Antieke mechanische muntbanken die uw verandering in stijl vasthouden

Inhoudsopgave:

Antieke mechanische muntbanken die uw verandering in stijl vasthouden
Antieke mechanische muntbanken die uw verandering in stijl vasthouden
Anonim

Onze moderne roze zwijntjes hebben niets aan deze waardevolle antieke muntbanken.

Mechanische bank - Springende hond, ca. 1937
Mechanische bank - Springende hond, ca. 1937

Van 18e-eeuwse automaten die een volledige brief konden schrijven aan de pianospelers in elke salon, hebben mechanische uitvindingen ons al eeuwenlang gefascineerd. Toch kunnen de kleinste stukjes de grootste belangstelling wekken. Antieke mechanische muntbanken kwamen slechts een paar jaar na de burgeroorlog op het toneel en zijn een van de meest waardevolle gietijzeren verzamelobjecten uit die tijd. Uw moderne spaarvarkens hebben tenslotte niets aan dit uiterst waardevolle financiële speelgoed.

Die keer dat Amerika verliefd werd op mechanische muntbanken

Volgens de beroemde antiektaxateur Dr. Lori verscheen de eerste Amerikaanse mechanische muntbank in 1869 op het toneel. Het kostte kunstenaars heel weinig tijd om te beseffen hoeveel potentieel deze gietijzeren uitvindingen hadden. Gedurende het vergulde tijdperk was dit speelgoed enorm populair, en het resultaat is een grote verscheidenheid aan speelgoed, verspreid over antiekwinkels en persoonlijke collecties.

Wat is precies een mechanische muntbank?

Meisje springtouw mechanische bank
Meisje springtouw mechanische bank

Mechanische muntbanken zijn gietijzeren bakken waarin je kleingeld kunt bewaren. Hun onderscheidende kenmerk was dat ze een veerbelaste reeks bewegingen hadden die werd geactiveerd wanneer je je munt in de daarvoor bestemde gleuf liet vallen.

Als je een paar hendels en veren aan de opstelling zou kunnen aansluiten, zou je elke bewegingsgestuurde scène effectief tot leven kunnen brengen. Een paar voorbeelden van de soorten scènes die je kunt tegenkomen zijn:

  • Een jongen die de munt in de mond van een varken laat vallen.
  • Presidenten schieten op wilde dieren.
  • Kinderen stelen fruit van een boomtak.
  • Mensen die in een carrousel rijden.

Antieke mechanische muntbankfabrikanten

Net als veel aardewerk- en keramiekmakers werden gietijzeren muntbanken gemaakt door grote fabrikanten, maar ontworpen door meerdere verschillende mensen die bij hetzelfde bedrijf waren gecontracteerd. Dus hoewel er te veel ontwerpers zijn om te tellen, zijn er een aantal namen van fabrikanten waar je op moet letten:

  • J. & E. Stevens
  • Kyser & Rex
  • Mechanische nieuwigheid werkt
  • Shepard Hardware Co.

Hoe hun onderwerpen actuele gebeurtenissen en culturele overtuigingen weerspiegelden

Merry-Go-Round mechanische bank
Merry-Go-Round mechanische bank

Interessant genoeg bieden antieke mechanische muntbanken uit de late 19e eeuw een uniek inzicht in zoveel arena's van het dagelijkse Amerikaanse leven. De onderwerpen die in deze banken werden belicht, werkten samen met krantenkoppen, politieke cartoons en culturele bewegingen om deze in aangrijpende stukken weer te geven.

Ondanks alle onschuldige karikaturen van president Teddy Roosevelt werden er echter evenveel racistische stereotiepe banken verkocht. Hoewel deze muntbanken een hoge waarde hebben op de wederverkoopmarkt, moeten we erkennen dat een groot deel hiervan inherent is gecreëerd onder een blanke supremacistische cultuur. Het land was tenslotte nog geen vijf jaar buiten de burgeroorlog, en het Jim Crow-tijdperk, gecombineerd met de groeiende anti-immigrantenwetgeving, lag nog maar net in het verschiet.

Hoe waardevol zijn antieke mechanische muntbanken?

Antieke mechanische muntbanken zijn enkele van die antieke stukken waarvan ze er oud genoeg uitzien om iets waard te zijn, en dat zijn ze ook daadwerkelijk. Negentiende-eeuwse gietijzeren mechanische muntbanken zijn op een veiling duizenden dollars waard. Bij iets dat zoveel geld waard is, moet je natuurlijk oppassen voor copycats. Deze hebben niet dezelfde gladde textuur als echt antiek gietijzer. Op dezelfde manier is, volgens de ervaring van Dr. Lori, alles dat opnieuw met acryl is geverfd minder waard dan die met weinig verf.

Over het algemeen zullen muntbanken van een van de grote fabrikanten (J.&E. Stevens en Kyers & Rex) in goede staat (verf grotendeels bewaard gebleven, mechanica nog werkend, weinig vervangende onderdelen aanwezig, etc.) voor meer verkopen van $10.000. Deze twee muntbanken werden bijvoorbeeld beide gemaakt in 1880, en beide verkocht voor $10.755. Toch heeft J.&E. De tandartsscène van Stevens lijkt niet minder op de Merry-Go-Round van Kyser & Rex. Dit laat alleen maar zien dat het onderwerp niet echt de drijvende factor is voor de waarden van mechanische muntbanken.

Verzamelaars zullen nog steeds minder bewaarde en ongemarkeerde muntbanken kopen, maar ze zullen het tegen lagere prijzen doen. Deze klassieke Paddy and Pig-muntbank uit 1882 werd bijvoorbeeld slechts voor $ 680 verkocht. Zelfs het gezicht van Teddy Roosevelt is niet genoeg om tienduizenden mensen binnen te halen. Deze Teddy Roosevelt-muntbank uit 1907, die in redelijke staat verkeert, werd slechts verkocht voor $ 1.212.

Waar je op moet letten in oude mechanische muntbanken

Clown, Harlekijn en Columbine Mechanische Bank
Clown, Harlekijn en Columbine Mechanische Bank

Als u niet zeker weet waar u naar kijkt of als u de waarde ervan wat gemakkelijker wilt inschatten, maak dan de balans op van de muntbank met behulp van deze snelle beoordelingspunten:

  • Heeft het een muntgleuf?De munten moeten ergens heen en als het geen muntgleuf heeft, dan is het waarschijnlijk geen muntbank.
  • Is het zwaar en glad? De meeste antieke mechanische muntbanken waren gemaakt van gietijzer en zijn daardoor zwaar en glad.
  • Is het geverfd? De meeste muntbanken zijn geschilderd als artistieke maatregel, en hoe meer originele verf er overblijft, hoe meer de bank waard kan zijn.
  • Is het gemarkeerd? Kijk op de onderkant, achterkant en zijkanten voor de naam of het merkteken van de fabrikant. Ongemarkeerde exemplaren worden niet voor bijna even hoge bedragen verkocht als gemarkeerde exemplaren.

Gooi een munt naar uw antieke mechanische muntbank

Als je geïnteresseerd bent in vreemde geschiedenis en tchotchkes, dan zijn antieke mechanische muntbanken iets voor jou. Ze zijn eigenzinnig, hebben een enigszins onaangenaam ontwerp en kunnen een hoop geld waard zijn. En omdat gietijzer een reputatie heeft die een leven lang meegaat, zijn deze slechteriken er om te blijven.

Aanbevolen: