Chinees Nieuwjaar Drakendans

Inhoudsopgave:

Chinees Nieuwjaar Drakendans
Chinees Nieuwjaar Drakendans
Anonim
Draak hoofd
Draak hoofd

De Chinese Nieuwjaars Drakendans is een oud symbool dat synoniem staat voor groot feest, aangezien velen getuige zijn geweest van de kleurrijke dansende draak die door de straten loopt om het nieuwe jaar in te luiden.

Geschiedenis van de Chinese Nieuwjaar-drakendans

Het Chinese volk heeft al eeuwenlang een groot respect voor de draak. Volgens de traditionele Chinese legende zijn mensen afstammelingen van dit krachtige en mystieke dier, en het wordt beschouwd als een geluksvogel voor het Chinese volk in termen van vruchtbaarheid, sociale genade en welvaart.

De drakendans wordt beschouwd als de hoogste methode om dankbaarheid jegens de draak zelf te uiten. De drakendans begon echter als een rituele Chinese volksdans, lang voordat het de opzichtige vertoning werd die nu bij elke Chinese nieuwjaarsviering te vinden is. Er wordt aangenomen dat draken de regenval beheersen, en omdat zoveel mensen in China afhankelijk zijn van de landbouw om te overleven, werd de drakendans in eerste instantie ontworpen om de draak te sussen en regen op het land te laten vallen. In meer traditionele dorpen wordt deze dans nog steeds uitgevoerd tijdens een droog seizoen. De veel populairdere vorm van de drakendans is natuurlijk het entertainment dat elk Chinees Nieuwjaar wordt aangeboden. Het is ook veel herkenbaarder voor westerlingen, die net zo veel van de viering en traditie van de draak zijn gaan genieten als hun inheemse Chinese vrienden.

Hoe je de drakendans uitvoert

De drakendans wordt meestal uitgevoerd op de vijftiende dag van de viering van het Chinese Nieuwjaar. Het maakt deel uit van het lantaarnfestival en er wordt enorm naar uitgekeken door de menigte die zich verzamelt om naar de parade te kijken. De draak zelf is gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder plastic, metaal, stof, papier-maché, gips, pailletten, juwelen en al het andere dat de drakenbouwers dat jaar voor versieringen hebben uitgekozen. Omdat een lange draak meer geluk voor een regio symboliseert, proberen veel Chinatown-gemeenschappen de langste draak door hun hoofdstraat te laten dansen tijdens de Chinese Nieuwjaarsparade.

De drakendans voor het Chinese Nieuwjaar wordt uitgevoerd door een groot team dansers die zijn getraind om de draak op speciale palen te dragen. De leiders van het dansteam beheersen het hoofd, waardoor het op en neer beweegt, duikt en zakt. Het hoofd kan ook worden gemanipuleerd om er levendig uit te zien door speciale kenmerken op te nemen, zoals knipperende ogen, die ook worden bestuurd door de precieze beweging van de verantwoordelijke danser.

De rest van het dansteam laat hun lichaam op en neer bewegen om de bewegingen van een gevleugelde vlucht na te bootsen terwijl de draak zich een weg door de straat baant. Het team kan ervoor kiezen om op het rechte pad langs de hoofdweg te blijven, of ze kunnen interactie hebben met de bewonderende menigte terwijl ze voorbij marcheren. De dansers worden bijna altijd begeleid door muzikanten die traditionele Chinese drums en gongs bespelen om het ritme van de dans vast te houden terwijl toeschouwers genieten van de lange geluksbrenger van de draak.

Kleuren en traditie

Het hoofd en lichaam van de draak zijn traditioneel goud, groen of felrood. Deze kleuren staan voor een goede oogst, voorspoed en opwinding. Dansers kleden zich passend bij het lichaam van de draak en dragen vaak een lange broek die qua kleur perfect bij elkaar past omdat ze van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Elke sectie van de draak meet tussen de anderhalve meter en twee meter, waarbij sommige secties samen meer dan 30 meter aan dansruimte bereiken.

De Chinese Nieuwjaars-drakendans wordt bijna altijd 's nachts uitgevoerd, zodat de lantaarns en fakkels die ermee gepaard gaan een spectaculaire finishing touch kunnen toevoegen aan de draak en de dans. Artiesten die de dans onder de grote draken zullen uitvoeren, repeteren weken en soms zelfs maanden vóór de voorstelling om vloeiende, realistische bewegingen tijdens de viering te garanderen.

Chinees Nieuwjaar vieren

Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gehouden tussen 21 januari en 19 februari, en veel grote steden in de Verenigde Staten vieren dit met een lantaarnfestival en drakendans in hun Chinatown-district. Deze viering is bijna altijd open voor het publiek, en je kunt ook genieten van de rest van de traditionele Chinese cultuur, zoals eten, Chinees ballet en acrobatiek terwijl je wacht tot de draak zijn kenmerkende dans uitvoert als belangrijkste kenmerk van de parade. De draak, een symbool van geluk, is een van de belangrijkste symbolen in de Chinese cultuur en dans.

Aanbevolen: