Basilicumzaailingen: alles wat u moet weten over het kweken ervan

Inhoudsopgave:

Basilicumzaailingen: alles wat u moet weten over het kweken ervan
Basilicumzaailingen: alles wat u moet weten over het kweken ervan
Anonim
basilicum voor transplantatie
basilicum voor transplantatie

Als je geniet van de smaak van verse basilicum in je favoriete recepten en graag een verse voorraad bij de hand wilt hebben wanneer je kookt, moet je leren dit kruid uit zaad te kweken. Het goede nieuws is dat basilicum gemakkelijk van zaadje kan worden gekweekt tot een gezonde plant die verse kruiden levert wanneer je ze nodig hebt.

Hoe basilicumzaden te ontkiemen

Basilicumzaden hebben een warme, stabiele temperatuur nodig om te ontkiemen. Voor de meeste tuinders is de beste plaats om basilicumzaden te ontkiemen binnenshuis, in een zonnig raam of onder verlichting.

Verplant zaailingen uit een basilicumzaailingenbakje
Verplant zaailingen uit een basilicumzaailingenbakje
  1. Vul kleine terracotta potten of zaailingentrays (als u van plan bent de zaailingen buiten te verplanten) met hoogwaardige, voedingsrijke potgrond.
  2. Voeg niet meer dan vijf tot zes basilicumzaadjes toe aan elke pot of twee tot drie zaden in elke cel voor zaailingen.
  3. Bedek de zaden lichtjes met organische aarde of een startmix voor zaden.
  4. Gebruik een spuitfles om de grond voorzichtig te besproeien, zodat deze vochtig wordt. Niet te verzadigen.
  5. Bedek de potten of trays met plasticfolie om vocht en vocht vast te houden.
  6. Plaats de potten of trays in een warme, goed verlichte kamer.
  7. De basilicumspruiten zouden binnen zeven tot veertien dagen moeten verschijnen. Verwijder onmiddellijk de plasticfolie zodra u de jonge planten ziet opkomen.

Wanneer ze voor het eerst ontkiemen, zien de bladeren van basilicumzaailingen eruit als een perfect klein groen ovaal dat in tweeën is gesneden. Elke helft van het ovaal is één blad. Binnen de kortste keren lijken de twee bladeren verder uit elkaar te bewegen naarmate de plant groeit, en zie je kleine nieuwe blaadjes; de eerste 'echte bladeren' van de plant verschijnen boven het oorspronkelijke paar.

Basilicumzaailingen verplanten

Zodra uw zaailingen twee tot drie weken oud zijn, zijn ze klaar om te worden getransplanteerd als het warm weer is en u ze in uw tuin wilt laten groeien. Zorg ervoor dat u een warme, zonnige locatie in uw tuin kiest om de zaailingen te verplanten.

basilicum zaailingen
basilicum zaailingen
  1. Basilicumzaailingen moeten worden getransplanteerd als er kans is op vorst, en wanneer de planten minstens vijf centimeter hoog zijn, met een paar sets bladeren.
  2. Graaf met een troffel gaten diep genoeg om het wortelsysteem van de zaailing te huisvesten, plus de grond in elke cel.
  3. Je kunt de grond in elke zaailingcel losmaken door voorzichtig met een mes langs de omtrek te gaan. Pas echter op dat je de wortels niet beschadigt.
  4. Plaats de stengel van de zaailing tussen duim en wijsvinger en werk de zaailing voorzichtig los, waarbij u de bak indien nodig kantelt.
  5. Als de zaailing eruit is, plaats je de zaailing voorzichtig in het gat en vul je eventuele gaten voorzichtig op met extra aarde.
  6. Nadat de zaailing is geplant, geeft u de plant water met een gieter.

Gezonde basilicumplanten behouden

Basilicum is vrij eenvoudig te verzorgen, of je je basilicumzaailingen nu in een tuinbed of in een container verplant.

basilicum onderhoud
basilicum onderhoud

Basilicumzaailingen knijpen

Als je basilicumplanten zeven tot tien centimeter lang zijn, knijp je de bovenste bladeren af, waardoor de plant laterale scheuten gaat produceren. Dit zal de plant helpen bossig te worden. Als je ziet dat bloemen beginnen te groeien, knijp ze dan onmiddellijk af, omdat ze de groei van nieuwe bladeren belemmeren en ook de smaak van de bestaande bladeren kunnen veranderen, waardoor ze bitter worden.

Laat basilicumplanten alleen bloeien als je zaden probeert te produceren voor toekomstige generaties.

Water geven

Basilicum heeft elke week ongeveer 2,5 cm water nodig. Door regelmatig en diep water te geven, blijft de basilicum goed groeien. Als je merkt dat je basilicum verwelkt, controleer dan de vochtigheid van de grond door je vinger er ongeveer 2,5 cm diep in te steken. Als het droog is, is het tijd om water te geven.

Bemesten

Basilicum groeit snel en blijft groeien totdat het vastschiet (bloemstengels produceert) of door vorst wordt getroffen. Met dit in gedachten is het belangrijk om basilicum regelmatig te bemesten.

Voer buiten gekweekte basilicum elke twee tot drie weken met een dressing van compost of kelpmeel, of water met visemulsie. Als je basilicum binnenshuis kweekt, bemest dan elke vier tot zes weken met een uitgebalanceerde universele meststof.

Smaakvol en gemakkelijk te kweken

Basilicum is een van de gemakkelijkste kruiden om uit zaad te kweken, en het is een waardige toevoeging aan elke tuin. Of je hem nu binnen of buiten kweekt, in containers of in een tuinbed, zorg ervoor dat je hem regelmatig water geeft en voedt, regelmatig oogst of knijpt, en hem voldoende zon geeft, en je zult het hele seizoen basilicum hebben.

Aanbevolen: