Square danspasjes

Inhoudsopgave:

Square danspasjes
Square danspasjes
Anonim

Doe-si-doe je een weg naar plezier met deze eenvoudige vierkante danspasjes.

vierkante dans
vierkante dans

Het leren van vierkante danspasjes is een geweldige manier om wat beweging te krijgen en tegelijkertijd een leuke bewegingsstijl te leren. Lees verder om meer te weten te komen over de geschiedenis van de vierkante dans en hoe je enkele basisstappen kunt leren.

Geschiedenis van Square Dance Steps

Vierkante danspassen stammen uit het 17e-eeuwse Engeland, maar waren ook populair in heel Europa. Het is mogelijk dat de dans een afgeleide is van Scottish Country Dancing, maar dit is slechts speculatie van de kant van danshistorici.

Sindsdien is het in 19 Amerikaanse staten aangewezen als de officiële staatsdans, en het blijft erg populair bij oudere generaties en op verschillende festivals en beurzen.

Vierkante danspassen zijn gebaseerd op formaties die zijn ontworpen door verschillende choreografen, en een "beller" geeft de volgende reeks passen door aan de dansers, op maat van de muziek. Er zijn veel verschillende stijlen van passen, waaronder de meer traditionele Engelse countrydans, de Morris-dans en de Quadrille.

Basisstappen

Vierkantdansen bestaat altijd uit vier paren, elk aan een andere kant geplaatst om een vierkant te vormen. Elke danser begint naar het midden te kijken en er moet voor elk koppel een man/vrouw-combinatie zijn. Natuurlijk kunnen vrouwen en mannen samen dansen, zolang de mannelijke en vrouwelijke rollen van tevoren worden gedefinieerd en besloten.

Het vrouwtje dat zich links van de man bevindt, staat bekend als zijn 'hoek', en de man aan de rechterkant van de vrouw is op zijn beurt haar hoek. De koppels worden vervolgens genummerd en bewegen tegen de klok in door het vierkant. Originele partners betekenen vaak niets, omdat sommige vierkante danspassen formaties vereisen die verwisselbare dansparen vereisen. Vaak zul je tijdens een dans merken dat een vrouw met een paar mannen danst.

Hieronder staan enkele basispasjes voor vierkante dans:

Houdvast

Dit is wanneer een hand van de ene danser samenkomt met de hand van een andere danser. Wanneer deze greep wordt verbroken, is het houvast voorbij.

Allemande Links

Dit is wanneer de hoeken naar elkaar toe gericht zijn en de linkerhand vasthouden. Ze lopen om elkaar heen en keren terug naar hun eigen oorspronkelijke positie. Er is ook een Allemande Rechts, wat dezelfde beweging in omgekeerde richting is.

Damesketting

Dames die door de beller worden uitgekozen, lopen naar elkaar toe en houden hun rechterhand vast. Ze passeren, laten hun handen vallen en geven de linkerhand aan elkaars partners.

Balans

Partners houden de rechterhand vast, springen op hun linkervoet, steken rechts over, springen op de rechtervoet en steken dan links over. Deze beweging is vergelijkbaar met een vrolijke jazzdans Grapevine-stap. Er is vaak sprake van een herhaling.

Tegenover

Dit is wanneer een danser samenkomt met de danser die recht tegenover hem staat.

Set

Twee rijen dansers staan tegenover elkaar, gewoonlijk met vrouwen in de ene rij, mannen in de andere. Meestal zijn hiervoor zes tot acht koppels nodig.

Promenade

Partners kruisen hun handen en lopen tegen de klok in terug naar hun oorspronkelijke positie.

Waar kun je Square Dance

Vierkantdansen is nog steeds een populaire vorm van lichamelijke opvoeding die op veel openbare scholen wordt gegeven. Van de basisschool tot de middelbare school zullen sommige kinderen tijdens hun gymles kennis maken met vierkante danspasjes.

Als je op school niet hebt leren vierkantdansen, zijn er nog steeds genoeg manieren om het te leren. Sommige lokale danszalen bieden tegen lage kosten vierkante danslessen aan. Ook zijn er diverse dansverenigingen zoals de United Square Dancers of America (USDA). Door naar hun officiële website te gaan, kun je meer leren over vierkante danspasjes en de verschillende lessen en festivals die in het hele land worden aangeboden.

Overweeg ten slotte om je eigen vierkante dansclub te starten. Sociale sites zoals Myspace, Facebook en Craigslist hebben het gemakkelijker dan ooit gemaakt om een nieuwe activiteit te starten en te netwerken met anderen die mogelijk geïnteresseerd zijn om mee te doen.

Het leren van vierkante danspasjes is een leuke manier om wat beweging te krijgen terwijl je een nieuw ambacht leert. Nog beter: er is geen leeftijdsgrens, waardoor het de perfecte activiteit is voor jong en oud.

Aanbevolen: