Zelfzorg voor de verzorger: tips & Ideeën om u sterk te houden

Inhoudsopgave:

Zelfzorg voor de verzorger: tips & Ideeën om u sterk te houden
Zelfzorg voor de verzorger: tips & Ideeën om u sterk te houden
Anonim

Zelfzorg is niet egoïstisch, verzorger. Neem de tijd om op te laden met deze eenvoudige ideeën.

Verzorger en senior vrouw
Verzorger en senior vrouw

Je kent misschien wel de uitdrukking: 'Je schenkt niet uit een lege beker', en hoewel dit een frustrerend motto kan zijn voor degenen die op je letten, is het een van de belangrijkste en meest De meest ware dingen als je de rol van verzorger hebt. Zelfzorg voor zorgverleners is belangrijk: u moet eerst uw zuurstofmasker opzetten. Genoeg idiomen; het is tijd om voor de verzorger te zorgen.

Snelle en gemakkelijke zelfzorgideeën voor zorgverleners

Als je snel even wilt opladen, niet thuis bent, of snel even wilt worden opgehaald, dan zit je met deze ideeën goed.

Vrouw die lacht en een pauze neemt met laptop
Vrouw die lacht en een pauze neemt met laptop

Stap naar buiten

Er zijn honderden onderzoeken naar de voordelen van naar buiten gaan. Het wordt ook wel bosbaden genoemd, maar je hoeft niet naar het bos te gaan. Gewoon buiten in de natuur zitten heeft voldoende voordelen om u te helpen concentreren, uw energie een boost te geven, niet alleen uw stress maar ook uw bloeddruk te verlagen en uw humeur op te vrolijken.

Snelle tip

Bosbaden is snel en gemakkelijk genoeg om zelfs toe te voegen aan de dagelijkse zelfzorgroutine voor uw zorgverlener.

Lachen gebruiken voor zelfzorg

Er is een reden waarom zovelen zeggen dat lachen het beste medicijn is. Luister naar een nummer van je favoriete cabaretier, luister naar een comedy-station terwijl je aan het lunchen bent, of laat een humoristische podcast wat gelach opborrelen.

Hype jezelf omhoog

Je doet fantastisch werk. Punt. Er is geen 'je zou dit beter kunnen doen, je zou dat andere sneller kunnen doen'. Je doet geweldig werk. Geef jezelf een paar seconden of minuten aan vriendelijke woorden, mededogen en eigenliefde om te erkennen dat je een heel moeilijke taak vervult.

Haal diep adem of mediteer

Geen tijd voor een volledige pauze? Neem de tijd om jezelf te concentreren, je geest leeg te maken en een paar mantra's, korte gebeden of ademhalingstechnieken door te nemen. Je kunt zelfs zelfbevestigingskaarten bij je hebben waar je inspiratie uit kunt halen.

Maak van het wassen van je handen een vakantie

De CDC raadt aan om je handen minimaal 20 seconden te wassen. Neem die tijd om te dagdromen over een vakantie, een zonnige dag, een gezellige herinnering, of draag een paar regels van je favoriete gedicht voor. Waar je ook gaat, laat je geest binnen twee minuten vergeten wat je moet doen en laat hem twintig seconden lang rond de wereld vliegen.

Sla het scrollen over en lees op je telefoon

Download de Kindle- of Libby-app naar je telefoon en besteed wat tijd aan lezen in plaats van doomscrollen. Bij de meeste bibliotheken kunt u zich online aanmelden voor een eCard en heeft u direct toegang tot digitale boeken.

Handige hack

Met bibliotheekkaarten krijgt u niet alleen toegang tot e-boeken, maar u kunt ook audioboeken en films huren.

Zelfzorgideeën voor zorgverleners als u wat meer tijd heeft

Als je de kans hebt om een uur of twee te besteden, misschien een heel blok tijd, of hopelijk een volledige middag en nog wat, laat deze ideeën dan een deel van de stress wegspoelen.

Vrouw ontspannen bij kaarslicht
Vrouw ontspannen bij kaarslicht

Geef jezelf het geschenk van tijd

Wees realistisch over je grenzen. In haar artikel over het bijhouden van een dagboek van één zin zegt geluksgoeroe en auteur Gretchen Rubin: "We hebben de neiging om te overschatten wat we op de korte termijn kunnen doen, en te onderschatten wat we op de lange termijn kunnen doen." Probeer niet alles op één dag te bereiken; doe een stapje terug en kijk wat je op een andere dag kunt delegeren of plannen.

Zorg voor je gezondheid

Het is geen glamoureuze zelfzorg, maar het plannen en opvolgen van je eigen gezondheid, doktersafspraken en behandelingen is een belangrijk onderdeel van zelfzorg. Het is belangrijk dat zorgverleners voor hun eigen welzijn zorgen.

Journaling voor zelfzorg

Als je veel gedachten, takenlijsten, zorgen, angsten, hoop en dromen vasthoudt, houd ze dan vast! Houd die woorden niet in je hoofd. Probeer freewriting uit om al die opgekropte woorden en gedachten zonder oordeel los te laten. Geen enkele zin, idee of onderwerp is verboden terrein. Schrijf uw gedachten met de hand of typ ze in een notitie-app of Google-document.

Zorg voor je geestelijke gezondheid

Of je nu met een therapeut werkt, een vertrouwde en betrouwbare groep vrienden hebt waar je terecht kunt voor advies of om je hart te luchten, of je bij je arts de juiste medicatie wilt zoeken om zaken als angst, depressie of paniek te helpen beheersen aanvallen is geestelijke gezondheid belangrijk.

Snelle tip

Het kan niet eenvoudiger zijn om in de moderne tijd een therapeut te vinden! U kunt een therapeut vinden op staat, stad, op afstand of persoonlijk, en ook zoeken op verzekering via de Psychology Today-website.

Laat mensen je helpen

Als iemand iets van je bord wil halen, een boodschap wil doen of je een ma altijd wil brengen, accepteer dan de hulp. Hulp accepteren en om hulp vragen kan een van de moeilijkste dingen zijn om te doen. Maar denk eens aan alle keren dat je met plezier iemand anders hielp. Het is oké en normaal om hulp nodig te hebben. Je bent maar een mens.

Kijk iets grappigs

Een therapeut vertelde me ooit dat als je op zoek bent naar iets feelgoods om naar te kijken, je beter voor een tv-programma dan voor een film kunt kiezen. Sitcoms moeten meer gelach in een kortere tijd proppen dan een film, die vaak langere dieptepunten heeft en de grappen moet uitrekken. Ja, dit geeft je toestemming om vaker iets in bed te kijken. Sla het scrollen echter over en blijf bij streaming.

Dagelijkse zorg voor zorgverleners

Wacht niet tot je opgebrand bent om voor jezelf te gaan zorgen. Maar er is geen reden om niet te beginnen, ook al ben je er al. Voeg kleine beetjes zelfzorg toe aan uw dag om het leven beter beheersbaar te maken.

Vrouw schrijven in dagboek
Vrouw schrijven in dagboek

Fed is de beste

Als het lunchtijd is en je alleen maar een kom ontbijtgranen kunt verdragen, eet dan die kom ontbijtgranen. Heb er twee, heb er drie. Ja, goed gevulde ma altijden zijn ideaal, maar gevoed is het beste en je kunt niet op een lege maag opereren.

Jezelf water geven

Hydratatie is belangrijk om mee te kunnen blijven rijden. Draag een fles water bij je of neem hier of daar een paar slokjes als je langs de gootsteen komt. Wat er ook voor nodig is om ervoor te zorgen dat u voldoende water drinkt. Probeer geïnfuseerd water of download een water-app die je herinneringen stuurt om ook te drinken.

Neem uw dag op

Leg je dag niet letterlijk vast, maar noteer een paar hoogte- en dieptepunten en gooi er een paar regels van dankbaarheid in. Deze dagen kunnen kort zijn, het kunnen de langste dagen ooit zijn, ze kunnen gedenkwaardig zijn. Gooi die dagen weg voordat je op het kussen gaat liggen, zodat je hersenen kunnen rusten. Je kunt deze met de hand schrijven of op je telefoon typen!

Krijg voldoende slaap

Het kan verleidelijk zijn om de was op te vouwen, de vaatwasser leeg te maken, je boodschappenlijstje op te schrijven of de badkamer schoon te maken als je eindelijk een paar minuten alleen hebt voordat je naar bed gaat. Maar ga naar het hooi en ga slapen. Je hersenen en lichaam hebben die tijd nodig om te decomprimeren en te rusten.

Maak tijd vrij voor wat je gelukkig maakt

Of je nu graag leest, door tijdschriften bladert, door hilarische hondenfoto's bladert, je yoga bijhoudt, je vader elke donderdag belt om bij te praten, te koken, tijd door te brengen met je planten, of gewoon graag gaat liggen en kijk naar SVU met je harige vriend, neem de tijd om te doen wat je hersenen doet oplichten - hoe groot, klein of gek ook.

Beweeg je lichaam

Om Elle Woods uit Legally Blonde te citeren: "Bewegen geeft je endorfines. Endorfines maken je gelukkig." Of je nu een beetje actief wordt met wat rek- en strekoefeningen, gaat hardlopen, wat krachttraining doet of gaat zwemmen, beweeg je lichaam. Niet alleen zal je lichaam je dankbaar zijn, maar het kan je geest ook helpen helderder te denken, problemen op te lossen en te helpen met emotionele regulatie.

Een dagelijkse checklist voor zelfzorg

Nee, dit betekent niet een dagelijkse spabehandeling. Maar poets je tanden, was je gezicht, verwissel je handdoeken, eet een lekker hapje, dans zo klein of zo groot als je wilt op je favoriete liedjes of twee. De voldoening die u krijgt als u een checklist afwerkt, is een sensatie. En hoe weinig de overwinning ook is, een overwinning is een overwinning.

Zelfzorg voor zorgverleners ziet er voor iedereen anders uit

Er is geen eenduidig antwoord voor zelfzorg voor zorgverleners. Soms is een gin-martini met een boek op de veranda, genietend van de rust, precies wat een zorgverlener nodig heeft. Voor een ander willen ze misschien omringd zijn door goede vrienden, koffie en wat snacks. Wat u nodig heeft, kan van dag tot dag, van week tot week en van maand tot maand veranderen. Wat altijd het belangrijkste is, is wat jou helpt.

Hulp en hulpmiddelen voor zorgverleners

Je hoeft het leven als verzorger niet alleen te leiden, en dat zou je zeker ook niet moeten doen. Er zijn tal van bronnen en communities binnen handbereik of net buiten uw deur.

Man die bronnen op de telefoon opzoekt
Man die bronnen op de telefoon opzoekt
  • Kankerondersteuningscommunity voor zorgverleners - Vind veel hulpmiddelen, onderwijs en inspiratie voor zorgverleners die zorg verlenen aan dierbaren met kanker.
  • Caregivers van de American Cancer Society - Ontvang artikelen, interactieve handleidingen, video's en meer op deze site.
  • Family Caregiver Alliance - Maak verbinding en vind nuttige bronnen voor mantelzorgers.
  • Zorgverleners voor dierbaren met de ziekte van Alzheimer - Vind specifieke hulpmiddelen voor zorgverleners die mensen met de ziekte van Alzheimer en dementie helpen.
  • De Geheugenhub - Deel, maak contact met anderen en leer op dit forum voor zorgverleners.
  • De Caregiver Space - Vind inspiratie en krijg antwoorden over mantelzorg van degenen die het hebben meegemaakt.

Online forums voor zorgverleners

Het kan moeilijk zijn om hulp te vragen of zelfs het onderwerp aan te snijden van wat je nodig hebt. Maar zoek troost in deze online communities die zich op dezelfde golflengte bevinden - allemaal vanuit uw luie stoel. Deze forums zijn ook bedoeld voor zorgverleners van achttien tot achtentachtig.

  • Forum voor ouderenzorg - Maak contact met anderen en vind hulpmiddelen zoals gidsen voor ouderenzorg.
  • Caregiver Action Network Care Chat - Chat met andere zorgverleners, post anonieme vragen en ontvang de nieuwsbrief van Caregiver Action Network.
  • AARP Caregiving Forum - Krijg hier inzicht van andere zorgverleners of tips van AARP-experts.
  • Ledenforum voor zorgverlenerondersteuningsdiensten - Zorgverleners in elke situatie kunnen leren, netwerken en ondersteuning krijgen.
  • Caregiver Support Reddit - Vind aanmoediging, maak contact, stel vragen en krijg ondersteuning op dit forum.

Neem de tijd voor jou

Wat dat ook voor jou betekent, neem de tijd die je nodig hebt. Of dat nu is met een boek dat je al honderd keer hebt gelezen, het opnieuw bekijken van een troostprogramma, of twintig minuten eerder naar bed gaat: neem de tijd die je nodig hebt, neem de tijd die je wilt. Vul je kopje, verzorger. Je verdient alle liefde en zorg die je zo vrijelijk geeft.

Aanbevolen: