Badkamerontwerpen voor ouderen en gehandicapten

Inhoudsopgave:

Badkamerontwerpen voor ouderen en gehandicapten
Badkamerontwerpen voor ouderen en gehandicapten
Anonim
Aangepaste badkamer
Aangepaste badkamer

Er zijn meer badkamerontwerpen voor ouderen en gehandicapten dan ooit tevoren. Woningbouwers integreren ook opties voor langdurig verblijf door huizen te maken met bredere deuren, verschillende niveaus van aanrechtoppervlakken in zowel de keuken als de badkamer, en diepere treden. Of u nu uw bestaande badkamer aanpast of een nieuwe bouwt, neem enkele stappen om een universeel ontwerp te creëren dat bij elke huiseigenaar past.

Universeel ontwerp creëren

Universeel ontwerp is het concept van het creëren van een ruimte die door iedereen kan worden gebruikt, inclusief senioren en mensen met een handicap. Deze badkamers bevatten verschillende aspecten van het universele ontwerp die kunnen worden gebruikt voor zowel ouderen als gehandicapten.

Retro-fit toilet

Retrofit toilet
Retrofit toilet

Retro-aanpassing verwijst naar het aanbrengen van kleine wijzigingen in een bestaande ruimte. Dit toilet is aangepast met een verlengstuk dat het in hoogte verhoogt, waardoor het toegankelijker wordt voor senioren die moeite hebben zichzelf te laten zakken, of voor mensen die in een rolstoel moeten overstappen.

Grijpstangen die naast het toilet zijn geïnstalleerd, vergemakkelijken het verplaatsen en laten zakken, terwijl de spoelklep van het toilet op een hoogte is geplaatst die kan worden bereikt zonder te bukken. Een extra punt in dit badkamerontwerp is de mozaïekvloer; mozaïeken zijn minder glad dan grotere tegels omdat de vele voeglijnen voor tractie onder de voeten zorgen.

Toegankelijke douche

Toegankelijke douche
Toegankelijke douche

Deze zeer toegankelijke douche kan worden gebruikt voor inrij-, inloop- en transfersituaties. De bank kan worden opgevouwen om extra ruimte te maken voor rolstoelen, terwijl de gladde, drempelloze douchevloer geen belemmering vormt voor de toegang. Een handgreep helpt bij het overstappen van een rolstoel naar de douchestoel, of bij het laten zakken van een staande naar een zittende positie.

De douchekraan wordt geïnstalleerd op een hoogte die zowel zittend als staand kan worden bereikt, terwijl de douchekop aan een schuifstang is bevestigd. De douchekop kan op elke hoogte worden geplaatst en bevestigd, of van de stang worden verwijderd voor gemakkelijke toegang.

Seniorvriendelijke badkamer

Seniorvriendelijke badkamer
Seniorvriendelijke badkamer

Deze seniorenvriendelijke badkamer bevat veel principes van universeel ontwerp. Verschillende punten waarmee u rekening moet houden, zijn onder meer:

  • Lage drempel in de douche, waardoor de toegangsdrempel kleiner is
  • Twee handgrepen in de douche helpen de gebruiker stabiel te blijven en helpen vallen te voorkomen
  • De douchekop kan van de muur worden losgemaakt voor flexibel gebruik
  • De brede douchedeur is geschikt voor een rolstoel of rollator
  • Een grote draaicirkel in het midden van de badkamer zorgt voor bewegingsvrijheid voor een rollator of rolstoelgebruiker
  • Extra verlichting in de doucheruimte houdt de ruimte goed verlicht
  • Door de verschillende hoogtes van het aanrecht kan de gebruiker zitten terwijl hij de gootsteen en het kaptafelgedeelte gebruikt

Modern toegankelijk ontwerp

Modern toegankelijk ontwerp
Modern toegankelijk ontwerp

Het hebben van een toegankelijke badkamer betekent niet dat je deze zo moet ontwerpen dat deze rechtstreeks uit een ziekenhuiskamer lijkt. Afhankelijk van de wensen van de gebruiker is het mogelijk om frisse, moderne badkamerontwerpen te creëren die ook nog eens toegankelijk zijn. Deze moderne badkamer is voorzien van verschillende componenten van Universal Design, waaronder:

  • Een rolstoeltoegankelijke gootsteen waarmee de gebruiker eronder kan rijden
  • Veel ruimte onder de kraan, met een hendel voor eenvoudig gebruik bij het in- en uitschakelen van de waterstroom.
  • Een laagdrempelige, lage drempel om onder de douche te komen, waardoor een rollator of rolstoelgebruiker veilig de ruimte kan betreden
  • Een lage handdouche en een aan het plafond gemonteerde, vaste douchekop voor flexibiliteit en gebruiksgemak tijdens het baden
  • Gladde, veerkrachtige vloer onder de voeten om de gebruiker te beschermen tegen vallen

ADA-richtlijnen voor badkamerontwerp

In 1990 ontwikkelde de American with Disabilities Act bouwrichtlijnen die openbare voorzieningen en bedrijven moesten volgen om tegemoet te komen aan personen met een handicap. ADA-ontwerpnormen voor badkamers bieden nuttig inzicht in wat huiseigenaren ook kunnen doen.

Algemene overwegingen

Hier zijn enkele basisrichtlijnen voor badkamerontwerpen voor ouderen en gehandicapten:

  • Installeer handgrepen evenwijdig aan de vloer, niet diagonaal, naast het toilet en in de bad-/doucheruimte. Het toevoegen van een verticale handgreep in het badgedeelte is ook een goed idee.
  • Installeer wastafels of wastafels die open zijn onder de gootsteen, zodat er plaats is voor rolstoelen en banken.
  • Zorg ervoor dat werkbladen of gootstenen 90-80 cm hoog zijn voor iemand in een rolstoel, en 120 cm hoog voor iemand die moeite heeft met buigen.
  • Installeer toiletten in een toegankelijke badkamer die ongeveer 45 cm hoog zijn; Stoelverlengers kunnen dit helpen bereiken.
  • Hang spiegels in de lengte op, langs de achterkant van de gootsteen, niet op ooghoogte.
  • Zorg ervoor dat de badbanken twee tot vier centimeter kleiner zijn dan de breedte van het bad om te voorkomen dat de zijwanden worden doorboord.
  • Vervang badaccessoires en deurgrepen om verminderde handcoördinatie en grip op te vangen.
  • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte rondom het toilet is voor rolstoelmanoeuvreerbaarheid.
  • Zorg ervoor dat de deuringangen 90 tot 90 cm breed zijn.
  • Hoewel een antislipoppervlak perfect is voor een bad of douche, onderzoek dan de mogelijkheid van een volledige antislipvloer. Zorg er wel voor dat het oppervlak gemakkelijk over te rollen is in een rolstoel.
  • Elimineer de rommel. Decoratieve snuisterijen op werkbladen, verlengsnoeren en mandjes kunnen de voortgang van iemand met een handicap belemmeren om efficiënt zaken te doen.
  • Pas de verlichting aan op basis van de individuele behoeften. Het kan zijn dat de verlichting verlaagd of helderder moet worden, of dat er extra lichtbronnen moeten worden toegevoegd. Verplaats ook alle schakelaars.
  • Gebruik kranen en kleppen met deurkrukken die kunnen worden gedraaid zonder vast te pakken, in plaats van kruishandgrepen die een stevige grip vereisen.
  • Installeer een handdouche in plaats van een vaste douchekop, zodat je meer flexibiliteit hebt tijdens het douchen

Een budget plannen

Het is moeilijk voor een huiseigenaar om de kosten in te schatten van het verbouwen van een badkamer voor een betere toegankelijkheid, maar de noodzaak bepa alt het budget. De kosten bedragen ongeveer $ 200 tot $ 500 voor algemene ondersteuningsconstructies en andere veiligheidsaccessoires in de badkamer, zoals bad- en toiletbeugels. Aangepaste wastafels, uitgebreide armaturen en inloopbaden in de badkamer verhogen de kosten in de duizenden. Veel verbouwingsexperts suggereren dat een uitgebreide badkamerrevisie gemiddeld tussen de $ 7.000 en $ 10.000 zal kosten.

Aanvullende bronnen

gehandicapten badkamer
gehandicapten badkamer

Dit toont een compleet, modern ontwerp dat een open plattegrond voor de badkamer creëert. Dit verwijdert alle obstakels waar de gebruiker doorheen moet navigeren en biedt talloze contactpunten.

Er zijn veel bedrijven die onderdelen verkopen die nodig zijn voor badkamerontwerpen voor ouderen en gehandicapten. Veel van deze bedrijven hebben ook consultants die evaluaties ter plaatse uitvoeren en schattingen maken.

Het is ook belangrijk om het individu, indien mogelijk, zijn of haar typische routine aan de aannemer te laten beschrijven, zodat aan alle behoeften kan worden voldaan.

Hier zijn enkele bronnen om u op weg te helpen.

  • Home Depot heeft inloopbadontwerpen.
  • Luxury Bath Technologies is gespecialiseerd in inloopbaden en inrijdbare douches.
  • First Street heeft een aantal badkamerartikelen voor persoonlijke verzorging, waaronder badliften, handgrepen voor onderweg, bankjes en meer.

Bij PVHS vindt u ook veel informatie over badkamerveiligheidsproducten. Ze zijn een toeleveringsbedrijf dat een uitgebreide koopgids aanbiedt.

Een veilige omgeving creëren

De tijd en moeite die wordt gestoken in het ontwerpen en implementeren van deze veiligheidsmaatregelen kan u mogelijk behoorlijk wat stress en risico besparen. Door de ADA-richtlijnen en het advies van professionals te volgen, kunt u een ideale badkamer ontwerpen die voor iedereen functioneel is.

Aanbevolen: