Chinese dammen openingszetten en strategieën om te winnen

Inhoudsopgave:

Chinese dammen openingszetten en strategieën om te winnen
Chinese dammen openingszetten en strategieën om te winnen
Anonim
Twee meisjes die Chinees dammen spelen
Twee meisjes die Chinees dammen spelen

Chinees dammen lijkt misschien geen eenvoudig spel, maar er zijn verschillende openingszetten van Chinees dammen die je kunt spelen om je te helpen winnen. Net als bij een spelletje dammen of schaken, zijn er strategieën die je kunt gebruiken voor succes tegen je tegenstander.

Openingszetten van Chinees dammen

Er zijn 14 mogelijke openingszetten van Chinese schijven, aangezien elk van de eerste rij knikkers naar een aangrenzend gat kan worden verplaatst en elk van de tweede rij over de eerste rij naar een aangrenzend gat kan springen.

De beste openingsstrategieën voor Chinees dammen

Je hebt de keuze uit twee zetten die je kunt gebruiken aan het begin van een spelletje Chinees dammen voor de hoogste kans om te winnen.

  • De sidewinder-opening houdt in dat een van de twee knikkers op de rand van de eerste rij diagonaal uit hun huidige positie wordt verplaatst.
  • De kruisrups houdt in dat een van diezelfde twee knikkers diagonaal naar de middenlijn van het bord wordt verplaatst.

Dit zijn beide sterke openingszetten, omdat ze je voorbereiden op een route over de hele linie. Het doel is om de stukken dichter bij de middenlijn te brengen.

Hoe je kunt winnen bij Chinees Dammen

Er zijn een paar basisregels die mensen die een winnende strategie voor Chinese dammen gebruiken, volgen. Deze strategieën werken ongeacht het aantal spelers.

Richt op de middenlijn

Als je door het midden van het bord werkt, zul je merken dat het gemakkelijker en sneller is om je stukken daar te krijgen waar ze heen willen.

Bekijk het hele bord

Kijk altijd naar het hele bord voordat je een zet doet. Laat een van je stukken niet aan de achterkant van je gedeelte van het bord hangen, omdat je te veel haast hebt gehad om je eerste stukken op hun plaats te krijgen. Kijk ook wat je tegenstander doet om er zeker van te zijn dat hij je niet blokkeert bij een toekomstige zet.

Chinees schaakbord
Chinees schaakbord

Beweeg vanaf de zijkanten naar binnen

Zodra je begint met het invullen van je eindbestemming, plaats ze dan op hun plaats langs de zijkanten van de driehoek. Dit lijkt het iets gemakkelijker te maken om de stukken in te voeren dan wanneer je bijvoorbeeld van achteren naar voren zou werken.

Gebruik blokkeren

Onthoud dat het feit dat je over knikkers kunt blijven springen, niet betekent dat je altijd zo ver moet gaan als je kunt. Soms kun je meer voordeel behalen door een tegenstander te blokkeren dan door je doelgebied in te vullen. Een andere blokkeerstrategie is om één knikker in het eindgebied van de andere speler achter te laten, omdat dit het voor hen onmogelijk maakt om het gebied te vullen en te winnen. Nogmaals, het draait allemaal om strategisch denken.

Houd je knikkers bij elkaar

Het is het beste om je knikkers dicht bij elkaar te houden, zodat ze een lijn vormen die van het begin naar het eindgebied wijst. Je wilt ze echter niet direct naast elkaar hebben, omdat je door de ruimte ertussen je knikkers over een grotere afstand kunt laten springen. Als de knikkers te ver uit elkaar staan en niet kunnen springen, vertraagt dit je vermogen om eerst de eindbestemming te bereiken.

Laat je knikkers niet vastlopen

Zorg er altijd voor dat je laatste knikkers zich bevinden ten opzichte van de anderen. Als je je andere knikkers te snel wegha alt, zal er een knikker in het startgebied "stranden" en kunnen ze niet meer bewegen.

Chinese dammenstrategieën winnen

Chinees dammen is erg leuk en omvat enigszins verschillende strategieën, afhankelijk van het aantal spelers en wat je doel is. Maar als je eenmaal de basis openingsbewegingen en technieken voor succes begrijpt, zul je in een mum van tijd een kampioen Chinees dammen worden.

Aanbevolen: