Vergeet-mij-nietjes kweken als aanvulling op uw tuin

Inhoudsopgave:

Vergeet-mij-nietjes kweken als aanvulling op uw tuin
Vergeet-mij-nietjes kweken als aanvulling op uw tuin
Anonim
vergeet mij niet mixen
vergeet mij niet mixen

Vergeet-mij-nietjes zijn een klassieke bostuinplant, die uitgebreide tapijten vormt van hun poederblauwe bloemen, schijnbaar zonder inspanning van de kant van de tuinman. Het is een bijzonder gedenkwaardige plant, omdat een tros bloemen als klittenband aan kleding blijft plakken, zodat je ze niet vergeet, vandaar de naam.

Milde en prachtige planten

In de juiste omgeving worden vergeet-mij-nietjes genaturaliseerd, zaaien hun eigen zaad en duiken hier en daar op. Ze zijn helemaal niet invasief; ze kunnen indien nodig gemakkelijk worden getrokken en hebben niet de neiging andere planten te overtroeven, maar ze zelfs aan te vullen. De bloemen zijn klein, maar ze compenseren hun grootte met de hoeveelheid.

vergeet me niet bodembedekkend
vergeet me niet bodembedekkend

Oprichting

Je kunt in de lente potvergeet-mij-nietjes planten, maar de meeste tuiniers kiezen ervoor om ze in de nazomer via zaad te kweken. Verspreid gewoon een pakje zaden losjes over het gebied waar je ze wilt laten groeien en loop weg - ze zullen in de herfst vanzelf ontkiemen en tegen de volgende lente zouden ze in volle bloei moeten staan.

Je kunt ze echter nergens zaaien en perfecte resultaten verwachten. Deze plant houdt van koele, vochtige plaatsen met rijke grond en gedeeltelijke zon. De rand van een bos is ideaal, of tussen ver uit elkaar geplaatste bomen waar gefilterd zonlicht doorheen kan komen. Op hete, droge plaatsen zullen een beetje aanvullend water en extra schaduw ze helpen groeien.

rij vergeet-mij-nietjes
rij vergeet-mij-nietjes

Complementaire aanplant

Het is een laaggroeiende bodembedekker, die meestal 15 tot 20 centimeter wordt en zich wijd verspreidt. Ze zijn uitstekende metgezellen voor grotere vaste planten in het bos/deel van de zon, zoals varens, hosta's, irissen en de meeste bloembollen. Ze helpen de basis van deze planten te verzachten en zijn zeer nuttig als bedekking voor vroege voorjaarsbollen, zoals narcissen, die er het grootste deel van het jaar armoedig uitzien.

Langdurige zorg

Als ze tevreden zijn, zullen ze elk jaar iets meer verspreiden. Het is gemakkelijk om ze naar behoefte te transplanteren om te voorkomen dat ze groeien op plekken waar ze ongewenst zijn en om gebieden in te vullen waar je ze graag meer zou willen zien. Ze hebben de neiging er armoedig uit te zien als de herfst nadert, waarna ze op de grond kunnen worden gesneden. Als je echter wilt dat ze zichzelf zaaien, wacht dan met snijden tot de zaadhoofdjes volledig droog en bruin zijn; schud ze vervolgens over het gebied waar je ze wilt verspreiden om er zeker van te zijn dat alle zaden eruit zijn gekomen.

Problemen en ongedierte

Echte meeldauw verschijnt vaak laat in het jaar op de bladeren als de planten gaan zaaien, maar het is meestal een klein probleem en heeft geen invloed op hun groei en bloei in de lente. De andere veelvoorkomende boosdoener die vergeet-mij-nietjes aanv alt, zijn naaktslakken, die kunnen worden bestreden met een willekeurig aantal in de handel verkrijgbare slakkenaas, zoals Sluggo.

Het is waarschijnlijker dat ze nuttige insecten naar de tuin lokken, zoals lieveheersbeestjes, dan dat het ongedierte is.

variëteiten

De gewone blauwe variëteit is veruit het populairst en het gemakkelijkst te kweken. In kwekerijen wordt het vaak geëtiketteerd met de botanische naam Myostis sylvatica, waarvan er verschillende kwekers zijn in verschillende blauwtinten:

  • Bluesylva heeft middelblauwe bloemen met gele middelpunten.
  • Water heeft extreem lichtblauwe bloemen.
  • Victoria Indigo heeft diepe, bijna elektrisch blauwe bloemen.
vergeet me niet witte variant
vergeet me niet witte variant

Er zijn ook varianten verkrijgbaar in andere kleuren:

  • Victoria Pink heeft roze-roze bloemen.
  • White Ball is een witbloemige vorm.
  • Sylva Mix heeft een combinatie van blauwe, roze en witte bloemen met gele middelpunten.

Vergeet nooit

Er zijn mythen van over de hele wereld over deze kleine blauwe bloem en verliefde minnaars, vaak met een tragisch einde. Ondanks de tragedie zijn vergeet-mij-nietjes een traditionele bloem die geliefden kunnen uitwisselen, en de plakkerige bloemen maken het mogelijk om ze te dragen zonder een broche of iets anders om ze op hun plaats te klikken.

Aanbevolen: