Geschiedenis van wasmiddelen: veranderingen door de jaren heen

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van wasmiddelen: veranderingen door de jaren heen
Geschiedenis van wasmiddelen: veranderingen door de jaren heen
Anonim
Huisreinigingsbenodigdheden, spuitfles en reinigingsvloeistof
Huisreinigingsbenodigdheden, spuitfles en reinigingsvloeistof

Als je de was doet, pak je gewoon het wasmiddel en ga je aan de slag. Maar dit was niet altijd het geval. Dat frisse geurige, zachte wasmiddel was eigenlijk een recente uitvinding. Vroeger was je je kleding met gewone zeep. Over knapperig wasgoed gesproken. Duik in de geschiedenis en recente verbeteringen aan wasmiddel.

De 411 over de geschiedenis van wasmiddelen

Wasmiddel is geen zeep. Verbijsterend, toch? Wasmiddel is eigenlijk een chemische verbinding die helpt kleding in wasmachines schoon te maken, omdat het ervoor zorgt dat het vuil in het water blijft hangen. Als het gaat om het reinigen van kleding, is de wasmachine het belangrijkste, niet het wasmiddel. Een wasmachine maakt gebruik van water en waterdruk om vuil van kleding los te maken. Het wasmiddel helpt de barrières tussen watermoleculen af te breken, waardoor het water efficiënter wordt. Het wasmiddel zorgt er ook voor dat het vuil blijft hangen als het water wegloopt.

Historisch gebruik van zeep voor wasgoed

Historisch gezien werd standaardzeep gebruikt wanneer kleding met de hand werd geschrobd of in de rivier werd gewassen. In de tijd van de oude Egyptenaren en Babyloniërs werd zeep gemaakt van gesmolten dierlijk vet en as. Lye zou uiteindelijk een populair zeepproduct worden. Zeep werd in de middeleeuwen het werk van de duivel. De afschuw van het schoonmaken van lichaam en kleding leidde tot een afname van zeepproducten. Sommige historici speculeren dat het heeft bijgedragen aan de verspreiding van de zwarte pest (meestal overgedragen door vlooien op ratten) omdat mensen zo vies waren.

Moderne wasmachines

Standaard- en looggebaseerde zepen zijn te schadelijk voor de interne werking van wasmachines. Moderne wasmiddelen leverden een alkalisch reinigingsmiddel op dat het water hielp kleding schoon te maken, maar moderne wasmiddelen waren schadelijk voor het milieu omdat het wasmiddel niet afbrak. Eenmaal in het water bleef het wasmiddel achter en schuimde het in beerputten, wateronderbrekingen en zelfs in het grondwater. Het werd echter 'gereinigd'. Moderne wetenschappers blijven werken aan groene, veilige producten die kunnen worden gebruikt als wasmiddelvervangers om de hoeveelheid watervervuiling die wasmiddelen veroorzaken te helpen verminderen.

Wasmiddelcapsule
Wasmiddelcapsule

Mijlpalen voor wasmiddelen

De belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van de geschiedenis van wasmiddelen vonden plaats na 1945, toen de moderne wasmachine de schrobplanken in Amerikaanse huizen begon te vervangen tijdens de naoorlogse hoogconjunctuur van eind jaren '40 en begin jaren vijftig.

  • 1950 - Vloeibare en poedervormige wasmiddelen worden populaire aankopen, samen met bleekmiddelen voor witter wit en wasverzachters om het water te verzachten en kleding zachter te maken.
  • 1960s - Vlekverwijderaars en voorbehandelingen worden aan de schappen toegevoegd. Enzymatische wasmiddelen worden geïntroduceerd. Huizen gebruikten ook wastabletten.
  • Jaren 70 - Wasverzachters opgenomen in wasmiddel voor een alles-in-één product.
  • 1980s - Wasmiddelen met verschillende temperaturen en geconcentreerde wasmiddelen worden steeds populairder.
  • 1990s - Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, conditioners en kleurveilige bleekmiddelen zijn grote verkoopartikelen op het wasmiddelpad
  • 2000s - Biologisch afbreekbare en groenvriendelijke producten en waterbesparing zijn grote problemen voor moderne concepten van wasmiddel.
  • 2010s+ - Wascapsules en -lakens verkrijgbaar in oplosbare eenheden die zorgen voor een snelle, enkele portie wasmiddel om verspilling en overmatig gebruik van wasmiddel te voorkomen. Introductie van wasmiddelen specifiek voor synthetische vezels.

Schone kleding en schoon water

De geschiedenis van wasmiddelen heeft nog steeds invloed op het moderne milieu en de normen voor schoon water. En net als al het andere in de wereld verandert het voortdurend om aan de nieuwe behoeften van consumenten te voldoen. De volgende keer dat u een fles of doos wasmiddel voor thuis aanschaft, bedenk dan hoe ver de geschiedenis van wasmiddel in minder dan 100 jaar is gekomen. Ontdek nu enkele van de best ruikende wasmiddelen die verkrijgbaar zijn.

Aanbevolen: