6 meest waardevolle munten ter wereld & Wat ze gemeen hebben

Inhoudsopgave:

6 meest waardevolle munten ter wereld & Wat ze gemeen hebben
6 meest waardevolle munten ter wereld & Wat ze gemeen hebben
Anonim

Als u deze waardevolle munten kent, kunt u schatten in uw muntenpot vinden.

Muntenverzameling, oude en nieuwe munten over de hele wereld
Muntenverzameling, oude en nieuwe munten over de hele wereld

Voordat u uw wisselgeld sorteert of de munten in de automaat gooit, moet u vertrouwd raken met de meest waardevolle munten ter wereld. Van gouden dubloenen tot zilveren dollars: deze stukken zijn historisch belangrijk, mooi en veel meer waard dan je zou denken.

Ook al heb je sommige van deze schoonheden van meerdere miljoenen dollars misschien niet op zak, ze hebben kenmerken die ze speciaal en waardevol maken. Als u deze weet, kunt u schatten in uw dagelijks leven ontdekken. Bovendien is het gewoon fascinerend om meer te weten te komen over deze superwaardevolle munten.

6 van 's werelds meest waardevolle munten

Van dollarmunten die miljoenen waard zijn tot gouden munten uit de 20e eeuw met slechts een paar bekende voorbeelden: 's werelds meest waardevolle munten zijn niet voor niets speciaal. Dit is de top zes volgens veilinggegevens.

Munt Waarde
1933 Gouden dubbele adelaar $ 18,87 miljoen
1794 Wapperend haar Zilveren dollar $12 miljoen
1787 Brasher Doubloon $9,36 miljoen
1822 Halve Adelaar $8,4 miljoen
1804 Gedrapeerde Buste Dollar Proof $ 7,68 miljoen
1861 Paquet omgekeerde dubbele adelaar $7,2 miljoen

1. Gouden dubbele adelaar uit 1933 - $ 18,87 miljoen

1932 $ 20 MS64 PCGS
1932 $ 20 MS64 PCGS

Je zou verwachten dat de meest waardevolle munt ter wereld super oud is, maar hij komt eigenlijk uit de 20e eeuw. De gouden Double Eagle uit 1933 heeft een fascinerende geschiedenis. Op verzoek van Teddy Roosevelt en ontworpen door de beroemde beeldhouwer Augustus Saint-Gaudens, werd de Double Eagle tussen 1907 en 1933 in kleine aantallen geslagen.

In 1933, midden in de Grote Depressie en in een poging een bankencrisis te beëindigen, vaardigde de toenmalige president Franklin Delano Roosevelt een uitvoerende macht uit die de productie van gouden munten stopzette en eiste hij zelfs dat burgers de gouden munten moesten inwisselen destijds in hun bezit waren. Bijna een half miljoen van de Double Eagles uit 1933 waren al geslagen op het moment van de bestelling, maar slechts tien verlieten de Amerikaanse Munt (een stiekeme zet van een medewerker van de Munt). De rest is nooit in omloop gekomen, waardoor dit een van de zeldzaamste munten ter wereld is.

Een niet-gecirculeerde Double Eagle uit 1933 werd in 2021 bij Sotheby's verkocht voor $ 18,87 miljoen. Het is het enige particuliere exemplaar van deze superzeldzame en waardevolle munt.

2. 1794 Zilveren dollar met golvend haar - $ 12 miljoen

1794 $ 1 B-1
1794 $ 1 B-1

De op een na meest waardevolle munt ter wereld is volgens veel verzamelaars de eerste zilveren dollar die ooit door de Verenigde Staten is geslagen. Hoewel er mogelijk 140 van deze munten bestaan, zijn ze zelfs nog zeldzamer in bijna nieuwstaat (ze zijn tenslotte meer dan twee eeuwen oud). Aan de ene kant is Lady Liberty omgeven door sterren, en aan de andere kant zie je een adelaar en tarwe.

Dit is de meest waardevolle zilveren dollar die er bestaat, en het is een van de meest begeerde munten. In 2022 werd het voor $12 miljoen verkocht. Andere voorbeelden van deze munt van de eerste dollar worden ook voor miljoenen verkocht.

3. Brasher Doubloon in New York-stijl uit 1787 - $ 9,36 miljoen

1787 DBLN Brasher Doubloon in New York-stijl
1787 DBLN Brasher Doubloon in New York-stijl

Deze particulier geslagen Amerikaanse dubloen is de meest waardevolle munt ter wereld. Toen de munt in 1787 door Ephraim Brasher werd geslagen, waren de Verenigde Staten een nieuw land dat vooral gebruikte Spaanse munten als betaalmiddel. Brasher ontwierp één kant van de medaille om de Verenigde Staten te vertegenwoordigen (dat is nu niet legaal, maar toen was het geen probleem), waardoor dit een van de eerste munten is die de nieuwe natie vertegenwoordigt.

De munt is 22-karaats goud en is een van de zeldzaamste en meest begeerde voorbeelden in de geschiedenis van het verzamelen van munten. Er zijn er maar zeven waarvan bekend is dat ze bestaan, en één daarvan is verloren gegaan. Deze zeldzame munt heeft verschillende keren records verbroken, met name in 2021 toen een Brasher Doubloon op een veiling voor $ 9,36 miljoen werd verkocht. Het was in onberispelijke staat, het meest perfecte exemplaar dat we kennen.

4. 1822 Afgedekte kop linker halve adelaar - $ 8,4 miljoen

1821 $ 5
1821 $ 5

Niemand weet waarom de Half Eagle uit 1822 zo'n zeldzame munt is. Bijna 18.000 Half Eagles werden geslagen in de jaren 1820, maar er zijn er maar heel weinig overgebleven uit het jaar 1822. Deskundigen schatten dat minder dan één procent van de Half Eagles uit de jaren 1820 nog steeds bestaat, waarbij 1822 veruit de zeldzaamste was. In feite zijn er slechts drie bekend uit dat jaar, en slechts één daarvan is in particulier bezit.

De Double Eagle uit 1822 was oorspronkelijk vijf dollar waard, maar in 2021 werd er één verkocht voor $ 8,4 miljoen. Vanwege de zeldzaamheid van de munt was hij zoveel waard, ondanks dat hij in een minder dan perfecte staat verkeerde.

5. 1804 gedrapeerde buste dollarproof - $ 7,68 miljoen

1804 10C 14 sterren achteruit
1804 10C 14 sterren achteruit

De vijfde meest waardevolle munt is een zilveren dollar uit 1804. Op de voorkant van de munt staat Lady Liberty afgebeeld met een gedrapeerde buste, en op de achterkant staat een adelaar. Dit wordt door verzamelaars beschouwd als de "Koning van de Amerikaanse munten", en het is bijna onmogelijk om het in onberispelijke staat te vinden. Het vreemde aan deze munt is dat, ook al heeft hij de datum 1804, sommige proefmunten daadwerkelijk in 1834 zijn geslagen als cadeau voor diplomaten.

In 2021 werd een proefexemplaar van de 1804-dollar verkocht voor $ 7,84 miljoen. Als bewijs kwam het niet in omloop en verkeerde het dus in een uitzonderlijke staat. Het vestigde een record als de op één na meest waardevolle zilveren dollar ooit verkocht.

6. 1861 Paquet Reverse Double Eagle - $ 7,2 miljoen

1861 $ 20 Paquet MS67 PCGS
1861 $ 20 Paquet MS67 PCGS

De Double Eagle was een munt van $ 20 die in de 19e eeuw in gebruik was, en graveur Anthony C. Paquet ontwierp een nieuwe keerzijde voor de munt die in 1861 in productie zou gaan. Oorlog had het land grotere zaken om zich zorgen over te maken dan een nieuw omgekeerd ontwerp voor de Double Eagle-munt. Muntdirecteur James Ross Snowden beval dat het nieuwe omgekeerde ontwerp niet zou worden geslagen, maar het nieuws bereikte de San Francisco Mint niet voordat er een paar munten waren geslagen.

Er zijn slechts twee voorbeelden bekend van de Paquet Reverse Double Eagle uit 1861, en de munt wordt als net zo zeldzaam beschouwd als de meest waardevolle munt ter wereld, de Double Eagle uit 1933. Een Paquet Reverse Double Eagle uit 1861 werd in 2021 op een veiling verkocht voor $ 7,2 miljoen.

Moet weten

Hoewel je misschien niet één van deze superzeldzame munten in je zak hebt, zijn er zeker algemeen verspreide munten die veel waard kunnen zijn. Een van 's werelds meest waardevolle munten in moderne reguliere circulatie is volgens Coin Trackers het Washington Quarter uit 1983. Het kan ongeveer $ 55 waard zijn.

Wat de meest waardevolle munten ter wereld gemeen hebben

Wat hebben de meest waardevolle munten ter wereld gemeen? Er zijn eigenlijk een paar dingen, en je kunt deze overeenkomsten gebruiken om munten te ontdekken die misschien iets waard zijn.

Het zijn Amerikaanse munten

Er zijn tal van superwaardevolle munten van over de hele wereld, maar deze top zes komen allemaal uit de Verenigde Staten. Waarom? Moeilijk te zeggen, maar deze Amerikaanse munten zijn houder van de veilingrecords voor de meest waardevolle munten ter wereld. Het feit dat een munt in de VS wordt geslagen, betekent niet dat hij een fortuin waard zal zijn (voor een cent koop je niet eens meer een kauwgombal, toch?). Maar als je een Amerikaanse munt hebt met andere bijzondere kenmerken, geef hem dan wat meer aandacht.

Ze zijn oud of goud

Alle zes de meest waardevolle munten zijn erg oud of gemaakt van goud. Het rijm is schattig, maar er zit ook een reden achter. Goud is inherent waardevol; het is altijd veel waard. Oude munten zijn doorgaans zeldzamer dan moderne munten. Als je een superoude munt of een gouden munt hebt, is het zeker de moeite waard om deze te laten taxeren.

Ze zijn zeldzaam

We hebben allemaal gehoord van vraag en aanbod, en dit economische principe is zeer waar bij het verzamelen van munten. Als er niet veel voorbeelden van een munt zijn, zal deze voor verzamelaars meer waard zijn. Ook al willen verzamelaars het heel graag, er zal er niet meer van gemaakt worden. Dit betekent dat de waarde omhoog gaat. Als je een munt hebt die misschien zeldzaam is, kijk er dan nog eens naar.

Meer waard dan de nominale waarde

Zelfs als je nooit een van de meest waardevolle munten ter wereld ziet, kom je misschien wel munten tegen die veel meer waard kunnen zijn dan hun nominale waarde. Ontdek wat een munt zeldzaam maakt en iets dat verzamelaars zal prikkelen.

Aanbevolen: