7 vintage gerechten die geld waard zijn en die je misschien in je keuken hebt staan

Inhoudsopgave:

7 vintage gerechten die geld waard zijn en die je misschien in je keuken hebt staan
7 vintage gerechten die geld waard zijn en die je misschien in je keuken hebt staan
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Iedereen kent de verhalen over het porselein van hun grootmoeder of overgrootmoeder, dat al generaties lang wordt doorgegeven of van verre locaties wordt binnengebracht, maar de nieuwere spullen van je ouders zijn misschien ook een aardige cent waard. Gerechten van nog maar een paar decennia geleden krijgen serieuze aandacht op sociale media, omdat steeds meer mensen de wonderen van kringloop ontdekken. Controleer dus de kasten van je ouders of (zelfs je eigen) om te zien of er waardevolle vintage gerechten met een waarde van veel geld in de kasten staan.

Spice of Life CorningWare Gerechten

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als je ooit een film hebt gezien die zich afspeelt tussen de jaren vijftig en tachtig, waarin iemand een ovenschotel uit de oven ha alt, dan heb je CorningWare gezien. Dit pyrokeramische product, dat voor het eerst werd gemaakt in 1958, was halverwege de 20e eeuw een ware rage en maakt een comeback. Er zijn door de jaren heen meerdere patronen geweest, maar een van de zeldzaamste die je vandaag de dag kunt vinden is de Spice of Life.

Spice of Life bevatte een reeks geoogste groenten, zoals tomaten, champignons en paprika's, verspreid in een horizontale lijn tegen de witte keramische achtergrond. Dit patroon kwam uit in 1970 en verkocht als een lopend vuurtje. Toch worden stukken tegenwoordig vaak voor honderden dollars verkocht.

Hoewel je individuele gerechten kunt vinden die worden aangeboden voor $ 10.000-$ 20.000, is een meer realistische prijs voor deze gerechten ongeveer $ 15- $ 50 per stuk, afhankelijk van de koper. Waar je echt naar wilt zoeken, zijn de 'L'echalote'-gerechten met Franse namen onder elk van de patronen. Eén driedelige set is onlangs verkocht voor $ 14.999.

Turquoise diamantpatroon Pyrex-gerechten

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als het om vintage gerechten gaat, wordt het niet zeldzamer dan Pyrex's eigen Turquoise Diamond Pattern. U zult echter geen Pyrex-merk op deze gerechten aantreffen, omdat het bedrijf ze heeft gemaakt voor Dainty Maid, een verkoper van glas en huishoudelijke artikelen. Dainty Maid verkocht deze gerechten tussen 1953 en 1960, en ze zijn ongelooflijk moeilijk te vinden in het wild.

Het patroon zelf bevat een herhalend aantal turquoise diamanten van verschillende grootte op een witte achtergrond. Je kunt individuele stukken met dit patroon vinden die voor $ 100- $ 150 worden verkocht, terwijl grotere sets voor honderden worden verkocht. Deze sapkaraf wordt bijvoorbeeld op eBay aangeboden voor $ 160.

Jaren 50 Blauw Korenbloempatroon CorningWare Dishes

Afbeelding
Afbeelding

CorningWare debuteerde in 1958 met de iconische witte pyrokeramische schaalstijl en een schilderachtig klein blauw korenbloempatroon in het midden. Dit gerecht staat synoniem voor het leven uit het midden van de eeuw en was het populairste patroon dat ze ooit hebben gemaakt. Toch maakte een herontwerp uit de jaren zeventig de vroegste voorbeelden van het originele patroon relatief zeldzaam.

Deze gerechten uit de late jaren 50 kunnen dus behoorlijk wat waard zijn. Je kunt individuele ovenschotels vinden die voor ongeveer $ 1.000 worden aangeboden, terwijl minder bruikbare gerechten voor de moderne keuken voor $ 20- $ 50 worden verkocht. Bij CorningWare draait het allemaal om de braadpan, en zelfs met de meest voorkomende patronen brengen ze altijd zo'n €50-€100 op. Maar de echt zeldzame exemplaren kunnen kopers van duizend dollar aantrekken. Neem bijvoorbeeld dit kleine ovenscha altje. Het werd op eBay voor $ 2.500 verkocht.

Fiestaware Nestschalen

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Homer Laughlin China Company creëerde Fiestaware in 1936 en staat bekend om gerechten gemaakt in rijke, verzadigde kleuren. Deze heldere stukken zijn ontworpen om het moreel tijdens de Grote Depressie een boost te geven, en zijn nog steeds populair. Je kunt moderne versies van Fiestaware vinden in vrijwel elke woonwinkel in de buurt. Toch moet je op het originele spul letten.

Het meest waardevolle Fiestaware-stuk op dit moment is de nestkom. Deze schalen waren economisch ontworpen, met zeven steeds grotere kommen die in elkaar konden worden bewaard. Tegenwoordig kun je deze kommen vinden voor ergens tussen de $ 500 en $ 1.000. Een set is bijvoorbeeld onlangs online verkocht voor $ 1.100.

Assortiment Blue Ridge Southern aardewerk gerechten

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Het Blue Ridge Southern Pottery-bedrijf begon in 1916, maar bracht pas in de jaren dertig zijn populairste aardewerklijn op de markt. Ongelooflijk genoeg zijn deze stukken tegenwoordig niet geliefd vanwege hun eenvoudige ontwerpen of kleurrijke verfwerk, maar omdat geen twee stukken hetzelfde zijn. Ze rekruteerden vrouwen om bij het bedrijf te werken en volkskunst op hun servies te schilderen, waardoor elk stuk uniek en speciaal werd. Het aardewerkbedrijf werd in 1957 gesloten, wat betekent dat deze gerechten pas in een tijdsbestek van twintig jaar werden gemaakt.

Het is deze diepe Appalachen-verbinding die ze niet alleen zeldzaam, maar ook belangrijk maakt, en verzamelaars zijn bereid een hoge prijs te betalen om er een aan hun collectie toe te voegen. Eén chocoladeschaal beschilderd met een Frans boerentafereel werd onlangs verkocht voor $1.150 en deze bijpassende kom van 30 cm werd verkocht voor $119. Tegenwoordig vertegenwoordigen deze bijzondere gerechten een prachtig cultureel erfgoed dat nog steeds bloeit.

Franciscan Starburst-patroonschotelsets

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

De populairste servieslijn van het Californische bedrijf Gladding-McBean was Franciscan. Hun vroege ontwerpen waren verfijnd en simplistisch, maar tegen de jaren veertig haalde het bedrijf inspiratie uit de Zuidwesterse en Californische cultuur en creëerde het kleurrijke, heldere patronen. Desert Rose, uitgebracht in 1941, was destijds een van de populairste schotels in Amerika, maar het is hun Starburst-tegenhanger uit 1954 die tegenwoordig meer belangstelling krijgt.

Een servies uit het atomaire tijdperk, als je er ooit een hebt gezien, dit patroon wordt gedefinieerd door een reeks helderblauwe en groene zonnestralen die zich uitstrekken over een romige, gespikkelde achtergrond. Individueel zijn deze keramische schalen niet meer waard dan ongeveer $ 25- $ 80 per stuk, maar complete sets zullen een aardige cent opleveren. Een set van 60 stuks wordt bijvoorbeeld op eBay verkocht voor $ 1.288,87.

Russel Wright Amerikaanse moderne hoge werpers

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

In tegenstelling tot het doorschijnende Depression-glas dat zo populair was in de jaren dertig, was American Modern gedurfd, aards en ongebruikelijk. Eind jaren dertig hadden mensen niets gezien als de moderne, op kunst geïnspireerde, hellende ontwerpen van Steubenville Pottery Company. Een van de hoogtepunten was de lange werper. Het kwam in een aantal opvallende kleuren en is uitgegroeid tot een behoorlijk verzamelobject.

Hoewel ze niet bijzonder zeldzaam zijn, zijn de originelen behoorlijk wat geld waard. Ze kunnen variëren van ongeveer $ 100 tot $ 250, afhankelijk van hoe oud het is en wie geïnteresseerd is om te kopen. Eén zeeschuimkan werd bijvoorbeeld verkocht voor $ 99,99. Helaas ligt de prijs niet ver af van de moderne versies van de kan van de nieuwe fabrikant (die momenteel voor $ 125 per stuk worden verkocht), dus je moet de juiste persoon vinden om waar voor je geld te krijgen voor je vintage kannen.

Oma's gerechten kunnen honderden waard zijn

Afbeelding
Afbeelding

Als we aan verzamelobjecten denken, gaan onze gedachten bijna nooit uit naar alledaagse voorwerpen zoals gerechten, maar er schuilt een echte verborgen waarde in deze binnenlandse producten. Van ovenschalen tot nestkommen, deze vintage gerechten worden al tientallen jaren niet meer gemaakt, maar worden al generaties lang doorgegeven. Kijk door oma's kast en kijk welke stukken ze daarin heeft gestopt. Het zal je misschien verbazen wat je tegenkomt.

Aanbevolen: