12 tomatenplanten voor een goede oogst

Inhoudsopgave:

12 tomatenplanten voor een goede oogst
12 tomatenplanten voor een goede oogst
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Niets, en wij bedoelen niets, is beter dan het in plakjes snijden van een tomaat van eigen bodem. Een broodje tomaten van eigen bodem met niets meer dan dikke plakjes tomaat, wat brood en wat peper en zout. Is dit ook jouw droom? Laten we wat tomatenplanten planten, zodat je je beste tomatenleven kunt leiden.

Knoflook

Afbeelding
Afbeelding

Houd motten en ongedierte uit de buurt van je tomaten met knoflook. Dit natuurlijke afweermiddel is niet alleen scherp voor u, maar zorgt ervoor dat u uw tomaten niet deelt zonder uw toestemming.

Snelle tip

Knoflook moet maanden en maanden van tevoren worden geplant, dus je zult je tomatentuin in de herfst moeten laten dromen als je van plan bent knoflook toe te voegen.

Uien

Afbeelding
Afbeelding

In dezelfde geest als knoflook hebben uien een nogal kenmerkend aroma. Houd ongedierte de hele zomer uit de buurt van uw tomatenplanten en voeg wat begeleidende uien toe naast uw tomaten. Een uitstekende aanvulling op elke tomatensalade. Zoek een andere plant, bladluizen!

Aromatische kruiden

Afbeelding
Afbeelding

Geen enkele relatie met tomatenplanten benadrukt beter het idee dat "als het samen groeit, het ook samengaat." Scherpe en aromatische kruiden verbergen de geur van tomaten voor motten. En waarom zijn motten zo'n probleem? U wilt uw tomatentuin vrij houden van de gevreesde hoornworm. Basilicum en goudsbloemen, doen dat werk voor je.

Snelle tip

Basilicum is niet het enige aromatische kruid dat je tomaten beschermt tegen ongedierte. Voeg ook wat oregano, tijm en salie toe. Overweeg om een mobiele kruidentuin aan te leggen, zodat je deze naar binnen kunt halen als de temperatuur begint af te koelen.

Bieslook

Afbeelding
Afbeelding

Net als ui houdt bieslook spintmijten en bladluizen weg van je tomaten. Allemaal dankzij die kenmerkende uiengeur. Bieslook gedijt vrij gemakkelijk, en je hebt altijd een knipsel klaar om toe te voegen aan je tomatensandwich.

Sla

Afbeelding
Afbeelding

Sla laat dit duidelijk zijn: deze frisse relatie met een tomatenplant heeft een hoop voordelen die beide kanten op gaan. Tomatenplanten bieden de sla de broodnodige schaduw tegen de zon, terwijl de sla de grond vochtig houdt. En je tomaten zullen je dankbaar zijn. De korte wortels van sla zullen ook niet concurreren met de tomaten.

Snelle tip

Voor een plant die je tomatenwortels verdedigt, kun je radijsjes toevoegen als gezelschapsplant om insecten op afstand te houden.

Erwten

Afbeelding
Afbeelding

Maak in de lente een sprong in je tomaten door erwten in je tuin te planten waar je tomaten gaat planten. Deze begeleidende peulvruchten helpen wat stikstof toe te voegen aan de grond waar je tomaten gaat planten. Waarom hebben uw tomaten stikstof nodig? Om die bladeren aan te moedigen zich te ontvouwen en te groeien en zonneschijn te verzamelen.

Asperges

Afbeelding
Afbeelding

Herinner je je nog dat je op de middelbare school over symbiotische relaties leerde? Tijd om een wandeling door de herinneringen te maken met deze tomatengezelplant. Asperges, die in kleine stengels uit de grond groeien, brengen een natuurlijk fungicide naar de tomatenplantentafel. De tomatenplant helpt een vervelende aspergekever af te weren.

Peterselie

Afbeelding
Afbeelding

Herinner je je The Very Grouchy Lady Bug en hoe de hoofdpersoon de dag eindigt met het eten van bladluizen van planten? Voordat de Grouchy Lady Bug aan het werk kan, houdt deze peterselie bladluizen weg van je tomatenplanten en van die bladeren. Het kan geen kwaad dat deze tomatengezelplant ook de groei van tomatenplanten stimuleert.

Paprika's

Afbeelding
Afbeelding

Tomatenliefhebbers zijn verdeeld over paprika's als gezelschapsplanten. Omdat tomaten en paprika allebei uit de nachtschadefamilie komen, groeien ze prima naast elkaar. Als de ene echter een plaag aantrekt, zul je de andere snel met insecten vinden.

Selderij

Afbeelding
Afbeelding

Selderie is een plant die meer te bieden heeft dan mensen denken. En het is voor meer dan alleen het bereiden van een snack van mieren op een stuk hout, ongeacht je leeftijd. Selderij als gezelschapsplant voor tomaten houdt de insecten op afstand. Hoewel selderij voor ons een vrij onschuldige plant is als het om geur gaat, houdt dat aroma het ongedierte weg van je kostbare tomaten.

Zonnebloemen

Afbeelding
Afbeelding

Eetbaar op verschillende manieren, zonnebloemen vormen een zonnige gezelschapsplant voor tomaten. Zonnebloemen voorzien de bodem mogelijk niet van voedingsstoffen en werken niet actief om insecten weg te houden. Maar zonnebloemen trekken bijen en andere bestuivers aan, en die zijn van cruciaal belang voor de start van je tomaten. Je wilt dat die bijen bezig zijn met het bestuiven van al die tomatenbloesems.

Goudsbloemen

Afbeelding
Afbeelding

Net als zonnebloemen zullen goudsbloemen de hele zomer bestuivers naar uw tomatentuin lokken. Dat is perfect voor het stimuleren van een lang seizoen van tomatengroei. In tegenstelling tot zonnebloemen trekken goudsbloemen de bestuivers aan, maar houden ze het ongewenste ongedierte op afstand en houden ze de tomatenwortels gezond.

Vermijd dille, spruitjes en maïs

Afbeelding
Afbeelding

Sla deze planten over als je de hele zomer niet wilt vechten tegen ongedierte of je tomatenplanten wilt dwingen om ruimte en voedingsstoffen te vechten.

  • spruitjes: niet alleen spruitjes, maar ook broccoli, bloemkool en rapen kunnen de verkeerde aandacht van ongedierte rechtstreeks op uw tomatenplanten trekken
  • Maïs: Maïs trekt wormen aan, en zij zullen ook wormen aantrekken die van tomaten houden
  • Dille: Dille kan de aandacht trekken van vlinders die graag eieren op planten leggen, en je hebt geen rupsen nodig die zich tegoed doen aan je tomaten

De beste vrienden van tomaten

Afbeelding
Afbeelding

Sla de reis naar de winkel over en knip in plaats daarvan een sappige tomaat direct van de tros uit je achtertuin, omringd door die behulpzame gezelschapsplanten. Het kan geen kwaad dat deze planten je ook een heleboel verse groenten, kruiden en boeketten geven.

Aanbevolen: