Soorten goudsbloemen en hoe je ze kunt laten groeien

Inhoudsopgave:

Soorten goudsbloemen en hoe je ze kunt laten groeien
Soorten goudsbloemen en hoe je ze kunt laten groeien
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Goudsbloemen zijn klassieke perkplanten. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico, zijn van nature droogtetolerant en kunnen zelfs goed groeien in grond die aan de arme kant is. Ze zijn zelfs zo gemakkelijk te kweken dat sommige mensen ze te gewoon vinden en zich ervan afwenden. Maar zelfs als je denkt dat de traditionele gele en oranje goudsbloemen te veel worden gebruikt, zijn er veel interessante variëteiten om te overwegen.

Verscheidenheid

Marigolds zijn vrolijke eenjarigen met namen als Happy Days, Honey Bee, Lemon Drop, Sugar and Spice en Mr. Majestic. Ze variëren in kleur van oranje tot gebrand rood, lichtgeel tot goudgeel, bijna wit en vele variaties daartussenin. Hoogtes variëren van zes centimeter tot drie tot vier voet. Bij aanraking geven planten een geurige olie af waarvoor sommige mensen allergisch zijn.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Afrikaantje

Planttijd- Lente

Bloeitijd- Late lente tot herfst

Gebruik - Bloembedden, containers, snijbloemen

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Asterales

Familie- Asteraceae

Geslacht - Afrikaantje

Beschrijving

Hoogte-6 tot 48 inch

Spread- 10 tot 18 inch

Gewoonte- Bossig of compact

Textuur- Fijn tot medium

Groeisnelheid- Snel

Bloem - Geel, oranje, rood, wit, tweekleurig

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon

Bodem- Biologisch, goed doorlatend

Droogtolerantie- Hoog

Hardheid - Halfwinterhard eenjarig

  • Tagetes patula,Franse Goudsbloem, is een kleine, bossige plant die talloze bloemen van 1 inch draagt. De bloemen kunnen enkel of dubbel zijn in geel of oranje, vaak gemengd met mahonierood. Het blad is fijn gesneden. Planten worden 15 tot 18 centimeter hoog en 20 tot 30 centimeter breed.
  • Tagetes erecta,Afrikaanse goudsbloem, biedt enorme gele, oranje of roomwitte bloemen met een diameter tot vijf centimeter. Planten kunnen een hoogte bereiken van 10 inch tot 1,20 meter en zich 12 tot 18 inch verspreiden. Deze soort is misschien wel het sterkst geurend. De Antigua-serie bloeit zeer rijkelijk.
  • Tagetes erecta x patula,triploïde goudsbloem, is een kruising tussen Afrikaanse en Franse soorten. Het is een perfecte mix van de twee, met pomponachtige bloemen van vijf tot tien centimeter breed. Hoogte is 10 tot 18 inch, gespreid, 12 tot 16 inch.
  • Tagetes tenuifolia,zegelgoudsbloem, is een minder voorkomende plant met fijn, kanten blad met een aangename citroengeur. Talrijke kleine gele of oranje bloemen passen subtiel bij het blad. Planten worden een tot zestig centimeter hoog en verspreiden zich 30 tot 40 centimeter.

Groeiende goudsbloemen

Goudsbloemen gedijen in de zon in elke goed doorlatende tuingrond. Bereid bloembedden voor door organisch materiaal zoals compost toe te voegen. Hoewel ze niet al te kieskeurig zijn als het om water gaat, moet je de goudsbloemen tijdens droge periodes water geven. Verwijder oude bloemen als ze vervagen, zodat de planten blijven bloeien en er netjes uitzien.

Startzaden

Goudsbloemen groeien in een handomdraai uit zaad. Start ze binnen vier tot zes weken vóór de laatste vorstdatum of buiten in de tuin nadat het gevaar voor vorst voorbij is. Ze ontkiemen snel en kunnen binnen twee maanden bloeien.

Problemen

Bladziekten zoals bladvlekken, grijze schimmel en echte meeldauw kunnen problemen veroorzaken, vooral bij vochtig weer. Zoek naar weer- en ziekteresistente cultivars. Planten in de volle zon met een goede luchtstroom zal ook de problemen verminderen.

Lange Afrikaanse soorten hebben de neiging af te breken onder het gewicht van hun grote bloemen; plant ze dieper in de grond dan in hun originele potten, zodat het onderste deel van de stengel wortelt voor extra ondersteuning.

Metgezellen

Goudsbloemen zijn mooie borderplanten en passen goed in containers.

  • Ze passen goed bij gele en oranje daglelies, waardoor de kleur tussen de bloei van de daglelies wordt verlengd.
  • Gebruik de kleinere als vulmiddel rond opvallende planten zoals yucca's, canna's of kardoen.
  • Het varenachtige blad van zegels zoals die uit de Gem-serie accentueert mooi levendige bloemen zoals zinnia's.
  • Grote Afrikaanse variëteiten zien er supermassa uit rond groenblijvende planten. Snowman Hybride, met zijn zuiver witte, extra dubbele, gegolfde bloemen, is een ideale partner voor contrasterende gekleurde bloemen.
  • Cottage Red is een lange, golvende goudsbloem, perfect voor een informele cottage-tuin.
  • 'Naughty Marietta' is een gegolfde, diepgele Franse goudsbloem met kastanjebruine accenten in het midden. Combineer het met felgekleurde zoete aardappelrank 'Marguerite' of zoethoutrank 'Limelight'.
  • In de moestuin zou de geur van goudsbloemen schadelijke insecten verwarren en hen ervan weerhouden hun waardplanten te vinden. Goudsbloemen stoten ook een giftige stof uit die schadelijke nematoden doodt.

Andere gemakkelijke eenjarigen

  • Geranium
  • Impatiens
  • Petunia
  • Portulaca
  • Zinnia

Aanbevolen: