Zeldzame Jordans: een nadere blik op de beroemde schoenen

Inhoudsopgave:

Zeldzame Jordans: een nadere blik op de beroemde schoenen
Zeldzame Jordans: een nadere blik op de beroemde schoenen
Anonim
Man met Air Jordan 1
Man met Air Jordan 1

Air Jordans zijn gemaakt voor een van de meest fenomenale spelers in de basketbalgeschiedenis en zijn net zo beroemd als Michael Jordan zelf; en sneakerheads doen er alles aan om als eerste een paar zeldzame Jordans te bemachtigen.

Hoe Air Jordans de beroemdste sneaker werd

Air Jordans werden voor het eerst uitgebracht in 1985 en sindsdien wordt er elk jaar een nieuwe Jordan uitgebracht. De originele Jordans zijn ontworpen door Peter Moore en verkocht via de Jordan Company, een onderdeel van Nike. De originele Jordans waren behoorlijk controversieel; ze werden aanvankelijk zelfs verboden door de National Basketball Association vanwege hun intense zwarte en rode kleuren.

Het Air Jordan-logo is te zien op de schoen in de winkel
Het Air Jordan-logo is te zien op de schoen in de winkel

Een revolutie in basketbalschoenen, Air Jordans bleef verbeteren met daaropvolgende releases. Film- en televisiesterren werden gezien met de schoenen, en de extra publiciteit versterkte hun populariteit. Vervolgontwerpen zijn geïnspireerd op items die zo divers zijn als ste alth-straaljagers en partnerschappen die zo uniek zijn als Hollywood-studio's.

Hoewel de verkoop in verschillende periodes groeide en afnam en per Jordan-schoen varieerde, werden oudere modellen vaak enorm populair toen ze opnieuw werden uitgebracht. Dus als het om sneakers gaat, zijn Air Jordans de eerste en meest populaire serie die er is. Simpel gezegd kan niemand ontkennen dat de Jordan een schoen is om rekening mee te houden.

Air Jordan-categorieën die je moet kennen om te verzamelen

Vintage Air Jordans worden over het algemeen beschreven aan de hand van een paar insider-categorieën die je wilt weten voordat je iets probeert te kopen:

Air Jordan 1 Retro Hoog
Air Jordan 1 Retro Hoog
  • Originelen of OG's- De OG's beschrijven een paar Jordans die afkomstig zijn uit het eerste ontwerp van een nieuwe iteratie.
  • Retros - De Retros zijn Jordans die een origineel ontwerp hebben genomen en dit op de een of andere manier hebben aangepast, zoals het veranderen van de kleurstelling of specifieke aspecten van het ontwerp.
  • Samples - Samples zijn de schoenen die zijn gemaakt voorafgaand aan de productierun van een nieuwe Jordan; ze zijn als het ware een voorproefje van het ontwerp en kunnen behoorlijk moeilijk te vinden zijn.

Veel Jordans uit het verleden worden op latere data opnieuw uitgebracht en bevatten enkele aanpassingen of verbeteringen die niets afdoen aan de originele stijl of het originele ontwerp. Jordans die niet uit de daadwerkelijke eerste productierun van dat ontwerp komen, zijn echter niet zo verzamelbaar als de originelen.

De duurste Jordan sneakers ooit verkocht

Gemaakt met de man, de mythe en de legende in gedachten, is het niet meer dan logisch dat Jordans alomtegenwoordig zijn geworden onder de goedbetaalde klantenkring van beroemdheden. Van privéveilingen tot samenwerkingen in opdracht met Grammy-bekroonde artiesten: dit zijn enkele van de duurste (en exclusieve) Air Jordans die ooit zijn verkocht.

Hoge 'Chicago' Air Jordan 1s

Michael Jordan is slechts een van de vele atleten die met Nike willen samenwerken, en iets minder dan een jaar nadat de Air Jordans werden bedacht en aan het publiek werden uitgebracht, droeg hij een paar van zijn Air Jordan 1's om in een Chicago Bulls-spel. Deze specifieke schoenen werden later op een Christie's-veiling verkocht voor $ 615.000.

Michael Jordan's luchtschepen

Dit vroege paar Nike-sneakers, gedragen door Michael Jordan tijdens een Chicago Bulls-wedstrijd in 1984 (het jaar waarin hij zijn deal tekende bij Nike en begon met de ontwikkeling van de beruchte sneakerlijn) is technisch gezien weliswaar geen Air Jordan, maar ook een grote geldmaker om te negeren. Dit paar werd in 2021 op een veiling verkocht voor maar liefst $ 1.472.000.

Kanye's Grammy Air Yeezys

Hoewel Kanye de afgelopen jaren een behoorlijk controversieel figuur is geworden, wordt hij sinds zijn doorbraak in de muziekscene begin jaren 2000 geprezen om zijn stilistische visie. Het op maat gemaakte paar Air Yeezys dat hij droeg tijdens de Grammy Awards van 2008 is een bewijs van dit huwelijk tussen luxe en functionaliteit, en ze werden op een Sotheby's-veiling verkocht voor $ 1.800.000.

De Nike Air Yeezy van Kanye West
De Nike Air Yeezy van Kanye West

Solid Gold OVO x Air Jordans

De duurste Air Jordan die tot nu toe ooit is verkocht, is niet eens een schoen die je kunt dragen. Drake's modemerk OVO heeft een paar 24-karaats massief gouden Air Jordan 10's besteld voor een recordprijs van $ 2,1 miljoen.

Zeldzame Air Jordans om je ogen open te houden

Natuurlijk heeft niet elke verzamelaar een miljoen dollar liggen voor het moment dat een paar van de één-op-een-miljoen schoenen op de markt komt. Er zijn echter enkele zeldzame Air Jordans die je misschien wel in het wild tegenkomt (zij het nog steeds voor duizelingwekkende prijzen).

Originele Air Jordan 1

De Air Jordan 1 was de eerste speciaal ontworpen sneaker in zijn soort, gemaakt voor de legendarische basketbalspeler Michael Jordan. In 1985 bracht Nike deze schoenen aan het publiek uit, en verzamelaars kwijlen bij het vinden van paren van deze originele schoenen. De duurste hiervan ooit verkocht op een Sotheby's-veiling voor $ 560.000.

Spel gedragen Air Jordan 1s
Spel gedragen Air Jordan 1s

Air Jordan 1 x Dior

Een samenwerking tussen Nike en Dior resulteerde in 2020 in een hoogwaardige luxe sneaker. Gebaseerd op het Jordan 1-ontwerp met een toegevoegd paneel van speciaal Dior-logomateriaal in de iconische swoosh, zijn deze schoenen een unieke toevoeging aan de Jordan-opstelling. Ze zorgen ook voor grote winsten, waarbij paren op Stadium Goods worden verkocht voor iets meer dan $ 18.000.

Just Don BHM x Retro Air Jordan 1

Tijdens de 39e verjaardag van Black History Month in 2015 werkte ontwerper Don C samen met Nike om een herdenkingspaar Air Jordans te creëren. Gemodelleerd naar de Air Jordan 1 hoge bandjes, zijn er slechts 39 van deze schoenen gemaakt, en de gehele opbrengst gaat naar het Ever Higher Fund. Hoewel deze schoenen op een veiling voor onbekende bedragen werden verkocht, en er slechts 39 van zijn gemaakt, is het waarschijnlijk dat ze op zijn minst een paar duizend dollar waard zijn.

25-jarig jubileum Air Jordan

Sneakerheads overal ter wereld waren in 2010 verbijsterd dat de Air Jordan 11's ter ere van het 25-jarig jubileum niet de enigmatische jumpman op de schoen zouden hebben. Nike kondigde echter aan dat 25 paar de jumpman zouden bevatten en willekeurig in omloop zouden worden gebracht met de rest van de uitverkochte schoenen. Hoewel geen van deze 25 paren onlangs op de veiling is gebracht, is het waarschijnlijk dat ze een groot item zouden zijn als ze opduiken.

Waar vind je Collector Jordans online

Hoewel de nieuwe Jordans worden verkocht via Nike.com en sportschoenenwinkels, moeten degenen die op zoek zijn naar zeldzame Jordans misschien wat meer graafwerk doen. Hoewel de verkoop van onroerend goed, veilingen en mogelijk sommige verzamelaars en antiekwinkels soms waardevolle resultaten kunnen opleveren, is internet een goudmijn voor Jordaanse verzamelaars. Sites die je misschien wilt bekijken voor zeldzame Air Jordans zijn onder meer:

  • All Things Jordan - All Things Jordan verkoopt een mengelmoes van originele en retro Jordan sneakers. Op elk van hun aanbiedingen staat de maat en staat van de schoen. U kunt voor een paar betalen via PayPal, via een postwissel, of zelfs een bod doen als u denkt dat het paar dat u op het oog heeft, te duur is.
  • Stadium Goods - Stadium Goods is de beste plek om eerst een kijkje te nemen als je een oud paar Jordans aan je collectie wilt toevoegen. Hun strakke en snelle website geeft een duidelijke boodschap af dat deze retailer op de hoogte blijft van de nieuwste trends en releases in de mode- en stijlindustrie.
  • eBay - Je kunt niet fout gaan als je door de inventaris van eBay bladert als je op zoek bent naar een paar Jordans om te verzamelen. In feite hebben eerdere Jordan-partnerschappen hun producten daadwerkelijk op eBay uitgebracht, dus het is een goed idee om elke paar dagen terug te kijken op de veilingwebsite om te zien welke nieuwe sneakers op de voorgrond zijn gekomen.

Houd deze schoenen uit de modder

In tegenstelling tot je favoriete paar goedkope sneakers, zijn deze zeldzame Jordans geen schoenen om door modderplassen in te stampen. Met kleine productieaantallen en unieke verbindingen zal elk van deze verzamelbare schoenen dat wel doen. laat een echte sneakerhead kwijlen.

Aanbevolen: