Soorten kleurrijke Portulaca en hoe je ze kunt laten groeien

Inhoudsopgave:

Soorten kleurrijke Portulaca en hoe je ze kunt laten groeien
Soorten kleurrijke Portulaca en hoe je ze kunt laten groeien
Anonim
portulaca
portulaca

Portulaca, of mosroos, is een populaire droogtetolerante eenjarige plant. Planten zijn laagblijvende verspreiders met dikke, sappige stengels en levendige, komvormige bloemen. Bloemen zijn er in een breed scala aan kleuren.

Portulaca kweken

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Portulaca

Gemeenschappelijke naam- Moss Rose

Planting tijd- Lente

Bloeitijd- Late lente tot herfst

Toepassingen - Containers, steen tuinen, bodembedekkers, hangmanden

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Caryophyllales

Familie- Portulacaceae

Geslacht- Portulaca

Species- P. grandiflora

Beschrijving

Hoogte-4 tot 8 inch

Spread- 6 tot 18 inch

Gewoonte- Laag, spreidend

Textuur- Gemiddeld

Groeisnelheid- Matig

Bloem - Geel, oranje, rood, roze, wit, tweekleurig

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon

Bodem- Goed gedraineerd

Droogtetolerantie- Hoog

Winterhardheid - Halfwinterhard eenjarig

Portulaca's houden van warm en droog. Je kunt ze planten in arme, zelfs zandige grond.

Ze passen zich ook aan de gemiddelde tuinomstandigheden aan. Geef ze gewoon de volle zon en goed doorlatende grond. Mosrozen hebben niet veel verzorging nodig. Geef ze water na het planten en kijk hoe ze gaan. Ze worden 4 tot 8 centimeter hoog en verspreiden zich 6 tot 18 centimeter. Je hoeft niet eens dood te gaan. Als planten schraal worden, kunt u ze terugsnoeien. Bemest niet te veel; het zal planten aanmoedigen om dik blad te produceren, maar minder bloemen.

Startzaden

Mosrozenplanten zijn in het voorjaar overal verkrijgbaar. Ze zijn ook gemakkelijk te starten vanaf zaad. Start ze direct buiten rond de laatste vorstdatum. Hark het grondoppervlak en zaai de zaden zonder ze af te dekken. In gebieden met kortere groeiseizoenen kun je de zaden binnen zes tot acht weken binnen laten beginnen voordat je ze buiten plant. Om de transplantatieschok te minimaliseren, start u de zaden in turfpotten die direct in de grond kunnen worden geplant.

Portulacas zaait ook zelf in de tuin, maar niet zo vervelend. Ze zijn veel mooier dan het gemiddelde onkruid. Plant ze in een rotswand of langs een trottoir en volgend jaar verschijnen ze mogelijk in de scheuren en spleten. Sommige hybride cultivars komen niet uit, dus verwacht kleinere bloemen en minder kleuren van zelfgezaaide zaden.

Topplanten

Portulaca grandiflora is sinds eind 19e eeuw een populaire tuinbloem. De soort heeft dikke stengels bedekt met sappige, naaldvormige bladeren. Bloemen hebben een diameter van ongeveer 2,5 cm en kunnen enkel, semi-dubbel of dubbel zijn. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan felle kleuren, waaronder neonroze, rood, oranje en geel. Recentere introducties zijn onder meer pasteltinten zoals abrikoos, crème en wit. Sommige planten hebben gevlekte, tweekleurige bloemen.

Alle portulaca's hebben zon nodig om hun bloemen te laten openen. De bloemen van oudere variëteiten sloten rond het middaguur. Maar de meeste planten die tegenwoordig worden verkocht, hebben bloemen die de hele dag open blijven. Ze blijven 's nachts en op bewolkte dagen gesloten.

Afbeelding
Afbeelding

Zonnewijzerserie

Planten uit de Sundial-serie hebben gigantische, halfdubbele bloemen met een doorsnede van wel 6,5 cm. De planten spreiden zich ongeveer een voet breed uit, waardoor ze perfect zijn voor containers. 'Sundial Peach' heeft ongebruikelijke perzikbloemen met donkerdere middelpunten.

Margartia-serie

De Margartia-serie is een compact, vroegbloeiend type dat veel halfdubbele bloemen van 3,5 cm dik produceert die er gegolfd uitzien. Margarita Rosita is een bekroonde felroze selectie.

Tequila-serie

De Tequila-serie heeft de neiging koele, natte omstandigheden beter te verdragen dan andere. Verspreidingsplanten worden 2 centimeter lang en 14 tot 18 centimeter breed. Probeer Tequila Red, Tequila Orange of Tequila Mix.

Yubi-hybriden

Yubi-hybriden worden vaak verkocht in potten of hangende manden. Ze produceren dikke, peddelvormige bladeren en spectaculaire bloemen van 1 tot 1 ½ inch. De blootliggende meeldraden in het midden van de bloemen geven ze een tweekleurig kleureffect.

Dubbel zonsondergangvuur

Double Sunset Fire is een spannende nieuwe mosroos. De dubbele bloemen van 2,5 cm zijn voorzien van een levendige combinatie van gegolfde magenta centra, ondersteund door felgeel/gouden bloemblaadjes. Planten worden 5 tot 10 cm hoog.

Hot Shot

Hot Shot is een andere populaire serie planten, verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder fuchsia, roos, mango en oranje. Ze worden tussen de 10 en 15 centimeter lang.

Gebruik

  • Portulaca's zien er geweldig uit in spleten van rotswanden of aan de randen van grindpaden.
  • Ze werken ook goed in containers en hangende manden.
  • Omdat ze gedijen in droge omstandigheden, zijn mosrozen een goede keuze voor aardbeienpotten.
  • Plant ze in uw rots- of alpentuinen voor kleur gedurende het hele seizoen.
  • Plantmassa's van enkele kleuren portulaca voor een dramatische impact.
  • Ze vormen een geweldige bodembedekker voor warme, zonnige gebieden.

Verwant onkruid

Postelein, Portulaca oleracea, is een schadelijk onkruid. Hoewel het soms als groente wordt verkocht, moet het worden vermeden.

Een gemakkelijke keeper

Als je op zoek bent naar een plant die redelijk weinig onderhoud vergt, maar een overvloed aan felgekleurde bloemen produceert, dan is portulaca een goede keuze. Portulacas zijn vergevingsgezinde planten die een beetje verwaarlozing kunnen verdragen, waardoor ze perfect zijn voor elk niveau van tuinierexpertise. Als je inspanning versus beloning afweegt, gecombineerd met hun veelzijdigheid, is het moeilijk om een betere all-round keuze te vinden in de jaarlijkse familie.

Aanbevolen: