Betaalbare verzamelfiguren: een korte handleiding

Inhoudsopgave:

Betaalbare verzamelfiguren: een korte handleiding
Betaalbare verzamelfiguren: een korte handleiding
Anonim
Hummel beeldjes te koop
Hummel beeldjes te koop

Als je ouders of grootouders zijn opgegroeid in het begin of midden van de 20e eeuw, dan heb je waarschijnlijk de curiosa en planken gezien die gevuld waren met het prachtige porselein en de beeldjes die je familie in de loop der jaren heeft verworven, maar je hebt waarschijnlijk nooit naar al deze verzamelbeeldjesmerken gekeken waaruit uw gezin heeft gekozen. Van super betaalbaar tot ronduit luxueus, verzamelfiguren kunnen de bank maken of breken, afhankelijk van wat je het meest aanspreekt. Maar zelfs met een portemonnee ter grootte van een vlo zijn er enkele verzamelfiguren voor je beschikbaar.

Wat zijn betaalbare verzamelfiguren?

Afdeling 56 Snowbabies Hart met rood juweel
Afdeling 56 Snowbabies Hart met rood juweel

Voor degenen die zich afvragen wat een verzamelbeeldje eigenlijk is: het is gewoon een klein decoratief beeldje. Ze kunnen van vele materialen gemaakt worden, van aardewerk tot cement en van hars tot porselein. Ze omvatten een verscheidenheid aan onderwerpen, van feeën tot bloemen en alles daartussenin.

De afgelopen paar honderd jaar zijn er veel bedrijven geweest die populaire verzamelfiguren hebben geproduceerd. Sommige bestaan al jaren, andere komen net op de markt. Mogelijk herkent u enkele van deze namen:

  • Hummel
  • Lladro
  • Cybis
  • Boyd's Beren
  • Snowbabies
  • Kewpie
  • Kostbare momenten
  • Royal Doulton
  • Barbie verzamelobjecten
  • Disney
  • Gekoesterde knuffels

Als je begint met het verzamelen van deze beeldjes, kun je het beste soortgelijke voorwerpen verzamelen. Bepaal of u wilt verzamelen op soort, op bedrijf, op omvang of op onderwerp. Als je eenmaal een collectie hebt verzameld die bij je past, kun je verdergaan met het verzamelen van iets anders. In plaats van te proberen deze te kopen voor investeringsdoeleinden, kopen de meeste mensen verzamelfiguren voor de vreugde die ze met zich meebrengen als ze in huis of op kantoor worden geplaatst.

Hulpbronnen en verzamelgroepen die beeldjesliefhebbers kunnen gebruiken

Een geweldige manier voor beginnende verzamelaars om de beste tips en trucs te krijgen voor het verzamelen van de stukken waarin ze geïnteresseerd zijn, is door te zoeken naar verzamelaarsgroepen of -organisaties waarmee ze verbinding kunnen maken. Wanneer u de mensen vindt die al jaren verzamelen, kunt u al het gedoe van uw eerste paar aankopen omzeilen en uw verzameling sterk beginnen. Dit zijn een paar verzamelaarsgroepen om je op weg te helpen:

  • The Hummel Club - De Hummel Club is een verzamelaarsclub die 45 jaar geleden werd opgericht; als je lid wordt van de club, krijg je een tweejaarlijks tijdschrift waarin onder andere alles over Hummel-beeldjes wordt besproken, evenals toegang tot een beperkt aantal Hummels zodra ze worden uitgebracht.
  • The Prudent Collector - Hoewel The Prudent Collector talloze verzamelfiguren verkoopt, bevat het ook tips over het schoonmaken van je waren, makerstekens en geschiedenisinformatie voor verschillende fabrikanten, evenals een uitgebreide blog vol met handige informatie over onderwerpen als kunstglas, Disney-memorabilia en tentoonstellingen die je bijvoorbeeld kunt bezoeken.
  • Doulton Collectors Club - Sinds 2014 is Doulton Collectors Club een knooppunt voor nieuws en opmerkingen over het verzamelen van Royal Doulton-beeldjes. Je kunt op hun website door de backcatalogus van hun blog bladeren, met details over eerdere en huidige verzamelaarsevenementen, specifieke Royal Doulton-series en meer.
  • Charming Tails - Deze website bevat een schat aan informatie over Charming Tails-beeldjes; je moet echter voorzichtig zijn, aangezien het sinds 2008 niet meer is bijgewerkt.
  • Worthpoint - Worthpoint, ook al is het duur, is een op abonnementen gebaseerde service die talloze artikelen en boeken host over de waarden van vintage, antiek en unieke verzamelobjecten. Als het erop aankomt een idee te krijgen van de waarde van een beeldje, is Worthpoint een snelle en nauwkeurige vervanging voor een officiële taxatie.

Waar verzamelbare beeldjes te vinden

Selectie van Duitse Hummel-beeldjes
Selectie van Duitse Hummel-beeldjes

Verzamelfiguren zijn, samen met glaswerk en porselein, een van de (zo niet de meest) verzamelobjecten die er zijn. Je kunt ze bij elke feestdag en speciale gelegenheid cadeau vinden, doorgegeven als familiestuk en veranderd in een hobby/passie voor toegewijde verzamelaars. Toch heeft niet iedereen een encyclopedische kennis van welke plaatsen verzamelfiguren verkopen en waar ze de beste deals kunnen vinden. Hier is een kleine verzameling van de vele verkopers om je jacht te beginnen:

  • Hummels met korting - Hummels met korting is een online verkoper die een breed scala aan Hummel-beeldjes uit vele jaren aanbiedt.
  • Cheryl's Dolls - Van Marie Osmond- en Madame Alexander-poppen tot de immer populaire Beanie Babies, Cheryl's Dolls heeft het allemaal. Hoewel ze een aanzienlijke variëteit hebben, bestaat hun inventaris voornamelijk uit moderne beeldjes.
  • The Collector's Boutique - The Collector's Boutique is gespecialiseerd in hoogwaardige verzamelfiguren van bedrijven als Lladro, Nadal en Nao. Ze hebben ook een kleine selectie vintage beeldjes te koop op hun website.
  • eBay - Hoewel de reputatie eraan voorafgaat, is eBay echt een geweldige plek om online verzamelfiguren te vinden tegen een super redelijke prijs. Natuurlijk zijn er uitschieters die items aanbieden die ver boven hun prijsklasse liggen, maar over het algemeen kun je hier allerlei antieke en vintage items vinden.
  • Etsy - Etsy lijkt erg op eBay, al moet je wel oppassen voor de gemiddeld iets hogere prijzen. Deze opgeblazen markt komt voort uit Etsy's eigen vergoedingen die zij de winkeleigenaren in rekening brengen, waardoor ze hun producten gaan verkopen. Er is echter nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid echt goedkope verzamelobjecten.
  • Facebook Marktplaats - Een geweldige manier om in een mum van tijd een aantal artikelen goedkoop te vinden, is Facebook Marktplaats. Je bent echter overgeleverd aan wat de mensen in jouw omgeving verkopen, dus je moet niet verwachten dat je echt specifieke verzamelobjecten zult vinden, maar slechts een klein beetje van wat mensen proberen kwijt te raken.
  • Lladro - Lladro is nog steeds in bedrijf en als je naar hun website gaat, kun je een schat aan informatie krijgen over hun collecties uit het verleden en heden, evenals de nieuwste stukken in hun collectie die te koop zijn.
  • Precious Moments - Waanzinnig populair in de christelijke gemeenschap. Precious Moments is een site vol engelachtige beeldjes waar de vrome familieleden van mensen geen genoeg van kunnen krijgen.
  • Wee Forest Folk - Wee Forest Folk is een bedrijf dat bestaat sinds de jaren zeventig en prachtige miniatuurdieren verkoopt. Hoewel deze miniaturen per stuk tussen de €100 en €200 kosten, kunnen ze een geweldig investeringsstuk of cadeau zijn voor iemand in je leven.

Gemeenschappelijke prijzen van uw favoriete verzamelfiguren

Vintage Brinn's Kewpie poppenkavel
Vintage Brinn's Kewpie poppenkavel

Als je nog niet de stap hebt gezet om verzamelobjecten te kopen, ben je niet de enige. Dingen die wenselijk genoeg zijn om als 'verzamelobject' te worden beschouwd, hebben een reputatie, wat inhoudt dat ze duur moeten zijn om de moeite waard te zijn. Kleine vrolijke porseleinen verzamelbeeldjes hoeven echter niet uw salaris op te eisen om ruimte op uw schoorsteenmantel in beslag te nemen. In feite kun je een aantal van deze verzamelfiguren vinden voor minder dan $ 100- $ 200 per stuk (wat vrij laag is voor deze fijn vervaardigde en vaak met de hand geschilderde kunstwerken).

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar iets vintage en schattigs, zijn Kewpie-poppen een geweldige optie voor jou. Het zijn engelachtige kleine kinderen, beschilderd met grote ogen en een lieve glimlach, en kosten meestal ongeveer €25-€30 per beeldje, zoals dit vintage Kewpie-duo dat te koop is voor €25.

Een solide, betaalbaar beeldjesmerk uit het middensegment is Hummel; Met kinderen en volwassenen in allerlei speelse, gedempte scènes hebben Hummel-beeldjes de reputatie enigszins prijzig te zijn. Hoewel er zeldzame Hummel-stukken zijn die een paar honderd dollar kosten, is er nog steeds een aantal dat de bank niet kapot maakt en rond de $ 40- $ 55 kan kosten. Dit Hummel-beeldje uit de jaren 60, getiteld "Happy Pastime", wordt bijvoorbeeld aangeboden voor $ 55.

Een stapje hoger dan Hummel-beeldjes is Lladro. Deze sensuele, vloeiende beeldjes kunnen al snel een flink prijskaartje opleveren, vooral als je op zoek bent naar onderwerpen die nu met pensioen zijn. Maar wees niet bang, want Lladro heeft een selectie van meer betaalbare beeldjes op de markt die tussen de $ 40 en $ 300 per stuk kosten. Dit Lladro-danseresbeeldje uit de jaren 80 wordt bijvoorbeeld aangeboden voor $ 275.

Tips voor het gebruik van online retailers om nieuwe verzamelfiguren te vinden

Vintage jaren 60 Lladro beeldje meisje met pantoffels
Vintage jaren 60 Lladro beeldje meisje met pantoffels

Naast eBay zijn er veel plaatsen online waar je betaalbare verzamelfiguren kunt vinden. Omdat eBay de eerste plek lijkt te zijn waar mensen kijken, kunnen andere veilingsites feitelijk veel betere prijzen hebben vanwege de minder concurrentie om de items. Verzamelfiguren, ongeacht welke fabrikant, stijl of type je verzamelt, zijn overal op internet verkrijgbaar.

Een van de beste manieren om betaalbare verzamelobjecten te vinden op elke veilingsite, inclusief eBay, is door het woord in je zoekopdracht opzettelijk verkeerd te spellen. Betaalbare verzamelfiguurtjes kunnen bijvoorbeeld op verschillende manieren verkeerd worden gespeld, waaronder:

  • Betaalbare verzamelbeeldjes
  • Betaalbare verzamelbeeldjes
  • Betaalbare verzamelbeeldjes

Bovendien kun je investeren in een prijsgids en zoveel mogelijk informatie bestuderen over de door jou gekozen verzamelfiguren. Op deze manier kun je vervalsingen herkennen en een onrealistische prijs uitkiezen.

Ideeën voor het tentoonstellen van uw beeldjes

Je kunt ervoor kiezen om je beeldjes op verschillende manieren tentoon te stellen. Sommige verzamelaars maken displays met de hele collectie. Anderen maken kleine vignetten of tonen de verzamelobjecten in kleine groepen met soortgelijke figuren. Dit zijn een paar ideeën voor hoe u uw display kunt samenstellen:

  • Organiseer je verzamelobjecten in interessante composities- Verzamelobjecten zijn interessanter wanneer ze op verschillende niveaus worden weergegeven, en een verscheidenheid in hoogte en grootte zal visueel aantrekkelijker zijn dan veel beeldjes die er in een groep hetzelfde uitzien. Uw levensstijl zal tot op zekere hoogte uw weergavemethode bepalen. Als je kleine kinderen of kleinkinderen in huis hebt, kun je de figuren misschien het beste achter glas of op een hoge mantel of plank bewaren.
  • Thematische displays maken - Voeg items toe die goed bij elkaar passen. Als je bijvoorbeeld een aantal Gone with the Wind-beeldjes hebt, kun je deze op een vintage exemplaar van het boek plaatsen, naast een banketlamp die lijkt op die in de film.
  • DIY-vitrines met hars en andere materialen - Sommige bedrijven produceren speciale display-items die charme aan de collectie toevoegen. Dierenfiguren kunnen bijvoorbeeld worden tentoongesteld in een charmant harsbos.
  • Maak verhalen voor de beeldjes die je neerzet - Laat de beeldjes niet alleen maar zien, maar laat ze ook een verhaal vertellen.

Start vandaag nog met uw collectie

Verzamelfiguren die in je huis worden tentoongesteld, kunnen bezoekers een kijkje geven in wie je bent en ze je een beetje beter leren kennen. Deze figuren voegen niet alleen een beetje eigenzinnigheid toe, maar kunnen ook een glimlach op je gezicht toveren als je ze in je ooghoeken ziet. En als je het gevoel hebt dat je je verzameling bent ontgroeid, zorg er dan voor dat je ze doorgeeft aan iemand waarvan je denkt dat hij er net zoveel van zal houden als jij.

Aanbevolen: