Vintage Blenko-glas: handgemaakt glas dat je wegblaast

Inhoudsopgave:

Vintage Blenko-glas: handgemaakt glas dat je wegblaast
Vintage Blenko-glas: handgemaakt glas dat je wegblaast
Anonim

Blenko is een opvallend Amerikaans handgeblazen glasbedrijf dat nog steeds actief is. Leer alles over hun vintage stijl en welke stukken vandaag de dag het meeste waard zijn.

Enkele producten van de Blenko Glasblazers
Enkele producten van de Blenko Glasblazers

Als je slechts één aflevering van Netflix's Blown Away bekijkt, krijg je zin om wat subtiel gevormde geblazen glasstukken toe te voegen aan je goedkope Ikea-salontafel. Hoewel Blown Away een nieuwe generatie mensen kennis heeft laten maken met de kunst van het glasblazen, is het verzamelen van geblazen glas niets nieuws. In feite heb je een groot deel van Amerika's decoratieve handgeblazen traditie te danken aan de Blenko Glass Company.

Met consistente kleuren en uitgebalanceerde vormen blaast Blenko al sinds 1921 met de hand stukken, en het is dit tientallen jaren oude glaswerk dat het merk vandaag de dag zo verzamelbaar maakt.

Blenko's begin

William J. Blenko was een Engelse immigrant die zijn over het hoofd geziene talenten eind 19deeeuw meenam naar de Nieuwe Wereld. Uiteindelijk belandde hij in Milton, West Virginia, waar hij een glasbedrijf startte. Toch is innovatie het resultaat van wanhoop, en de Grote Depressie dwong Blenko zijn producten te diversifiëren zodat het bedrijf kon overleven. Zo werd in 1930 de versie van de Blenko Glass Company geboren die nog steeds bestaat.

Blenko glazen karaf in zeegroen van Winslow Anderson
Blenko glazen karaf in zeegroen van Winslow Anderson

Vintage Blenko-glaskenmerken

Blenko-glas was het populairst in het midden van de 20deeeuw, waar de unieke vormen en heldere kleurencombinaties precies pasten bij de gedurfde naoorlogse ontwerpen. Maar in tegenstelling tot je favoriete fabrikanten van moderne porseleinen borden signeerde Blenko hun stukken niet altijd. Alsof het niet moeilijker kan worden om er zelf een te authenticeren, hebben ze ook nooit een standaardontwerp of -patroon gestandaardiseerd, waardoor de glasblazers bij elke nieuwe verkoop hun talenten konden laten zien.

Blenko-glas | Karaf zonder stop
Blenko-glas | Karaf zonder stop

Dus, als je op zoek bent naar vintage Blenko-glas uit de beginperiode, ga er dan met wijd open ogen in. Het zal geen eenvoudig proces zijn om zelf 100% te authenticeren. U kunt echter enkele kenmerken gebruiken om uw beoordelingen te begeleiden.

  • Blenko-kleurenpalet- Blenko gaf door de jaren heen de voorkeur aan verschillende kleurenpaletten, zoals rijk oranje en geel voor stukken uit het midden van de eeuw. Hun kleuren zijn zeer zelden ondoorzichtig, maar in verschillende mate van doorschijnendheid.
  • Zilveren Blenko-sticker - Zeer weinig stukken hebben tegenwoordig nog steeds de zilveren Blenko-stickers die tot de jaren tachtig als verkooptactiek werden gebruikt. Maar als je er een vindt met de sticker er nog op, heb je geluk.
  • Zichtbare maar gepolijste pontilmarkeringen - Omdat ze met de hand zijn geblazen, moeten alle Blenko-stukken van een pontilstaaf worden gehaald, waardoor pontillittekens achterblijven. In plaats van ze ruw te laten, polijsten Blenko-blazers de pontil-littekens met vuur om hun zichtbaarheid te verminderen.

Een andere manier waarop je kunt proberen een potentieel Blenko-stuk te verifiëren, is door het te vergelijken met afbeeldingen en beschrijvingen in eerdere catalogi. Momenteel biedt de website van het bedrijf een verzameling downloadbare catalogi die teruggaan tot de jaren vijftig.

Hoeveel is vintage Blenko-glas waard?

Als verzamelobject is Blenko-glas redelijk duur. Gezien het feit dat je nieuwe stukken op hun website kunt vinden, variërend van $ 50- $ 200, kun je verwachten dat oudere, zeldzamere stukken een stuk meer waard zijn.

Het duurste vintage Blenko-glas zijn de grotere/grotere stukken. Dit wordt bepaald door hoe moeilijk het is om grote stukken glas met de hand te blazen zonder ze te breken. Kleinere stukken zijn relatief veel gemakkelijker te maken (en te perfectioneren), wat betekent dat ze niet zo waardevol zijn. Deze bijna 3 meter hoge gouden vaas met de naam 'Three-Part Epergne', gemaakt in 1958, werd bijvoorbeeld op eBay verkocht voor slechts $ 9.000. Ter vergelijking: deze kleine gele en rode karaf uit ongeveer hetzelfde jaar werd verkocht voor $ 235..

Vintage Blenko Crackle Shot glazen karaf in groen
Vintage Blenko Crackle Shot glazen karaf in groen

Grootte is niet het enige verkoopargument voor duur Blenko-glas - het is ook leeftijd. Omdat het van glas is, is het moeilijker om oudere stukken in onberispelijke staat te vinden. Blenko-glas uit het midden van de eeuw is dus ongeveer net zo oud als we vandaag de dag op de markt kunnen vinden, en het is een van de duurste die verkrijgbaar zijn.

Is vintage Blenko-glas alleen voor decoratie?

Je Blenko-glas ziet er misschien mooi genoeg uit om van te eten, maar realistisch gezien is het vooral gemaakt voor decoratie. Modern Blenko-glaswerk is een heel ander verhaal, omdat het gemaakt is om uit te drinken. Maar als het om vintage stukken gaat, kun je ze het beste met rust laten. Je kunt natuurlijk een zachte stofdoek gebruiken om ze mooi schoon te houden, mochten ze een beetje stoffig worden.

Verdwenen in een oogverblindende blik

Voor glasverzamelaars is Blenko een zeer verzamelbaar voorbeeld van decoratief glas uit het midden van de eeuw uit een Amerikaanse traditie. Hun stukken variëren misschien in prijs, maar ze hebben vandaag de dag nog steeds veel fans. Dus stof je mantelplanken af en maak je klaar om dat prachtige Blenko-stuk tentoon te stellen dat je voor een koopje hebt gekocht.

Aanbevolen: