Hoe 'Bluey' mij als ouder uitdaagde

Inhoudsopgave:

Hoe 'Bluey' mij als ouder uitdaagde
Hoe 'Bluey' mij als ouder uitdaagde
Anonim

De geanimeerde voorschoolse show biedt verrassend veel lessen voor zowel ouders als kinderen.

Moeder en dochter gebruiken samen een digitale tablet -
Moeder en dochter gebruiken samen een digitale tablet -

Geliefd bij zowel kinderen als ouders, Bluey is een tekenfilm die uw kinderen niet alleen belangrijke levenslessen leert, maar u ook kan helpen met de onvermijdelijke opvoedingsobstakels waarmee we allemaal worden geconfronteerd. Neem een kijkje in de realistische, maar magische wereld van Bluey en ontdek hoe deze lieve, geanimeerde show over een hondenfamilie je kan helpen tijdens je ouderschapsreis. Dit zijn alle dingen die Bluey mij heeft geleerd over ouderschap.

Maak kennis met de Heeler-familie

Bluey werd oorspronkelijk uitgezonden op ABC Kids in Australië in 2018 en wordt snel een populaire animatieserie gericht op kinderen in de kleuterklas. De show volgt het gelijknamige karakter van Bluey, een zesjarige blauwe hond, en haar familie door hun dagelijks leven. Bluey's vierjarige zusje Bingo, de lachwekkende en lieve vader Bandit en de herkenbare moeder Chili doen mee aan haar dagelijkse avonturen.

Bluey richt zich, in tegenstelling tot de meeste televisieprogramma's die voor jonge kinderen zijn geproduceerd, op unieke wijze op de hele gezinsdynamiek. Kijkers zien niet alleen hoe Bluey en Bingo spelenderwijs lessen leren die bij hun leeftijd passen, maar ook hoe Bandit en Chili als ouders met situaties omgaan. In bijna elke aflevering is er een unieke afhaalma altijd voor zowel kinderen als ouders. Met prachtige animaties, herkenbare personages en hilarische dialogen biedt Bluey entertainment en hulp bij het ouderschap voor alle moeders en vaders die met hun kinderen voor het scherm zitten.

Sterren zijn - net als wij - ook aan boord van Bluey. Icoon Lin-Manual Miranda, die een gastrol speelt in de show, zegt dat het een show is waar hij en zijn familie van houden.

Ren je eigen race

De eerste aflevering van Bluey waarbij de tranen over mijn wangen stroomden, aflevering 50 van het tweede seizoen, is een waarschuwing voor kinderen en ouders om vergelijkingen te vermijden. Moeder Chili, die altijd herkenbaar is, vertelt de meisjes over Bluey's reis bij het leren lopen. Ontmoedigd door de vooruitgang van baby Bluey in vergelijking met de andere kinderen in de groep van haar moeder, vindt Chili de oplossing voor haar vergelijkingsprobleem door zich te concentreren op haar eigen opvoedingstraject in plaats van op die van anderen.

Deze aflevering bevat alle leuke, lachwekkende en leerzame inhoud die elke aflevering van Bluey met zich meebrengt, maar er is één sleutelmoment aan het einde dat het hart van elke ouder zal raken. Maak je klaar om wat zakdoekjes te pakken! Terwijl poedelmoeder Bella Chili aanmoedigt in haar vergelijkingsstrijd, veranderen de woorden 'je doet het geweldig' van de moeder van negen kinderen het perspectief van Chili. Met tranen in haar ogen beseft Chili dat ze haar kind en haar opvoeding niet met iemand anders moet vergelijken.

Chili's besef dat ze het geweldig doet als moeder en zich alleen maar op haar eigen reis hoeft te concentreren, lijkt de hele structuur van haar opvoedingsaanpak te veranderen. Snel terug naar het heden, bijna zes jaar later, zien we dat Chili een zelfverzekerde moeder is met haar eigen unieke manier om haar dochters op te voeden.

Snelle tip

Chili herinnert de meisjes eraan dat ze hun eigen race in het leven moeten lopen - en herinnert ouders eraan dat we allemaal ons uiterste best doen om op ons eigen pad te blijven als de verleiding om te vergelijken binnensluipt.

Je kindertijd gebeurt maar één keer

Als je een consistente Bluey-kijker bent, weet je dat elke aflevering een centraal thema heeft en dat sommige minder voor de hand liggend zijn dan andere. In 'Takeaway' zien we Bandit worstelen om de meisjes bezig te houden terwijl hij wacht op zijn vertraagde afhaalbestelling. We begrijpen de essentie van de verhaallijn pas op de laatste momenten van de show.

De meisjes overladen hem met vragen, smeken hem om te spelen en gedragen zich zoals de meeste vier- en zesjarigen die proberen geduldig te zijn in een openbare ruimte. Als de meisjes gelukskoekjes krijgen om ze blij te houden, is het het fortuin dat erin zit dat de houding van Bandit verandert. "Een mens is maar één keer jong" verschuift de groeiende frustratie van Bandit en herinnert hem eraan dat deze keer met zijn meisjes niet permanent is. Bandit omarmt de speelsheid van zijn dochters en besluit ze voorlopig gewoon kinderen te laten zijn en in de nabijgelegen modderpoel te spelen terwijl ze wachten.

Hoewel er zeker momenten zijn waarop we onze kinderen geduld, manieren en algemene beleefdheid willen leren, is deze aflevering een goede herinnering dat de kindertijd vluchtig is en dat het soms oké is om ze gewoon in plassen te laten spelen en even kind te zijn zolang ze kunnen.

Peutermeisje dat moeder in de deuropening omhelst als ze thuiskomt van haar werk
Peutermeisje dat moeder in de deuropening omhelst als ze thuiskomt van haar werk

Soms heb je maar 20 minuten nodig

Misschien wel de meest herkenbare aflevering voor moeders: 'Sheep Dog' gaat over Chili's wanhoop voor 20 minuten stilte voor zichzelf. Deze aflevering laat perfect het perspectief zien van een vermoeide moeder, een vader die wanhopig wil helpen, en kleine kinderen die moeite hebben om te begrijpen waarom ouders tijd nodig hebben zonder kinderen.

Chili neemt haar 20 minuten in beslag terwijl de meisjes hun vader in talloze hilarische problemen brengen en er een geheel nieuwe ouder tevoorschijn komt. Ik zou deze aflevering één keer per dag kunnen bekijken om eraan herinnerd te worden dat een beetje rust niet alleen goed is voor ouders, maar voor het hele gezin. Als je toestemming zoekt om te zeggen: 'Ik heb 20 minuten nodig waarin niemand tegen me praat', dan biedt deze aflevering je precies dat.

We kunnen zien dat ouderschap voor onze kinderen moeilijk is

Een van de terugkerende thema's in Blue is de eerlijkheid van de ouders over de moeilijke momenten in het leven. In meer dan één aflevering zien we Bandit en Chili de meisjes uitleggen dat ouderschap niet gemakkelijk is en dat ouders verre van perfect zijn. In plaats van te doen alsof ze het helemaal hebben, zijn Bluey's ouders openhartig over hun fouten en onzekerheden.

Deze consistente herinnering in Bluey geeft ouders twee bemoedigende inzichten. De eerste is een broodnodige herinnering dat zelfs ogenschijnlijk perfecte ouders, zoals tekenfilmhonden, problemen hebben. De tweede herinnering is dat wij als ouders onze kinderen kunnen laten weten dat we niet doen alsof we perfect zijn en dat het ouderschap een zware klus is, maar dat het onze onvoorwaardelijke liefde is die ons op de been houdt als het ouderschap ons in de problemen brengt.

De controle loslaten kan goed zijn

Door de serie heen zien we dat Bandit en Chili een stap terug doen in het leven van hun dochters en hun eigen behoefte aan controle loslaten. In elke aflevering waarin deze opvoedingspraktijk plaatsvindt, grijpen de meisjes de gelegenheid aan of leren ze een belangrijke les. Deze filosofie, verscholen in lachwekkende momenten en dwaas denkbeeldig spel, geeft ons een herinnering aan het ouderschap die we allemaal van tijd tot tijd nodig hebben.

In "Bin Night" zien we Bandit en Chili een minder aardig kind op Bingo's school benaderen. In plaats van tussenbeide te komen, geven ze hun dochter advies en helpen ze haar het probleem zelf op te lossen, waardoor ze uiteindelijk een vriend worden van de potentiële pestkop.

We zien een vergelijkbare aanpak in 'Omelet', waarin Chili leert een stap terug te doen en Bingo het verrassingsontbijt voor haar vader te laten maken, ook al doet ze dat onvolmaakt.

Handige hack

Dit terugkerende thema in Bluey heeft mij geholpen het belang in te zien van het niet alleen aanleren van belangrijke concepten aan kinderen, maar ook van leren wanneer ze een stap terug moeten doen uit de situatie en mijn kind moeten leren hoe het met zichzelf om moet gaan, of het nu gaat om het leren maken van een omelet of navigeren door moeilijke relaties.

We moeten ons concentreren op het hart van ons kind

In de hilarische aflevering 'Chest' probeert Bandit de meisjes te leren schaken en leert hij een waardevolle les. Terwijl Chili ziet hoe de gebeurtenis zich ontvouwt, realiseert ze zich dat Bandit gewoon hoopt zijn meisjes slim te maken. Door de strijd van Bandit om de meisjes te laten focussen en leren, zien we dat de meisjes het spel op een fantasierijke manier benaderen. Terwijl Bandit de schaakles opgeeft, herinnert Chili hem eraan dat het geweldig is om hen te helpen kennis op te doen, maar dat het dit seizoen misschien het beste is om zich op hun hart te concentreren en hun bestaande medeleven en vriendelijkheid te koesteren.

Een goede herinnering voor alle ouders: deze aflevering van Bluey helpt ons de waarde in te zien van het geven van prioriteit aan emotionele intelligentie bij onze kinderen tijdens de jongere jaren. Door kinderen te leren gebruik te maken van hun verbeeldingskracht, hun verlangen om mensen te helpen en hun begrip van emoties zullen ze van pas komen als ze opgroeien en later in hun leven academische intelligentie verwerven.

Wij bepalen hoe onze kinderen zichzelf zien

Talloze afleveringen van Bluey laten zien hoe belangrijk het is om onze kinderen te helpen een beeld van zichzelf te creëren in de wereld om hen heen. We zien Bluey's jonge neef, Muffin, in actie komen nadat ze de reden verkeerd begrepen heeft waarom haar vader zegt dat ze het meest bijzondere kind ter wereld is in de aflevering 'Bibliotheek'. Bluey ervaart een persoonlijke strijd met het streven naar perfectie in "Perfect" en we zien Bluey en Bingo worstelen met het feit dat de ouders hun verschillen opmerken in "Mini Bingo". Het gemeenschappelijke thema in deze afleveringen is de impact van de woorden van ouders op hun kinderen.

Toen ik zag hoe de jonge personages op Bluey reageerden op zelfs de kleinste opmerkingen van ouders, herinnerde ik me eraan hoe impactvol onze woorden zijn en hoeveel van de kijk van ons kind op zichzelf wordt gevormd door de manier waarop we hem behandelen. Als ik me herinner dat Muffin recht heeft op een speciale behandeling, Bluey's worsteling met perfectionisme en Bingo's zorgen dat ze niet genoeg is zoals haar zus, ben ik me hyperbewust van mijn woorden rondom mijn kind.

Snelle tip

Zelfs een goedbedoelde opmerking kan in bepaalde contexten een negatieve impact hebben, dus het is altijd een goed idee om als ouder opzettelijk te zijn met je woorden.

We kunnen van onze kinderen leren

In veel afleveringen van Bluey zien we dat Bandit en Chili waardevolle lessen leren van hun eigen kinderen. Elke keer dat ik een van deze afleveringen zie, word ik herinnerd aan het belang van quality time en echt luisteren naar wat mijn kind te zeggen heeft.

Hoewel wij als ouders principes onderwijzen en tentoonspreiden in het leven van onze kinderen, zijn het meestal de kinderen die ons herinneren aan principes die we al lang vergeten zijn. De familiedynamiek tussen Bandit, Chili, Bluey en Bingo toont de waarde van nederigheid als volwassene en de bereidheid om te leren van zelfs de jongste leden van onze familie.

Word lid van de Bluey Fanclub

Als je je nog niet hebt aangesloten bij de groep ouders en kinderen die geobsedeerd zijn door Bluey, loop dan niet maar ren naar de dichtstbijzijnde streamingdienst om samen met je kind alle afleveringen te bekijken. Je kunt zelfs Bluey-boeken en -spellen vinden waar je kind van kan genieten terwijl je verliefd wordt op deze geliefde familie van geanimeerde honden.

  • Stream seizoen 1-2 en een deel van seizoen 3 op Disney Plus.
  • Koop of download afleveringen op Amazon Video en AppleTV.
  • Verzamel boeken uit de Bluey-boekenreeks.
  • Begin met het opbouwen van uw Bluey dvd-collectie.
  • Bekijk clips van de show op het officiële Bluey YouTube-kanaal.
  • Ontdek samen met je kind op de officiële Bluey-website.

Neem een signaal van de Heelers

Ouderschap brengt obstakels, vreugdevolle momenten en alles daartussenin met zich mee. Bluey zorgt ervoor dat het ouderschap, met al zijn mooie en moeilijke momenten, minder geïsoleerd aanvoelt. Nadat ik met mijn kind meerdere keren naar de seizoenen heb gekeken, voel ik me als ouder minder overweldigd en heb ik meer vertrouwen in mezelf als moeder. Als je even een opkikkertje nodig hebt tijdens een zware dag als ouderschap, kan een aflevering of twee van Bluey je hele dag omdraaien. Wees gewoon bereid om net zo vaak te huilen als je lacht.

Aanbevolen: