Wat u moet weten over UNICEF: het uiteenvallen van de liefdadigheidsinstelling & Haar missie

Inhoudsopgave:

Wat u moet weten over UNICEF: het uiteenvallen van de liefdadigheidsinstelling & Haar missie
Wat u moet weten over UNICEF: het uiteenvallen van de liefdadigheidsinstelling & Haar missie
Anonim

Lees de feiten over UNICEF en zijn liefdadigheidserfenis.

Eva Padberg bezoekt projecten van UNICEF
Eva Padberg bezoekt projecten van UNICEF

Al meer dan 75 jaar is het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) over de hele wereld actief. Gericht op het ondersteunen van het welzijn en de empowerment van kinderen door middel van internationale initiatieven die worden ondersteund door donaties en vrijwilligers, is UNICEF een van de meest opmerkelijke liefdadigheidsgroepen die vandaag de dag actief zijn.

Maar met zo'n legendarische carrière kun je je afvragen of deze zijn indrukwekkende nalatenschap standhoudt. Lees meer over UNCIEF en kijk of het een goede liefdadigheidsinstelling is in de 21e eeuw.

Wat is UNICEF?

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) is een wereldwijde organisatie voor kinderen en jongeren die zich inzet voor het verstrekken van vaccins, het geven van toegang tot veilig drinkwater, gezondheidsvoorlichting, sanitaire voorzieningen en vele andere dingen aan risicojongeren. UNICEF, opgericht na de Tweede Wereldoorlog, is actief in meer dan 190 landen en werkt aan het verbeteren van de levens van kinderen overal ter wereld.

Wat is de missie van UNICEF?

Voor zo'n grote organisatie als UNICEF wordt verwacht dat hun missie een heleboel verschillende gebieden zal omvatten. Enkele van hun belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • Opkomen voor kinderrechten
  • Het gebruik van politieke en materiële middelen om landen te helpen bij het opzetten van wetgeving en diensten waarin het kind centraal staat
  • Bescherming van bedreigde kinderen, zoals slachtoffers van oorlog, armoede, natuurrampen, uitbuiting, geweld en handicaps
  • Meedoen aan noodmaatregelen om kinderen te beschermen
  • Specifiek gericht op het werken aan gelijke rechten voor vrouwen en meisjes via hun landenprogramma's
  • Werken aan het hooghouden en bevorderen van de huurders zoals uiteengezet in het Handvest van de Verenigde Naties

Moet weten

Vraagt u zich af of UNICEF een goed goed doel is om aan bij te dragen? De viersterrenwaardering van Charity Navigator, de transparantie over fondsen, krachtige kinderinitiatieven en een sterke geschiedenis maken het een uitstekende keuze om te overwegen.

Hoe werkt het?

Dit is waar het een beetje ingewikkeld wordt. Omdat UNICEF over de hele wereld meerdere kantoren heeft, is er sprake van een veelzijdige benadering van de manier waarop zij hun werk in verschillende gemeenschappen uitvoeren.

Dit kan lijken op het gebruik van lokaal vrijwilligerswerk om een kleinschalig hulpplan uit te voeren voor grootschalige internationale groepspartnerschappen die landelijke initiatieven tot stand brengen. Gezien het feit dat ze de politieke arena, de toeleveringsketen en de inspanningen ter plaatse raken, zijn ze een goed geoliede hydra.

Waar staat UNICEF bekend om?

Het is onmogelijk om alle liefdadigheidsinitiatieven van UNICEF in één lijst samen te vatten. Vanwege hun internationale bereik en uitgebreide netwerk zijn er op elk moment honderden lopende individuele initiatieven. Toch zijn er een paar belangrijke gebieden waarop UNICEF elk jaar voortdurend middelen inzet.

Immunisatie

Het verwerven en distribueren van levensreddende vaccins aan risicokinderen is een van de belangrijkste operaties van UNICEF. Onlangs heeft UNICEF “geholpen aan het leveren van meer dan een half miljard doses COVID-19-vaccins in 144 landen”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eveneens in 2021 lanceerde UNICEF 's werelds eerste voorraad ebolavaccins in Zwitserland om toekomstige ebola-uitbraken te helpen voorkomen.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door UNICEF (@unicef)

Ondervoeding

UNICEF loopt voorop in de beweging om een einde te maken aan de honger onder kinderen. Volgens hun onderzoek naar ondervoeding bij kinderen is "bijna de helft van alle sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar te wijten aan ondervoeding." In 2021 werkte UNICEF met bijna 336 miljoen kinderen om voedingsachterstanden te voorkomen.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door UNICEF (@unicef)

Empowerment van kinderen

Om de toekomst van kinderen veilig te stellen, probeert UNICEF de levenskwaliteit van kinderen te verbeteren door toegang te verlenen tot onderwijs, te voorkomen dat jonge vrouwen in gevaar komen voor kindhuwelijken, en door de sanitaire voorzieningen in risicogemeenschappen te verbeteren. Deze inspanningen kunnen zich manifesteren in plannen als The Learning Passport en het UNICEF Let Us Learn-programma.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door UNICEF (@unicef)

De financiering van UNICEF uitgelegd

UNICEF wordt volledig door vrijwilligers beheerd en gefinancierd. Ze zijn afhankelijk van donaties om al hun internationale inspanningen te ondersteunen en zijn ongelooflijk transparant over hun financiën. Hoewel je dit zou kunnen beschouwen als een weerspiegeling van hun authenticiteit, komt dat ook doordat ze het International Aid Transparency Initiative hebben ondertekend, dat hen verantwoordelijk houdt voor het geven van brede toegang tot hun financiële rapporten.

Omdat UNICEF zo'n wijdverbreide organisatie is, publiceert elk satellietkantoor zijn eigen rapporten. Momenteel is er geen gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot de exacte uitsplitsing van de donatietoewijzingen voor de hele operatie, maar u kunt de individuele kantoren online vinden.

Unicef USA meldt bijvoorbeeld dat "van elke bestede dollar 90 cent rechtstreeks naar het helpen van kinderen gaat", en dat zij "ongeveer 8 cent uitgeven aan fondsenwervingskosten en iets minder dan 2 cent aan administratie."

Deze focus op het rechtstreeks toewijzen van fondsen aan hun humanitaire inspanningen wordt ook weerspiegeld in de salarissen van hun leidinggevenden. De president en CEO van UNICEF USA verdient naar verluidt slechts $620.000 per jaar, wat neerkomt op minder dan 1% van alle jaarlijkse donaties.

U kunt het jaarverslag van elk jaar doorlezen

De meeste liefdadigheidsorganisaties zijn verplicht een jaarverslag te publiceren waarin hun donaties en uitgaven worden beschreven, en UNICEF is niet anders. Hun meest actuele rapporten kunt u op hun website bekijken. Interessant genoeg geven ze ook gratis toegang tot hun regionale rapporten. U kunt bijvoorbeeld alles lezen over de hulpinspanningen van UNICEF in Oekraïne, zoals het verstrekken van gezondheidszorg en voeding aan 1.005 gezondheidszorginstellingen in 2022, in hun jaarverslag 2022 in Oekraïne.

In 2021 ontving UNICEF $7.973.981.343 aan inkomsten. Dat omvat donaties van partners uit de particuliere, publieke en private sector.

Is UNICEF een goed doel om aan te doneren?

Charity Navigator, een van de meest uitgebreide liefdadigheidsranglijsten, geeft UNICEF USA momenteel een felbegeerde viersterrenranglijst en onderschrijft hen als een gerenommeerde en effectieve liefdadigheidsinstelling waaraan u uw tijd en geld kunt doneren.

Gebaseerd op hun wereldwijde inspanningen, veelzijdige aanpak om kinderen op elk niveau te beschermen en te ondersteunen, en hun transparantie over hoeveel ze verdienen en waar het geld naartoe gaat, is UNICEF een geweldige keuze voor een goed doel voor kinderen.

Hoe kun je meedoen?

Er zijn meerdere manieren waarop je betrokken kunt raken bij UNICEF.

Doneer en inzamelingsactie

UNICEF maakt doneren ongelooflijk eenvoudig. Bezoek eenvoudigweg een van hun digitale donatielinks en meld u aan om een eenmalige donatie te doen of een maandelijks donatieplan op te stellen. Op grotere schaal kunt u een fondsenwervend evenement organiseren om geld in te zamelen voor UNICEF. Een van de gemakkelijkste manieren om geld in te zamelen is door een online inzamelingsactie te starten, en UNICEF legt op hun website uit hoe je dat kunt doen.

Doe belangenbehartigingswerk

Adviseer bij uw lokale en nationale wetgevers om wetten te implementeren en te steunen die de gezondheid, veiligheid en empowerment van kinderen ondersteunen. Maar u hoeft geen uren aan de telefoon te zitten met uw vertegenwoordiger in het Congres om uw stem te gebruiken. U kunt zich ook aansluiten bij UNICEF UNITE, dat vrijwilligers in contact brengt met middelen en belangenbehartigingsmogelijkheden die de missie van de organisatie ondersteunen.

Alles gedaan met kinderen in gedachten

Uiteindelijk is er geen betere pleitbezorger en liefdadigheidsorganisatie voor kinderen dan UNICEF. Dankzij hun connecties met de Verenigde Naties en door landen gesteunde donaties beschikken zij over de middelen om grotere aantallen kinderen te bereiken dan welke andere groep vandaag de dag ook. Het blijft een geweldig goed doel om mee samen te werken.

Aanbevolen: