10 waardevolle vintage riemgespen & Tips om modeschatten te ontdekken

Inhoudsopgave:

10 waardevolle vintage riemgespen & Tips om modeschatten te ontdekken
10 waardevolle vintage riemgespen & Tips om modeschatten te ontdekken
Anonim

Vintage en antieke gespen kunnen behoorlijk waardevol zijn. Weet waar je op moet letten als je aan het sparen bent of zelfs door dozen op zolder aan het spitten bent.

Gaucho-riem
Gaucho-riem

Een riemgesp doet veel meer dan alleen je riem vastmaken; het is ook een geweldig stijlstatement en soms zelfs een stukje geschiedenis. Vintage riemgespen zijn volledig draagbaar en uiterst verzamelbaar en kunnen zelfs veel geld waard zijn. Sommige, vooral degenen die heel oud zijn of een unieke herkomst hebben, kunnen duizenden waard zijn. Wanneer je kringloopwinkels verkent of je eigen kast aan het shoppen bent, is het fijn om te weten hoe je een waardevolle gesp kunt herkennen.

10 meest waardevolle vintage riemgespen

Vraag je je af of die vintage riemgesp die je hebt gescoord misschien iets waard is? De meest waardevolle voorbeelden hebben een aantal dingen gemeen: ze zijn vaak uniek, gemaakt van kostbare materialen, historisch belangrijk of een combinatie van al deze dingen. Zelfs als je geen gesp hebt die dateert uit de Burgeroorlog of gedragen is door John Wayne, heb je misschien nog steeds een schat.

Riemgesp Waarde
Confederate General Wade Hampton massief gouden gesp $ 47, 800
Lou Gehrig 1935 American League All-Star riemgesp $28, 800
Opaal, goud, platina en diamanten gesp $25.000
26 Bar Ranch riemgesp $19, 120
Civil War Confederate Soldier riemgesp $13, 145
14k gouden monogram riemgesp $11, 950
Gouden en sterling zilveren Bohlin-gesp $10, 755
Larry Hagman "Dallas" vintage riemgesp $9, 375
Sterling zilveren John Wayne "Go Texan" riemgesp $8, 365
" Brannigan" koperen gesp $ 5, 676

Geconfedereerde generaal Wade Hampton's massief gouden riemgesp - $ 47.800

Geconfedereerde generaal Wade Hampton's massief gouden riemgesp
Geconfedereerde generaal Wade Hampton's massief gouden riemgesp

De duurste riemgesp is gemaakt van massief goud. We maken niet eens een grapje. Deze antieke riemgesp werd speciaal in opdracht van de Zuidelijke generaal Wade Hampton gemaakt bij een juwelier in South Carolina, aan de vooravond van de Zuidelijke afscheiding van de Unie. Hampton vocht in de Slag om Bull Run en diende later als gouverneur van South Carolina. De gesp is gemaakt van wasgietwerk en heeft een motief van een palmboom en bladeren. Het is volledig uniek, gemaakt van goud en van historisch belang, en werd in 2007 verkocht voor $ 47.800.

Lou Gehrig's American League All-Star Team-riemgesp uit 1935 - $ 28.800

Lou Gehrig's American League All-Star Team-riemgesp uit 1935
Lou Gehrig's American League All-Star Team-riemgesp uit 1935

De beroemde honkbalspeler Lou Gehrig ontving deze riemgesp ter herdenking van de American League All-Star-wedstrijd in 1935, die hij speelde voor 69.812 fans. De gesp heeft het All-Star-logo op de voorkant, samen met een schild en laurierblaadjes. Op de achterkant is de naam van Gehrig gegraveerd. De versieringen zijn gemaakt van goud en sterling zilver. Het is zeer waardevol vanwege zijn historische betekenis en werd in 2018 verkocht voor $ 28.800.

Opaal, goud, diamant en platina vintage westerse riemgesp - $ 25.000

Opaal, goud, diamant en platina vintage westerse riemgesp
Opaal, goud, diamant en platina vintage westerse riemgesp

Waardevolle materialen kunnen een grote impact hebben op de waarde van vintage riemgespen. Eén massief gouden gesp met een 113-karaats opaal cabochon en diamanten en platina accenten werd in 2019 verkocht voor $ 25.000. Deze gesp heeft een westers motief van een hoefijzer en kan ook worden omgezet in een bolo-das in westerse stijl. Het dateert tenminste uit de jaren 80, maar het kan ook van eerder in de 20e eeuw zijn.

Sterling zilveren "26 Bar Ranch" vintage riemgesp - $ 19, 120

Afbeelding
Afbeelding

John Wayne was mede-eigenaar van 26 Bar Ranch, een veebedrijf in Arizona. Als legende van westerse films en Hollywood was Wayne's bijnaam 'The Duke', en het woord 'Duke' siert deze riemgesp. Er is ook een mooi stuk turkoois en de kop van een stier. Op de achterkant zijn de naam van de eigenaar en het jaartal 1974 gegraveerd. Deze vintage gesp combineert kostbare materialen en historische aantrekkingskracht en werd in 2011 verkocht voor $ 19.120.

Snelle tip

Wist je dat het eigenlijk heel gemakkelijk is om te bepalen of een riemgesp echt zilver is? Draai het om en kijk op de achterkant of er een stempel of kenmerk staat met de tekst '925', 'sterling' of '925/1000'. Als de gesp in de afgelopen 150 jaar is gemaakt, zal deze vrijwel zeker een dergelijk merkteken dragen als het echt zilver is.

Authentieke zuidelijke riemgesp uit de burgeroorlog - $ 13, 145

Authentieke confederate riemgesp uit de burgeroorlog
Authentieke confederate riemgesp uit de burgeroorlog

Tijdens de burgeroorlog in de Verenigde Staten hadden veel Zuidelijke soldaten oorlogsgordelgespen waarop 'CS' of 'CSA' stond. Deze kunnen super waardevol zijn, vooral als ze in goede staat zijn. Eén exemplaar dat er bijna perfect uitziet en zelfs de originele riem en een echtheidsbrief bevat, verkocht voor $ 13.145 in 2012.

14k gouden monogram riemgesp - $ 11.950

14k gouden monogram riemgesp
14k gouden monogram riemgesp

Riemgespen zijn op verschillende momenten in de geschiedenis een groot probleem geweest, en het vinden van vintage exemplaren in goede staat is de eerste stap om er een te krijgen die waardevol is. Voeg daar kostbare materialen aan toe en je hebt een vondst van prachtig massief goud. Deze riemgesp met monogram is voorzien van de initialen "JW" en dateert uit de jaren vijftig. Het werd in 2011 verkocht voor $ 11.950.

Gouden en sterling zilveren Bohlin riemgesp - $ 10, 755

Goud en sterling zilver Bohlin riemgesp
Goud en sterling zilver Bohlin riemgesp

De John Wayne-film "The Cowboys" werd gefilmd in 1971 en kwam uit in januari 1972. De beroemde westerse juwelier en zadelmaker Edward H. Bohlin maakte deze gesp ter herdenking van de opnames. Het is versierd met de woorden 'Cow Boys', het jaartal 1971, en de initialen 'JW' voor John Wayne, 'SF' voor Santa Fe (waar het werd gefilmd) en 'MR' voor regisseur Mark Rydell. Het werd in 2011 verkocht voor $ 10.755.

Larry Hagman "Dallas" schermgedragen "JR" Bohlin riemgesp - $9,375

Afbeelding
Afbeelding

De beroemde tv-serie Dallas maakte deel uit van de popcultuur in de jaren zeventig en tachtig, en een riemgesp die in de show op het scherm wordt gedragen, is een behoorlijk waardevolle schat. Deze gesp gegraveerd met "JR" en gedragen door acteur Larry Hagman, is gemaakt door Edward H. Bohlin. Voeg daar wat kostbare materialen aan toe (robijn, goud en sterling zilver) en het is geen verrassing dat het in 2020 voor $ 9.375 werd verkocht.

Sterling zilveren "Go Texan" riemgesp van John Wayne - $ 8.365

Afbeelding
Afbeelding

Nog een vintage westerse riemgesp die waardevol is vanwege de materialen en de populaire betekenis. Deze gesp is gemaakt van sterling zilver en was eigendom van John Wayne. Het is moeilijk te zeggen of hij het daadwerkelijk droeg, maar het zilver vertoont sporen van zware slijtage. Op de achterkant staat gegraveerd dat het in 1964 aan zijn zoon werd geschonken door de Houston Farm & Ranch Club. Het werd in 2011 verkocht voor $ 8.365.

Messing riemgesp van "Brannigan" - $ 5.676

Afbeelding
Afbeelding

Nog een John Wayne-gerelateerde gesp, dit voorbeeld is te zien in de aftiteling van de film Brannigan. Het dateert uit 1975 en toont een foto van de Tower Bridge in Londen en heeft een geëtste handtekening van John Wayne op de achterkant. Het werd in 2011 verkocht voor ongeveer $ 5.676.

Hoe je een waardevolle vintage riemgesp kunt vinden

Je hebt misschien niet een van deze superwaardevolle gespen, maar dat betekent niet dat je niets hebt dat geld waard is. Het is duidelijk dat een connectie met John Wayne of de Burgeroorlog waardevol is, maar waar moet je nog meer op letten? Dit zijn een paar dingen die je moet controleren als je een gesp in je collectie hebt.

Zoek naar vlekken op de rug

De meeste metalen gespen, vintage of anderszins, hebben stempels of markeringen op de achterkant. Draai uw gesp om om te zien of deze is gemaakt van een edelmetaal of dat deze het stempel draagt van een juwelier of ontwerper die de waarde zou kunnen verhogen. Makers als Bohlin, Matt Hackett en anderen kunnen echt geld opleveren.

Ontdek of het een geschiedenis heeft

Ken jij het verhaal van jouw gesp? Als u dat doet, kan dit de waarde vergroten. Herkomst is een verhaal over een object dat gedocumenteerd kan worden. Als je overgrootvader de gesp droeg tijdens een belangrijke historische gebeurtenis, zoek dan naar foto's waarop hij de gesp daar draagt en schrijf alles op wat je weet.

Controleer op iconische afbeeldingen of merken

Bepaalde afbeeldingen roepen, wanneer ze op een riemgesp verschijnen, het tijdstip op waarop deze is gemaakt of gedragen. Dat geldt ook voor bepaalde merken. Vintage Harley Davidson-riemgespen zijn bijvoorbeeld een super verzamelobject en kunnen soms $ 100 of meer waard zijn.

Kijk eens naar de staat

Bij alle antieke en vintage items kan de staat een vrij belangrijke factor zijn in de waarde. Bij riemgespen is dit niet anders. Als de gesp veel slijtage vertoont, is deze minder waard (tenzij deze door een belangrijk of beroemd iemand wordt gedragen). De details moeten helder zijn en het geheel moet aantrekkelijk zijn.

Vintage gespen zijn leuk om te verzamelen

Veel vintage riemgespen zijn uitwisselbaar, wat betekent dat je de riem kunt openen en de gesp kunt verwisselen wanneer je maar wilt. Dit is echt gaaf om je persoonlijke stijl tot uitdrukking te brengen, en het is ook geweldig voor het creëren van een gespcollectie die je daadwerkelijk kunt dragen. Gespen zijn absoluut een van de interessantste dingen die je kunt verzamelen, dus houd je ogen open voor potentiële schatten tijdens je volgende spaarzame avontuur.

Aanbevolen: