Volledige Cattail-plantengids

Inhoudsopgave:

Volledige Cattail-plantengids
Volledige Cattail-plantengids
Anonim
Lisdodde Plant in het veld
Lisdodde Plant in het veld

Cattail (Typha spp.) is een grote grasachtige waterplant die in bijna alle uithoeken van de wereld voorkomt. Het is van enorm belang voor de natuur, de waterkwaliteit en traditionele culturen - en het kan zelfs worden gebruikt voor landschapsdoeleinden.

Lisdodde in je tuin laten groeien

Cattails hebben een slank, sierlijk uiterlijk en kunnen, als ze op de juiste manier worden gebruikt, een aanwinst zijn in de tuin. Vanwege hun formaat zijn lisdodden vooral geschikt voor grote watertuinen, waar ze een dramatisch statement maken en kunnen worden gebruikt als groene achtergrond voor kleinere waterplanten.

Waar kun je lisdoddeplanten kopen

Er is een kleinere soort lisdodde die vaak verkrijgbaar is in tuincentra met waterplanten, genaamd smalbladige lisdodde (Typha angustifolia). Deze soort wordt maximaal 1,20 meter hoog en staat bekend om zijn sierlijke bladeren van een halve centimeter breed. Deze soort en alle andere lisdodden zijn winterhard in USDA zones 3-11.

Naast het zoeken naar lisdodden bij je plaatselijke tuincentrum, kun je ook overwegen om een paar wortelstokken uit een nabijgelegen moerasland te transplanteren. Dit is vaak de gemakkelijkste manier om aan plantmateriaal te komen. Zorg er wel voor dat je toestemming hebt om plantenmateriaal op te graven als je het land niet bezit.

Vijver en lisdodden in de zomer
Vijver en lisdodden in de zomer

Hoe Cattails te planten

Cattails gedijen in zes tot twintig centimeter water, maar zullen groeien zonder stilstaand water, zolang de grond constant nat blijft.

Cattails worden over het algemeen in grote potten geplant, die aan de onderkant verzwaard moeten worden met stenen om te voorkomen dat ze gaan drijven. Dompel ze onder in een paar centimeter water en verdeel de wortels om de paar jaar.

Lissabonen kweken

Cattails hebben geen last van plagen of ziekten, en het enige onderhoud is het kappen van de stengels in het vroege voorjaar voordat er nieuwe groei ontstaat. De donzige zaadkoppen zorgen voor winterinteresse in de tuin, maar ook als voedselbron voor vogels.

De wortelstokken moeten mogelijk om de paar jaar worden verdeeld als het lijkt alsof het gebied te druk wordt, of als de lisdodden uitgroeien tot gebieden waar je niet wilt dat ze komen. Om dit te doen, trekt u eenvoudigweg de plant omhoog, snijdt u de wortelstok af zodat deze nog minstens één spruit heeft waaruit de stengels kunnen groeien, en plant u vervolgens opnieuw.

Lisdoddezaden vinden en planten

Cattail-zaden zijn donzig en piekerig - als je de trekjes van paardenbloemzaden hebt gezien, is dat vergelijkbaar met hoe individuele lisdoddezaden eruitzien. Als je in de buurt van een gebied woont waar lisdodden groeien, houd de planten dan in de nazomer in de gaten, nadat de bloemhoofdjes diepbruin zijn geworden. Ze beginnen zich open te splijten en hun zaden vrij te geven, en dan kun je ze verzamelen. Eén enkele lisdoddebloei kan 20.000 zaden of meer vrijgeven, dus het is veilig om te zeggen dat het nemen van een paar zaden geen probleem zal zijn.

Als je niet in een gebied woont waar lisdodde van nature groeit, kun je lisdoddezaden online kopen. U wilt er zeker van zijn dat u bij een gerenommeerde verkoper koopt; kijk naar recensies om te zien of andere kopers succes hebben gehad met het kweken van de zaden van die detailhandelaar.

Zodra je je zaden hebt, ben je klaar om te planten.

  1. Start de zaden binnen of buiten in een koude bak in het late voorjaar.
  2. Laat de zaden een paar uur weken voordat je ze zaait, omdat vocht de kieming bevordert.
  3. Elke goede, goed doorlatende grond zal werken. Bevochtig de grond grondig voordat u gaat planten.
  4. Druk de lisdoddezaden naar de bovenkant van het grondoppervlak; je hoeft ze niet te begraven.
  5. Water om het zaad verder op het grondoppervlak te laten bezinken.
  6. Op een lichte plek bewaren. De zaden ontkiemen in ongeveer twee weken.
  7. Mogelijk moet je je lisdoddezaailingen overbrengen naar grotere containers en de buitenkant verplaatsen zodra het weer warmer wordt.
  8. Tegen het einde van de zomer zullen ze groot genoeg zijn om in je watertuin of bij je vijver te planten.

Invasief potentieel

Cattails kunnen ook worden gebruikt voor het landschap van natuurlijke waterpartijen, voor degenen die het geluk hebben er een in hun thuislandschap te hebben. Wees echter voorzichtig bij het planten van lisdodde onder deze omstandigheden, aangezien de lisdodde zich agressief verspreidt en grote gebieden zal koloniseren als er een geschikt leefgebied is en het bijna onmogelijk is om uit te roeien zodra het eenmaal gevestigd is.

Cattail in het milieu

Cattail is alomtegenwoordig in natuurlijke waterrijke omgevingen, maar groeit vrijwel overal met voldoende vocht en zon. De randen van rivieren, beken en meren zijn allemaal plaatsen waar lisdodde wordt gevonden, evenals sloten langs de weg, irrigatiekanalen en boerderijvijvers.

Riet in het meer
Riet in het meer

Seizoensgebonden uiterlijk

Lisdodde wordt 1,20 tot 2,5 meter hoog met 2,5 cm brede bladeren die taps toelopen naar een afgeronde punt aan de bovenkant. De lisdodde verschilt van de meeste andere grote grasachtige waterrijke soorten (zoals biezen en riet) doordat het gebladerte plat, in plaats van rond.

Cattail-zaadkoppen

De karakteristieke zaadkop maakt lisdodde ook gemakkelijk te identificeren. Midden in de zomer komt hij uit het gebladerte tevoorschijn en heeft ongeveer de grootte en vorm van een hotdog. Het is eerst groen, maar rijpt in de herfst naar een diepbruine kleur en voelt zacht en fluweelachtig aan.

Tegen het einde van de herfst begint de enorme hoeveelheid zaden in elke zaadkop los te komen van de stengel en verschijnt als een donzige substantie die wegdrijft op de wind.

Lissabonbladeren

De bladeren van de lisdodde worden in de winter bruin, maar blijven vaak staan tot de volgende lente, wanneer de heldergroene scheuten weer uit het onderwaterwortelsysteem tevoorschijn komen.

Lisdoddebladeren op verschillende seizoenen
Lisdoddebladeren op verschillende seizoenen

Ecologische betekenis van lisdodden

Wetlands fungeren als waterfilters in de stroomgebieden waar ze voorkomen en als een van de meest voorkomende moerassoorten speelt lisdodde een belangrijke rol bij het leveren van deze essentiële ecologische dienst.

  • Straalbanken worden gestabiliseerd door de uitgebreide wortelstokken van de lisdodde, waardoor erosie en sedimentatie van waterwegen wordt voorkomen.
  • De dichte begroeiing vertraagt het water terwijl het er doorheen stroomt, waardoor sediment wordt vastgehouden en zich op de bodem kan verzamelen, waardoor de troebelheid stroomafwaarts wordt verminderd.
  • Cattails absorberen overtollige voedingsstoffen en andere verontreinigende stoffen die in waterwegen terechtkomen als afvoerwater van kunstmest, dierlijk afval en industriële locaties.
  • Hun wortelsystemen bieden een groot oppervlak voor bacteriën die helpen bij het afbreken van schadelijke stoffen die zich in het water kunnen bevinden.

Wildlifehabitat

Cattail vormt uitgestrekte opstanden op natte plaatsen en creëert een leefgebied voor een breed scala aan soorten, van vogels tot watersoorten, zoals muskusratten, roodvleugelmerels en vele soorten kikkers en amfibieën. Veel waterrijke soorten eten ook verschillende delen van de plant en gebruiken deze om hun nesten te bouwen.

roodvleugelmerel zat op een lisdoddeplant
roodvleugelmerel zat op een lisdoddeplant

Traditioneel gebruik voor lisdodde

Cattail is een plant die door traditionele culturele groepen op veel manieren wordt gebruikt, waar deze ook wordt aangetroffen.

  • De knolachtige wortels werden gebruikt als zetmeelrijke groente, samen met jonge scheuten en onrijpe zaadknoppen.
  • Het gebladerte wordt veel gebruikt in de mandenmakerij voor rieten daken en om matten en stoelzittingen te maken.
  • Het wordt ook beschouwd als een medicinale soort en wordt gebruikt om wonden en ontstekingen te genezen.

De wortels kunnen op elk moment van het jaar worden geoogst, terwijl de andere eetbare porties alleen goed zijn om te eten als ze jong en zacht zijn: in het vroege voorjaar voor de scheuten en in de vroege zomer voor de zaadknoppen. Als je het blad voor ambachtelijke doeleinden oogst, kun je het beste wachten tot het in de zomer zijn volledige grootte heeft bereikt, zodat het materiaal maximaal sterk is.

Cattail-hoorn des overvloeds

Cattail heeft meer toepassingen en voordelen voor het milieu dan de meeste planten. Hoewel de toepassingen ervan in de tuin relatief klein zijn, is het een prachtige wilde soort om kennis mee te maken.

Aanbevolen: