Antieke autobadges voor liefhebbers van klassieke auto's

Inhoudsopgave:

Antieke autobadges voor liefhebbers van klassieke auto's
Antieke autobadges voor liefhebbers van klassieke auto's
Anonim
Grill van Ford Mustang cabriolet uit 1964 | Getty Redactioneel gebruik
Grill van Ford Mustang cabriolet uit 1964 | Getty Redactioneel gebruik

Als je ooit een paar uur in een auto over een lang stuk snelweg hebt gereden, dan ben je waarschijnlijk behoorlijk goed geworden in het uitkiezen van op zijn minst een handvol logo's van autofabrikanten. Interessant is dat deze praktijk van het aanbrengen van emblemen op auto’s lang vóór de moderne auto werd geïntroduceerd, en antieke auto-insignes zijn een bewijs van deze stilistische trend. U hoeft echter geen gearhead te zijn om te genieten van de look en feel van een van deze antieke of vintage auto-emblemen.

Wat zijn antieke autobadges?

Auto's zijn altijd een beetje een statussymbool geweest. In de begindagen van de autoproductie werd de auto beschouwd als een luxeartikel, dat doorgaans alleen eigendom was van de rijken. Deze vroege auto's waren misschien mechanisch primitief vergeleken met wat er tegenwoordig van de lopende band rolt, maar ze waren doordrenkt met luxueuze details; materialen zoals mahonie, leer en andere dure items verfraaiden deze auto's.

Een van deze versieringen waar bijna elke auto trots op was, was een embleem. Deze prachtig ontworpen naamplaatjes van de fabrikant, die volkomen uniek waren voor elke fabrikant en vaak een interessant verhaal bevatten, waren bijna overal op de auto te vinden, hoewel ze meestal op de radiateurbehuizing zaten. De vormen, kleuren en het ontwerp werden een kenmerkend item, uniek voor elke individuele fabrikant, en sommige moderne fabrikanten hebben dezelfde badge-ontwerpen als honderd jaar geleden.

Antieke auto-embleemontwerpen

Elke autofabrikant moest zich onderscheiden van de concurrentie, en daarom heeft elke badge een ander uiterlijk. Sommige kunnen de naam van het bedrijf in schrift zijn, terwijl andere symbolen of wapenschilden zijn; Ondanks de neiging van de moderne fabrikant om tientallen jaren hetzelfde badge-ontwerp te behouden, veranderden deze badges uit het begin van de 20e eeuw voortdurend. Dit zijn hoe sommige badges van autobedrijven uit de late 19e en vroege 20e eeuw eruit zagen.

Alfa Romeo Auto's

badge op de grille van Alfa Romeo uit 1931
badge op de grille van Alfa Romeo uit 1931

Sinds 1910 heeft Alfa Romeo hetzelfde basislogo. Het bestaat uit een cirkelvorm met een gedeeld midden met aan de linkerkant een kruis en aan de rechterkant een slang met een kroon. De vroegste badge was omringd door een blauw gevulde ring met aanvankelijk de tekst Alfa bovenaan en Milano onderaan. Naarmate de jaren vorderden, werd deze tekst echter gewijzigd: Alfa-Romeo bovenaan en Milano onderaan.

Olds Motor Vehicle Company

geringde wereldbol badge op antieke Oldsmobile auto
geringde wereldbol badge op antieke Oldsmobile auto

De eerste badges van Olds Motor Company bevatten een leeg rood en goud embleem, met de woorden Oldsmobile gedrukt op een spandoek dat zich rond het midden van het embleem uitstrekte. Detroit staat net onder de binnenkant van het embleem getypt, wat de uitvalsbasis van het bedrijf aangeeft. In 1919 was het embleem gedetailleerder geworden en bevatte het een centrale 'gevleugelde uitloper' die het gekibbel van de paardenkracht van het bedrijf vertegenwoordigde. Dit nu ronde embleem duurde tot de jaren veertig.

Dodge Brothers Company

Antiek auto-embleem Dodge Brothers
Antiek auto-embleem Dodge Brothers

Het originele Dodge Brothers Company-embleem bestond uit een cirkel met de tekst 'Dodge Brothers Detroit USA' langs de rand gedrukt. Binnen de cirkel zat een in elkaar grijpende DB in een zespuntige ster. Helaas hebben de oprichters nooit enige informatie vrijgegeven over de redenering achter hun ontwerpkeuze.

Bamford & Martin/Aston-Martin

Auto-embleem van Aston Martin
Auto-embleem van Aston Martin

Eén bedrijf voor luxe auto's begon in 1914 als Bamford & Martin en veranderde in 1921 snel in Aston-Martin. Het bedrijf creëerde originele emblemen die een simplistisch art-deco-ontwerp uitstraalden. Van 1921-1927 drukte dit bedrijf hun initialen in het zwart op een gouden schijf, waarbij de badge in 1927 werd gewijzigd in het iconische, bronzen gevleugelde logo dat tegenwoordig beter bekend is.

Studebaker Brothers Manufacturing Company

De Studebaker Brothers Manufacturing Company werd voor het eerst gelanceerd in 1852 door de gebroeders Studebaker en verwierf internationale bekendheid en stond in de jaren twintig bekend als een belangrijk merk. Op dat moment waren Studebaker-auto's uitgerust met emblemen die op een autoband leken. Deze witte banden met zwarte spaken en blauwe accenten zijn uitgesneden door de naam Studebaker, getypt in een wervelend wit lettertype op een bronzen banner.

Société des Automobiles Renault

Renault-embleem uit 1967
Renault-embleem uit 1967

Deze Franse autofabrikant, beter bekend als Renault, bestaat al sinds 1898 en onderging in het begin van de 20e eeuw veel wijzigingen in het badge-ontwerp. De eerste, gelanceerd in 1900 en geïnspireerd door de Art Nouveau-beweging, omvatte een horizontaal ovaal met gespiegelde, serif-gedrukte R's en delicaat filigraan erachter.

Om bestuurders te helpen hun auto's op de weg beter te identificeren, heeft Renault de gewoonte overgenomen om badges op de voorkant te plaatsen en een eenvoudige driedimensionale ronde metalen grillplaat te gebruiken met de naam Renault in het midden gestempeld.

Ford Motor Company

Kenteken van Ford Overdrive uit 1956
Kenteken van Ford Overdrive uit 1956

De Ford Motor Company is misschien wel het bekendste Amerikaanse autobedrijf, en hun eerste badge, die in 1903 werd uitgebracht, belichaamt perfect de post-Victoriaanse periode. Een ronde, filigrane rand omsluit de naam en locatie van het bedrijf.

De bekendste van deze vroege badges is echter de badge uit 1912 waarop Ford voor het eerst zijn uiterst simplistische logo laat zien. De naam Ford staat in een ovale cirkel, die later in 1927 met blauw werd ingevuld.

Rolls-Royce

antiek Rolls-Royce-embleem
antiek Rolls-Royce-embleem

Je bent misschien meer bekend met Rolls-Royce's art-deco-motorkapornament, genaamd 'Spirit of Ecstasy', 'dan met het historische embleem van het bedrijf. Deze luxe Britse autofabrikant bestaat al sinds 1906 en creëerde een tijdloos rechthoekig embleem van twee hoofdletters, over elkaar heen gedrukt en tussen de twee woorden in de naam van het bedrijf geplaatst.

De Pierce-Arrow Motor Car Company

Pierce-Arrow auto-embleem
Pierce-Arrow auto-embleem

Deze autofabrikant heeft niet lang genoeg bestaan om het einde van de Grote Depressie mee te maken, maar heeft wel zijn stempel gedrukt op de auto-industrie. Het embleem van het bedrijf uit het begin van de 20e eeuw is ongelooflijk gedetailleerd, met een wapen met verschillende vogels en Latijns schrift in een banner onderaan. Het witte, gouden, blauwe en rode kleurenschema stra alt een ouderwetse verfijning uit. Een ander prominent embleem dat van de lopende band van Pierce-Arrow rolde, was het chromen, gestileerde ontwerp met de naam Pierce, doorgeslagen met een pijl.

Stutz Motor-Car Company of America

Studtz antieke auto-embleem
Studtz antieke auto-embleem

De autofabrikant Stutz Motor-Car Company uit American uit Indianapolis haalde wat visuele inspiratie uit Egyptische beelden. De auto-insignes uit het begin van de 20e eeuw waren gedrukt in een rood, wit en blauw kleurenschema en de naam Stutz was trots (en prominent) in het wit op de voorkant van de cirkelvormige emblemen te zien. Achter de Stutz bevinden zich een paar blauwe verenvleugels, geïllustreerd in een stijl die doet denken aan het artistieke ontwerp uit het oude Egypte.

Bentley Motors

Bentley-badge op auto
Bentley-badge op auto

De beroemde autofabrikant Bentley Motors bracht in 1919 zijn autobadge uit, beter bekend als de 'Winged B'. De originele Bentley 'Winged B', ontworpen door F. Gordon Crosby, bestond uit een paar uitgestrekte, gevederde vleugels met een ronde knop in het midden en een witte hoofdletter B in het midden gedrukt.

Het Maserati-bedrijf

Maserati-embleem op het traliewerk van de auto
Maserati-embleem op het traliewerk van de auto

Vanaf het begin wist Maserati welke stempel het wilde drukken op de auto-industrie, en ze zijn nauwelijks afgeweken van hun oorspronkelijke embleem. Deze autobadge werd voor het eerst uitgebracht in 1926 en toont een weergave van de drietand van Neptunus, die je kunt vinden op het beeldhouwwerk in het midden van de fontein op Piazza Maggiore in Bologna.

Materialen

De insignes waren gemaakt van gegoten metaal dat vervolgens werd geëmailleerd door het met porselein of glas te bedekken; dit ongebruikelijke proces wordt champlevé genoemd. Een koperen basis werd eerst gestempeld en vervolgens geëtst met het ontwerp. Nadat dit was gebeurd, zijn de verzonken delen in het ontwerp opgevuld met glaspoeder en gebakken. Na afkoeling werd het embleem verchroomd en gepolijst, en uiteindelijk aan de auto's zelf bevestigd.

Natuurlijk werden deze metalen en geëmailleerde badges eind jaren veertig vervangen door plastic. Veel van de insignes die je in de naoorlogse periode en later aantreft, zijn gemaakt van een of ander soort plastic.

Autoverzamelaars kopen deze badges op basis van verschillende criteria:

  • Persoonlijke voorkeur
  • Zeldzaamheid
  • Schoonheid
  • Historische betekenis

Waarom autobadges verzamelen?

Gezien het grote aantal dingen die direct betrokken zijn bij het autoproductieproces, of zaken die losjes verband houden met het kopen en verkopen van auto's, is het logisch om je af te vragen waarom je überhaupt achter autobadges aan zou gaan. Toch vormen deze tokens een hapklare geschiedenis en behoren ze tot de weinige dingen die verband houden met de klassieke auto-industrie die mensen zich kunnen veroorloven.

Als je ooit betrokken bent geweest bij restauratieprojecten, dan weet je hoe spectaculair het is als je een authentiek item kunt vinden om je stuk mee af te maken. Het hebben van een authentieke badge geeft niet alleen de finishing touch aan uw antieke auto en kan de doorverkoopwaarde verhogen, maar weten waar u ze kunt vinden en hoeveel ze waard zijn, kan uw leven een stuk eenvoudiger maken.

Antieke auto-embleemwaarden

Autoliefhebbers zijn een vrome groep verzamelaars, en ze zullen niet aarzelen om wat geld op de badge te zetten die ze nodig hebben om hun huidige restauratieproject te voltooien. Dat gezegd hebbende, deze badges hebben een vrij breed waardebereik en worden over het algemeen gemiddeld verkocht voor prijzen tussen de $ 25 en $ 200. Uiteraard zijn emblemen die gepolijst en niet verroest zijn en afkomstig zijn van vooraanstaande of zeldzame autofabrikanten het meeste geld waard.

Als je een paar van deze badges bij de hand hebt, of erover denkt er zelf een te kopen, dan is hier een goede schatting van waarvoor badges momenteel op de online markt worden verkocht:

  • Studbaker emaille badge (1912-1934) - Verkocht voor $ 25,25
  • Dodge Brothers badge-embleem (1917-1925) - Verkocht voor $ 119,99
  • Cadillac V12-badge (jaren 1910-1920) - Verkocht voor $ 127,50
  • Cadillac Lasalle geëmailleerde badge (1925) - Verkocht voor $ 175
  • Pierce-Arrow emaille badge (1934) - Verkocht voor $ 177

Waar vind je badges

Je kunt op veel plaatsen oude autobadges vinden. Oude autosloperijen zijn een uitstekende plek om de emblemen goedkoop te vinden, hoewel er nooit een garantie is dat ze nog steeds op de auto's zullen zitten tegen de tijd dat je daar aankomt. Andere plaatsen die u kunt controleren zijn:

  • Werfverkoop- Hoewel ze niet de eerste keuze zijn voor het vinden van badges voor antieke auto's, bestaat de kans dat je er een of twee kunt vinden die weggestopt zijn in een garageverkoop. Je moet absoluut naar de garageverkoop in de omgeving kijken als je in de buurt van een autofabriek of een auto-hub zoals Detroit woont, omdat er meer diverse auto-gerelateerde goederen in de buurt zullen zijn.
  • Vlooienmarkten - Zorg ervoor dat je diep in alle kraampjes op rommelmarkten graaft en dat je er zo vaak mogelijk naar toe gaat. Verkopers passen voortdurend hun inventaris aan, dus de enige manier om een van hun goodies te bemachtigen is door op de juiste plaats en op het juiste moment aanwezig te zijn.
  • Antiekwinkels - Antiekwinkels brengen u relatief meer in rekening dan waar u ook kijkt, omdat ze een beter inzicht hebben in de huidige marktwaarden. Hoewel de kans groter is dat u een van deze antieke insignes daar aantreft, is de kans dus ook groter dat u er veel geld aan uitgeeft.
  • Kringloopwinkels - In kringloopwinkels kun je een aantal hele interessante items vinden; Zorg ervoor dat u, net als bij rommelmarkten, voortdurend de inventaris van de winkel controleert en ziet welke nieuwe dingen er verschijnen. En als je een goede verstandhouding met de eigenaar van de winkel hebt, kunnen ze dingen voor je opzij zetten voordat ze ze op de lijst zetten en kun je ze veel goedkoper komen ophalen dan bij een antiekwinkel.
  • eBay - De gemakkelijkste plek om antiek te kopen is eBay dankzij de veelheid aan leveranciers, items en een eenvoudige interface. Je weet nooit wat je gaat aantreffen als je naar de veilingwebsite gaat, dus kijk dagelijks of er iets nieuws beschikbaar is gekomen.
  • Collector's swap-bijeenkomsten - Op de verzamelaars-ruilbijeenkomsten vind je gegarandeerd het neusje van de zalm als het gaat om antieke autobadges. Over het algemeen zijn deze bijeenkomsten gereserveerd voor serieuzere verzamelaars, dus wees voorbereid om zonder iets weg te lopen.

Zorg voor uw antieke embleem

Emblemen zijn relatief eenvoudig te verzorgen. Was ze gewoon voorzichtig in een mild wasmiddel; wat u normaal ook zou gebruiken om uw auto te wassen, werkt prima. Gebruik een kleine, zachte borstel zoals een tandenborstel om vuil uit de groeven te halen en eindig door het embleem in de was te zetten met niet-polijstende autowas.

Als je ze in een groep tentoonstelt, neem dan dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij elk ander antiek:

  • Houd ze uit de buurt van direct zonlicht.
  • Houd ze uit de buurt van hitte en vochtigheid.
  • Beveilig ze tegen mogelijke schade door ermee te spelen of ze kwijt te raken.

Het is tijd om een versnelling hoger te schakelen, versnellingshoofden

Of je nu net iets over de auto-industrie leert of al een die-hard fan bent sinds je als kind voor het eerst een reclameposter van een sportwagen kreeg, er is altijd ruimte voor sluit je aan bij de enthousiaste autoverzamelaars die op zoek gaan naar deze stukjes autogeschiedenis en ze omwerken tot iets nieuws. De opties voor hoe u ermee kunt doen zijn onbeperkt; u kunt een persoonlijke collectie samenstellen, de laatste hand leggen aan uw klassieke restauratie of ze aan de achteruitkijkspiegel van uw moderne auto hangen. Dus zet de motor aan en bereid je voor op het verzamelen.

Aanbevolen: