8 herinneringen om ouders door hun zwaarste dagen heen te helpen

Inhoudsopgave:

8 herinneringen om ouders door hun zwaarste dagen heen te helpen
8 herinneringen om ouders door hun zwaarste dagen heen te helpen
Anonim

Die moeilijke dagen overkomen ons allemaal, maar door een paar dingen in gedachten te houden, kun je de vreugde van het ouderschap herwinnen.

vader met dochter op schouders glimlachend met moeder naast hen
vader met dochter op schouders glimlachend met moeder naast hen

Er staat tegenwoordig veel druk op ouders - van het combineren van werk en gezin tot het bevorderen van veerkracht en positief blijven. Soms hebben we allemaal een herinnering nodig aan hoe goed we in staat zijn om dit hele ouderschapsgedoe tot een succes te maken. Zeker, die knuffels en buiklachen maken alle zware dagen ruimschoots goed, maar door een paar herinneringen voor ouders in gedachten te houden, kun je je gezond verstand (en je hoofd koel) houden.

Weet dat alles wat je voelt oké is

Voel je vandaag niet de vreugde van het ouderschap? Dat is goed. Het is ook helemaal prima als je een van die perfecte dagen hebt waarop alles goed gaat.

Een van de belangrijkste herinneringen voor ouders is dat er geen verkeerde manier van voelen bestaat. Het is prima als je je kinderen niet elk moment leuk vindt of het gevoel hebt dat je de hele tijd aan het winnen bent. Hoe je je voelt, is als het weer; er zullen bewolkte momenten en zonnige momenten zijn. Het is allemaal normaal en natuurlijk.

Maak tijd voor zelfzorg (zelfs een beetje)

Als je kleintjes thuis hebt of tieners die overal heen moeten rijden, is er niet altijd veel tijd voor je. Het punt is dat iedereen een pauze nodig heeft, ook al is het maar een moment om te ontspannen in bad of een hoofdstuk uit een goed boek te lezen. Slechts 10 minuten een blokje om lopen (zonder die kinderwagen) kan genoeg zijn om je weer een beetje op te laden.

Als ouders hangt veel van ons af. Een deel van de verantwoordelijkheid die wij als ouders hebben, is dat we voor onszelf zorgen. Als het niet goed met jou gaat, gaat het met niemand goed. En als dat zo is, dan heb je veel meer te geven aan alle anderen.

Definieer succes als ouder voor jezelf

In dit tijdperk van sociale media is er zoveel om jezelf mee te vergelijken. Voeg daarbij de berg ouderschapsadviezen die er zijn, en het is een recept voor onmogelijke normen. Het punt is dat kinderen geen perfecte bentobox-lunches en praktische natuuractiviteiten nodig hebben op elk moment van de dag. Ze willen gewoon dat je van ze houdt en je best doet.

Neem een paar minuten de tijd om uw minimumnormen voor succes als ouder vast te stellen. Wij bedoelen ook echt ‘minimaal’. Wat is de laagste lat die je kunt stellen en toch het gevoel hebt dat je het goed doet? Als je die norm overschrijdt, is dat een geweldige dag, maar normale dagen zullen niet het gevoel hebben dat het ouderschap mislukt als je je normen voor jezelf redelijk houdt.

Snel feit

Proberen perfect te zijn kan ervoor zorgen dat ouders een veel grotere kans hebben op een burn-out, maar onderzoeken tonen aan dat door voor jezelf te zorgen en imperfectie toe te staan, je kan helpen je reserves op peil te houden en je succesvoller te voelen.

Neem even de tijd om te wachten (en te ademen)

vader zit met zoon aan tafel terwijl ze naar apparaten kijken
vader zit met zoon aan tafel terwijl ze naar apparaten kijken

Wachten is moeilijk - en niet alleen voor kinderen met een dessert voor zich. Ouders hebben ook herinneringen nodig om te wachten, en er zijn een aantal situaties waarin het nemen van een seconde jou en je kind kan helpen:

  • Haal diep adem voordat je reageert op stressvolle momenten en conflicten. Het is een vorm van zelfzorg en geeft je geest de tijd om zich aan de situatie aan te passen voordat je iets zegt of handelt.
  • Wacht voordat je je kind helpt. Als ze moeite hebben met huiswerk, het speeltoestel beklimmen of hun schoenen strikken, geef ze dan een minuut of twee de tijd om te worstelen (en misschien wel te slagen).
  • Zit stil als je een vraag stelt. Kinderen kunnen even de tijd nemen om een vraag te verwerken en met een antwoord te komen, en die stilte terwijl je wacht, kan ongemakkelijk aanvoelen. Het is echter belangrijk, omdat het uw kind laat weten dat u bereid bent te wachten om te horen wat hij of zij te zeggen heeft.

Zeg nee als dat nodig is

Wil de school dat je vrijwilligerswerk doet, ook al is je rooster al volgeboekt? Wil je baas dat je laat werkt, ook al heb je tijd nodig voor je kinderen? Nee leren zeggen is niet eenvoudig, maar het kan voor ouders een belangrijke vaardigheid zijn. Grenzen stellen aan je tijd kan je helpen het beste uit jezelf te halen als ouder.

Grenzen zijn ook belangrijk voor kinderen. We hebben het niet alleen over bedtijd en schermtijd (hoewel die ook belangrijk zijn). Kinderen hebben tegenwoordig zoveel opties voor leuke activiteiten, maar te veel plannen kan hun stress en die van jou maximaliseren. Bepaal hoeveel buitenschoolse activiteiten je wilt doen en houd je aan die limiet om ieders gezond verstand te sparen.

Check jezelf op moeilijke dagen

kind gooit papieren terwijl moeder op de achtergrond mediteert
kind gooit papieren terwijl moeder op de achtergrond mediteert

Sommige dagen zijn gewoon moeilijk. Er is geen andere manier om dit te doen. Als kinderen aan het smelten zijn en je niet ver achter hen bent, probeer dan wat vaker bij jezelf in te checken. Deze ouderschapsherinnering voor moeilijke dagen kan je helpen die stressvolle tijden door te komen met een beetje extra aandacht.

Om in te checken, vraag jezelf af hoe je je op dit moment voelt. Onthoud: elk gevoel is hier oké. Controleer met uw lichaam waar u zich gespannen voelt of waar dingen pijn doen. Probeer die spieren te ontspannen en stel jezelf gerust dat het uiteindelijk altijd bedtijd is.

Onthoud dat vandaag een nieuwe start is

Natuurlijk, gisteren was op sommige punten misschien een beetje een ramp. We hebben allemaal van die dagen. De sleutel is om vooruit te blijven gaan. Weet dat elke dag een nieuwe start is.

Het is vrij eenvoudig om de uitdagingen van de vorige dag over te laten nemen naar je nieuwe dag, maar het is een waardevolle herinnering voor ouders om met een schone lei te beginnen. Dit geldt zowel voor jou als voor de kinderen. Laat de fouten van gisteren los zodra je de kans krijgt.

Vergeef jezelf dat je niet perfect bent

Als we eerlijk zijn, is ouderschap vrijwel de moeilijkste (en meest lonende) baan die er is. Iedereen heeft van die dagen waarop de dingen een beetje overweldigend aanvoelen, en niemand voelt zich altijd perfect. Het is volkomen normaal dat je af en toe het gevoel hebt dat je fa alt.

Het punt van ouderschap is niet perfectie; het is gewoon je best doen. Het feit dat je je niet perfect voelt, betekent dat je hier veel moeite voor doet. Geef jezelf een 10 voor je inzet, zelfs als je niet 100% scoort. Niemand kent dit hele ouderschapsgedoe.

Blijf evenwichtig en gezond met een paar herinneringen voor ouders

Ouderschapsstress is reëel, maar als je een paar dingen in gedachten houdt, kun je ondanks de druk in balans en gezond blijven. Geef jezelf af en toe een paar herinneringen om voor jezelf te zorgen en je onvolkomenheden te vergeven. Je zult een betere ouder voor je kinderen zijn en ook een gelukkiger mens.

Aanbevolen: