Waardevolle vinylplaten uit de jaren 80 die je misschien nog hebt

Inhoudsopgave:

Waardevolle vinylplaten uit de jaren 80 die je misschien nog hebt
Waardevolle vinylplaten uit de jaren 80 die je misschien nog hebt
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

De jaren tachtig waren een decennium van decadentie, en de Me-generatie heeft kosten noch moeite gespaard als het om het luisteren naar muziek ging. Van het wachten in de rij voor spotgoedkope concertkaartjes tot het vinden van de luidste undergroundband in de platenwinkel: muziek in de jaren '80 was een religieuze ervaring en iedereen was een vrome parochiaan. De meest waardevolle vinylplaten uit de jaren 80 van vandaag bevatten hits die je nooit zou verwachten en persingen die je misschien wel in je oude platenvoorraad hebt.

Bon Jovi is glad als het nat is

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Bon Jovi was een van de hairmetalbands met de grootste aantrekkingskracht, en ze voltooiden de afgelopen decennia meerdere wereldtournees. In de jaren tachtig braken bands echt door op de oosterse markt, en vinylpersingen uit Oost-Azië zijn tegenwoordig bijzonder waardevol. Slippery When Wet van Bon Jovi is er daar één van. Het album uit 1986 is de grootste hit van de band uit de jaren '80, maar de Japanse release bevat andere albumhoezen. In plaats van dat de titel in een bedauwd venster is geschreven, staat een doorweekte vrouw in een opengesneden tanktop met de titel erop. Met een waarde van ongeveer $50-$100, één exemplaar met intacte bijlagen verkocht voor $100 op eBay.

Guns N' Roses' eetlust voor vernietiging

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

In 1987 bracht Guns N' Roses hun debuutalbum uit, Appetite for Destruction. We wisten niet dat de iconische schedelkruisomslag niet de bedoelde albumhoes van de band was. In feite is het album vernoemd naar de cartoonillustratie die de ‘lowbrow’ cartoonist Robert Williams in 1981 verkocht. Het stelde zich een chaotische scène van wreedheid voor, met een groot, onzichtbaar rood monster dat achter een futuristische robot in een trenchcoat aan vloog die zojuist had aangevallen een jonge vrouw. De subversieve en grafische omslag werd gedrukt op de eerste persingen in de Verenigde Staten, maar werd snel uit de schappen gehaald. Tegenwoordig kunnen deze albums voor ongeveer $ 200- $ 350 worden verkocht. Eén verzegeld exemplaar is online verkocht voor $ 270.

Prince's Let's Go Crazy Single

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Prince was zo'n muzikale legende dat hij maar één naam nodig had om zichzelf te beschrijven. De jaren tachtig waren een lucratief decennium voor Prince, zowel financieel als creatief. Zijn album en de daaropvolgende conceptfilm Purple Rain veranderden hoe een rockmuzikant eruit moest zien en klinken. De film, uitgebracht in 1984, werd zo goed ontvangen dat hij de Oscar voor beste soundtrack won. Nu kun je overal waar je kijkt originele platen van Purple Rain vinden, maar het vinden van de singles is moeilijker.

Singles zijn albums met één nummer op de A-kant en één op de B-kant. Mensen houden niet zo veel van singles als van volledige platen, dus sommige singles zijn veel waard voor serieuze verzamelaars. Prince's single "Lets Go Crazy/Erotic City" is een van deze zeldzame exemplaren. Momenteel staat er één volledig verzegeld vinyl op Etsy voor bijna $ 250.

Snel feit

De soundtrack van de film, Purple Rain, stond 24 weken bovenaan de hitlijsten.

Motley Crue's Stick to Your Guns Single

Afbeelding
Afbeelding

De reputatie van Motley Crue gaat eraan vooraf. Van fatale overdoses en dodelijke auto-ongelukken tot hele vechtpartijen in de arena: deze band verlegde grenzen waarvan mensen niet eens wisten dat ze die hadden. The Crue, die al vroeg een bijdrage leverde aan de metalbeweging, maakte een grote indruk met hun tweede album, Shout at the Devil. Vanwege hun schande worden de vroege nummers die zijn gepubliceerd door hun eigen platenlabel, Leather Records, beschouwd als de Heilige Graal, aangezien er ooit slechts een paar exemplaren zijn uitgebracht.

Van hun single 'Stick to Your Guns/Toast of the Town' uit 1981 zijn er ooit slechts 1.000 exemplaren gemaakt, en iemand die het album persoonlijk had gekregen van zanger Vince Neil, heeft het onlangs verkocht op eBay voor $ 1.200, terwijl een ander exemplaar onlangs online voor $ 1.000 werd verkocht.

Queen's The Game ondertekend album

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als je echt met een vintage plaat in de loterij wilt winnen, moet je platen vinden die zijn ondertekend door artiesten, producers, managers en andere beroemde figuren. Geauthenticeerde handtekeningen verhogen automatisch de waarde, ongeacht wat het record is. Hoe populairder de persoon is, hoe waardevoller zijn handtekening zal zijn. Dit katapulteert de prijzen als je het hebt over mensen die zijn overleden.

Het album van Queen uit 1980, The Game, is op zichzelf bijvoorbeeld niet veel waard. Maar als je een exemplaar hebt met de handtekeningen van de band erop, dan kijk je naar waarden dichter bij de $200-$300. De handtekeningen van Freddie Mercury zijn veel waard omdat hij al jaren dood is, en de handtekeningen van John Deacon (de bassist van de band) zijn moeilijk te verkrijgen sinds hij jaren geleden uit de schijnwerpers kwam. Momenteel staat er een van deze albums op Etsy te koop voor $ 265.

Metallica's poppenmeester

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als je geen fan was van Metallica's nummer 'Master of Puppets', dan heeft seizoen vier van Stranger Things je bekeerd. Dit was het titelnummer van hun album uit 1986, hun derde studio-release en een van hun grootste erfenissen. Zelfs de eerste persing van Metallic's derde album is niet veel geld waard zonder zoiets als een handtekening. Promo-albums zijn ook iets om in de gaten te houden, omdat ze in kleinere hoeveelheden worden uitgebracht om de interesse in de komende muziek te vergroten.

Het vinden van een promo voor Master of Puppets zal het een paar honderd dollar waard maken, waarbij één Amerikaans promo-exemplaar voor $ 659,99 wordt verkocht.

Michael Jackson's thrillersingle

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als je één nummer uit de jaren tachtig zou moeten noemen, is de kans zeer groot dat je Michael Jacksons 'Thriller' zou noemen. Het album, Thriller, bracht de wereld in 1982 op zijn kop, niet alleen vanwege het enorme aantal grote hits dat eruit voortkwam, maar ook vanwege de dansgekte in de videoclip die tieners overal konden imiteren. Omdat het zo'n populair album was, zijn vintage exemplaren niets waard, behalve de zeldzame single-LP.

Tegen de tijd dat Thriller uitkwam, was het album zelf zo'n grote hit dat mensen gewoon het album met alle nummers kochten in plaats van extra geld te verspillen aan het bezitten van slechts één single. Dit maakt deze oude singles behoorlijk wat waard. Koppel dat aan een handtekening van wijlen King of Pop, en je hebt iets ter waarde van duizenden. Deze gesigneerde single in redelijke staat werd op eBay verkocht voor $ 1.184,19.

Ondertekent dat je albums uit de jaren 80 iets waard kunnen zijn

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Muziek was productief in de jaren tachtig, en het feit dat sommige van je speciale albums deze lijst niet haalden, betekent niet dat ze niets waard zijn. Met de juiste verzamelaar en met de juiste kenmerken kun je een geldmaker in huis hebben.

  • Zoek naar promotionele exemplaren. Alles dat voorafgaand aan het album is uitgebracht als promotiemateriaal is vrij zeldzaam en is wat geld waard.
  • Vind albums van internationale markten. Amerikaanse en Europese albums zijn gewoon niet zo moeilijk te vinden als die uit andere delen van de wereld. Vooral Oost-Azië en Zuid-Amerika ontvingen in de jaren tachtig een aantal geweldige beperkte releases.
  • Controleer of het album verzegeld is. Ongeopende albums zijn bijna ongehoord, dus het vinden van een album met lage releasenummers kan tot een hoog prijskaartje leiden.
  • Let altijd op gesigneerde albums. Handtekeningen hebben hun eigen waarde, en dus zullen ze de waarde van een vintage plaat verdubbelen, verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen alleen maar omdat deze er is.

De vinylplaten uit de jaren 80, gemaakt voor weergave

Afbeelding
Afbeelding

Muziek in de jaren tachtig werd echt breder in omvang. Van New Wave tot Hair Metal en overal daar tussenin, artiesten experimenteerden met hun geluid en hun uiterlijk. Wereldtournees en enorme arena's herdefinieerden hoe de livemuziekervaring zou kunnen zijn. Maar de kern van dit alles waren de albums waar je al je tienerloon aan uitgaf. Deze vinylplaten uit de jaren 80 zijn op zichzelf al verzamelbaar, maar sommige speciale exemplaren vormen de kroon omdat ze veel meer waard zijn dan je ooit had kunnen vermoeden.

Herinner je de jaren 45 nog? Sommige 45-toerenplaten zijn ook behoorlijk waardevol.

Aanbevolen: