10 educatieve waterspeelactiviteiten die gewoon een plons zijn

Inhoudsopgave:

10 educatieve waterspeelactiviteiten die gewoon een plons zijn
10 educatieve waterspeelactiviteiten die gewoon een plons zijn
Anonim

Zintuiglijk waterspelen is zo leuk en het helpt je kinderen tegelijkertijd te leren!

Spelen in de badkamer
Spelen in de badkamer

Waterspelen is een essentieel onderdeel van zomerplezier. Als we echter aan dit tijdverdrijf denken, gaat het normaal gesproken om zwembaden, meren, oceanen en sproeiers. Voor ouders die op zoek zijn naar praktische leermogelijkheden voor hun jonge kinderen, overweeg om deel te nemen aan deze leuke zintuiglijke waterspeelactiviteiten die u in uw dagelijkse routine kunt opnemen.

Het belang van waterspelen

Zintuiglijk spel is een spectaculaire leermogelijkheid voor peuters en kleuters. Gezondheidsexperts merken op dat "activiteiten die de zintuigen van uw kind aanspreken, hen helpen taalvaardigheden en motorische vaardigheden te ontwikkelen. Het helpt ook bij de cognitieve groei, bevordert sociale interacties en moedigt experimenten aan."

Een fantastische manier om dit te doen is door waterspeelactiviteiten te introduceren. Het beste van alles is dat deze bezigheden kunnen worden gedaan met spullen die je in huis hebt liggen! Het enige wat je nodig hebt is een grote plastic container, een watertafel, je aanrecht of de badkuip om dit soort spelen mogelijk te maken. Probeer deze boeiende zintuiglijke waterspeelactiviteiten waarmee kinderen aan de slag kunnen!

Op zoek naar schatten

waterscheppende speelactiviteit
waterscheppende speelactiviteit

Deze activiteit heeft zoveel mogelijkheden! Of het nu gaat om spelen in de gootsteen, op een watertafel of in een grote plastic opbergbak, uw kinderen zullen hun fijne en grove motoriek ontwikkelen door deel te nemen aan dit eenvoudige spel.

Waterspeelmaterialen:

  • Pollepels
  • Maaszeefjes
  • Tong
  • Tupperware-containers
  • Plastic speelgoed met vaste oppervlakken of voorwerpen uit het hele huis

De regels:

Gebruik het meegeleverde gereedschap om de gezonken schat uit de container te halen - niet met je handen grijpen! Zodra u iets heeft opgehaald, sorteert u het in de juiste containers. Sorteren kan op objecttype, kleur of grootte.

Hoe te spelen

  1. Vul je grote bak of zink tot tweederde met water.
  2. Laat je speelgoed of voorwerpen binnen. Dit kunnen badeendjes zijn, oude wijnkurken, de deksels van de appelmoescontainers van uw kind of de legermannen van uw zoon. Het enige dat nodig is, is dat ze passen in de maatschepjes die je levert.
  3. Zet je tupperware-containers op een rij. Hier kunnen uw kinderen hun gezonken schatten sorteren.
  4. Laat ze schatten zoeken!

Alternatieve spelopties:

Maak van dit spel een voorloper van de ma altijd en laat uw kinderen naar hun fruit vissen! Pak gewoon de grootste mengkom die je hebt, vul deze voor tweederde met water en doe er druiven, bessen, kersen en appelblokjes in. Laat ze dan hun zoete snack opscheppen en sorteren.

Moet weten

Ouders van peuters moeten hun fruit in de juiste maten snijden en de pitjes verwijderen voordat ze dit spel spelen om verstikkingsincidenten te voorkomen. Bekijk onze Baby Led Weaning Cutting Guide voor tips.

Wil je het huis uit? Een andere manier om van dit spel te genieten is door naar een watermassa bij jou in de buurt te gaan en je kinderen het natuurlijke water en sediment te laten scheppen en zeven en te kijken wat ze kunnen vinden!

Pijpspel

Moeder neemt bad voor kleine baby in badkuip
Moeder neemt bad voor kleine baby in badkuip

Voor dit spel moeten ouders pijpspeelgoed kopen om te kunnen spelen. Amazon Prime-leden kunnen snel deals binnenhalen voor minder dan $ 20! Enkele leuke opties zijn:

  • Nuby Wacky Waterworks Pipes biedt verschillende pijpen en vijf bekeropties voor interactief spelen.
  • Mighty Bee Bath Toy Pipes and Valves is een 12-delige set waarmee kinderen creatief aan de slag kunnen en zelfs het water aan en uit kunnen zetten.
  • Yookidoo Spin 'N' Sprinkle Water Lab beschikt over kleurrijke buizen en een reageerbuis-gietcontainer voor talloze leuke activiteiten met water.

Waterspeelmaterialen:

  • Badkuip
  • Pijp- en tandwielspeelgoed
  • Doorzichtige plastic bekers
  • Afplaktape

De regels:

De bedoeling van dit spel is om je kleintjes hun kopjes te laten vullen tot de aangegeven markeringen. Dit helpt bij het volgen van instructies, het opbouwen van grove motorische vaardigheden en het leren van het concept van stoppen en starten.

Hoe te spelen

  1. Vul je badkuip zoals je zou doen tijdens het baden.
  2. Plaats je pijpen en tandwielen.
  3. Neem je maskeertape en markeer verschillende gebieden op je cups.
  4. Gebruik een van de kopjes, laat ze water door de leidingen gieten en vul vervolgens de andere kopjes tot de aangegeven markeringen.

Handige hack

Voor jonge peuters: werk aan "stop" en "go" door het woord "go" te herhalen terwijl de beker zich vult en dan "stop!" te roepen. als ze de lijn bereiken. Dit kan hen helpen deze concepten beter te begrijpen.

Mini-archeoloog

dinosaurusspeelgoed in ijs
dinosaurusspeelgoed in ijs

Denk je dat je kinderen ooit naar dinosaurussen willen graven? Geef ze een voorproefje van dit unieke beroep door ze onbekende voorwerpen in ijs te laten opgraven! Dit is weer een eenvoudige activiteit om de fijne en grove motoriek te ontwikkelen.

De regels:

Ze zijn pas klaar als ze elk wezen hebben gevonden dat bevroren is in de tijd!

Waterspeelmaterialen:

  • Grote tupperware containers
  • Klein stevig plastic speelgoed
  • Turkije Baster
  • Medicijnspuiten
  • Houten Lepels
  • Koosjer zout
  • Vriezer

Hoe te spelen

  1. De dag voordat je dit waterspel gaat spelen, pak je een handvol grote tupperware-containers. Zorg er voordat je begint voor dat ze in je vriezer passen.
  2. Vul de container voor de helft met water en strooi er een reeks kleine plastic speelgoedjes in.
  3. Plaats het in de vriezer en laat het water uitharden.
  4. Herhaal dit proces opnieuw, vul de rest van de container met water, voeg speelgoed toe en vries vervolgens het resterende watergedeelte in.
  5. Op de speeldag haal je je gigantische ijsblokje uit de tupperware. Dit kunt u doen door een deksel op de container te plaatsen, deze ondersteboven te draaien en een paar minuten warm water over de zijkanten van de container te laten lopen.
  6. Geef uw kinderen vervolgens een klein gerecht met koosjer zout, een kom met warm water, kalkoenbroodjes en medicijnspuiten, en een paar houten lepels, en laat ze het ijs wegbeitelen!
  7. Zodra alle items zijn gevonden, zijn ze klaar!

Waterschilderij

gekleurd ijs
gekleurd ijs

Schilderen met ijsblokjes is een vermakelijke zintuiglijke activiteit waarbij de zintuigen van zicht en aanraking worden betrokken. Dit is een geweldig project om op een zonnige dag buiten te doen.

De regels:

Er zijn geen regels! Laat de creatieve sappen van uw kinderen stromen met dit leuke kunstproject op waterbasis.

Waterspeelmaterialen:

  • Slagerpapier
  • Afplaktape
  • Siliconen ijsblokjesvormen
  • Voedingskleurstof
  • Oude overhemden waarvan je het niet erg vindt dat er vlekken in komen

Hoe te spelen

  1. De avond voor het spelen vul je je ijsblokjesbakje met water en meng je een paar druppels kleurstof in elk vierkantje. We raden aan om grote mallen te gebruiken, zodat uw kinderen gemakkelijk hun schildergereedschap kunnen vasthouden.
  2. Gebruik afplaktape om grote stroken slagerpapier op een tafel te plakken.
  3. Laat uw kinderen plezier hebben met schilderen! Als je langer wilt spelen, kun je overwegen om ze een lijst te geven met bepaalde objecten om te tekenen.

Schrob een kopie Dub-schoonmaaktijd

Broers en zussen samen op de kleuterschool
Broers en zussen samen op de kleuterschool

Leer uw kinderen hoe belangrijk het is om hun handen te wassen en het hele huis schoon te maken met dit schuimwaterspel! Dit is een ander spel dat werkt aan behendigheid.

De regels:

Alles moet schoon zijn! Dit spel lijkt op een wasstation zoals je dat in een keuken zou zien.

Waterspeelmaterialen:

  • Twee grote plastic bakken
  • Bubbelbadmix
  • Speelgoed waarvan je het niet erg vindt om nat te worden
  • Sponsen
  • Handdoeken

Hoe te spelen

  1. Vul één bakje met zeepsop, het andere met gewoon water en leg dan een handdoek klaar voor je droogstation.
  2. Laat je kinderen hun speelgoed schrobben, afspoelen en te drogen leggen. Dit kan een geweldige trainingssessie zijn voor als ze de afwas gaan doen als ze ouder zijn!

Basisprincipes van drijfvermogen

Kind verrast als hij een groot poreus ei in een beker ziet zinken
Kind verrast als hij een groot poreus ei in een beker ziet zinken

Het vroegtijdig introduceren van wetenschappelijke onderwerpen is een geweldige manier om nieuwsgierigheid en experimenten aan te wakkeren. De dichtheid van een object bepa alt of het zinkt of drijft. Zwaardere voorwerpen zinken en lichte of holle voorwerpen zullen aan de oppervlakte drijven. Deze game onderzoekt deze concepten.

De regels:

Je kinderen moeten bepalen wat zinkt en wat drijft.

Waterspeelmaterialen:

  • Grote, doorzichtige kuip (hoe groter, hoe beter)
  • Zwembadnoedels snijden
  • Munten
  • Rivierrotsen
  • Hol speelgoed met een stevig oppervlak
  • Andere voorwerpen uit het hele huis

Hoe te spelen

  1. Vul gewoon je badkuip met water en laat je kinderen raden of een voorwerp zal zinken of drijven!
  2. Zodra ze hun gok hebben gedaan, kan het experiment beginnen. Zet het erin en kijk wat het doet. Als ze het verkeerd hebben geraden, neem dan de tijd om uit te leggen waarom.

De stad Atlantis is verrezen

Kleine jongen speelt met blokken in het bad
Kleine jongen speelt met blokken in het bad

Denk je dat jouw kind een toekomstige ingenieur zou kunnen zijn? Test hun bouwvaardigheden met deze leuke waterspeelactiviteit waarbij ze moeten stapelen en balanceren. Blokken op het water plaatsen is moeilijker dan het lijkt, dus dit zal zeker hun concentratie en geduld vergroten!

De regels:

Bouw een drijvend kasteel of stad!

Waterspeelmaterialen:

  • Grote, doorzichtige kuip (hoe breder en korter, hoe beter)
  • Schuimblokken (keukensponzen kunnen een eenvoudig alternatief zijn)

Hoe te spelen

Vul een grote plastic bak met water en kijk welke creaties je kind kan maken

Watersensorische bak

Klein meisje handen wassen in de badkamer
Klein meisje handen wassen in de badkamer

Zentuiglijk waterspelen is zo'n fantastische activiteit, dus waarom zou je niet je eigen sensorische bak bouwen die de belangrijkste vloeistof ter wereld gebruikt?

De regels:

Zintuiglijke bakken zijn gewoon plekken waar je kinderen verschillende texturen kunnen ontdekken en spelen! De enige regel is dat ze ruim de tijd nodig hebben om het te onderzoeken.

Waterspeelmaterialen:

  • Waterkralen (alleen voor oudere kinderen)
  • Klein speelgoed of voorwerpen met een stevig oppervlak
  • Kleine tupperware bakjes
  • Trechters
  • Knijpflessen
  • schepjes
  • Tong
  • Sponsen

Ouders kunnen ook een bubbelbadmengsel of scheerschuim toevoegen als ze mee willen doen aan het plezier (de meeste kinderen hebben toezicht nodig bij deze producten).

Hoe te spelen

  1. Stel je bak samen! Als je bijvoorbeeld met een onderwatersfeer gaat, leg dan kleine rivierstenen op de bodem van je bak, giet het water erin en voeg dan een schatkist met munten, nepvissen en aquariumplanten toe. Wees zo creatief als je wilt!
  2. Leg al hun gereedschap neer en laat ze gieten, oppakken, graven en spelen in deze unieke waterspeelruimte!

Waterspelen kan elke dag gebeuren

Waterspelen is een geweldige manier om je kind te helpen leren en groeien. Hoewel het misschien moeilijk lijkt, kunnen de meeste van deze activiteiten in uw dagelijkse schema worden opgenomen. Je kinderen staan waarschijnlijk al in de keuken tijdens de voorbereidingen voor het avondeten. Laat ze in de gootsteen spelen! Badtijd is ook het perfecte moment om met water te spelen en opruimen is eenvoudig.

Eindelijk is investeren in een sensorische watertafel en speelgoed voor in de achtertuin een geweldige zomeractiviteit waar je elke week aan zult wennen als je de tijd neemt om naar buiten te gaan! Kinderen vinden het heerlijk om buiten waterspelletjes te spelen, dus wees creatief en bedenk leuke manieren om dit leuke soort zintuiglijke spel mee te maken.

Aanbevolen: