Kamferglassieraden: een betaalbare schat spotten

Inhoudsopgave:

Kamferglassieraden: een betaalbare schat spotten
Kamferglassieraden: een betaalbare schat spotten
Anonim

Als je nog nooit kamferglas hebt gezien, bereid je dan voor op een art-decotraktatie.

Transparante sieradendoosjes met gouden ornamenten
Transparante sieradendoosjes met gouden ornamenten

Met zijn prachtige zachte gloed en delicate ontwerpen (en niet te vergeten het betaalbare prijskaartje), kunnen vintage en antieke sieraden van kamferglas je fantasie prikkelen en je inspireren om een liefdesrelatie te beginnen met accessoires uit het Art Deco-tijdperk. Als je deze prachtige stukken ooit hebt gezien, kun je de magische aantrekkingskracht volledig begrijpen. En als je dat nog niet goed hebt gedaan, bereid je dan voor om onder de indruk te zijn.

Wat zijn sieraden van kamferglas?

Vintage kamferglas diamanten 14k witgouden ring
Vintage kamferglas diamanten 14k witgouden ring

Kamferglas dankt zijn naam aan het matte oppervlak van het glas, dat leek op een hars genaamd kamfergom. De jaren dertig waren een tijd waarin halfedelstenen super populair waren in sieraden, maar zeker niet iets dat iedereen zich kon veroorloven (hallo, Grote Depressie, we zien je daar). Matglas was de veel toegankelijkere optie. Om de sieraden te maken, sneed een kunstenaar het glas in de gewenste vorm en behandelde het vervolgens met fluorwaterstofzuur om het oppervlak te etsen, vaak in stralen, lijnen of andere delicate patronen.

Je ziet vooral vintage en antieke stukken in witte of heldere tinten, maar soms zijn er ook andere kleuren. Deze stukken moesten eruitzien als kwarts-bergkristal (en dat is ook echt zo). Je ziet ze in veel verschillende maten voor oorbellen, ringen, kettingen, armbanden en eigenlijk alles wat je maar wilt.

Hoe kamferglas van bergkristal te onderscheiden

Als kamferglas zo is gemaakt dat het op bergkristal lijkt, hoe kun je de twee dan uit elkaar houden?

  • Kijk ernaar met een vergrootglas om te zien of er wervelingen of belletjes zijn, wat vaker voorkomt bij glas.
  • Raak het aan met je huid. Bergkristal voelt merkbaar koel aan, terwijl glas dat niet is.
  • Houd het tegen het licht om te zien of er facetten een regenboogpatroon vertonen. Bergkristal werpt meer regenbogen dan glas.

Wat u moet weten over de waarde van kamferglas

Zeldzame 14K Art Deco tijdperk kamferglas diamanten hanger ketting
Zeldzame 14K Art Deco tijdperk kamferglas diamanten hanger ketting

Als je online of in een antiekwinkel surft, zul je merken dat de meeste sieraden van kamferglas tussen de $ 50 en $ 150 worden verkocht. Je vraagt je misschien af waarom sieraden van kamferglas zo duur zijn als het geen echt bergkristal is, maar de waarheid is dat veel van deze sieraden een ongelooflijke afwerking hebben en kostbare metalen zoals sterling zilver. De kwaliteit en materialen kunnen zeker van invloed zijn op de waarde.

Bovendien is zelfs het meest waardevolle kamferglas bijna altijd goedkoper dan een soortgelijk stuk bergkristal. Het is redelijk betaalbaar om te beginnen met verzamelen als je van die supermooie Art Deco-look houdt (en wie is dat niet?).

Factoren die de waarden van kamferglas-sieraden beïnvloeden

Antieke sterling zilveren kamferglasdiamant
Antieke sterling zilveren kamferglasdiamant

De werkelijke waarde van dit soort sieraden hangt van een aantal factoren af, maar dit zijn de belangrijkste waarmee u rekening moet houden als u winkelt of overweegt een sieraad dat u bezit te verkopen:

  • Materialen- Welke materialen worden naast het kamferglas in de sieraden gebruikt? Sterling zilver, wit goud en platina kunnen allemaal waardevol zijn, en dat geldt ook voor edelstenen zoals kleine diamanten.
  • Conditie - Zoals bij alle antiek is de staat van kamferglas van belang. Als het glas is afgebroken of gebarsten, is het niet zoveel waard.
  • Kwaliteit - Je zou kunnen denken dat iets dat glas gebruikt in plaats van edelstenen niet van hoge kwaliteit zou zijn, maar deze stukken kunnen prachtig worden vervaardigd. Als het goed gemaakt is, is het meer waard.
  • Charm - Het is moeilijk te kwantificeren, maar een sieraad dat je wilt dragen is veel meer waard dan een sieraad dat in een juwelendoosje zit. Draagbaarheid en schoonheid zijn erg belangrijk.

Snelle tip

Hoe kun je zien of sieraden echt zilver of goud bevatten? Kijk naar de achterkant. De meeste stukken hebben zilverkeurmerken of stempels om het metaalgeh alte aan te geven.

Voorbeeldwaarden van sieraden gemaakt met kamferglas

De beste manier om een idee te krijgen van de waarde van een glazen sieraad is door het te vergelijken met vergelijkbare exemplaren die al zijn verkocht. Dit zijn een paar recent verkochte stukken kamferglas om je op weg te helpen.

  • Een hanger van wit goud, diamant en uitgesneden kamferglas werd in juni 2023 voor ongeveer $ 480 verkocht. De hanger bevatte kostbare materialen en ingewikkeld snijwerk en verkeerde in prachtige staat.
  • Een ring van kamferglas en diamant met een witgouden zetting werd in april 2023 verkocht voor ongeveer $ 180. Hij was prachtig, maar er was geen handgesneden in verwerkt.
  • Voor ongeveer $ 180 werd ook een ketting van roze kamferglas, gezet in sterling zilver, verkocht. Er ontbrak een steentje, maar was verder in goede staat.
  • Een ketting van kamferglas met een onyx en een kleine marcasiet-edelsteen, verkocht voor ongeveer $ 70. Het was gezet in sterling zilver.

Prachtige en betaalbare antieke sieraden

Als je van de delicate geometrische vormen van Art Deco-sieraden houdt, neem dan even de tijd om naar kamferglas te kijken. Het is absoluut prachtig en verrassend betaalbaar voor dit niveau van vintage stijl.

Aanbevolen: