Gids voor vijgenboomverzorging voor een overvloedige oogst

Inhoudsopgave:

Gids voor vijgenboomverzorging voor een overvloedige oogst
Gids voor vijgenboomverzorging voor een overvloedige oogst
Anonim

Droomt u van een succesvolle oogst van verse vijgen? Onze verzorgingsgids voor vijgenbomen neemt u mee vanaf het eerste planten tot het oogsten van uw fruit.

Vijgenboom in landschapsarchitectuur
Vijgenboom in landschapsarchitectuur

Als alles wat je ooit van vijgen hebt geweten Newtons zijn, dan zal je eerste hap van een verse vijg een openbaring zijn. Vijgen zijn heerlijk zoete, direct van de tak te eten vruchten met warme, jamachtige smaken. Ze groeien aan een kleine maar vrij droogtetolerante boom. In de winkels vind je het hele jaar door gedroogde vijgen, met slechts een klein tijdsbestek wanneer er verse, rijpe vijgen klaar staan om in te bijten. Het goede nieuws? Met onze verzorgingsgids voor vijgenbomen kunt u een vijgenboom planten en jaar na jaar een smaakvolle, overvloedige oogst binnenhalen.

Een vijgenboom planten

Paarse vijg
Paarse vijg

De vijgenbomen die je bij plantenkwekerijen in de detailhandel vindt, zijn zelfvruchtbaar, wat betekent dat je maar één vijgenboom hoeft te planten; ze hebben geen andere nodig voor kruisbestuiving. Maar laat dat u er niet van weerhouden om meer aan uw tuin toe te voegen om uw vijgenoogst te versterken. Om een vijgenboom succesvol te laten zijn, heeft hij milde winters nodig, omdat de meeste soorten temperaturen onder de -12°C niet overleven. Het voordeel is dat je je vijgenboom klein kunt houden, wat betekent dat je de jouwe kunt laten groeien in een container die je in de winter naar binnen kunt brengen - wat een perfecte oplossing is voor koudere klimaten.

Er is een grote verscheidenheid aan vijgen om uit te kiezen, variërend in kleur van bruin, tot paars, tot zwart, tot groen en geel. Ze kunnen zo groot zijn als een kleine peer, hoewel de variëteiten met kleiner fruit meestal de meest geconcentreerde smaken hebben.

Selectie en voorbereiding van de vijgenboomlocatie

Vijgen gedijen het meest waarschijnlijk in rotsachtige grond, net als hun inheemse mediterrane habitat. Deze smakelijke fruitbomen zijn verrassend resistent tegen herten. Maar vervelende gophers en eekhoorns zullen de boom vanuit de grond aanvallen.

  • Omdat vijgen het beste produceren op droge, onvruchtbare locaties, is het niet nodig om ze de beste plek in de tuin te geven. Wat belangrijk is, is dat de plantplaats een goede drainage biedt.
  • Voldoende warmte is nodig om het fruit perfect te laten rijpen. Op dezelfde manier kan een warm microklimaat helpen voorkomen dat verliezen door bevriezing in koude klimaten ontstaan. Daarom is planten tegen een muur op het zuiden of in het midden van een betonnen terras een goed idee.
  • Als je je vijgenboom in een container plant, gebruik dan een plantenbak van halve wijnvaten of een andere pot van minstens 20 liter groot. Dit geeft je vijgenboom voldoende ruimte voor de wortels om te groeien.

Snel feit

Om een vijgenboom te laten groeien, begin je eerst met een stekje, en niet met een zaadje. Als je nerveus bent, kun je de voortplanting oefenen met een slangenplant.

Zorg voor vijgenbomen

Als je eenmaal aan al hun milieubehoeften hebt voldaan, zijn vijgen heel gemakkelijk te verzorgen en zullen ze vaak gedijen bij verwaarlozing. Te veel water of kunstmest kan schadelijk zijn en resulteren in overmatige vegetatieve groei en minder fruit.

Water geven

Vijgen zijn zeer droogtetolerant, vergelijkbaar met slangenplanten, maar ze hebben wel water nodig om zich te vestigen. Geef in de eerste zomer één keer per week grondig en diep water, in het tweede jaar elke twee weken en ten slotte slechts één keer per maand in het derde jaar. Na drie seizoenen zul je merken dat je een gevestigde vijgenboom hebt. Uw nieuw opgerichte vijgenboom heeft geen aanvullende irrigatie meer nodig, behalve in de meest droge en droge klimaten.

Voor degenen die vijgen in containers kweken: geef ze één keer per week voortdurend water.

Snoeien

Je vijgenboom hoeft niet te worden gesnoeid om de fruitgroei te bevorderen. Beschouw snoeien meer als een keuze voor sier en vormgeving, vooral als je de jouwe op een bepaalde maat wilt houden. Om te voorkomen dat een vijg te groot wordt en om de grootte onder controle te houden, kun je hem het beste in de late zomer of herfst terugsnoeien nadat de vrucht is verdwenen, maar voordat hij in rust gaat. Om de boom vorm te geven, is het het gemakkelijkst voor u en het beste voor de boom als u tijdens de winterslaapperiode snoeit.

Koude klimaatzorg

In koude klimaten kan een diepe stromulch over de wortels voorkomen dat ze bevriezen, zelfs als de takken afsterven. Als je je vijgenbomen in containers kweekt, breng ze dan naar binnen (als je het koud hebt, hebben ze het koud) nadat alle bladeren zijn gevallen, maar voordat de temperatuur onder de 20 graden da alt.

Succesvolle vijgenboomoogst

Afbeelding
Afbeelding

Vijgen gedijen vaak en produceren de beste gewassen op locaties waar ze wortelgebonden of vernauwd zijn. Door deze neiging kunnen ze behoorlijk succesvol groeien in containers. Overweeg om de jouwe rond natuurlijke rotspartijen te planten, tussen een tuinmuur en terras, of op een andere krappe plek waar ze kunnen profiteren van hun vermogen om te gedijen op plaatsen waar de meeste fruitbomen zouden falen.

Veel, maar niet alle, vijgenvariëteiten produceren twee oogsten per jaar. De eerste, de breba-oogst genoemd, wordt gedragen op het hout van het voorgaande jaar. Het rijpt in de vroege zomer en is meestal een lichtere oogst met iets kleiner fruit van lagere kwaliteit. Het hoofdgewas verschijnt op de groei van het huidige jaar en rijpt in de nazomer.

Vijgenvariëteiten

Er zijn drie belangrijke criteria voor vijgenvariëteiten: smaak, aanpassingsvermogen aan het klimaat en boomgrootte.

  • Enkele van de meest winterharde vijgenvariëteiten zijn Celeste, Sal, Brown Turkey, Hardy Chicago, Marseilles, Dark Portuguese, LSU Gold en Brooklyn White.
  • Black Jack en Negronne zijn twee natuurlijke dwergvariëteiten.
  • Black Mission-vijgen zijn misschien wel de meest bekende variëteit vanwege hun smaak, hoewel ze buiten Californië niet goed presteren.
  • In het zuidoosten is Bruine Kalkoen meestal het gemakkelijkst te kweken, maar niet de meest smaakvolle.
  • Celeste is ook gemakkelijk te kweken in het zuiden en is vaak smaakvoller.

De meeste commerciële productie betreft vijgen van het Smyrna-type die bestuiving vereisen. De kleine wespen die deze vijgen bestuiven, moeten zorgvuldig worden geïntroduceerd en gecontroleerd om een effectieve bestuiving te laten plaatsvinden. Daarom worden ze over het algemeen niet door thuiskwekers gekweekt.

Een vijgenboom verkrijgen

Veel tuincentra bieden vijgenbomen aan in gebieden met milde winters, waar ze het hele jaar door buiten kunnen groeien. Je hebt het meeste geluk als je een vijgenboom vindt in de lente, wanneer deze het meest verkrijgbaar is. Als u geen lokale bron kunt vinden, is er altijd de mogelijkheid om er online een te bestellen en te laten verzenden.

Voeg vijgenbomen toe aan eetbare landschappen

Afgezien van hun smakelijke fruit zijn vijgen een prachtige aanvulling op het interieur. Met hun unieke blad en lichtgekleurde schors vormen ze een uitstekend exemplaar voor een eetbaar landschap. Een onderhoudsarme boom die gedijt in kleine ruimtes en je fruit geeft? Dat is vijgentastisch!

Aanbevolen: