Poison Ivy plantengids

Inhoudsopgave:

Poison Ivy plantengids
Poison Ivy plantengids
Anonim
Gifsumak
Gifsumak

Poison Ivy kan tuinen en tuinen binnendringen als er niets aan wordt gedaan. De meeste mensen lijden aan allergische reacties door de oliën die de plant afgeeft, waardoor een jeukende en pijnlijke uitslag ontstaat. Je moet deze invasieve plant kunnen identificeren en leren hoe je hem onder controle kunt krijgen.

Fysieke beschrijving

Poison Ivy staat formeel bekend als Toxicodendron radicans, hoewel het ooit Rhus toxicodendron heette. Het is inheems in het oosten van de Verenigde Staten. De bladeren van Poison Ivy kunnen getand of glad zijn, maar ze verschijnen altijd in clusters van drie blaadjes.

bron: istockphoto

Poison Ivy identificerende kenmerken

Poison Ivy groeit meestal als een wijnstok, vandaar de algemene naam. Het kan ook groeien als bodembedekker of struik. Het wordt vaak verward met de wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia), die gelijkvormige bladeren heeft die in clusters van vijf verschijnen.

  • Vrouwelijke planten produceren kleine witte bessen die een aantrekkelijke voedselbron voor vogels zijn.
  • De bladeren van Poison Ivy zijn in de lente waarschijnlijk roze of rood.
  • Het blad wordt in de herfst meestal schitterend rood, maar kan ook geel of bruin zijn. Gevallen bladeren zijn meestal bruin.

Poison Ivy versus Poison Oak

Poison Ivy wordt vaak verward met gif-eik. Poison oak, of Toxicodendron diversilobum, komt oorspronkelijk uit de westelijke gebieden van Noord-Amerika. Eikenbladeren lijken echter sterk op eikenbladeren. Je kunt gifeik op dezelfde manier identificeren als gifsumak, omdat de bladeren in clusters van drie groeien. Gif-eik groeit als bladverliezende struik, maar kan ook als liaan verschijnen.

Poison Oak met huiduitslag
Poison Oak met huiduitslag

Waar Poison Ivy groeit

Veel mensen gaan ervan uit dat Poison Ivy alleen in het land voorkomt. Vogels dragen de zaden echter over grote afstanden en de plant gedijt goed in verstoorde grond. De kans is net zo groot dat hij zich verbergt in een stadshaag of op een leeg perceel als diep in het bos. Onderzoek uitgevoerd aan de Duke University geeft aan dat Poison Ivy krachtiger groeit in de aanwezigheid van koolstofdioxide, en dus waarschijnlijk zal floreren bij stedelijke luchtvervuiling.

Actief allergeen

Vers gesneden stengels, wortels, bladeren en bloemen van Poison Ivy vertonen een kleverig, harsachtig sap genaamd urushiol dat oxideert tot een glanzende zwarte lak. Urushiol veroorzaakt allergische contactdermatitis bij mensen. Urushiol wordt aangetroffen in de harskanalen van de plant, waardoor het gemakkelijk is om huidcontact te maken door simpelweg tegen de bladeren te borstelen. Als je de bladeren of stengels hebt gekneusd of de stengel/wijnstok hebt gebroken, komt de urushiol vrij op de plantoppervlakken.

Andere manieren waarop u in contact kunt komen met Poison Ivy Sap

De harsachtige eigenschappen van gifsumaksap maken het moeilijk om het van huid en voorwerpen te verwijderen. Water alleen zal het sap niet verwijderen. Urushiol vervuilt vaak tuingereedschap, kleding en zelfs de vacht en het haar van huisdieren. Je mag Poison Ivy nooit verbranden, omdat de urushiol kan worden meegevoerd door as- en stofdeeltjes of door de rook. Urushiol blijft actief, zelfs als de plant inactief en/of dood is. Er zijn geregistreerde allergische reacties op 100 jaar oude museumexemplaren.

Gevoeligheid voor Poison Ivy

Sommige mensen beweren immuun te zijn voor Poison Ivy, maar dat is uiterst zeldzaam. Volgens de Food and Drug Administration (FDA) lijdt 70% - 85% van de Amerikaanse bevolking aan allergische reacties op Poison Ivy. De American Academy of Dermatology schat dat er alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks tot 50 miljoen gevallen van allergische reacties op Poison Ivy voorkomen.

Poison Ivy allergische reactie

De gevoeligheid varieert, waarbij sommige personen slechts lichte symptomen vertonen. Anderen zijn zo gevoelig dat blootstelling aan een moleculair spoor van urushiol – ongeveer twee microgram of minder dan een miljoenste ounce – op de huid een reactie zal veroorzaken.

Jeukende, rode blaren

Jeuk, roodheid en blaren zijn de typische reacties op Poison Ivy. Het treedt op wanneer urushiol door de huid is opgenomen en zich heeft gebonden aan eiwitten om nieuwe verbindingen te creëren, die het immuunsysteem als een binnendringende ziekte behandelt. Deze symptomen kunnen tot een week na contact optreden.

Blootstelling en gevoeligheid

Een allergische reactie kan ernstig zijn. Ongeveer 10% van de verloren werktijd bij de Amerikaanse Forest Service is te wijten aan gifeik en gifsumak. Brandweerlieden die de rook inademen van brandende Poison Ivy lopen vooral risico.

Voorzorgsmaatregelen die u moet nemen bij het omgaan met Poison Ivy

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen bij het omgaan met Poison Ivy om huiduitslag te voorkomen. U moet te allen tijde proberen uw blootstelling te minimaliseren. Als u tuiniert in een gebied waar Poison Ivy aanwezig is, draag dan beschermende kleding en handschoenen. U kunt er ook voor kiezen om een pre-contactoplossing te gebruiken om de effecten van Poison Ivy te helpen blokkeren.

Onderneem onmiddellijk actie bij contact met Poison Ivy

Als je Poison Ivy hebt aangeraakt, maak de plek dan onmiddellijk schoon. Urushiol dringt binnen 10-15 minuten door de huid, en als dat eenmaal is gebeurd, is wassen nutteloos. Gebruik geen gewoon water of water plus zeep op oliebasis, omdat urushiol een hydrofobe olie is. Spoelen met gewoon water zal de olie waarschijnlijk verder verspreiden.

  • Een alkalische zeep zoals naftazeep, of een afwasmiddel met een ontvetter, levert betere resultaten op.
  • Een product dat oorspronkelijk is ontwikkeld om radioactief neerslagstof van de huid te verwijderen, wordt nu verkocht als Tecnu Original Outdoor Skin Cleanser® en verwijdert hars en urushiol goed van de huid.
  • Maak uw tuinkleding en gereedschap schoon voordat u ze opnieuw gebruikt. Vergeet niet om een alkalische zeep te gebruiken, en niet alleen water.

Poison Ivy verwijderen

Je kunt Poison Ivy verwijderen door de planten op te graven en verschillende methoden te gebruiken om de planten te doden, zoals herbiciden en organische oplossingen. Elk heeft specifieke instructies met variërende resultaten.

Hoe Poison Ivy te doden

Er zijn verschillende methoden om Poison Ivy te doden. Sommigen gebruiken gifstoffen, terwijl anderen organische oplossingen bieden zonder het gebruik van schadelijke, agressieve herbiciden en andere vergiften. De eenvoudigste manier om Poison Ivy te doden is door er kokend heet water over te gieten of een zout- en azijnoplossing te maken om het gebladerte te besproeien. Beide methoden zullen de bovengrondse groei doden, maar de wortels zullen blad blijven produceren zodra deze zich heeft hersteld, dus geen van beide is een permanente oplossing. Je moet de behandeling herhalen zodra de Poison Ivy weer begint te groeien.

Leren over Poison Ivy en hoe je het kunt bestrijden

Het is belangrijk om te begrijpen waarom Poison Ivy zo'n zeer schadelijk allergeen is, zodat je jezelf ertegen kunt beschermen. Als u weet wat de beste manier is om dit invasieve onkruid te verwijderen of te doden, kunt u de pijnlijke uitslag besparen die veel tuinders krijgen.

Aanbevolen: