Milton Bradley bordspellen: geschiedenis door de jaren heen

Inhoudsopgave:

Milton Bradley bordspellen: geschiedenis door de jaren heen
Milton Bradley bordspellen: geschiedenis door de jaren heen
Anonim
familie die twisterspel speelt in het park
familie die twisterspel speelt in het park

Onder de grote catalogus van bordspellen van Milton Bradley bevinden zich geliefde favorieten zoals Twister en The Game of Life. Sterker nog, je hebt waarschijnlijk een plank in een van je kasten gevuld met bordspellen die zijn vervaardigd door het legendarische bordspelbedrijf. Milton Bradley heeft bijna in zijn eentje de Amerikaanse bordspellenindustrie gelanceerd, en deze blijft doen waar ze altijd goed in is: bordspellen maken waar je nooit mee ophoudt.

Milton Bradley gaat zakendoen

Milton Bradley werd in 1836 geboren in een klein dorpje in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten. Toen hij volwassen werd, trainde Bradley in het opstellen en kreeg hij een baan bij het tekenen van productplannen voor de Wason Car Manufacturing Co. Dit wekte interesse in de lithowereld, en Bradley richtte in 1860 de Milton Bradley Company op met de bedoeling om op maat gemaakte litho's te produceren voor Springfield., Massachusetts. De lithobranche bleek echter niet bijzonder succesvol te zijn, en Bradley zocht andere toepassingen voor zijn gespecialiseerde apparatuur. Dit bracht hem ertoe The Checkered Game of Life uit te vinden en over te stappen naar de fabrikant van bordspellen die je vandaag de dag kent en waar je van houdt.

Het geruite spel van het leven en Bradley's begin

Geïnspireerd door Oud-Engelse tafelspellen, bedacht Bradley wat volgens hem een echt Amerikaans bordspel was. Centraal in de verwaandheid van de games stonden de puriteinse tradities en culturele concepten die de samenleving in New England vormden, en deze invloed is te zien in Bradley's Checkered Game of Life, aangezien het doel van de game was dat de speler 'Happy Old Age' bereikte in plaats van 'Ruin'..'

Het bordspel werd snel populair in de regio New England en daarbuiten, wat Bradley aanmoedigde om de volledige overstap te maken van lithografenbedrijf naar bordspellenbedrijf. Terwijl de burgeroorlog woedde, net op het moment dat deze overgang plaatsvond, versterkte Bradley het succes van zijn bedrijf door soldaten te voorzien van reispakketten met dammen, schaken, backgammon en zijn Checkered Game of Life. In de naoorlogse periode was de Milton Bradley Company een begrip, zo niet vanwege de bordspellen, dan wel vanwege de bijdrage aan de ontwikkeling van jonge kinderen en de creatie van het kleurenwiel.

Milton Bradley tijdens de vroege jaren 20thCentury

Door hun catalogus uit te breiden met steeds meer spellen, maar ook puzzels en educatieve benodigdheden, verdiende de Milton Bradley Company in 1920 naar verluidt ongeveer $ 3,5 miljoen. Dit succes werd niet verminderd door de dood van Bradley in 1911, maar werd ernstig uitgedaagd door de economische crisis van eind jaren twintig en de daaropvolgende depressie, toen het bedrijf bijna failliet ging. Het was vrijwel onmogelijk om de fabrikant van bordspellen solvabel te houden toen zijn klanten het zich niet langer konden veroorloven geld uit te geven aan vrijetijdsartikelen en zo het productieproces voor het maken van deze nutteloze bordspellen te ondersteunen.

Toch zou een nieuwe oorlog voor Milton Bradley net zo nuttig blijken als tachtig jaar geleden. Naast het aannemen van commissies van de strijdkrachten van de Verenigde Staten voor het vervaardigen van wapenonderdelen zoals wapenvoorraden, heeft het bedrijf hun reissets voor soldaten hersteld. Met een omzet van meer dan $ 2 miljoen in de loop van de oorlog overleefde Milton Bradley op wonderbaarlijke wijze de grote ruiming van de depressie om zijn missie van het maken van creatieve en vermakelijke games voort te zetten.

Bradley betreedt het gouden tijdperk van bordspellen

De jaren vijftig en zestig waren een rijpe periode voor bordspellen, omdat veel van de klassieke spellen die mensen vandaag de dag nog steeds spelen, in deze tijd zijn uitgevonden. In feite zijn veel van Bradley's meest iconische games in deze periode uitgebracht, zoals Candy Land, Twister en het honderdjarig jubileumproduct van het bedrijf, de Game of Life. Halverwege de eeuw breidde Milton Bradley zichzelf uit met nieuwe overnames en internationale contracten, maar de wind van verandering kwam eraan voor de bordspelindustrie met de ontwikkeling van digitale producten en videogames. Bradley stapte op de kar met zijn elektronische geheugenspel Simon, dat in 1977 werd uitgebracht. Het was echter voordelig voor de Milton Bradley Company om stabiliteit te bieden aan de nieuwkomer, Hasbro Inc., en Hasbro nam Milton Bradley over in 1984.

Milton Bradley in de 21st Eeuw

Milton Bradley is nog steeds verbonden aan de selectie van Hasbro Inc. en blijft bordspellen produceren in de 21st eeuw. Ze zijn echter grotendeels overgestapt op de productie van hun oude favorieten in plaats van om de paar maanden nieuwe producten op de markt te brengen. Maar met games als Twister, Battleship en The Game of Life blijft Bradley een merk dat vandaag de dag nog net zo populair is als honderdzestig jaar geleden.

Populaire hits van de Milton Bradley Company

Met meer dan 200 bordspellen op de productielijst lijkt de Milton Bradley-catalogus uitputtend. Toch zijn veel van deze games niet langer verkrijgbaar of vertegenwoordigen ze beperkte edities die zijn gemaakt voor bijvoorbeeld films of televisieshows. Er zijn dus veel minder van deze bordspellen die momenteel worden geproduceerd. Welke van de bestsellers van Milton Bradley is jouw favoriet?

  • Slagschip (1967)
  • Candy Land (1949)
  • Verbind vier (1974)
  • Het spel van het leven (1978)
  • Jenga (1986)
  • KerPlunk (1967)
  • Muizenval (1963)
  • Operatie (1965)
  • Scattegories (1988)
  • Problemen (1965)
  • Twister (1966)
  • Yahtzee (1956)
  • Simon (1978)
  • Concentratie (1958)
  • Familievete (1977)
  • As en bondgenoten (1981)
  • Raad eens wie? (1982)
  • Hongerige hongerige nijlpaarden (1978)
  • Bop het! (1996)

Je kunt de klassiekers niet verslaan

Het enorme aantal bordspellen van Milton Bradley dat nog steeds verkrijgbaar is, bewijst de tijdloze kwaliteit van de creatieve visie van het bedrijf. Meer dan 150 jaar ervaring in de productie van bordspellen heeft Milton Bradley tot een titan van de bordspelwereld gemaakt, en je kunt hulde brengen aan zijn standvastige doorzettingsvermogen door een van de vele klassieke spellen met je vrienden en familie te spelen. Zoals ze altijd zeggen: je kunt de klassiekers niet verslaan.

Aanbevolen: