Soorten klaprozen en hoe je ze kunt laten groeien

Inhoudsopgave:

Soorten klaprozen en hoe je ze kunt laten groeien
Soorten klaprozen en hoe je ze kunt laten groeien
Anonim
Papaver bloemblaadjes
Papaver bloemblaadjes

Met hun papierachtige bloemblaadjes en opvallende kleurenschema's zijn klaprozen een vrolijk, zorgeloos lid van het bloembed. Het feit dat ze de neiging hebben om zichzelf te zaaien, maakt ze nog aantrekkelijker en maakt het tuinieren van bloemen licht werk.

Veel klaprozen om uit te kiezen

Veel bloemen gebruiken de naam klaproos zonder 'echte' klaprozen te zijn. Echte klaprozen behoren tot het geslacht Papaver, terwijl planten zoals de Californische papaver tot het geslacht Eschscholtzia behoren.

papaver gebladerte
papaver gebladerte
maanzaad ballen
maanzaad ballen

Van de echte klaprozen worden er verschillende vaak door tuinders gekweekt, waaronder zowel eenjarige als meerjarige soorten. Ze hebben allemaal aantrekkelijk varenachtig blad en karakteristieke papierachtige bloemblaadjes, evenals decoratieve ronde zaadhoofdjes die handig zijn in gedroogde arrangementen.

Jaarlijkse klaprozen

Jaarlijkse klaprozen hebben een hoge, rechtopstaande groeiwijze, waardoor ze nuttig zijn aan de achterkant van jaarlijkse bloembedden, waar de bloesems boven kleinere planten op de voorgrond kunnen verschijnen. Ze worden ook gebruikt in wilde bloementuinen vanwege hun vermogen om zichzelf opnieuw te zaaien. Jaarlijkse klaprozen kunnen worden gekweekt in alle USDA-tuinierzones. Ze worden zelden gezien als potplanten, omdat ze gewoonlijk met zaad worden gekweekt, dus kijk in je plaatselijke kwekerij of je favoriete zadencatalogus om te zien welke variëteiten ze hebben.

Veldpapaver

Veldpapaver (Papaver rhoeas), ook bekend als klaproos, klaproos of klaproos, wordt twee tot drie voet lang en draagt twee tot drie centimeter brede karmijnrode bloemen met donkere middelpunten. Dit is de klaproos die geassocieerd wordt met Dodenherdenking, wanneer deze traditioneel op de revers wordt gedragen ter ere van gevallen soldaten.

Opium Poppy

Opiummaanzaad (Papaver somniferum) is de oorspronkelijke bron van alle opiaatgeneesmiddelen, evenals van de maanzaadjes die in snoepgoed worden gebruikt. De bloemen zijn bijna identiek aan veldpapavers, maar de planten zijn groter en dunner van stuk, zonder het weelderige blad aan de basis dat zo kenmerkend is voor veldpapavers.

Veld klaproos
Veld klaproos
papaver
papaver

Meerjarige klaprozen

Meerjarige klaprozen zijn nuttig in meerjarige bloembedden, cottage-tuinen en in potarrangementen. Het volgende is algemeen verkrijgbaar bij de perkplanten in de meeste kwekerijen. Beide onderstaande variëteiten zijn winterhard in USDA zones 3-9.

Oosterse klaproos

Oosterse klaproos (Papaver Orientale) wordt drie tot vier voet lang met vurige oranjebloesems tot vijftien centimeter breed. De bloemen staan op dunne stengels boven een massa kanten blad dat op zichzelf al zeer decoratief is.

IJslandse klaproos

IJslandse klaproos (Papaver nudicaule) wordt 3,5 tot 6,5 meter hoog en heeft bloesems van 2,5 tot 7,5 cm hoog boven een nette groep basale bladeren. De bloemkleur varieert van warme rood- en geeltinten tot pasteltinten, zoals zalm en crème.

Oosterse klaproos
Oosterse klaproos
IJslandse klaproos
IJslandse klaproos

Klaprozen kweken

De verschillende papaversoorten hebben allemaal vergelijkbare groeivereisten. Ze hebben volle zon nodig, maar hebben een zeer bescheiden behoefte aan voedingsstoffen en vocht. Ze zullen allemaal gelukkig groeien in een rijk, goed bewaterd bloembed, hoewel ze ook overvloedig zullen groeien en bloeien in arme, enigszins droge grond.

Zaaizaad

Meerjarige klaprozen zijn vaak verkrijgbaar in tuincentra, maar het kweken ervan uit zaad is behoorlijk populair omdat de wortels gemakkelijk beschadigd raken bij het verplanten. Zaad voor vaste planten kan in de herfst of lente worden gezaaid.

Zaad is de enige manier waarop eenjarige klaprozen kunnen worden gekweekt. Zaai zaad voor de eenjarige planten in de herfst direct op het grondoppervlak. Ze zullen snel ontkiemen en de volgende lente bloeien.

Seizoensgebondenheid

Klaprozen zijn specialisten op het gebied van koel weer: ze beginnen vroeg in de lente met groeien en staan doorgaans tegen het einde van de lente in volle bloei. Wanneer de hitte van de zomer toeslaat, beginnen de planten te verwelken en zullen ze volledig opdrogen, tenzij ze worden geïrrigeerd. Dit is echter een natuurlijke vorm van rust in de zomer, en als het weer weer koel wordt, zullen de meerjarige variëteiten opfleuren en nieuwe bladeren produceren.

In het landschap

In milde wintergebieden zijn de meerjarige klaprozen groenblijvend, hoewel ze er baat bij hebben als ze in de late herfst met ongeveer 50 procent worden ingekort om een compacte vorm te behouden.

Alle klaprozen zijn geneigd zichzelf te zaaien, vooral de eenjarige soorten. Deze eigenschap is ideaal in cottage-tuinen of aanplantingen van wilde bloemen, maar kan de planten onkruid doen lijken in een meer formeel tuinbed. Laat ze uitzaaien als je wilt dat ze zich verspreiden - dat wil zeggen: snij de bloemstengels niet af voordat de zaadkop is opgedroogd en de zaden heeft verspreid. Als je niet wilt dat ze zich verspreiden, verwijder dan de uitgebloeide bloemstengels voordat ze gaan zaaien.

Klaprozen hebben vrijwel nooit last van plagen of ziekten.

Poppy Pleasure

Klaprozen zijn een van de gemakkelijkste planten om uit zaad te kweken - je kunt zelfs de gedroogde zaadkoppen nemen en het zaad als een zoutvaatje uitstrooien waar je maar wilt. De gedurfde, verzadigde kleuren laten uw bloembedden tot leven komen.

Aanbevolen: