Redenen voor bedrijfsontslagen

Inhoudsopgave:

Redenen voor bedrijfsontslagen
Redenen voor bedrijfsontslagen
Anonim

Ontslagen in overvloed

Afbeelding
Afbeelding

Ontslagen gebeuren zelfs in de beste economische klimaten, en om een grote verscheidenheid aan redenen. Hoewel het lijkt alsof bedrijven roekeloos mensen ontslaan zonder veel respect voor menselijk fatsoen, is het een feit dat de meeste bedrijven zeer legitieme redenen hebben om mensen te moeten laten gaan - en vaak wordt dit als laatste redmiddel gedaan.

Een ontslag verschilt van een ontslag in die zin dat de mensen die worden ontslagen, vertrekken omdat het werk er simpelweg niet meer voor hen is.

Inkrimping

Afbeelding
Afbeelding

Bedrijven die meer werknemers hebben dan ze nodig hebben, kunnen overgaan tot inkrimping om hun personeelsbestand in te korten. Dit kan soms het gevolg zijn van het feit dat een bedrijf te snel probeert te groeien en niet de omzetgroei ervaart die ze hadden verwacht.

Sluitingen van fabrieken of filialen

Afbeelding
Afbeelding

Wanneer een bedrijf een fabriek, filiaal of andere werkplek sluit, worden werknemers die niet naar andere locaties kunnen overstappen ontslagen.

De Worker Adjustment and Retraining Notification (WARN) Act vereist dat werkgevers die onder de dekking vallen, werknemers 60 dagen van tevoren op de hoogte stellen van een naderende fabriekssluiting of aanzienlijk ontslag. De wet heeft betrekking op ontslagen die gevolgen hebben voor 50 of meer werknemers, of kleinere ontslagen die gevolgen hebben voor meer dan 1/3 van het personeelsbestand van een bedrijf.

Financiële problemen

Afbeelding
Afbeelding

Wanneer bedrijven kosten moeten besparen om te kunnen blijven functioneren, zijn de kosten van werknemerssalarissen vaak de eerste kostenpost die onder de loep wordt genomen, omdat dit doorgaans de grootste kostenpost is die het bedrijf heeft. Leiders hopen dat ze het personeelsbestand kunnen inkrimpen en toch de productiviteit kunnen behouden. Hoewel dit soms waar is, is het niet altijd een effectieve strategie.

Offshoring

Afbeelding
Afbeelding

Amerikaanse bedrijven verplaatsen hun activiteiten naar het buitenland om verschillende redenen, waaronder goedkopere arbeid, productiekosten en belastingvoordelen voor bedrijven. Hoewel het verplaatsen van een bedrijf naar het buitenland een grote onderneming is, zijn sommige bedrijven van mening dat de resultaten op de lange termijn de verhuizing waard zijn.

Hoewel bestaande werknemers het bedrijf in sommige gevallen naar het buitenland volgen, is het gevolg van offshoring vaak ontslagen.

Uitbesteding

Afbeelding
Afbeelding

Als een organisatie besluit onafhankelijke contractanten in te schakelen om taken uit te voeren waar werknemers voor zorgen, zal het eindresultaat vaak ontslag van personeel zijn.

Outsourcing kan goedkoper zijn voor werkgevers, omdat de aannemers verantwoordelijk zijn voor hun eigen belastingen en zelden in aanmerking komen voor bedrijfsvoordelen.

Automatisering

Afbeelding
Afbeelding

Sommige automatisering en AI kunnen bedrijven helpen goederen sneller en consistenter te produceren dan met menselijke werknemers. Wanneer een bedrijf automatisering adopteert - en geen andere rol kan vinden voor werknemers die voorheen het werk deden en vervangen werden door machines - gebeuren er ontslagen.

Gaat failliet

Afbeelding
Afbeelding

Een van de meest voorkomende redenen voor ontslagen bij bedrijven is de werkloosheid die ontstaat wanneer een bedrijf failliet gaat of failliet wordt verklaard.

In het geval van een faillissement zal het type faillissement bepalen of er ontslagen van werknemers nodig zijn of niet.

Fusies

Afbeelding
Afbeelding

Fusies blijven toenemen tussen bedrijven. Wanneer bedrijven fuseren, worden sommige rollen overbodig. Tenzij het overnemende bedrijf een rol voor iedereen kan vinden, kunnen er ontslagen vallen. Niet alle fusies leiden tot ontslagen. Sommige bedrijven breiden hun personeelsbehoefte uit als gevolg van een fusie.

Zonder reden

Afbeelding
Afbeelding

In een staat waar de werkgelegenheid 'naar eigen goeddunken' is, hoeven bedrijven geen reden te geven voor ontslagen. In deze gevallen kunnen bedrijven het dienstverband eenvoudigweg beëindigen zonder enige uitleg te geven.

Ontslagen werknemers kunnen een aanklacht wegens onrechtmatig ontslag indienen als ze het gevoel hebben dat ze zijn ontslagen omdat ze klagen over intimidatie of illegale praktijken op de werkplek, of omdat ze de tijd hebben genomen om te stemmen of jurydienst te vervullen.

Seizoensgebondenheid

Afbeelding
Afbeelding

Sommige industrieën floreren in specifieke seizoenen (zoals het toerisme of de bouw in de warmere maanden). Hoewel het laagseizoen financieel gezien een lastige tijd kan zijn, houden de meeste bedrijven hier rekening mee bij het opstellen van hun budget.

Wanneer het laagseizoen bijzonder wreed is of wanneer het laagseizoen niet de verwachte resultaten oplevert, kunnen bedrijven zich tot ontslagen wenden om het hoofd boven water te houden.

Herstellen van ontslagen

Afbeelding
Afbeelding

Managers die overblijven na een ontslag zullen hun inspanningen moeten richten op het motiveren van de mensen die aan het werk blijven, die zich mogelijk verraden of bang voelen voor hun toekomstige baan. Op grotere schaal moeten bedrijven onderzoeken hoe ze toekomstige ontslagen kunnen voorkomen door niet dezelfde fouten te maken.

Ontslagen zijn niet persoonlijk

Afbeelding
Afbeelding

De ontslagenen moeten zich realiseren dat hun selectie waarschijnlijk minder over hen persoonlijk te maken had en meer over de afdeling waartoe ze behoorden. Ontslagen zijn zelden persoonlijk. Neem de tijd om dit te verwerken, als dat nodig is, en bedenk dan een plan om een nieuwe baan te vinden, zodat je het ontslag achter je kunt laten.

Aanbevolen: