7 meest waardevolle Sacagawea-dollars & Tips voor het verzamelen van munten

Inhoudsopgave:

7 meest waardevolle Sacagawea-dollars & Tips voor het verzamelen van munten
7 meest waardevolle Sacagawea-dollars & Tips voor het verzamelen van munten
Anonim

Sommige Sacagawea-dollars zijn zes cijfers waard, en vele zijn meer waard dan de nominale waarde.

De gouden Sacagawea-dollarserie 2000
De gouden Sacagawea-dollarserie 2000

De Sacagawea-dollar is niet alleen een van de mooiste Amerikaanse munten ooit gemaakt, maar kan ook superwaardevol zijn. Deze munten hebben een nominale waarde van slechts één dollar, maar hun werkelijke waarde kan veel hoger zijn. Enkele van de meest waardevolle Sacagawea-dollarmunten kunnen zes cijfers waard zijn.

Check je kleingeld voor enkele van deze schoonheden, die nu al opvallen door hun iconische gouden kleur en prachtige ontwerp. Leg ze opzij en pak je vergrootglas om de details te bekijken.

Waarom de Sacagawea-dollar waardevol is

De Amerikaanse Munt begon in 2000 met de uitgifte van de Sacagawea-dollar. Het eert Sacagawea, de 15-jarige Shoshone Native American die Lewis en Clark hielp begeleiden tijdens hun beroemde expeditie door wat later de Verenigde Staten zou worden. De dollarmunt werd uitgegeven rond de 200ste verjaardag van de expeditie, die plaatsvond van 1804 tot 1806.

Dit is een van de weinige Amerikaanse munten met een vrouw erop, wat het op zichzelf al zeldzaam maakt. Sommige jaren zijn uitsluitend voor verzamelaars gemaakt, waarbij de munten nooit in omloop zijn gebracht. In totaal werden slechts ongeveer 71 miljard van deze munten gestempeld, waardoor ze veel minder vaak voorkomen dan andere Amerikaanse munten. De zeldzaamheid van deze munten maakt ze meer waard dan de nominale waarde van één dollar, en zelfs een goed circulerende Sacagawea-dollar uit 2001 is gewoonlijk minstens $ 1,05 waard.

Zeven meest waardevolle Sacagawea-dollarmunten

Hoewel elke Sacagawea-dollar iets waard is, vallen sommige op door hun unieke eigenschappen. Vooral fouten bij het slaan behoren tot de meest waardevolle munten. Met dit overzichtsdiagram kunt u de Sacagawea-dollarwaarden in één oogopslag zien.

Munt Waarde
2000-P Sacagawea-dollar en staatskwartmuilezel $144.000
2014-D Sacagawea-dollar en presidentiële dollar-muilezel $84.000
2000-D Sacagawea-dollar en kwartmuilezel uit South Carolina $ 66.000
2000 Lincoln-cent op Sacagawea-dollar $35.000
2000-P Cheerios Sacagawea-dollar $34, 500
2000-P Sacagawea-dollar op Susan B. Anthony planchet $16, 800
2000-P Sacagawea-dollar op het kwartaal van Massachusetts $8, 800

2000-P Sacagawea Dollar en Statehood Quarter Mule

2000-P Sacagawea Dollar / Statehood Quarter Mule
2000-P Sacagawea Dollar / Statehood Quarter Mule

Bij het verzamelen van munten is een "muilezel" een munt die bestaat uit twee verschillende ontwerpen die je normaal gesproken niet op hetzelfde stuk ziet. In het geval van de Sacagawea-dollar en de Statehood Quarter-muilezel uit 2000 is de ene kant voorzien van het stempel van Washington's hoofd en het ontwerp voor een kwart, terwijl de andere kant de achterkant van een Sacagawea-dollar heeft met een stijgend adelaarsontwerp. De munt heeft de gouden kleur van een Sacagawea-dollar. Er zijn slechts 18 voorbeelden bekend van deze muntfout, en één werd in 2022 op een veiling verkocht voor $ 144.000.

2014-D Sacagawea Dollar en presidentiële Dollar Mule

2014-D Sacagawea Dollar en presidentiële Dollar Mule
2014-D Sacagawea Dollar en presidentiële Dollar Mule

Een andere superwaardevolle Sacagawea-dollarmunt is een muilezel met een presidentiële dollar. Deze muilezelmunt heeft een Sacagawea-dollar op de voorkant en een presidentiële dollar op de achterkant, en het is eigenlijk het enige bekende voorbeeld van deze fout. Het is ook een van die verhalen waar muntenverzamelaars dol op zijn. Deze specifieke munt werd bij een bank gemengd met een zak dollarmunten en werd in 2019 ontdekt. In 2021 werd hij op een veiling verkocht voor $ 84.000.

2000-D Sacagawea Dollar en South Carolina Quarter Mule

2000-D Sacagawea Dollar en South Carolina Quarter Mule
2000-D Sacagawea Dollar en South Carolina Quarter Mule

Nog een opwindende fout met betrekking tot de Sacagawea-dollarmunt, deze vond plaats bij de Denver Mint in 2000 toen de voorkant van een Sacagawea-dollar werd gecombineerd met de achterkant van een staatswijk in South Carolina. Deze munt werd al meer dan twintig jaar niet eens ontdekt en werd in 2022 verkocht voor $66.000. Dit is het enige bekende voorbeeld.

Snel feit

Een muilezelmunt is zo zeldzaam omdat het een van de weinige muntfouten is die het gevolg zijn van menselijke fouten. Historisch gezien zijn een paar muilezelmunten opzettelijk geweest, maar de meeste, zoals de waardevolle Sacagawea-dollarmuntmuilezels, zijn gewoon reguliere fouten.

2000 Lincoln Cent geslagen op een Sacagawea-dollar

2000 Lincoln Cent geslagen op een Sacagawea-dollar
2000 Lincoln Cent geslagen op een Sacagawea-dollar

Minting-fouten zijn bijna altijd waardevol, en dit opmerkelijke voorbeeld is daarop geen uitzondering. In deze munt werd een normale Sacagawea-dollar op de een of andere manier gestempeld met een Lincoln-cent. De datum van de dollarmunt wordt verborgen door de centzegel, maar de cent dateert uit 2000. Er is slechts één voorbeeld bekend van deze supercoole fout, en deze werd in 2015 verkocht voor meer dan $ 35.000.

2000-P Cheerios Sacagawea Dollar-munt

2000-P Cheerios Sacagawea-dollarmunt
2000-P Cheerios Sacagawea-dollarmunt

Toen de Sacagawea-dollar in 2000 voor het eerst uitkwam, hielden Cheerios-granen en de Amerikaanse Munt een promotie, waarbij ze de munt weggaven in een paar dozen ontbijtgranen. Deze Cheerios-munten zijn zeldzaam en kunnen in nieuwstaat erg waardevol zijn. Dit waren de eerste slagen van de Sacagawea-dollar, en de veren op de adelaar zijn allemaal duidelijk gedefinieerd. Als u een van deze heeft, is het de moeite waard om deze te laten taxeren. Eén verkocht voor $ 34.500 in 2008.

2000-P Sacagawea Dollar op Susan B. Anthony Planchet

2000-P Sacagawea-dollar op Susan B. Anthony Planchet
2000-P Sacagawea-dollar op Susan B. Anthony Planchet

Deze unieke munt is een Sacagawea-dollar die op het planchet (of blanco munt) is gestempeld voor een Susan B. Anthony-dollar. In plaats van de gouden kleur te hebben van de meeste Sacagawea-dollars, is het zilverkleurig zoals de Susan B. Anthony-munten. Deze zeer zeldzame muntfout werd in 2022 verkocht voor $ 16.800.

2000-P Sacagawea-dollar geslagen op een kwartaal in Massachusetts

2000-P Sacagawea-dollar geslagen op een wijk in Massachusetts
2000-P Sacagawea-dollar geslagen op een wijk in Massachusetts

Een andere waardevolle muntfout betreft een Sacagawea-dollar die is gestempeld op een reeds getroffen kwartaal in Massachusetts. Je kunt het ontwerp van de wijk zien onder het portret van Sacagawea. Deze zeldzame munt werd in 2017 verkocht voor meer dan $ 8.800.

Moet weten

Hoe weet je of je een zeldzame Sacagawea-munt hebt? Zoek naar iets ongewoons, aangezien fouten bij het slaan vaak waardevol zijn. We hebben het over overlappende postzegels, vreemde kleurencombinaties of twee verschillende munten die op de een of andere manier gecombineerd zijn.

Controleer de details van uw munten

Vanwege hun iconische gloeiende gouden kleur zullen Sacagawea-dollars waarschijnlijk uw aandacht trekken als u ze in wisselgeld krijgt. Bekijk deze schoonheden altijd van dichterbij, want ze kunnen behoorlijk waardevol zijn. Hoewel niet elke afzonderlijke Sacagawea-dollarmunt een waarde in de honderden of duizenden zal hebben, is het altijd de moeite waard om dat vergrootglas te pakken en te kijken of je een schat hebt.

Aanbevolen: