld is toevallig ook de op een na snelste. Het is Kingda Ka bij Six Flags Great Adventure & Safari, en het is 130 meter hoog.
  • Top Thrill Dragster bij Cedar Point wordt de op een na hoogste stalen achtbaan ter wereld met 120 meter.
  • Het resort Hedie Park in Duitsland heeft de hoogste houten achtbaan ter wereld: Colossos. Hij is 60 meter hoog.
  • T Express in het Everland Resort in Zuid-Korea is de op een na hoogste houten achtbaan ter wereld. Het is 56 meter.

Grootste daling

Een deel van de spanning van de achtbaan is de grootste val.

  • Goliath-achtbaan bij Six Flags Great America
    Goliath-achtbaan bij Six Flags Great America

    Het is waarschijnlijk geen verrassing dat Kingda Ka de eerste plaats inneemt voor de grootste drop van alle achtbanen; het is 130 meter vanaf de top van de grootste val naar de bodem.

  • De drop van Top Thrill Dragster wordt tweede op 120 meter hoogte.
  • Goliath, dat in 2014 werd geopend in Six Flags Great America in Chicago, heeft de grootste daling voor een houten achtbaan, op 55 meter.
  • El Toro bij Six Flags Great Adventure & Safari in New Jersey heeft de op een na grootste daling voor een houten achtbaan op 54 meter (176 voet).

Record-inversies

Zwaartekracht tartende ontwerpen houden sensatiezoekers op de hoogte met adrenaline gevuld plezier.

  • De Full Throttle-achtbaan op Six Flags Magic Mountain in Valencia, Californië heeft de hoogste verticale lus van 50 meter hoog.
  • Een Britse achtbaan die bekend staat als The Smiler staat op de eerste plaats voor het hoogste aantal inversies met 14 huiveringwekkende kurkentrekkers, lussen en rollen. De rit werd in 2013 geopend in Alton Towers en haalde de krantenkoppen met een ongelukkige crash in 2015, waarbij een aantal passagiers ernstig gewond raakte.
  • Kings Island in Mason, Ohio is de thuisbasis van Banshee, 's werelds langste inversie-achtbaan met zeven geestverruimende inversies langs een baan van 124 meter.
  • Begin mei 2016 ontketende het themapark Cedar Point in Ohio Valravn, dat talloze wereldrecords brak als de hoogste (223 ft), langste (3, 415 ft) en snelste (120 km/u) duikachtbaan. Het beschikt ook over de hoogste inversie (45 meter) en de meeste inversies (3) van alle duikachtbanen tot nu toe.

Aantal onderzetters

Voor liefhebbers van thrill rides zorgt het uitzoeken waar de meeste achtbanen zich bevinden ervoor dat ze tijdens hun bezoek aan het themapark de meeste waar voor hun geld kunnen krijgen.

  • Six Flags Magic Mountain in Los Angeles heeft de meeste, met 18 achtbanen in het park.
  • Cedar Point in Sandusky, Ohio en Canada's Wonderland in Vaughan, Ontario volgen op de voet met elk 16 achtbanen.

Vroege geschiedenis

Kurkentrekker achtbaan
Kurkentrekker achtbaan

Natuurlijk gaat het niet alleen om de spanning. Sommige parkbezoekers verbazen zich over de geschiedenis van achtbanen, vanaf hun bescheiden begin als middelmatig amusement tot de hartverscheurende avontuurlijke ritten van vandaag. Een paar feiten die de geschiedenis van deze rit zo interessant maken zijn onder meer:

  • Het concept voor achtbanen werd voor het eerst bedacht in het Rusland van de 15e eeuw, waar ze ijsglijbanen bouwden van tussen de twintig en twintig meter hoog en honderden meters lang waar mensen op sleeën op reden.
  • In het begin van de 19e eeuw werden in Frankrijk twee achtbanen gebouwd met voor het eerst auto's op wielen die aan de baan vastzaten zodat de rijders erin konden zitten.
  • De eerste Amerikaanse achtbaan was eigenlijk een trein die was ontworpen om steenkool van een berg af te vervoeren, de Mauch Chunk Switchback Railroad genaamd. Nadat de trein geen kolen meer hoefde te vervoeren, reden passagiers er van de jaren 1850 tot 1929 mee voor de spanning.
  • LaMarcus Thompson wordt gecrediteerd voor het bedenken en patenteren van de eerste officiële achtbaan in Amerika in 1878. Hij creëerde de Switchback Railroad op Coney Island, die in 1884 werd geopend.
  • De oudste nog werkende achtbaan is Leap the Dips in Lakemont Park in Pennsylvania. Het werd gebouwd in 1902.

Er komen nog grotere sensaties

Achtbaanliefhebbers kunnen zich verheugen omdat de achtbaaningenieurs nog niet klaar zijn. Ze verleggen voortdurend grenzen in een poging om spannende nieuwe attracties te maken in themaparken over de hele wereld.