Omgaan met veelvoorkomende problemen met co-ouderschap: nuttige tips om sterker uit de kast te komen

Inhoudsopgave:

Omgaan met veelvoorkomende problemen met co-ouderschap: nuttige tips om sterker uit de kast te komen
Omgaan met veelvoorkomende problemen met co-ouderschap: nuttige tips om sterker uit de kast te komen
Anonim
Ouders maken ruzie, terwijl dochters op de bank zitten
Ouders maken ruzie, terwijl dochters op de bank zitten

Ouderschap is zeer lonend, maar ook zeer uitdagend. Bovendien heeft coöperatief ouderschap unieke problemen die niet kunnen worden opgelost met conventionele probleemoplossende vaardigheden. Hoewel co-ouderschap niet altijd gemakkelijk is, kun je het wel doen. Het helpt om kennis te hebben van enkele waardevolle tips om u door de meest uitdagende situaties te loodsen.

Veel voorkomende problemen met co-ouderschap

Het opvoeden van kinderen als team na een scheiding vereist een speciaal stel vaardigheden. Hieronder vindt u een unieke overlevingsgids voor wanneer de volgende problemen met co-ouderschap zich voordoen.

Je co-ouder vindt je niet leuk

Hoewel het ongemakkelijk is om met iemand samen te werken die je niet mag, moeten jij en je co-ouder jullie meningsverschillen terzijde schuiven in het belang van jullie kind. Omdat jullie niet langer romantisch samen zijn, is je enige doel nu om te beslissen wat het beste is voor je kind.

Als je ex je aanv alt met woorden of je kind tegen je gebruikt, val hem/haar dan niet terug, want dat gooit alleen maar olie op het vuur. Herinner uw co-ouder eraan dat de situatie niet de schuld van het kind is, en vermijd ruzie in het bijzijn van uw kind. Spreek in plaats daarvan een andere tijd en plaats af om het gesprek te voeren, bijvoorbeeld aan de telefoon nadat uw kind slaapt.

Je bent het nooit met elkaar eens

Als u en uw co-ouder het oneens zijn over belangrijke beslissingen met betrekking tot uw kind, moet u wellicht een aantal van de volgende dingen doen om het probleem op te lossen:

  • Sluit een compromis zodat jullie allemaal kunnen krijgen wat je wilt en nodig hebt.
  • Stel indien nodig een samenwerkingsovereenkomst op door gebruik te maken van een bemiddelaar.
  • Vermijd het nemen van beslissingen ter plekke; onthoud dat de andere ouder van uw kind ook moet meewegen.
  • Denk altijd aan de interesse en het welzijn van uw kind.

Je co-ouder degradeert je

Als kinderen de ene ouder slecht over de andere horen praten, worden ze bezorgd en verdrietig. Hierdoor komt uw kind niet alleen midden in een conflict terecht waar eigenlijk alleen jullie twee bij betrokken zijn, maar uw kind kan kritiek op zijn/haar ouders ook als kritiek op zichzelf beschouwen.

Neem contact op met je co-ouder zodra je erachter komt dat hij of zij je slecht uitspreekt tegen je kind. Vertel hen dat zij het recht hebben om te voelen hoe zij over u denken, maar dat het niet gezond is om die negatieve gevoelens en gedachten te ventileren als uw kind in de buurt is. Als de situatie niet verbetert, kan het inschakelen van een derde partij, zoals een vertrouwenspersoon of bemiddelaar, u helpen dit probleem aan te pakken.

Co-ouders hebben thuis een intense ruzie
Co-ouders hebben thuis een intense ruzie

Je ex verbreekt overeenkomsten

Als de andere ouder de co-ouderschapsovereenkomst die jullie beiden hadden gesloten niet nakomt, behandel de situatie dan zo snel mogelijk. Dit is belangrijk omdat je co-ouder misschien wil testen hoe ver hij/zij kan gaan zonder gevolgen.

Vertel de andere ouder van uw kind dat u niet akkoord gaat met het overtreden van de regels die u beiden heeft opgesteld voor de veiligheid en het welzijn van uw kind. Vertel hen dat als zij vinden dat sommige regels moeten veranderen, u elkaar kunt ontmoeten om een nieuwe overeenkomst te bespreken. Maar totdat dat gebeurt, moeten jullie allebei de huidige overeenkomst volgen.

Als uw co-ouder u blijft ondermijnen en uw overeenkomst schendt, wilt u wellicht een derde partij erbij betrekken, zoals een advocaat.

Je ex verwaarloost je kind

Als uw ouderschapspartner al een hele tijd niet meer bij uw kind is geweest, of heeft besloten geen ouder meer te zijn, kunt u hem of haar niet dwingen om met uw kind om te gaan. In plaats daarvan moet u met hen afspreken om te bespreken wat zij graag willen dat hun rol als gezamenlijke ouder is.

Als ze besluiten dat ze niet in het leven van het kind willen zijn, of slechts een zeer beperkt contact willen, respecteer dan hun wensen, maar laat de deur open als ze later van gedachten veranderen. Anders zou u de relatie van uw kind met de andere ouder in de weg staan, die los staat van uw relatie met uw kind. Laat uw ex echter weten dat wanneer hij/zij besluit terug te keren in het leven van uw kind, dit moet gebeuren op een tijdstip dat voor u en uw kind goed uitkomt, omdat u het leven van uw kind niet wilt verstoren of ontwrichten.

Je co-ouder negeert je

Als uw co-ouder om welke reden dan ook uw communicatie met uw kind beperkt, zijn er een paar dingen die u kunt doen om toch contact te houden:

Wees eerlijk tegen jezelf over de vraag of je telefoontjes en sms'jes te veel zijn of in strijd zijn met je co-ouderschapsovereenkomst

  • Respecteer de tijd van je ex zoals je wilt dat hij of zij de jouwe respecteert.
  • Maak een communicatieovereenkomst met grenzen voor de frequentie en timing van niet-noodoproepen, sms-berichten of videochats.
  • Laat uw kind communiceren met de andere ouder als hij/zij daarom vraagt tijdens bezoeken bij u.

Je bent het niet eens over het delen op sociale media

Als jullie allebei sociale media gebruiken om informatie over jullie leven te delen, kan dit vragen oproepen over opvoedingspraktijken. Zowel u als ouders moeten het eens worden over welke soorten informatie of afbeeldingen over uw kind u op sociale media wilt delen en welke niet. Als de ene ouder zich bijvoorbeeld niet op zijn gemak voelt als er foto's van de badtijd van een baby of peuter online staan, moet de andere ouder dergelijke foto's niet plaatsen.

Coöperatieve ouders moeten ook voorzichtig zijn met wat ze over elkaar zeggen op openbare platforms. Negatieve en schadelijke berichten op sociale media kunnen niet alleen uw kind pijn doen, maar ze kunnen ook tegen u worden gebruikt in bemiddelingen en gerechtelijke procedures over voogdijregelingen.

Vrouw kijkt naar sociale media op haar telefoon
Vrouw kijkt naar sociale media op haar telefoon

Handige tips om sterker uit de kast te komen

Er zijn een paar belangrijke dingen die jij en je co-ouder moeten doen om jezelf en je kind te helpen er sterker uit te komen na een echtscheiding of scheiding:

  • Communiceer constructief met elkaar.
  • Werk als een team.
  • Gebruik zelfzorgstrategieën voor jezelf.
  • Werk eraan om elkaar te vergeven in het belang van je kind.
  • Zoek therapie als je hulp nodig hebt bij het omgaan met de scheiding.
  • Zoek hulp bij het ouderschap, indien nodig, via gezamenlijke counseling of ouderschapslessen.

Houd je oog op de bal gericht

Hoewel jij en je ex niet langer romantisch samen zijn, moet je nog steeds je meningsverschillen opzij zetten en als een team werken. De manier om dit te helpen bereiken is door uw focus op de belangen van uw kind te houden.

Aanbevolen: