Hobo Nickels: de volkskunsttraditie waar je nog nooit van hebt gehoord

Inhoudsopgave:

Hobo Nickels: de volkskunsttraditie waar je nog nooit van hebt gehoord
Hobo Nickels: de volkskunsttraditie waar je nog nooit van hebt gehoord
Anonim

Ontdek de vergankelijke volkskunst die het land overspoelde tijdens de Grote Depressie.

Buffel Nickels
Buffel Nickels

Hoewel liften een verre herinnering lijkt, was het geen ongebruikelijke praktijk. Het voorbijgaande leven was vooral populair tijdens de Grote Depressie, omdat het voor veel mensen de enige manier was om zich te verplaatsen en werk te vinden. Om hun tijd te besteden en snel geld te verdienen, hebben voorbijgaande mensen nieuwe ontwerpen op buffelstuivers uitgehouwen. Deze hobo-stuivers zijn een mooie weergave van de Amerikaanse volkskunst en zijn een unieke (en betaalbare) munt om te verzamelen.

Hobo Nickels: een onderschatte volkskunstpraktijk

Terwijl de Grote Depressie de Amerikaanse samenleving verwoestte, gingen arbeidsmigranten met hun schamele bezittingen de trein in op zoek naar werk. Onderweg besteedden ze hun tijd aan datgene waar mensen het beste in zijn: kunst maken. Deze 'zwervers' gebruikten alle middelen die ze tot hun beschikking hadden om het ontwerp van de Buffalo-nikkel in iets totaal anders te transformeren.

Deze bas-reliëfontwerpen zorgden ervoor dat de eenvoudige stuivers meer cultureel kapitaal kregen, en ze werden vaak verhandeld voor goederen en diensten. Momenteel zijn deze vintage stuivers niet zo moeilijk te vinden, en mensen blijven de kunststijl vandaag de dag beoefenen.

Hoe kun je een hobo-nikkel identificeren?

De voor de hand liggende indicatie dat je mogelijk een hobo-nikkel hebt, is de visuele verandering aan de voor- of achterkant van een buffel-nikkel. Er is echter nog een andere standaard waar u op moet letten bij deze klassieke hobo-stuivers. Meestal blijft de datum en 'Liberty' op nikkel behouden. Bij deze oudere munten kunnen de werkelijke cijfers en letters uiteraard versleten zijn, maar er zou een lege ruimte moeten zijn waar ze normaal gesproken zouden zijn.

Hobo nikkelstijlen en ontwerpen

1913 Type Two, gesneden omgekeerde hobo-nikkel door 'Bo' Hughes
1913 Type Two, gesneden omgekeerde hobo-nikkel door 'Bo' Hughes

Er zijn drie verschillende categorieën waar traditionele hobo-stuivers in vallen:

  • Obverse- Voorzijde hobo stuivers hebben alleen het gezicht veranderd.
  • Reverse - Omgekeerde hobo-stuivers hebben alleen de buffelkant van de medaille veranderd.
  • Double-Sided - Dubbelzijdige hobo-stuivers hebben beide zijden veranderd.

Omdat hobo-stuivers niet zijn ontstaan op basis van een bepaalde denkwijze of artistieke instructie, zijn er duizenden unieke ontwerpen. Maar deze vintage stukken gemaakt van rudimentair gereedschap zijn relatief beperkt in hun onderwerp. Denk aan individuele figuren, zoals opinieleiders, vrouwen, clowns en soldaten op de voorzijde en verschillende dieren op de achterzijde.

Hobo Nickel-artiesten en anonimiteit

1950 Snijwerk door 'Bo' Hughes, goed gedocumenteerde cameo-nikkel
1950 Snijwerk door 'Bo' Hughes, goed gedocumenteerde cameo-nikkel

Dankzij de naam van het reizende spel zijn de overgrote meerderheid van de namen van hobo-nikkelartiesten verloren gegaan door de tijd. Toch zijn er een paar die gevierd worden omdat ze op het hoogtepunt van het klassieke tijdperk werkten:

  • Betram Wiegand
  • Bo Hughes
  • William Kopman
  • William Sharples

Als je meer wilt weten over de vele artiesten die door de jaren heen zijn gedocumenteerd, kijk dan eens op de carvers-pagina van de Hobo Nickel Society.

Hoeveel zijn hobo-nikkels waard?

Bert's Lady, superieure kwaliteit gesneden ca.1939
Bert's Lady, superieure kwaliteit gesneden ca.1939

De meeste hobo-stuivers zijn, ondanks dat ze verband houden met zo'n historisch belangrijke periode, niet zoveel waard. Ze zijn vrij gemakkelijk te verkrijgen en kosten gemiddeld niet meer dan $ 20. Hoe ouder het nikkel, hoe meer geld het oplevert. Een hobo-nikkel uit 1937 in gemiddelde staat werd op eBay voor $ 19,36 verkocht, terwijl een hobo-nikkel uit 1917 voor $ 95 werd verkocht. Het enige substantiële verschil tussen de twee is de leeftijd van het nikkel.

Natuurlijk is de vraag van verzamelaars een grote bepalende factor voor hoeveel een van deze stuivers kan verkopen. Eén type 2 uit 1913 uit 1913 werd bijvoorbeeld op eBay voor $ 899 verkocht, waarschijnlijk vanwege het feit dat de munt zelf al een waardevolle oplage is.

Op dezelfde manier zijn hobo-stuivers aan de voorzijde het meest gebruikelijk, waarbij de omgekeerde en dubbelzijdige steeds zeldzamer worden, waardoor ze allemaal steeds waardevoller worden. Neem bijvoorbeeld deze omgekeerde ezel-hobo-nikkel uit 1913, die in 2019 voor $ 8.400 werd verkocht.

In grotere veilinghuizen zul je echter merken dat gesigneerde hobo-stuivers die in extreem goede staat verkeren en door vooraanstaande kunstenaars zijn gesneden, voor duizenden dollars kunnen worden verkocht. Een van de vrouwelijke portretten van Bert Wiengand uit 1939 werd bijvoorbeeld onlangs verkocht voor $ 31.200.

Waar kun je hobo-nikkels kopen?

Omdat ze zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn, kun je hobo-stuivers online vinden in de gemiddelde marktplaats of vintagewinkel. Of, als u kans wilt maken op toegang tot enkele van de waardevollere en zeldzamere hobo-stuivers, kunt u afstemmen op de jaarlijkse veiling van de Hobo Nickel Society die in januari plaatsvindt. Bekijk hun eerdere veilingcatalogi om te zien welke soorten verborgen juweeltjes ze in het verleden hebben aangeboden.

Hobo Nickels verheffen het alledaagse

Historisch gezien heeft volkskunst tientallen jaren lang geprobeerd te worden gelegitimeerd, niet alleen door de kunstwereld, maar ook door het grote publiek. Dus in een ander leven kunnen hobo-stuivers misschien honderden of duizenden dollars waard zijn, maar vanwege hun alledaagse oorsprong en amateurkunstenaarschap zijn ze vandaag de dag niet veel geld waard. Omdat ze echter zo goedkoop zijn, kun je een mooie en robuuste collectie opbouwen voor de helft van de prijs van een galeriestuk.

Aanbevolen: