10 manieren om een betere ouder te zijn, die gemakkelijker zijn dan je denkt

Inhoudsopgave:

10 manieren om een betere ouder te zijn, die gemakkelijker zijn dan je denkt
10 manieren om een betere ouder te zijn, die gemakkelijker zijn dan je denkt
Anonim

Leren hoe je een betere ouder kunt worden is mogelijk - en deze eenvoudige strategieën kunnen helpen.

Moeder en tienerdochter omarmen terwijl ze in stoelen zitten
Moeder en tienerdochter omarmen terwijl ze in stoelen zitten

We willen allemaal de best mogelijke ouder zijn, maar nadat we in de rol van moeder of vader zijn gestapt, wordt het al snel duidelijk dat dit een moeilijke titel is om te bereiken en te behouden. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen weten dat ze geliefd, gekoesterd en gehoord worden, tussen werk, school, huishoudelijke taken, huisdieren en de miljoenen andere taken die je moet uitvoeren? We bespreken enkele eenvoudige manieren om een betere ouder te zijn.

Dingen die je kunt doen om een betere ouder te zijn

Gefeliciteerd! Je bent al begonnen een betere ouder te worden, omdat je op zoek bent naar manieren om jezelf te verbeteren. Probeer enkele eenvoudige veranderingen die een grote impact kunnen hebben op het leven van uw kind. Het beste van alles is dat je ze vandaag nog kunt maken.

Wees aanwezig

Een van de belangrijkste aspecten van het ouderschap is aanwezig zijn voor je kind. Of je nu op de speelplaats bent, bij een basketb altraining of in je eigen achtertuin, kinderen kijken voortdurend naar hun ouders om te zien of ze naar hen kijken. Tenzij u aan het werk bent of als er sprake is van een noodgeval, kunt u overwegen uw telefoon neer te leggen en er wat meer aandacht aan te schenken.

Voor drukke ouders die de hele tijd aan het werk zijn, kunt u eenvoudig elke dag 30 minuten tot een uur vrijmaken om met uw kinderen door te brengen. Ga naar buiten, speel een familiespel, ga samen eten of lees een paar boeken voor het slapengaan. Concentreer u tijdens deze momenten op uw kind.

Gebruik actief luisteren

Er is een verschil tussen simpelweg naar je kind luisteren en hem daadwerkelijk het gevoel geven dat hij gehoord wordt. Ouders kunnen dit eenvoudig bereiken door actief luisteren te implementeren. Dit is de gewoonte om tijdens een gesprek aanwezig te zijn. Je hoeft slechts vijf stappen te volgen om deze geconcentreerde communicatiemethode uit te voeren.

  1. Verwijder afleiding- Zet de televisie uit, leg je telefoon neer en zoek een rustige plek om te praten.
  2. Ga op hun niveau - Kniel of zit aan een tafel zodat u op ooghoogte met hen kunt zitten.
  3. Praat om de beurt - Laat iedereen zijn of haar gedachten volledig afmaken voordat hij of zij verder gaat. Hierdoor kunt u volledig begrijpen wat ze zeggen en op de juiste manier reageren.
  4. Erken gevoelens en reageer met open vragen - Het is het beste als 'ja' en 'nee' geen deel uitmaken van deze gesprekken. Vraag hoe uw kind over de situatie denkt, wat hij het leukst vond aan zijn ervaring, hoe hij van plan is verder te gaan met zijn project, of waar hij hulp bij nodig heeft om de situatie gemakkelijker te maken. Dit zet het gesprek voort en laat hen weten dat je geïnteresseerd bent en investeert in wat ze te zeggen hebben.
  5. Onderhoud oogcontact - Kijk uw kind rechtstreeks aan wanneer hij of zij spreekt en let op zijn non-verbale signalen. Vaak interpreteren we een situatie verkeerd, omdat we simpelweg niet het hele plaatje zien. Non-verbale signalen vormen meer dan de helft van alle communicatie, waardoor deze subtiele signalen uiterst belangrijk zijn.

Door de manier te veranderen waarop u informatie ontvangt, kunt u het perspectief van uw kind beter begrijpen, ervoor zorgen dat hij zich gehoord voelt en helpen zijn geestelijke gezondheid te beschermen. Uit onderzoek blijkt ook dat tieners zich bij het gebruik van actieve luistertechnieken eerder openstellen en hun gevoelens en frustraties delen.

vader en zoon zitten op de vloer in de keuken en hebben een doordacht gesprek
vader en zoon zitten op de vloer in de keuken en hebben een doordacht gesprek

Genegenheid tonen en delen

Je bent geliefd. Hoe vaak hoor je die woorden? Zouden ze een verschil maken in jouw dag? Studies tonen aan dat het horen van deze eenvoudige verklaring de gezondheid van een persoon kan verbeteren. Wat dacht je van een knuffel? Geeft dit liefdevolle gebaar jou een mentale boost? Onderzoek toont aan dat "vier knuffels per dag een tegengif [is] tegen depressie, acht knuffels per dag mentale stabiliteit zullen bereiken en twaalf knuffels per dag echte psychologische groei zullen bereiken."

Dit is een gemakkelijke verandering die je kan helpen een betere ouder te worden - strooi er gewoon wat meer liefde over. Knuffel je kinderen, geef ze kusjes voordat ze naar school gaan en naar bed gaan, en zeg vaker 'Ik hou van je'. Deze uitingen van genegenheid duren slechts enkele seconden, maar hun impact is indrukwekkend.

Deel als je trots bent

Positieve bekrachtiging is een krachtig hulpmiddel. Het kan helpen het zelfvertrouwen en de zelfwaardering van uw kind op te bouwen, en hem of haar motiveren om in de toekomst zichzelf te blijven pushen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er te veel van het goede kan zijn.

Ouders moeten zowel grote als kleine prestaties prijzen, maar hoeven niet elke kleine actie te prijzen. Kies in plaats daarvan momenten waarop ze echt hard hebben gewerkt, hun uiterste best hebben gedaan om vriendelijkheid te tonen, of nieuw gunstig gedrag hebben gemodelleerd.

Dit zijn enkele makkelijke citaten die je kunt gebruiken om je gevoelens over je kinderen en hun daden te uiten:

  • Ik ben zo trots op je harde werk!
  • Je verdient dit.
  • Dat was geweldig! Je was zo lief voor je broer/zus.
  • Ik vind het geweldig dat je zoveel om het milieu geeft.
  • Bedankt dat je altijd jezelf bent.
  • Wauw! Je swing is zoveel beter geworden! Ik kan niet wachten om te zien hoe het spel volgende week verloopt!

Vergelijk je kinderen niet

Het is ook belangrijk dat ouders geen favorieten spelen of hun kinderen vergelijken. 'Waarom kun je niet meer op je broer lijken?' 'Wil jij geen A-student worden, net als je zus?' 'Je broer zou mama helpen zonder dat het hem gevraagd werd.' Vergeet niet dat uw kinderen verschillende mensen zijn! Ze zullen nooit meer hetzelfde zijn en als je verwacht dat dit kan resulteren in wrok, rivaliteit tussen broers en zussen en een laag zelfbeeld. Dit kan er ook voor zorgen dat uw kinderen zich ongemakkelijk voelen als ze u benaderen met hun problemen.

Een van de beste manieren om een betere ouder te zijn, is door elk kind als een uniek individu te beschouwen, net zoals je zou doen als een vreemde op straat. Hoe zou je met iemand praten die je niet kent? De meeste mensen zouden ze niet met anderen vergelijken. Probeer dit dus niet met uw kinderen te doen.

Stel regels op en wees consistent

Kinderen hebben structuur en discipline nodig. Ze zijn echter geen gedachtenlezers, en als ze jong zijn, realiseren ze zich misschien niet dat ze bepaalde dingen moeten doen die volwassenen associëren met gezond verstand. Als je een betere ouder wilt zijn zonder te schreeuwen, zorg er dan voor dat je kinderen de regels en de gevolgen kennen voordat ze zich voordoen.

Dit kan het aantal ruzies verminderen en de uitbarstingen van uw kind verkorten als hij of zij een consequentie moet accepteren. Probeer ten slotte consistent te zijn. Het hebben van consistente regels kan kinderen helpen bij het leren en kan op de lange termijn voor minder verwarring zorgen.

Erken fouten op een positieve manier

Niemand is perfect. We maken allemaal fouten: zo leren we. Als uw kinderen ergens niet in slagen, help ze dan hun perspectief op de situatie te herformuleren. Wat hebben we goed gedaan? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen? Wat kunnen we van de situatie leren?

Dus als het team van uw kind bijvoorbeeld de basketbalwedstrijd verloor, wat was dan het goede, het slechte en het lelijke? Stel dat uw zoon een geweldige vrije worp heeft (de goede), maar in de war raakt door heen en weer te rennen over het speelveld (de slechte), en dat hij struikelde tijdens de wedstrijd (de lelijke). Erken eerst de beste delen van het spel.

Bespreek vervolgens de slechte en lelijke delen en kom met constructieve oplossingen. "Ik liep vroeger op de atletiekbaan, en het kostte me een jaar om op een plek te komen waar ik een volledige training kon doorlopen zonder te worstelen. Jij zult daar ook komen. Zullen we als gezin naar een openbaar gymnasium gaan om wat oefeningen te doen samen?" Wat het trippen betreft, laat hem weten dat het iedereen kan overkomen en vraag vervolgens of hij nieuwe schoenen nodig heeft voor zijn komende wedstrijden. Het is mogelijk dat het een apparatuurfout was.

Help uw kinderen hun problemen te analyseren en naar mogelijke oplossingen te zoeken, in plaats van er alleen maar bij stil te staan. Het toegeven van je fouten is de eerste stap naar groei, en het kan je een betere kijk op de toekomst geven. Deze momenten kunnen uw kinderen ook laten zien dat u hun supporter bent en dat het veilig is om met problemen naar u toe te komen.

Kijk naar het grote plaatje

Als uw kind zich gedraagt, is het belangrijk om te onthouden dat kinderen hun emoties niet altijd op een logische manier uiten. Denk aan een peuter met een kapotte cracker. Ze kunnen zich gedragen alsof hun puppy is overleden, omdat je de cracker niet voor ze weer in elkaar kunt zetten. Maar wat is de werkelijke oorzaak van de uitbarsting? Het is waarschijnlijk dat de cracker niets met het probleem te maken heeft.

Vraag jezelf af: hebben ze honger? Is hun schema veranderd? Maken ze ruzie met hun vriend? Hebben ze voldoende geslapen? Was er op school iemand gemeen tegen hen? Ging hun voetb altraining slecht? Hebben ze het moeilijk in de klas?

Bedenk het grote geheel voordat je aan de slag gaat. Dit is een fantastisch moment om actief luisteren te implementeren. Vergeet niet om te proberen niet te wrikken. Stel in plaats daarvan open vragen over hun dag en erken hun gevoelens tijdens het gesprek. Hoe meer u praat, hoe gemakkelijker het is om het probleem op natuurlijke wijze aan het licht te brengen.

Laat ze verschillende interesses ontdekken

Soms dringen ouders hun passies op hun kinderen op. Het feit dat u van tuinieren houdt, betekent niet dat zij van hetzelfde tijdverdrijf zullen genieten. Als je een betere ouder wilt zijn, probeer je kinderen dan de kans te geven de wereld te verkennen en hun eigen interesses te ontdekken. Ga naar de boerenmarkt om mensen met unieke banen te ontmoeten, vraag bedrijven of ze uw kind een week lang willen laten meelopen met een van hun werknemers, schrijf u in voor gratis en betaalbare lessen in het gemeenschapscentrum en ga op dagtochten om ze te laten meedoen zie andere delen van de staat.

Als ze ergens interesse in hebben, doe dan samen mee aan de activiteit! Dit kan een geweldige bandervaring zijn, en zelfs als je geen monteur wilt worden, kan het volgen van lessen of praten met je kind over verschillende auto's je helpen om er meer over te leren en hem/haar de kans te geven om over zichzelf te leren.

Vader en zoon werken onder de auto
Vader en zoon werken onder de auto

Zorg altijd voor uw kind

Ten slotte bent u de ondersteuner, leverancier en beschermer van uw kind. Als een situatie hen een ongemakkelijk gevoel geeft of als ze oneerlijk worden behandeld, zeg dat dan. Ouders zullen nooit populariteitswedstrijden winnen, dus probeer je geen zorgen te maken over de perceptie van anderen over jou. Wees standvastig en vecht voor uw kind als het iemand nodig heeft die achter hem staat. Bovendien moet u uw intuïties over uw baby niet buiten beschouwing laten, hoe oud deze ook mag zijn. Als u denkt dat er iets mis is, klopt uw voorgevoel waarschijnlijk en kunt u het beste manieren vinden om het probleem op te lossen.

Hoe je een betere ouder kunt worden: kleine veranderingen zorgen voor grote rimpelingen

Als het gaat om uitzoeken hoe je een betere ouder kunt zijn, ligt het antwoord in de spiegel. Kijk terug naar je kindertijd. Wat v alt op? Wat heeft indruk op je gemaakt en wat had je zonder kunnen doen? Denk vervolgens na over de acties van anderen. Welke kleine gebaren hebben een positieve impact op jouw dag? Tenslotte: wat heb je nodig in het leven om gelukkig, uitgedaagd en vervuld te zijn? Deze antwoorden kunnen uw ouderschap in de goede richting sturen.

Aanbevolen: