Meubels in Victoriaanse stijl: antieke verzameltips

Inhoudsopgave:

Meubels in Victoriaanse stijl: antieke verzameltips
Meubels in Victoriaanse stijl: antieke verzameltips
Anonim
Woonkamer in Victoriaanse stijl
Woonkamer in Victoriaanse stijl

Meubels in Victoriaanse stijl worden vaak geassocieerd met donker verlichte kamers en zeer verzadigde kleuren, en hoewel deze kenmerken misschien niet passen bij de eisen van een modern interieurontwerp, kun je een of twee Victoriaanse stijlstukken aan je woonkamer toevoegen met helemaal geen moeite. Als je van fluweel, kwastjes en sierlijk houtsnijwerk houdt, moet je de kant-en-klare stukken met lange letters van Ikea mijden voor een authentiek voorbeeld van antiek Victoriaans meubilair.

Victoriaanse meubels in een notendop

Victoriaans meubilair in de woonkamer
Victoriaans meubilair in de woonkamer

De Victoriaanse periode verwijst naar de tijd tussen de regering van koningin Victoria over Groot-Brittannië, en meubelstijlen – samen met zoveel andere creatieve inspanningen – ervoeren verschillende bronnen van invloed gedurende de vele decennia dat ze aan de macht was. Er zijn echter een aantal overkoepelende kenmerken die je kunt verwachten bij een stuk uit de Victoriaanse periode.

Dergelijke kenmerken die je kunt vinden in Victoriaanse meubels zijn onder meer:

  • Sierlijke decoratie- Vakmensen hebben extra aandacht besteed aan decoratieve elementen zoals vergulding, inlegwerk en houtsnijwerk met de houten elementen van dit meubilair.
  • Donkere houtsoorten - Donkerdere houtsoorten zoals mahonie en palissanderhout werden tijdens de Victoriaanse periode in overvloed gebruikt.
  • Rijke stoffering - Stoelen, lounges en banken waren tijdens de Victoriaanse periode bedekt met levendige stoffering gemaakt van stoffen zoals haardoeken, fluweel en velours.
  • Circulaire motieven - Zitmeubels bevatten vaak cirkelvormige motieven in hun structuur, of dat nu betekende in de stoelen met ballonruggen die je kunt vinden of de ronde rugleuningen van de chaise longues die duurde tot op de dag van vandaag.

Meubelopwekkingen tijdens de Victoriaanse periode

In de loop van iets meer dan 60 jaar ondergingen Victoriaanse meubels enorme veranderingen, vaak als weerspiegeling van regionale en historische invloeden, waardoor meubels gedurende tientallen jaren tot uiting kwamen die nauwelijks een consistent ontwerptraject volgen. In feite kunnen de meeste van deze veranderingen worden toegeschreven aan een reeks heroplevingen van oude meubelstijlen die zich in de loop van de eeuw hebben voorgedaan. Daarom wordt zoveel historisch meubilair door de gemiddelde mens ten onrechte toegeschreven aan de Victoriaanse periode.

Hier zijn de belangrijkste opwekkingen die plaatsvonden tijdens het tijdperk:

  • Gotische heropleving - De gotische heropleving kwam voort uit de wens om de scherpe en strakke lijnen van de gotische architectuur in Victoriaanse meubels op te nemen. Denk aan donkere sleebedden met aanzienlijk gebogen hoofdeinden als voorbeeld van deze invloed.
  • Renaissance-revival - Tijdens de jaren 1850 veranderden meubelmakers het door elementen uit de Renaissance aan hun stukken toe te voegen, waardoor hun meubels een zwaardere, stevigere uitstraling kregen. Er begon ook marmer te worden verwerkt, en de motieven die werden gebruikt weerspiegelden niet langer de natuur, maar eerder scholastische beelden zoals boekrollen en lauweren.
  • Jacobeaanse revival - Jacobijns bandwerk leverde veel inspiratie op voor Victoriaanse meubelmakers in de jaren 1870, en toen de stukken machinaal werden vervaardigd, verloren ze een deel van hun meer gedetailleerde elementen die in de voorgaande decennia waren ontstaan.
  • Rococo-revival - De Rococo-revival was vooral prominent tijdens de Victoriaanse periode en duurde het langst van alle andere opwekkingen. Meubels met bijvoorbeeld natuurlijke motieven en sierlijke lijnen belichaamden deze stijl.
  • Aziatische interpretaties - Toen de Japanse handel in de jaren 1850 openging en er in het Verre Oosten een grotere imperiale reikwijdte ontstond, creëerden Engelse meubelmakers stukken die duidelijk Aziatische invloeden hadden, en hoewel ze geen conventionele opwekking duurde dit interpretatieve gedrag een aanzienlijke hoeveelheid tijd. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw zag je hier veel van, zoals toen teakhout werd geïntroduceerd.

Reproductiemeubels detecteren

Chaise-loungestoelbank in Victoriaanse stijl
Chaise-loungestoelbank in Victoriaanse stijl

Reproducties van hoge kwaliteit kunnen moeilijk te detecteren zijn met slechts een snelle blik, maar als je weet wat je zoekt, kun je snel uitzoeken 'welke van deze niet thuishoort.' Een paar van de belangrijkste aanwijzingen waar u op moet letten zijn:

  • Tekenen van veroudering
  • Periode-correcte hardware en materialen
  • Oude geuren
  • Onvolkomenheden

Victoriaanse meubels combineren met uw moderne woning

Victoriaanse stoel
Victoriaanse stoel

Gezien de verscheidenheid aan soorten meubels die tijdens de Victoriaanse periode zijn gemaakt, is het eigenlijk vrij eenvoudig om een paar meubelstukken te vinden die in je moderne huis passen. Een van de meest populaire keuzes waar mensen naar toe neigen zijn banken/lounges. Dit is voor een groot deel te danken aan de manier waarop deze zeer verzadigde en decoratieve stukken een onmiddellijk statement maken en ook ongelooflijk functioneel zijn. Op dezelfde manier kan een Victoriaanse stoel, zoals een ballonstoel of een verpleegstoel, een mooie toevoeging zijn aan de hoek van een zitkamer, omdat ze niet te veel ruimte in beslag nemen.

Wanneer u probeert na te denken over hoe u uw favoriete meubelstijl kunt combineren met uw industriële appartement, houd dan een paar dingen in gedachten:

  • Size- Victoriaanse meubels kunnen soms behoorlijk groot zijn, en je wilt er zeker van zijn dat je stukken kiest die je ruimte niet te vol maken. Ga dus op zoek en weet wat de algemene maat is van het meubilair dat u zoekt.
  • Prints/texturen - Veel van de Victoriaanse meubels die gemaakt zijn om in te zitten, zijn bekleed met opvallende en drukke prints of levendige kleuren, wat betekent dat je een bewuste keuze voor het meubel dat u kiest. Kies prints en kleuren die het kleurenschema van uw ruimte direct contrasteren of aanvullen. Kies wat u ook kiest, want toewijding kan vrijwel elk idee verkopen als het gaat om ontwerpkeuzes.
  • Conditie - Het is het beste om al vroeg te bepalen of u op zoek bent naar een functioneel stuk of een decoratief stuk. Op die manier word je niet verliefd op iets dat niet aan jouw behoeften voldoet.

Als de foodcourt van Ikea niet eens genoeg is

Moderne meubelfabrikanten en detailhandelaren maken hun producten zo dat ze in eerste instantie goedkoper in aanschaf zijn, maar veel sneller moeten worden vervangen dan de historische stukken die vooraf een substantiëlere investering vergen. Dus als een lange levensduur het belangrijkste is dat je uit je meubels wilt halen, maar je wilt niet aan stijl opofferen of je in een specifiek thema laten vangen, dan is een mooi Victoriaans meubelstuk de juiste keuze voor jou.

Aanbevolen: