11 tips voor drukke gezinnen om alles in evenwicht te brengen met minder stress

Inhoudsopgave:

11 tips voor drukke gezinnen om alles in evenwicht te brengen met minder stress
11 tips voor drukke gezinnen om alles in evenwicht te brengen met minder stress
Anonim

Organiseer uw planning en houd uw gezinsleven in balans met deze handige hacks.

Moeder werkt vanuit huis terwijl ze een peuter vasthoudt, familie op de achtergrond
Moeder werkt vanuit huis terwijl ze een peuter vasthoudt, familie op de achtergrond

Tussen het schoolverlaten, het ophalen van de kinderopvang, buitenschoolse activiteiten en je eigen baan en verantwoordelijkheden, vereisen seizoenen van drukte een beetje planning voor gezinnen. Blijf de chaos voor en laat uw drukke agenda voor u werken. Met deze drukke tips voor gezinsbeheer voelt u zich gedurende de week meer op uw gemak en bent u beter voorbereid op de onverwachte momenten die zich kunnen voordoen.

Vaststellen en vasthouden aan vaste routines

Een van de belangrijkste aspecten van je dagelijkse leven als druk gezin is het aanbrengen van vaste routines in je dag.

Bepaal hoe ochtend- en avondroutines eruit zien

Bepaal hoe uw ochtend- en avondroutines eruit zien en doe uw best om u daar nauwgezet aan te houden. Stel vaste wektijden in, bepaal wie de kinderen helpt met aankleden en wie elke ochtend voor het ontbijt zorgt.

Bepaal voor de avondroutine de ouder die verantwoordelijk is voor het baden voor kleine kinderen of die de huiswerkhulp zal zijn voor oudere kinderen. Als je een alleenstaande ouder bent, bedenk dan hoeveel tijd verschillende taken in beslag nemen en plan je routines dienovereenkomstig om de stress te verminderen. Stel bedtijden in die overeenkomen met uw ochtendroutine.

Betrek kinderen bij het opzetten van hun routines

Maak routines leuk voor jongere kinderen, zodat ze op dit moment meer zin hebben om zich aan het plan te houden. Interactieve takenlijsten kunnen ervoor zorgen dat ze meer zin krijgen in het tandenpoetsen en zich klaarmaken voor de dag. Verander dingen in een spel of een race om ze gemotiveerd te houden. Je zou een beloningssysteem kunnen toevoegen met stickers en andere prijzen waarmee ze kunnen voortbouwen op hun vermogen om zich elke dag aan de routine te houden.

Bied oudere kinderen en tieners enige autonomie in de routine. Geef ze keuzes en moedig ze aan om een routine te creëren waarbij ze zich prettig voelen en die goed naast de jouwe werkt. Voeg verantwoordelijkheden toe die hen meer macht geven, zoals jongere broers en zussen naar school brengen, een leuk ontbijt voor iedereen maken en hun eigen geliefde boeken voorlezen aan broers en zussen tijdens het slapengaan.

Neem ook weekendroutines op

Vergeet niet om weekendspecifieke routines op te stellen, zodat je nog steeds structuur hebt. Voor jonge kinderen is het handig om de hele week een soortgelijke routine aan te houden, zodat ze elke dag op hetzelfde ochtend- of bedtijdschema kunnen vertrouwen. Aangezien weekendevenementen voor sommige gezinnen enorm kunnen variëren als gevolg van reissporten of andere activiteiten, moet u er gewoon zoveel mogelijk consistentie in opnemen.

Plan vooruit voor de hele week

Probeer alles voor te bereiden en te plannen voordat je week officieel begint. Begin op zaterdag of zondag met de voorbereidingen voor uw dagelijkse routines. Bepaal de kledingkeuze voor de week voor uzelf en de jongere kinderen. Plan uw ma altijden voor de week en bepaal of er dagen zijn waarop u afhaalma altijden nodig heeft. Bereid de etenswaren voor de week voor door groenten te snijden voor recepten of door ingrediënten in porties te verdelen, zodat andere gezinsleden kunnen helpen met koken.

Zorg ervoor dat de rugzakken klaar zijn voor gebruik en dat je voorbereid bent op eventuele natte of ongunstige weersvoorspellingen. Bevestig uw afspraken en vergaderingen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan in uw agenda. Alles wat u van tevoren kunt doen om u voor te bereiden, zal een grote bijdrage leveren aan het vereenvoudigen van het leven en het verminderen van de stress van uw gezin gedurende de week.

Vrouw die papieren doorneemt
Vrouw die papieren doorneemt

Evalueer uw prioriteiten

Als u zich bij één blik op uw wekelijkse schema angstig of overweldigd voelt, is het misschien tijd om uw prioriteiten te evalueren. Voer een gesprek met uw partner of andere familieleden en bespreek de dingen waarover u niet kunt onderhandelen, zoals werk- en schoolroosters.

Pak vervolgens alles aan dat geen topprioriteit heeft in je huidige seizoen. Mogelijk vindt u een aantal buitenschoolse activiteiten, activiteiten of verplichtingen die u een tijdje opzij kunt zetten. Zorg ervoor dat je van iedereen hoort wat zij het meest waarderen in hun eigen schema, zodat al je prioriteiten zoveel mogelijk op elkaar kunnen worden afgestemd.

Plan alles

Je plant al vergaderingen, afspraken en sportevenementen. Met een druk gezinsleven moet u misschien zelfs de meest elementaire delen van uw leven plannen. Voeg items toe aan uw schema, zoals tijd om het huis schoon te maken, tijd om boodschappen te doen, wanneer u naar de sportschool gaat en wanneer u quality time met uw gezinsleden doorbrengt. Gebruik fysieke planners of gezinsorganisator-apps om alles op de hoogte te houden.

Handige hack

Als je tijd moet vrijmaken voor lezen, vrije tijd en hobby's, is dat geen probleem! De sleutel tot het leiden van een druk gezinsleven en het in evenwicht houden van de zaken is tijd vrijmaken voor alle dingen die voor u het belangrijkst zijn.

Wekelijkse familiebijeenkomsten

Met een groot gezin of een drukke agenda moet je ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Organiseer een wekelijkse familiebijeenkomst om de details van uw planning voor die week te bespreken. Dit kan rond de eettafel zijn op een zondagavond of tijdens een snelle bijeenkomst in je woonkamer, gewoon om iedereen op de hoogte te houden.

Bespreek alles, van afspraken en takenlijsten tot het budget en de verwachtingen van de week. Verwelkom feedback van familieleden en wijs verantwoordelijkheden toe op basis van leeftijd.

Vereenvoudig de ma altijdtijden

Als u te maken heeft met een vol schema en een overvloed aan verplichtingen, moet u wellicht uw ma altijdtijden vereenvoudigen. Omdat familieleden mogelijk op verschillende tijdstippen dineren en er niet veel ruimte op de dag is om veel te koken, zullen eenvoudige ma altijden ervoor zorgen dat uw leven thuis stressvrij blijft.

Probeer de lunch de avond ervoor klaar te maken, zodat de ochtend soepel verloopt en houd vers fruit en snacks bij de hand voor snelle ma altijden onderweg als je weinig tijd hebt. Bereid zoveel mogelijk ingrediënten voor uw diner van tevoren en kies ma altijden die snel klaar zijn, zoals eenpansma altijden of recepten die u niet hoeft te koken. Doe je best om je aan het ma altijdplan te houden, zodat je geen ingrediënten verspilt of je week verspilt.

Creëer een comfortabele omgeving in de auto

Als u een groot deel van de dag onderweg bent met het chauffeuren van kinderen, zorg er dan voor dat uw auto een comfortabele plek is. Alles wat verveling of driftbuien op de achterbank tot een minimum beperkt, zal uw leven minder stressvol maken. Plan indien nodig ma altijden die gemakkelijk in de auto kunnen worden gegeten; wraps, sandwiches, mason jar-salades en rijstkommen kunnen gemakkelijk worden meegenomen als voeding tussen afspraken door.

Leg een paar dekens of kussens op de achterbank zodat je comfortabel kunt dutten, en probeer leuk speelgoed of leesmateriaal op de achterbank te bewaren, waar kinderen er gemakkelijk bij kunnen. Stel misschien een afspeellijst samen met nummers of podcasts waar uw gezin van houdt, zodat iedereen zich tussen de stops door kan vermaken.

Snelle tip

Zorg ervoor dat je ook telefoonopladers, babyspullen, EHBO-koffers en niet-bederfelijke etenswaren in de auto bij de hand hebt voor noodgevallen.

Moeder helpt haar kinderen om zich in de auto te nestelen en geeft ze snacks
Moeder helpt haar kinderen om zich in de auto te nestelen en geeft ze snacks

Herinneringen instellen op uw telefoon

Je hebt je telefoon waarschijnlijk toch altijd bij je, dus profiteer van de hulp die deze kan bieden. Stel herinneringen in op uw telefoon, zodat u de hele dag op het goede spoor blijft.

Probeer 's ochtends een methode met drie alarmen door een herinnering in te stellen voor wanneer je je klaar moet maken, nog een herinnering vijf minuten voordat je het huis moet verlaten, en een laatste herinnering die aangeeft dat je tijd bijna is verstreken gesloten. U kunt deze methode gebruiken om op de hoogte te blijven van veel taken en afspraken.

Laat marge in uw planning

Als je de tijd hebt genomen om je prioriteiten te evalueren en je planning eens goed te bekijken, merk je misschien dat er wat lege ruimte blijft hangen tussen de afspraken. Zorg ervoor dat je een deel van die ruimte opzettelijk open laat.

Het is belangrijk om ruimte in je planning te hebben voor spontane uitnodigingen, onderbrekingen van je plannen of vertragingen. Als u elk moment van de dag met een taak vult, is de kans groter dat u zich gestrest voelt omdat u achterop raakt of te laat komt.

Heb een mentaliteit van meer

Hoewel je zeker wilt leren hoe je 'nee' kunt zeggen, zodat je later 'ja' kunt zeggen tegen iets anders, hoef je je schema of drukke leven niet altijd door de lens van eliminatie te zien. Probeer in plaats daarvan een mentaliteit van meer te cultiveren.

Voeg dingen toe aan de agenda van uw gezin die meer quality time, meer gelach, meer vreugde en meer plezier bieden. Als een druk schema ook dingen bevat die je kopje vullen, is de drukte veel gemakkelijker te verdragen.

Maak een gezinscommandocentrum

Zodra u uw routines, schema's en prioriteiten heeft vastgesteld, is het tijd om een tastbare manier te creëren waarop uw gezin de komende week kan zien en alle drukte kan begrijpen. Een familiecommandocentrum ergens in uw huis helpt iedereen de details van de kalender te zien en alle dingen die uw gezin heeft beloofd te doen.

Kies een locatie

Begin met het kiezen van een locatie die iedereen meerdere keren per dag zal zien. Gemeenschappelijke ruimtes voor een commandocentrum zijn de keuken, de entree of een gang. Hang een droog-uitwisbare kalender, zakplanken, een prikbord en al het andere aan de muur dat ervoor zorgt dat uw gezin georganiseerd blijft.

Schema's en taken weergeven

Geef binnen uw commandocentrum alle informatie weer die gezinsleden nodig hebben om elkaar te helpen georganiseerd te blijven en zich aan het plan te houden. De meeste gezinscommandocentra hebben een maandelijks of wekelijks schema, een lopende takenlijst, een sectie voor inkomende en uitgaande post, een plek voor het schrijven van boodschappenlijstjes, een ruimte voor snelle notities en berichten, en items die je misschien nodig hebt bij het verlaten van het huis, zoals school-ID's, sleutels, portemonnees en opladers voor apparaten.

Beheer uw drukke gezinsleven als een professional

Elk gezin ervaart seizoenen van drukte. Benader de jouwe met alle tools die je nodig hebt voor een succesvolle strategie voor het beheren van je planning en verplichtingen. Met de juiste praktijken zul je het gemakkelijker vinden om kalm te blijven te midden van chaos en tijd te vinden om door te brengen met de mensen van wie je het meest houdt. Vergeet niet dat u aardig voor uzelf moet zijn en dat elk gezin anders is. Het is prima om te doen wat voor uw gezin werkt, hoe dat er ook uitziet.

Aanbevolen: