6 meest waardevolle tijdschriften die je zou kunnen hebben

Inhoudsopgave:

6 meest waardevolle tijdschriften die je zou kunnen hebben
6 meest waardevolle tijdschriften die je zou kunnen hebben
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Vóór mobiele telefoons waren tijdschriften de enige dingen die ons bezig hielden terwijl we wachtten bij dokterspraktijken, autodealers en in het toilet. Deze oude tijdschriften kunnen voor sommigen aanvoelen als plakboekvoer, maar een zeldzame selectie is de moeite waard om uit de prullenbak te houden. De meest waardevolle tijdschriften zijn gesorteerd, waardoor ze gemakkelijk te verzamelen zijn en ergens op zolder of in de kelder verstopt kunnen worden.

Playboy 1

Afbeelding
Afbeelding

Alles wat met Marilyn Monroe te maken heeft, is ongetwijfeld waardevol, maar een schandaal dat haar vroege carrière teisterde, hielp bij de lancering van een van de grootste mannenbladen uit de geschiedenis. Playboy 1 (1953) toont Marilyn op de cover in een behoorlijk gezonde outfit en pose. Ze stra alt naar de lezer en vormt een unieke aanvulling op haar naakt in het midden van jaren daarvoor. Omdat haar lichaam zo'n koopwaar was, wilde iedereen destijds (en veel mensen vandaag de dag) hun nieuwsgierigheid bevestigen naar wat er onder haar kleding gebeurde.

Deze uitgave varieert in prijzen en fluctueert afhankelijk van de interesse van kopers en de veiling waarin deze wordt geplaatst, maar ze worden vaak in de lage duizenden verkocht. Dit dubbele lot, bestaande uit de Playboy en een boek met pin-ups van Marilyn Monroe, werd op Julien's Auctions verkocht voor $ 3.520.

Harper's Weekly 1861-1865

Afbeelding
Afbeelding

In het midden van deeeeuw was Harper's Weekly: Journal of Civilization een van de meest populaire gedrukte tijdschriften die in omloop waren. In tegenstelling tot veel andere drukkerijen heeft de burgeroorlog de winstgevendheid van Harper's Weekly niet vernietigd. Dankzij hun toegewijde berichtgeving over de politieke en militaire gebeurtenissen die tijdens de oorlog plaatsvonden, werden ze zelfs beroemd.

Hoewel het vinden van exemplaren van zo'n oud tijdschrift in goede staat een hele prestatie is, wil je eigenlijk exemplaren uit 1861-1865 vinden, omdat ze het meest waardevol zijn. Afhankelijk van wie er koopt en hoeveel je er hebt, kunnen ze voor een paar honderd dollar tot een paar duizend verkopen. Een hele verzameling tijdschriften gedrukt tijdens de burgeroorlog werd op Heritage Auctions verkocht voor $ 3.437,50.

Graham's Lady's en Gentleman's Magazine april 1841

Afbeelding
Afbeelding

Tijdschriften hebben er niet altijd zo uitgezien als nu; sommige waren veel groter, andere in hardback gebonden. Veel van de grootste schrijvers uit de 19e eeuw publiceerden voor het eerst seriële versies van hun werk in deze gedrukte tijdschriften. Denk aan Dickens, Doyle en zelfs Poe. Edgar Allan Poe schreef en redigeerde voor het Philadelphia-tijdschrift Graham's Lady's en Gentleman's Magazine. In april 1841 verscheen in hun tijdschrift Poe's 'Murders in the Rue Morgue', dat door de literaire gemeenschap wordt beschouwd als het eerste detectiveverhaal dat ooit is gedrukt.

Interessant genoeg werden deze tijdschriften vaak verzameld en gebonden in compilaties van een jaar of meerdere jaren. Volgens Sotheby's is het tijdschrift zelf naar schatting ongeveer $ 1.000 waard, en verzameledities zijn ongeveer $ 4.000 - $ 5.000 waard. Een zeldzame antiquair heeft momenteel bijvoorbeeld een 1steditiecompilatie te koop voor $ 5.000.

Sport geïllustreerd april 1956

Afbeelding
Afbeelding

Sports Illustrated wordt sinds 1954 voortdurend gepubliceerd en heeft elke sportliefhebber een kijkje gegeven in hun favoriete spelers, teams en drama. Net zoals Vogue dat doet voor de modewereld, doet Sports Illustrated dat voor de sportwereld. De meest begeerde cover van vandaag? Het aprilnummer van 1956 met het portret van de beroemde honkbalspeler Mickey Mantle op de omslag.

Zoek dit heldere en kleurrijke tijdschrift in je oude stapels en je zou ongeveer $ 20.000 rijker kunnen worden. In 2022 werd een bijna nieuw exemplaar op Heritage Auctions verkocht voor een indrukwekkende $ 27.600.

Kosmopolitisch april 1972

Afbeelding
Afbeelding

Als je in de jaren zeventig bent opgegroeid en je aangetrokken voelde tot mannen, is de kans groot dat je een exemplaar had van Cosmopolitan's uitgave van april 1972. Binnenin de pagina's zat een middenpagina die anders was dan alle voorgaande. De ruige acteur Burt Reynolds, bekend van hits als Smokey and the Bandit en Deliverance, ontblootte bijna alles voor Cosmo. Tegenwoordig is de verspreiding een stukje geschiedenis van de popcultuur geworden, maar destijds veroorzaakte het een behoorlijk schandaal.

De grootste aantrekkingskracht van dit tijdschrift is de centerfold-spreiding, dus je wilt naar exemplaren zoeken en ervoor zorgen dat het er nog in zit. Zelfs als je het tijdschrift zelf niet kunt vinden, maar alleen de verspreiding, heb je geluk. Eén groep van ongeveer twintig afdrukken van de foto werd in 2019 verkocht voor $ 3.000.

Esquire april 1968

Afbeelding
Afbeelding

In 1968 was Muhammad Ali al Olympisch gouden medaillewinnaar en zwaargewichtkampioen geworden. Zijn talent en aanwezigheid zorgden ervoor dat hij uitgroeide tot een echte sportlegende. Op een van Esquire's beroemdste covers staat een portret van Ali, in navolging van de klassieke artistieke uitingen van de moord op St. Simon. In boksbroek en opgezadeld met neppijlen is Ali de moderne martelaar.

Als u goed bewaarde exemplaren van dit tijdschrift uit april 1968 kunt vinden, kunt u er ongeveer $100-$500 voor krijgen, als de juiste koper geïnteresseerd is. Eén gesigneerd exemplaar, dat de waarde echt verhoogde, werd verkocht voor $ 640.

Tips voor het uitkiezen van de beste vintage tijdschriften

Afbeelding
Afbeelding

Niet iedereen is geïnteresseerd in de foto-exposés waarover bijvoorbeeld in Life Magazine of Time wordt geschreven, maar de kans is groot dat er een vintage tijdschrift is dat je interessant genoeg vindt om door te bladeren. Fashionista's houden van oude exemplaren van Vogue, en sommige alternatieve verzamelaars houden van oude Playboy-tijdschriften. Of je nu Life verzamelt of iets anders, er zijn een paar dingen waar je op moet letten waardoor een tijdschrift meer verzamelbaar wordt.

Controleer op uitvouwbladen, invoegingen of andere speciale toevoegingen

Afbeelding
Afbeelding

Als je naar tijdschriften kijkt (vooral die uit de 19e eeuw), controleer dan of er uitvouwbladen, inlegvellen of andere speciale toevoegingen in zitten. Sommige modebladen hadden bijvoorbeeld patroonuitsparingen die in de pagina's waren gevouwen, zodat mensen de patronen konden gebruiken die ze beschreven. Omdat ze normaal gesproken niet in elke editie zijn opgenomen, kunnen deze speciale voordelen een tijdschrift meer verzamelbaar maken.

Vind problemen met belangrijke cijfers of gebeurtenissen

Afbeelding
Afbeelding

Op dezelfde manier dat kranten met krantenkoppen over grote gebeurtenissen verzamelbaar zijn, zijn tijdschriften die over belangrijke culturele toetsstenen spreken belangrijk vanwege hun verband met de dingen die in de wereld gebeuren. Dus als je een tijdschrift tegenkomt dat een nieuwsbericht brengt dat veel aandacht heeft gekregen of dat de wereld heeft veranderd, is het een goed idee om het op te pakken.

Bewaar deze waardevolle tijdschriften niet als leesmateriaal in de badkamer

Afbeelding
Afbeelding

Bij tijdschriften heeft vrijwel iedereen de kans een waardevol exemplaar ergens in de opslag te vinden. Ze waren wijdverspreid en goedkoop in aanschaf, zodat elk huishouden zijn favoriete exemplaren op voorraad had. Vergeet niet dat elk oud tijdschrift enige waarde heeft, of het nu in geld is of niet.

Aanbevolen: