Proef de zuidwestelijke stijl met Nemadji-aardewerk

Inhoudsopgave:

Proef de zuidwestelijke stijl met Nemadji-aardewerk
Proef de zuidwestelijke stijl met Nemadji-aardewerk
Anonim

Nemadji-aardewerk en modern design zijn een match made in Heaven.

Nemadji-aardewerk
Nemadji-aardewerk

Dubbelzinnige afbeeldingen gemaakt met kleurrijke wervelingen in een gemarmerd patroon. Hebben we het over het populairste telefoonhoesje uit de jaren 2010, of hebben we het over Nemadji-aardewerk? Nemadji-aardewerk, uitgevonden in de jaren twintig, is een eenvoudige en tijdloze stijl die artistieke uitingen uit het Amerikaanse zuidwesten overal in huizen in voorsteden en grootstedelijke appartementen blijft brengen.

De twijfelachtige geschiedenis van Nemadji Pottery

Nemadji-aardewerk is het perfecte voorbeeld van een stukje geschiedenis dat voelt alsof het niet toebehoort aan de generatie die het heeft gemaakt. Net als de naam Tiffany een middeleeuwse oorsprong heeft, ziet Nemadji-aardewerk eruit als iets dat een listig Instagram-meisje in 2010 zou hebben verzonnen. In plaats daarvan werd dit wervelende beschilderde aardewerk in 1929 gemaakt door Nemadji Tile & Pottery Co. uit Minnesota, dat pas in 2001 de productie stopte..

In een beweging die helemaal uit de jaren twintig stamt, gebruikte het bedrijf een Ojibwe-woord om zichzelf te noemen en profiteerde het van de nep-inheemse connecties om hun werk op de markt te brengen als afkomstig van inheemse gemeenschappen. In plaats daarvan kwam een blanke man genaamd Eric Hellman op het mooie idee. En de enorme toename van culturele diefstal (oriëntalisme in design en mode, Egyptisch geïnspireerde mode en letterlijk gemalen mummieverf) maakte mensen rijp voor interesse in niet-westerse producten. Zo werd Nemadji-aardewerk een groot hoofdbestanddeel van de toeristenindustrie in het Amerikaanse Westen.

Hoe ziet Nemadji-aardewerk eruit?

Vintage Nemadji aardewerk vaas oranje beige bruin rood
Vintage Nemadji aardewerk vaas oranje beige bruin rood

Geen twee Nemadji-stukken zijn hetzelfde, maar ze hebben wel een bepalende stijl die je kunt identificeren op basis van alleen het uiterlijk. Hun belangrijkste kenmerken zijn:

  • Ze zijn ongeglazuurd.
  • Meestal zijn ze neutraal van kleur.
  • Ze zijn versierd met natuurlijke wervelingen.
  • Ze zijn gemaakt in ronde (meestal gedrongen) vaasvormen.
  • Ze hebben een nogal simplistisch ontwerp.

Hoe kun je Nemadij-aardewerk identificeren?

Vintage Nemadji-keramiek
Vintage Nemadji-keramiek

Behalve alleen op uiterlijk, is de eenvoudigste manier om een stuk Nemadji-aardewerk te identificeren door naar de onderkant te zoeken naar een makersteken met de tekst 'Nemadji-aardewerk'. Wanneer deze naam wordt gespeld, moet deze een cirkel vormen. Afhankelijk van waar ze zijn gemaakt, vind je ze soms gelabeld per regio, bijvoorbeeld 'Badlands'.

Let ook op stukken met een pijlpunt in het merkteken, aangezien dit enkele van de vroegste en meest waardevolle zijn die beschikbaar zijn.

Waar komen de kleurrijke wervelingen vandaan?

Vintage Nemadji rood oranje en zwart gewerveld
Vintage Nemadji rood oranje en zwart gewerveld

Als je ooit de virale video's hebt gezien van mensen die verschillende dingen hydrodipten (schoenen, helmen, waterflessen, enz.), dan heb je een basisidee van hoe het bedrijf Nemadji Pottery hun iconische werveling creëerde patronen.

In principe doopten de ambachtslieden, na het bakken van de witte of neutraal gekleurde klei, het aardewerk in vaten met water waar verf op dreef (die werd gescheiden door druppels azijn). Terwijl de ambachtslieden hun stukken in het water ronddraaiden, creëerden ze deze unieke wervelpatronen.

Hoeveel is Nemadji-aardewerk waard?

Nemadji-aardewerk is niet bijzonder waardevol, ondanks hoe mooi het is. Normaal gesproken worden deze stukken online voor ongeveer €10-€200 verkocht, afhankelijk van hoe oud ze zijn, hun grootte en wie er geïnteresseerd is om ze te kopen.

Meestal is Nemadji-aardewerk niet duur om te verzamelen. Je kunt gemakkelijk vazen vinden die voor minder dan $ 20 worden verkocht. Deze eenvoudige oranje, rode en gele wervelpot is bijvoorbeeld onlangs op eBay verkocht voor slechts $ 14,99.

Grotere vazen zijn duurder, niet alleen vanwege de verzendkosten, maar ook vanwege hoe groot en mooi ze zijn. Deze witte vaas van 45 cm met blauwe en taupe krullen werd in 2021 bijvoorbeeld verkocht voor $ 100.

Op dezelfde manier vind je vaak Nemadji-aardewerk dat in sets wordt verkocht. Deze hele sets worden per stuk verkocht voor ongeveer $ 70- $ 120. Onlangs verkocht een eBay-verkoper een verzameling van 29 vazen voor $ 300.

Vintage aardewerk, perfect voor een modern interieur

Met eenvoudige, klassieke ontwerpen lijkt het alsof Nemadji-aardewerk is gemaakt voor een modern interieurontwerp. Ondanks de ontwerpoorsprong die teruggaat tot de jaren twintig van de vorige eeuw, lezen ze onmogelijk actueel. Maak contact met de westelijke woestijnen en het landschap via aardewerk dat in hun mal is gemaakt. En u hoeft de bank niet kapot te maken.

Aanbevolen: