5 grote manieren waarop ouderschap door de jaren heen is veranderd

Inhoudsopgave:

5 grote manieren waarop ouderschap door de jaren heen is veranderd
5 grote manieren waarop ouderschap door de jaren heen is veranderd
Anonim

Het is niet jouw verbeelding. Tegenwoordig is ouderschap anders (en soms moeilijker).

vader en klein meisje
vader en klein meisje

Als je net als degenen onder ons bent die opgroeiden zonder toezicht door de buurt te zwerven tot de schemering inviel en uit de tuinslang dronk als je dorst had, weet je wel een beetje hoe ouderschap vandaag de dag anders is (en soms moeilijker) dan toen we kinderen waren.

Ouders van vandaag hebben een aantal geweldige hulpmiddelen om dingen een beetje gemakkelijker te maken, maar ze kunnen ook omgaan met druk en stress die ouders uit het verleden niet hadden.

1. De ouders van vandaag moeten multitasken om alles voor elkaar te krijgen

Heb je als ouder het gevoel dat je een miljoen dingen tegelijk doet? Jij bent. Ondanks dat de kans groter is dat beide ouders buitenshuis werken, brengen ouders van vandaag net zoveel (of misschien zelfs meer) tijd met hun kinderen door dan ouders uit het verleden. Ze doen dit door te multitasken.

Hoewel je ouders het zeker druk hadden, deden ze misschien maar een of twee dingen tegelijk. Tegenwoordig betekent ouderschap dat je er op de een of andere manier in slaagt de zorg voor kinderen, werken, voor je huis zorgen en al het andere te combineren. Het maakt ons moe als we er alleen al aan denken.

Snel feit

Ongeveer 43% van de hedendaagse ouders probeert hun kinderen op te voeden op een manier die vergelijkbaar is met die van hun eigen ouders, terwijl ongeveer 44% de zaken wil veranderen. Deze bedoelingen kunnen een factor zijn in de manier waarop ouderschap door de jaren heen is veranderd.

2. Ouderschap is tegenwoordig duurder

kajakles voor kinderen
kajakles voor kinderen

Natuurlijk heb je als kind misschien piano- en zwemlessen gevolgd, maar je ouders hebben waarschijnlijk niet de duurste educatieve zomerkampen of muzieklessen voor baby's betaald. De ouders van vandaag in de midden- en hogere inkomensgroepen geven ongeveer een derde meer uit aan kinderopvang, onderwijs en kinderartikelen dan ouders een generatie geleden deden.

Wat ook interessant is, is dat ouders met lagere inkomens niet meer uitgeven, wat kan betekenen dat de voordelen die met privileges gepaard gaan steeds belangrijker worden.

3. De druk om een goede ouder te zijn is groter

Je hoeft alleen maar snel een babyverzorgingsboek door te lezen om te weten dat er een enorme druk op de ouders van vandaag ligt om goed werk te leveren. Tegenwoordig worden kinderen als kwetsbaarder gezien dan in voorgaande generaties, en dat betekent dat de rol van het ouderschap veel intenser is geworden.

De meesten van ons hebben gehoord van 'helikopterouders' en 'tijgermoeders', en ook al proberen we niet overboord te gaan, we werken heel hard om kinderen te beschermen tegen wat voelt als een miljoen risico's en geven ze alle mogelijk voordeel (vandaar de extra uitgaven en de noodzaak om te multitasken).

Dat wil niet zeggen dat ouders uit het verleden zich geen zorgen maakten over de veiligheid en het goede ouderschap. Het is alleen zo dat we, in het tijdperk van constante informatie, sensationeel nieuws en talloze meningen van deskundigen binnen handbereik, overweldigd worden door de manieren waarop we het beter kunnen doen. Dat is een grote druk, en het is iets dat onze ouders en hun ouders niet op dezelfde manier hebben ervaren.

4. Bij ouderschap hoort het omgaan met afleidingen

Een van de manieren waarop ouderschap tegenwoordig anders en moeilijker is, is het omgaan met afleidingen. We hebben altijd onze telefoons bij de hand (plus alle multitasking die we moeten doen om alles gedaan te krijgen). Als we met onze kinderen poppen of auto's spelen, moeten we de bewuste keuze maken om niet tegelijkertijd op Instagram te scrollen (of het schuldgevoel te verdragen dat we kunnen voelen als we niet volledig aanwezig zijn). Het is een ander soort druk.

Terwijl ouders van vorige generaties 's avonds tv keken, naar de radio luisterden of op de huistelefoon praatten, hadden ze het altijd aanwezige apparaat niet in hun zak.

5. De moeders en vaders van nu profiteren van de voordelen van technologie

moeder en zoon op tablet
moeder en zoon op tablet

Ook al kan technologie een afleiding zijn waar we mee moeten omgaan, we kunnen het ook in ons voordeel als ouders gebruiken. Herinner je nog lange autoritten waarbij jij en je broers en zussen ruzie maakten over de ruimte op de achterbank en ruzie met elkaar begonnen te maken over vrijwel niets? Tegenwoordig kunnen ouders een paar iPads daar achterin gooien en genieten van een beetje rust.

Dat is ook niet de enige manier waarop ouders profiteren van technologie. Vorige generaties hadden geen toegang tot zaken als babyfoons waarmee ze buiten gehoorsafstand konden zijn, de mogelijkheid om een leraar te e-mailen in plaats van veel tijd te besteden aan het proberen door te komen aan de telefoon, of zelfs het gemak van een afspraak met een telegeneeskundige. in plaats van een kind door de stad te slepen voor een controle.

Ouderschap is tegenwoordig anders (en ook niet)

Kijken naar hoe ouderschap tegenwoordig anders en moeilijker is, biedt perspectief op de constante druk die veel moeders en vaders voelen. Het is echter ook de moeite waard om te kijken hoe dingen hetzelfde zijn. Een goede ouder zijn, gaat tenslotte over het houden van kinderen en proberen ze alle mogelijke voordelen te geven. Elke generatie probeert het beter te doen dan de vorige, maar over de generaties heen zijn liefde en zorgzaamheid constanten.

Aanbevolen: