9 wetenschappelijk onderbouwde manieren om gefocust te blijven op je schoolwerk

Inhoudsopgave:

9 wetenschappelijk onderbouwde manieren om gefocust te blijven op je schoolwerk
9 wetenschappelijk onderbouwde manieren om gefocust te blijven op je schoolwerk
Anonim

Het is bewezen dat deze focusstrategieën voor leerlingen je concentratie verbeteren.

Tienerjongen die aan bureau op laptop bestudeert
Tienerjongen die aan bureau op laptop bestudeert

Vind je het moeilijk om je op huiswerk te concentreren? Zorgen bepaalde onderwerpen ervoor dat je gedachten afdwalen naar andere dingen? Als je wilt weten hoe je je kunt concentreren op schoolwerk, hebben we de wetenschap achter het behouden van je concentratie bestudeerd en hebben we enkele sleutels tot succes ontdekt! Deze door onderzoek ondersteunde focusstrategieën voor studenten zullen je helpen je te concentreren en zelfs je productiviteit te verhogen.

Bepaal uw leerstijl

Als je je hersenen niet op de juiste manier gebruikt, kan het moeilijk worden om je te concentreren en de stof te begrijpen. Dit kan tot angst leiden, waardoor u verder afgeleid kunt worden. De eerste stap bij het aanscherpen van uw aandacht voor schoolwerk is bepalen op welke manier u de informatie het beste kunt opnemen.

De meeste mensen vallen in een van de drie hoofdcategorieën: visueel, auditief en tactiel. Als u uw leerstijl wilt ontdekken, is er een eenvoudige zelfevaluatie om te bepalen waar u terechtkomt. Uit onderzoek blijkt dat deze informatie je kan helpen slimmer te studeren.

Heb een aangewezen studieruimte

Hoewel de keukentafel misschien een voor de hand liggende plek lijkt om te studeren, zal deze grote ruimte je misschien geen plezier doen. Ten eerste bevindt het zich in een gemeenschappelijke ruimte, dus er zal waarschijnlijk veel voetverkeer in de kamer zijn. Ten tweede is dit ook de plek waar binnenkort het diner wordt geserveerd.

Dit zal een abrupt einde maken aan wat je doet en het zal je dwingen je spullen te pakken en later te reorganiseren. Dit kan je focus verbreken, vooral als je bezig bent met het beoordelen van een moeilijk concept. Uit onderzoek blijkt dat studenten zich beter kunnen concentreren op hun werk als ze een speciale studieruimte hebben.

Tienermeisje dat aan bureau in cool uitziende kamer studeert
Tienermeisje dat aan bureau in cool uitziende kamer studeert

Verwijder afleiding

Zodra je de aangewezen studieplek hebt gevonden, is het belangrijk om afleiding te vermijden om het meeste uit je studietijd te halen. Dit betekent uiteraard dat je je telefoon en de televisie moet uitschakelen, maar het kan ook andere externe afleiding betekenen, zoals grote rommel. Door een schone werkplek te houden, kunnen leerlingen hun focus beter behouden en hun productiviteit verbeteren.

Let op je behoeften voordat je gaat studeren

Vergeet ook interne afleidingen niet. Als u honger, dorst, moe of gestrest bent, kan dit ook uw concentratievermogen belemmeren. Als je honger of dorst hebt, is er uiteraard een snelle oplossing, maar als je moe bent, doe dan een dutje.

Snelle tip

De sleutel is om de perfecte hoeveelheid tijd te rusten: 10 tot 20 minuten. Minder dan dit en je zult je duizelig voelen. Nog veel meer, en u zult zich niet alleen vermoeid voelen, maar ook moeite hebben om 's nachts weer in slaap te komen.

Voor degenen die zich gestrest voelen over hun opdracht, neem gewoon tien minuten de tijd om zich uit te rekken en dan nog tien minuten om aandachtige meditatie te beoefenen. Deze oefening vereist dat deelnemers het verleden loslaten en zich op het heden concentreren. Herinner jezelf eraan:

  • Je kunt alleen bepalen wat zich recht voor je bevindt.
  • Eerdere worstelingen in dit onderwerp bepalen niet hoe u verder zult gaan.
  • Je instructeurs hebben dit schoolwerk ontworpen om je te helpen de concepten beter te begrijpen.
  • Als je blijft worstelen, zijn er andere bronnen waar je gebruik van kunt maken, zodat je het specifieke onderwerp kunt begrijpen.

Bepaal de stemming

Wist je dat het luisteren naar klassieke muziek terwijl je studeert, kan helpen je concentratie te verbeteren en zelfs informatie effectiever op te nemen? Niet alle melodieën zijn echter effectief. Deskundigen adviseren dat studenten "grote orkeststukken overslaan, vooral die met een dynamiek die varieert van gefluister tot dreunende kanonnen." Deze kunnen zelfs voor meer afleiding zorgen.

In plaats daarvan bevelen ze muziek in liftstijl aan die een consistente en ontspannende achtergrondmelodie biedt. We raden u ook aan een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking mee te nemen om naar deze instrumentale deuntjes te luisteren. Deze kunnen helpen om afleiding verder te verwijderen en je gefocust te houden op de taak die je moet doen.

Tienermeisje dat studeert terwijl ze een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking draagt
Tienermeisje dat studeert terwijl ze een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking draagt

Specifieke werk- en pauzetijden instellen

Het moeilijkste van gefocust blijven is soms het gevoel hebben dat de studieperiode nooit zal eindigen! Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid informatie tegelijk in je hersenen proppen. Stel dus een timer in en leg deze vervolgens in een la. Als het afgaat, neem dan een pauze!

Snel feit

Wil je beter presteren? Volg de 52-17 regel! Uit onderzoek is gebleken dat dit een ideale verhouding tussen werk en pauze is. Wanneer u een alarm instelt, werk dan 52 minuten en neem daarna een productieve pauze van 17 minuten.

Wat is een productieve pauze? Eén die je geest niet te veel afleidt. Dit betekent dat u uw telefoon en de televisie moet vermijden. Check ook niet je e-mail of sociale media. Neem in plaats daarvan een tussendoortje, rek je uit, ga naar buiten, mediteer, doe een dutje, voltooi een snelle klus of stel doelen voor de rest van de dag. Deze activiteiten kunnen u helpen ontstressen, positief te blijven en u beter te concentreren als u weer aan het werk gaat!

Voed brandstof toe om uw focus te verbeteren

Twee tieners studeren op laptop met smoothies
Twee tieners studeren op laptop met smoothies

Stof tot nadenken? Nee, echt, eet je ontbijt! Er is een reden waarom iedereen zegt dat het de belangrijkste ma altijd van de dag is. Studies tonen aan dat het het kortetermijngeheugen kan verbeteren en uw aandacht kan verbeteren. Als je echt meer hersenkracht wilt, pak dan wat walnoten en een smoothie met bessen en bladgroenten! Deze kunnen ook dienen als een geweldige studiesnack.

Ga in beweging vóór werktijden en tijdens pauzes

Nog meer hersenboost nodig? Kom in beweging! Onderzoek toont aan dat door 20 minuten te trainen vóór een grote studiesessie, je de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt. Dit verbetert de concentratie en het geheugen.

Focus beter door te friemelen

Als je merkt dat je focus vervaagt tijdens je studieperiode van 52 minuten, pak dan een fidget-speeltje! Ja dat klopt. Fidget-speelgoed is een geweldig hulpmiddel om nerveuze energie kwijt te raken, stress te verminderen en je concentratie op de taak te houden.

Vind focusstrategieën voor studenten die het beste bij u passen

Iedereen is anders. Als je merkt dat sommige van deze tips helpen, maar je nog steeds momenten van afleiding hebt, overweeg dan om de inrichting van je studeerruimte te veranderen. Probeer eens met gekruiste benen op de grond te staan of te zitten, waardoor uw werkruimte wordt verlicht of uw studeersessie naar buiten wordt verplaatst. Ontdek wat voor jou het beste werkt en houd je daaraan om succes te hebben op de middelbare school en daarna!

Aanbevolen: